szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Danina # 2012.11.28. 22:40

Szia Bogarka, te mikor vizsgázol? szerintem az egyetemi jegyzetportálokon egész jó kiegészítő anyagokat találhatsz a témakörben, csak idő és türelem kell hozzá.

http://athina.hu/…document.php?… itt pl fent van a sári-féle alapjogkönyv alapján kidolgozott, rövidített verziója az alapjogoknak (bár nem teljesen hatályos). nem tudom, h jó-e, mert későn vettem csak észre.

továbbá a chronowski-féle dialógos könyv is kidolgozza tételsor szerint (ez sem hatályos teljesen). én a múlt héten vittem vissza a fővárosi szabó ervin könyvtárba...

de én ezt a részt végül a csink-féle könyvből (és jogszabályokból tanultam), abban vannak abh-k is, rendesen lerövidítve.

Danina # 2012.11.28. 22:42

Szerintetek az EU-hoz kell és ha igen, mennyire, a történet/történelem?
Szép is, jó is, érdekel is, anno szerettem, de most idő hiányában átugranám, ha lehet....

Mókusok # 2012.11.29. 08:32

Papíron ma vagy holnap jelentkezem febr. vagy márciusra...és elkezdtem az anyagbeszerzést.:)

Az Eu-t letöltöttem az a 76 oldalas meg az ügyekről a rövidített elég hozzá(kérdem én azoktól akik már átrágták magukat ezen)?:)Vagy vegyek hozzá könyvet is?

Munkajogból a törvény meg a törvény magyarázata szerintetek elég?

És TB-ből csak a törvény? Vagy ahhoz is kell még valami?

Őszintén szólva max. alkotmányhoz terveztem könyvet venni, na jó a Csink féle jegyzetet esetleg ...vagy javasolnátok valamit még ami tutira elengedhetetlen?

Aki már tanul annak hasznos napot és kitartást, aki meg anyagot gyűjt mint én azzal ha úgy gondolja nem vagyok ellene egy cserének:)

Ja és én úgy hallottam eddig, hogy az Eu-hoz történeti rész annyira nem kell, de lehet, hogy ez bizottság függő nem tudom, mert csak egy helyről van aktuális infóm.

zsombor3 # 2012.11.29. 14:24

drtosi, köszi az infót
letöltöttem a Novissimát

Amit egyenlőre nem találok az a Tb 58. tétele, erről valaki valamit tud?

Köszi a segítséget

dr.hajnal # 2012.11.29. 18:34

zsombor3!
Én az 58-as tételhez a Tbj. 18.§-31.§-át tanultam.
Azt viszont nem tudom, hogy az 59-es tételhez (késedelem, mulasztás következményei)mit tanuljak, mert a jogszabály csak Art.-re utal vissza.
Esetleg valakinek megvan ez a tétel kidolgozva, vagy tudtok segíteni, hogy ti mit néztetek hozzá?
Előre is köszi a segítséget!

Berényi Miki # 2012.11.29. 18:41

Szia Mókusok!

• EU-ból én is a 76 oldalasat tanultam, plusz valaki egy JF hozzászólás alapján még hozzátett 32 oldalt, én ezeket tanulom. Jónak mondják, de én igazából nem vagyok benne biztos, hogy elég, főleg, ha valaki nem dolgozik az adott területen, és esetleg szüksége lenne az alapvető kérdések szájbarágósabb magyarázatára is. Ha mindez elég, akkor ez egy könnyű vizsgarész, de én ha több időm lenne, most már megvenném a Novissima könyvet.
  • Munkajogból és TB-ből törvény(ek), más nem. Indokolás vagy magyarázat is csak ha sok-sok időd van.
  • Közig/alk: Csink könyv + Alaptv. + önkormányzatok jogához jogszabályok + Ket.

Ha esetleg valaki megerősítene az EU-s részt illető dilemmámban, azért hálás lennék :)

dr.hajnal # 2012.11.29. 19:39

Én az EU-t a Novissimás könyvből tanulom, számomra érthetőbb és könnyebben tanulható, még ha hosszabb is mint a jegyzet. Ami a történeti részt illeti, van aki szerint nem kell, hallottam olyat is, hogy kérdezték vizsgán...én egyedül ezt a részt néztem a jegyzetből, röviden tömören benne van a lényeg.

