szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Pippa # 2011.10.22. 17:21

Mrs Bean!

Most álltam neki a munkajogot ismételni, eddig azt hittem tudom, de... A TB-t olyan régen tanultam, hogy már egyáltalán nem emlékszem rá, az alkotmányjogot mindig is utáltam, a közig még csak-csak, az EU-ból meg valamit tök jól tudok, de van olyan tétel amit még el sem olvastam.. Most éppen elvagyok, a kiborulás délben volt, meg majd még egypárszor előfordul szerdáig. Szóbelizni mikor mész?

Szerintem a sürgősségi előzetes döntéshozatalban nincsenek határidők, csak mindent haladéktalanul csinálnak meg faxolnak és kihagynak pár dolgot az eljárásból :)

MrsBean # 2011.10.22. 17:08

Na skacok!:) aki a heten jon, hogy alltok???basszus egyre inkabb erzem h ez mekkora HATALMAS szazalekban szerencsefuggo...hogy vannak olyan anyagreszek, akiket tok jol el lehet sajatitani, es van amibe ugy erzem huszadszor is beletorik a bicskam:)

Kiami # 2011.10.22. 16:56

Netusufloro:

Blutman féle könyvben is csak annyi van határidővel kapcsolatosan, hogy szorosabb határidők vannak az észrevételek benyújtására. Valamint hogy az iratváltás tipikusan faxon és emailben folyik, az eredeti iratot utólag is be lehet nyújtani. De a szorosabb határidő ebben sincs konkrétan leírva.

Textilhal # 2011.10.22. 13:11

Netusufloro:

Én sem tudok konkrét határidőket. Ami esetleg irányadó lehet, hogy az ominózus 76 oldalas jegyzet szerint a sima 2 évet is igénybe vehet, a sürgősségi pedig 2-3 hónap alatt is lecsenghet akár. Írja még, hogy korlátozott részvételi jogok érvényesülnek: az írásbeli szakaszban csak az alapügy felei, annak tagállama, az intézmények vehetnek részt, a többi tagállam csak a tárgyalási szakban kapcsolódhat be.

Továbbá a Novissima könyv szerint:
"Az ún. sürgősségi eljárás részletszabályait a Bíróság Eljárási Szabályzatának 104b. cikke határozza meg, a beadványok vagy az írásbeli észrevételek benyújtására az alapokmányban meghatározottnál rövidebb határidőt ír elő és a főtanácsnoki indítvány mellőzését lehet előírni. A sürgősségi eljárás vonatkozásában ezenkívül a beadványok vagy írásbeli észrevételek benyújtására jogosult felek és egyéb érdekeltek körének korlátozását, és - kivételesen sürgős esetben - az eljárás írásbeli szakaszának mellőzését lehet előírni."

MrsBean # 2011.10.22. 12:58

Netusufloro en sem tudok hataridoket, szerintem annyi, hogy azokat az ugyeket egyreszt eloreveszik, masreszt meg lehet mellozni bizonyos szakaszokat amelyek lassitjak a sima eljarast....

netusufloro # 2011.10.22. 12:35

Úgy látom, EU-t most senki nem tanul... pedig az érdekelne, talált-e valaki határidőket az előzetes döntéshozatali eljárásnál, hogy értelmezni lehessen a sűrgősségi változat "sebességét". Én nem találtam ilyet, pedig a 20-24 tételek erről szólnak.

Írásbelihez: én ugyan bv-ből írtam, de nagyon mellé trafáltam. A szóbelin első kérdés az volt: szeretne-e módosítani azon, amit írt? Igen, kezdtem nagy levegővétellel és a cenzor hölgy sűrűn bólogatva hallgatott... még jobb is volt így, mert az írásbelihez kapcsolódóan kérdezgetett....

Pippa # 2011.10.21. 19:25

ludmilla-00:

A kihúzott törvénybe csak nem kötnek bele. A többit elméletileg nem lehet bevinni, de az ellenőrzésről mindenki mást mond. Talán érdemes bevinni és csak akkor használni ha lehet.

ludmilla-00 # 2011.10.21. 16:19

Sziasztok!

Én is hétfőn megyek írásbelizni munkából. Szerintetek mit érdemes bevinni a vizsgára? Kihúzott törvény játszik vagy nyomtassak újat? BH, kommentár, iratminták, stb?

Timililla # 2011.10.21. 12:52

Sziasztok!

Én is rég jelentkeztem, de kezdek kicsit pánikolni, úgyhogy jól esnek a nyugtató szavak. Az Eu-tól kivagyok!!!!