drtosi # 2012.11.29. 22:11

Berényi Miki!
Az Eu 76 oldalas szerintem nem elég friss már. A Lisszaboni szerződésről még félig jövőidőben beszél és ahol valami változott, ott a Lisszabon előtti és utáni rendszert is leírja,ami zavaró és fölösleges szerintem.
Viszont nekem sokat segített az egész felkészülésben a közigazgatási szakvizsgához készített tankönyv:
http://www.nki.gov.hu/…a/tananyagok
Itt megtalálható Általános Közigazgatási Ismeretek cím alatt letölthető. Most 2012-es frissített verzió van fent. Alkotmány részből is használható az, alapvető jogok és intézmények megvannak benne, már az Alaptörvény szerint. Az EU-hoz szinte csak ezt használtam - jó a 76-osat is néztem, mert az ugye mégiscsak a tételekhez készült :) - de a közigazgatási részhez is csomó minden megtalálható benne.
Nem mondom, hogy aki 5-t akar, az csak ebből készüljön, de a lényeg benne van. 1 szépséghibája, hogy gondolom siettek a szerkesztők, h 2O12-re hatályos legyen és jó pár helyesírási, fogalmazási hiba maradt benne.

Mókusok: Igen nagyon bizottság függő. :)
Nekem ma EU-ból a kérdések harmada nem kapcsolódott szorosan a tételsorhoz :) és nem is tudtam mindegyikre a választ, de a bizottság nagyon korrekt volt és jó jegyet adtak.
Hajrá mindenkinek!

Dilla # 2012.11.30. 07:10

drtosi!
Köszi a felvilágosítást. Hát ettől mondjuk nem lettem felvillanyozódva. :-)
Zsombor3!
Végre egy sorstárs, aki köziget választ írásbelire. Én áprilsi-május körül tervezem a vizsgát, bár egyáltalán nem vagyok biztos ezek után, hogy mit válasszak írásbelinek. Neked az alkotmányjog ezek szerint szintén bejön. Én az Alaptörvényt átrágtam az ősszel (nagyjából), meg a szakdolgozatomhoz is használtam, de ettől még nem kívánok ilyen jogesetet. :-)
És már elkezdtél tanulni?
Ktim!
Márciusra már jelentkeztél vagy egyelőre te is csak tervezgeted ezt a nagyszerű dolgot? :-)

Mókusok # 2012.11.30. 08:24

Sok időm az nem lesz, meló mellett fogok tanulni és talán 1 max 2. hét szabira ha futja az már jó hír lesz.
Köszi a válaszokat Berényi Miki.

Másnál is érdeklődöm még, ha EU-ügyben megtudok valamit jelzem.

Mindenkinek jó tanulást mára!:))

ktim # 2012.11.30. 16:14

Sziasztok,

Korábbi hozzászólásokban látom, hogy a jogiszaki.hu oldalon sok minden fel volt töltve. Nekem ez az oldal nem jön be. Tudtok róla esetleg valamit, megszüntetésre került az oldal?

Lamel7 # 2012.12.01. 07:57

Sziasztok!
Eladnám Chronowski Nóra Alkotmányjog és közigazgatási jog I. című könyvem. Új állapotban, nincs kihúzva sem.
2011-es lezárás, azóta nem hatályosították a könyvet, de a BH-k nagyon jól össze vannak szedve.

Az ára 2000,- Ft.

Ha valakit érdekel, kérem e-mailt írjon, arra naponta többször is ránézek!

Mókusok # 2012.12.01. 13:45

Fúú, köszi az infokat, asszem ma elkezdem nézni a tételsorokat, hogy mihez mit is kellene, mert ma postára adtam a jelentkezést és elkezdődik a visszaszámlálás....Ha már tudok mit kérdezni, majd jelentkezek, addig is jó tanulást annak aki már képben van valamennyire:)

kitti07 # 2012.12.12. 17:52

Sziasztok!

El tudná nekem küldeni valaki a 23.,25. és 27. KK állásfoglalást a kitti 07@freemail.hu címre?

Előre is köszönöm!

Mókusok # 2012.12.14. 15:06

Februárban jön valaki? megkaptam az időpontot....

Danina # 2012.12.14. 23:06

figyelem, szubjektív következik, de aki nem hiszi, annak sem ajánlom, h utánajárjon vagy a saját bőrén tapasztalja. amennyiben Deteky ügyvéd "urat" fogod ki európai közösségi jogból, akkor sűrűn kezdhetsz imádkozni, h jó napja legyen, avagy szimpatikusnak találjon, esetleg ne legyen gond az aznapi "statisztikával", na meg, h a tételsortól ne akarjon eltérni.

egyébként főszabály szerint fölösleges is volt bármi tételes anyagot megtanulnod, elég ha tudod, h hol van az eu parlament székhelye, milyen képviselőcsoportok találhatóak jelenleg a parlamentben, ki a bizottság magyar nemzeti tagja, hogy néz ki az eu zászlója és ez mit jelent.

ha peched van, akkor csak annyit kellene tudnod, h kicsoda deutsch tamás, morvai krisztina és göncz kinga az eu-ban.

ja, igen, és ha tudod némileg a választ, akkor sem biztos, h sikerült a vizsgád.