Szóval megerősítem, hogy a legtöbb vizsga bizottságfüggő!Én voltam polgárból már, és örültem, hogy átmentem, pedig hónapokat tanultam rá.Ugyanis olyan gyakorlati kérdéseket kérdeztek, amire csak szerintem egy bírói gyakornok tud válaszolni, ha éveket tanulok, akkor sem tudtam volna helyes választ.Erről ennyit!

MrsBean # 2011.10.21. 12:48

Rafina67!

Igazat kell adjak Neked. én is annyira eltérő dolgokat hallok, hogy szerintem sem azon múlik, hány napot szántál rá. hallottunk már olyat, hogy valaki 4 nap tanulással átment, valaki meg hónapok után sem.

Bizottságfüggő és bármennyire elkeserítő is, erre nincsen befolyásunk.

Megtesszük, amit lehet, a többi meg a szerencse függvénye!!

Hajrá mindenkinek

simi99 # 2011.10.21. 12:02

Szia Rafina67!

Azt hiszem Neked van igazad, hogy nyugiban kell lenni.
Amúgy nekem már többen is mondták, hogy 10-12 napot szántak az egész anyag tanulására, és sikeresen átmentek. Mások meg hetekig, hónapokig nyuzzák magukat, és sajnos buknak,mert a bizottság olyan volt.

Amit irtál, hogy még nem vetted a kezedbe az anyagot, az az ismétlésre vonatkozik, vagy az egész tanulásra?
mert ha 2.-án mész, akkor még van pont 12 napod, tehát elég kell, hogy legyen, ha igaz amit mások mondtak, hogy ennyi idő alatt meg voltak a vizsgával.
szia

MrsBean # 2011.10.21. 11:50

Pippa, engem valoban megnyugtattak Textilhal sorai, persze tanulas kozben sokszor kapom azon magam h megint idegbeteg vagyok de azert meg kell nyugodni, mert aztan a tanulas rovasara megy! Huzzunk bele, a hajraban vagyunk!! Amugy en is megyek hetfon irni Mt.bol, de ezen tenyleg ne idegeskedj, ennyi ido alatt boven lesz idod megoldani a feladatot!!! Es ha nem jo vagy hianyos, meg szobelin szepithetunk:)

Pippa # 2011.10.21. 10:05

Köszi Textilhal! A jogi mellé egy pszichológus diplomát is megszavazok neked:) Én hétfőn megyek írni munkajogból, majd szerdán szóbelizni. Most egyenlőre az írásbelitől félek. Mennyit kell írni, mennyire szokták lehúzni szóbelin? Ítélet és jogi vélemény, tanácsadás mellett mik szoktak még lenni? MrsBean nyugi nyugi, nálam nem lehetsz jobban kétségbe esve :(

Rafina67 # 2011.10.21. 09:56

Ismételni, idegeskedni?
Én még a kezembe se vettem, pedig másodika már igencsak közel van.
Legyen igazad, hogy szürkeállományom rejtett bugyraiban sok infó van, amiről nem is tudok.
De bevallom a tételsort elolvasva is voltak dolok, amiket szerintem életemben még csak sosem hallottam, olvastam meg ilyesmi:-)
De legyen igazatok.

Mi van, ha most én megbukom?
Megyek legközelebb:-)

netusufloro # 2011.10.21. 09:34

EU-hoz ... természetesen

netusufloro # 2011.10.21. 08:02

EZ-hoz: az eus- munkavállaló (EUMSZ 45. cikk (3)-nál) 1-jelentkezhet állásajánlatra, 2-mozoghat, 3-tartózkodhat és 4- MARADHAT, nem letelepedhet (!), arra külön rendelkezések a 49-55. cikkben... csak nehogy zöldségeket beszéljek majd...

MrsBean # 2011.10.20. 15:30

Jaj annyira koszonom,Textilhal, a napokban ha nekikeseredem, el fogom olvasni ezeket a sorokat:) es remelem, jokat huzigalnak majd abbol a bizonyos kalapbol:))))

Textilhal # 2011.10.20. 13:32

MrsBean...nyugi. Természetes érzés, természetes jelenség. Nem volt felesleges semmi, fogggggggalmad sincs, hogy mennyi minden van a fejedben, agyad legmélyebb tekervényeiben...csak úgy hemzseg ott a sok tudás, adat, információ, felsorolások, stb.

Ehhez az érzéshez viszont szokj hozzá, illetve ahhoz, hogy nem esel tőle pánikba, mert még előjön párszor. És a vizsga napján lesz a legintenzívebb.