Brigi01 # 2012.12.15. 08:20

Sziasztok! Eu-ból tudna valaki esetleg tételeket küldeni? Nagyon megköszönném. Brigi

Mókusok # 2012.12.16. 20:40

A frászt hozod az emberre...Danina azért sikerült?

Danina # 2012.12.16. 22:25

az eu-t meg kell ismételnem. igazából mindenre számítottam, csak erre nem.

Mókusok # 2012.12.17. 10:19

Danina: Uff, hát nem öröm az tuti...a többi cuccodra szükséged van még viszont? vagy már elígérted valakinek? Annyi anyagom van, hogy azt se tudom mit és hol kezdjek el....

Ja és ne búslakodj, ismerted a B oldalas hozzáállást:)
Gondolj arra;) kérsz időpontot most gyorsan? vagy pihensz picit?

Danina # 2012.12.17. 11:03

Eletemben nem volt ilyen sz@r vizsgaelmenyem. A masik ket resze se volt kellemes. Sok tanulsaga van,csak kisse draga a tanulopenz.
Igen,mar kertem azonnal uj idopontot,varom a levelet. Minel hamarabb szeretnek menni,mert nem lablogatassal telt a tanulasra szant negy hetem...

Ne vessz el a reszletekben. En csak jogszabalyt nyomtattam,de ami mar nem kell (rem nem ittam a medvere), azt eltuzeltuk a kazanban. Latni se akartam..

Tudom,mi a bés hozzaallas. Egesz vizsga elott es alatt az jart a fejemben,h el kell adnom a lovat,de itt nem is akartak lovat venni,ugy meg eleg nehez...

Mókusok # 2012.12.18. 14:27

Jókat mosolyogtam"..itt nem is akartak lovat venni..." részen na vajon erre borsopanna mit találna ki:) ,azért hajrá,elvégére neked ez már az utolsó, a leges- legutolsó....jaj de irigyellek még így is...

A többi fórumozó még él ezen az oldalon, vagy a karácsony szele, esetleg a tanulás kipurcantotta őket?:)))

pipe # 2012.12.21. 09:01

egy munkajogi kérdés azoknak akik most nagyon benne vannak. hol van az új mt-ben a munkáltató kioktatási kötelezettsége pl.: felmondásnál, hogy 30 nap és h melyik az illetékes B. ???? Nagyon nagy segítség lenne. Köszi.

Danina # 2012.12.21. 09:23

pipe, az Mt. 46. §-a szabályozza a munkáltató kioktatási/tájákoztatási kötelezettségével kapocsolatos szabályokat.

46. § (1) A munkáltató legkésőbb a munkaviszony kezdetétől számított tizenöt napon belül írásban tájékoztatja a munkavállalót

1. a napi munkaidőről,
  2. az alapbéren túli munkabérről és egyéb juttatásokról,
  3. a munkabérről való elszámolás módjáról, a munkabérfizetés gyakoriságáról, a kifizetés napjáról,
  4. a munkakörbe tartozó feladatokról,
  5. a szabadság mértékéről, számítási módjáról és kiadásának, valamint

f) a munkáltatóra és a munkavállalóra irányadó felmondási idő megállapításának szabályairól, továbbá

1. arról, hogy a munkáltató kollektív szerződés hatálya alá tartozik-e, valamint
  2. a munkáltatói jogkör gyakorlójáról.

(2) Az (1) bekezdés a)-c), és e)-f) pontjában előírt tájékoztatás munkaviszonyra vonatkozó szabály rendelkezésére történő hivatkozással is megadható.

Más, tudtátok, h 15-én változott az alkotmány-közig tételsor? engem már (remélem) nem érint, de akik januárban vagy az után mennek, mindenképpen ellenőrizzék itt: http://igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/…ndo-joganyag

Úgy látom, h bekerült a jrárási igazgatás, kormányablak és más kapcsolódó intéznény szabályozása is az elsajátítandó tananyagba...

pipe # 2012.12.21. 13:03

Danina: köszönöm, de nem erre gondoltam. arra a rendelkezésre ami szerint a munkáltató köteles a munkavállalót kioktatni a jogorvoslati lehetőség módjáról és határidejéről minden olyan esetben amikor olyan intézkedést tesz ami ellen egyébként a munkavállaló jogorvoslattal élhet. ez a régiben benne volt. az újban nem találom, de ennek alapján kellett beleírni a munkáltatónak a felmondásokba, hogy 30 napon belül az intézkedés ellen a munkavállaló melyik Bírósához fordulhat.