De meglátod majd, hogy amikor bent ülsz a vizsgán és kérdeznek, akkor elő tudod majd varázsolni a helyes választ, ha megnézted a felkészülés során és elolvastad. Az emberi agy csodákra képes.

Most van egy nagy katyvasz a fejedben, olyan mind egy hatalmas kosár, a kosár tartalmáról most annyit tudsz, hogy ami benne van, azt tudnod kell és átnézted. De ez egy egységes, mindent tartalmazó halmaz. A vizsgán majd a kérdező belenyúl ebbe a kosárba és kivesz belőle mondjuk 5 dolgot, hogy na ezekről beszélj. Akkor már nem kell foglalkoznod a kosárban maradt még 5000 dologgal, csak a kiemelt 5 dologgal, ami sokkal könnyebb, mint az 5000 dolgon egyszerre rágódni.

Mennyi fog, nyugalom, ne ess pánikba, szerintem ezen mindenki átesett és átesik.

Gondolj bele: ha tanultál és heteken át foglalkoztál az anyaggal, akkor nem lehet, hogy üres a fejed (még ha úgy is érzed), mert ha így lenne, akkor nemhogy az egyetemet, de még a 8 általánost sem tudtad volna elvégezni.:-)

MrsBean # 2011.10.20. 12:37

Elkezdtem ismetelni es totalis panik lett urra rajtam. Sokan mondtak, hogy ugy fogom erezni, semmit nem tudok, de ez nagyon para. Mondjatok vmi megnyugtatot! Olyan, mintha az elmult 3 het (meg az elotte levo egy honap munka utan) total felesleges lett volna :S

Libertin (törölt felhasználó) # 2011.10.20. 11:42

Nekem EU-ból egyébként is az az érzésem, hogy majdnem minden könyv átláthatatlan. Mintha mindenki nagyon értene hozzá, valójában pedig senki se igazán.Egy csomó helyen ugyanazokat az idézeteket látom viszont, ugyanazon szép és nagyívű gondolatokat, főleg a bírósági indokolásokat, értelmezéseket, aztán nagyjából ennyi..Döntse el mindenki, milyen következtetéseket von le belőlük..:))

MrsBean # 2011.10.20. 07:01

Kiami szerintem a 76 oldalas vazlatnak jo, aztan ha ugy erzed, keves vagy hulyeseg, akkor nezd meg a konyvet hozza. En legalabbis kb 5 helyrol neztem ossze az anyagot. Egy het mulva kiderul, milyen sikerrel:D

Kiami # 2011.10.20. 06:53

Sziasztok!

EU-ból megyek vizsgázni hamarosan, (nov. 2.) mert azt a normál vizsgán passzoltam. Tanácsokat kérnék, ki miből tanult stb. Véleményem szerint a 76 oldalas nem igazán jó már. A Blutman Lászlós könyvet vettem, de átláthatatlan, és 500 oldal.

Diandra # 2011.10.19. 20:05

sziasztok!

november 28-án megyek írásbelizni, december 2-án szóbelizni. most kezdek tanulni. ver a víz :-)

euból nincs valakinek egy rövidített hatályos anyaga ami tuti korrekt? de jó lenne...

drkriszti # 2011.10.19. 18:28

Kedves Textilhal!

Ha Te vizsgáztatnál, akkor tb-ből biztos átmennék, ugyanis az általad leírtaknak teljesen megfelelő módon kezdtem a tb-t elsajátítani. :) Talán még az eg.ügyi szolgáltatásra jogosultakból is pont 7-8 darabot tanultam meg. :)
A nyugdíjas résznél még nem tartok, de eléggé félek tőle. :/ Remélem annak a résznek is ki tudom majd hámozni a lényegét. Ha nem, akkor jövök kérdezni, úgyhogy állj készenlétben. :)

Amúgy köszi, hogy ilyen sokat segítesz, és készségesen válaszolsz. :)

Gézabá # 2011.10.19. 18:18

üdvözlet !
Segítséget kérnék az alábbi ügyben.
A fiam az USA-ban rezidens egy egyetemen.Mivel Magyarországon állandó lakhelye van fizetem Neki már 2 éve az egészségügyi szolgáltatási járulékot, most havi 5100.-Ft ugye. Ott azonban van biztosítása betegségre és balesetre is, amit az egyetem fizet Neki.

Azt halottam, hogy így nem kellene ezt a járulékot fizetnem. Igaz ez ?