szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Textilhal # 2011.10.17. 10:49

Parazseszter: Szerintem ha a rendelkezésedre álló (valóban szűkre szabott) időt teljes egészében és intenzíven kihasználod, akkor az általad megjelölt anyagokkal sikerre viszed ezt a vizsgát.

Munkajogból és TB-ből a jogszabályok oké (bár a TB-s jogszabályok kemény dió, de még mindig abból a legértelmesebb tanulni), de nézd hozzá a tételsorban megjelölt kollégiumi véleményeket is feltétlenül.

A Dialógos könyveket nem ismerem, de a Novissimánál bizonyosan jobbak, és tapasztalatom szerint a munkajog-TB-n kívül a többihez kell a könyv a tanuláshoz.

Alkotmányjoghoz annyit, hogy rrrrrrrrengeteg a tételsorban megjelölt ABH, amiknek elolvasása sok időt elvisz, viszont érdemes, tényleg érdemes megnézni őket. Én próbáltam szűrést alkalmazni (tényleg csak a lényegüket elolvasni), és nekem nagyon sokat segítettek, sokat hozzáadnak az alkotmányjoghoz, letisztítanak és konkretizálnak bizonyos elvontnak tűnő fogalmakat, összefüggéseket.

Hajrá, sok sikert Neked!

MrsBean # 2011.10.17. 10:45

Egy biztosan nagyon egyszeru kerdest teszek fel, de ellentetet fedeztem fel:) szoval a 76 oldalas jegyzet szerint a COREPER 1 a nagykovetek "gyulese" a dialogos konyv szerint meg a COREPER 2. valaki felvilagositana, mi a valosag?:)

parazseszter # 2011.10.17. 08:20

Sziasztok!

Én ma kezdek tanulni a C részre, szűkre szabott időm van, 11.11-én megyek.

Terv:
Munkajog, TB: törvény
Alk. + Közig.: Dialog szakvizsga könyvek (márciusi kiadás)
EU: Dialog szakvizsga könyv: állítólag napokon belül megjelenik a hatályos

Szerintetek egy így "elég"? Nem mintha kevés lenne.

Aztán, ha fogy az idő, újratervezés :)

MrsBean # 2011.10.17. 07:17

Nezd a jo oldalat: lehet, hogy a morcosabb bizottsagok ebben a honapban mar nem lesznek tobbet;)

Libertin (törölt felhasználó) # 2011.10.16. 20:25

Mrs Bean, én a 24-i héten megyek, de ha ilyen kérdések vannak egy vizsgán, mint amit Textilhal és harald is kapott, akkor nemhogy sehány hét, de majdhogynem sehány év se elegendő, hogy megtanuljuk.

De tényleg, ez nem más mint nettó szívatás. És nagyon remélem, hogy lesz olyan "illetékes", aki olvassa e fórumot és próbál valamit tenni az ügyben, mert ez a módi úgy ahogy van a vizsgázók szembeköpése. Azoké, akik munka és-általában család-mellett hosszú heteket készülnek olyan tárgyakra, amit lehet, hogy az életben soha nem használnak és nincs is benne semmi gyakorlatuk.

MrsBean # 2011.10.16. 16:10

Sziasztok!

Jon esetleg valaki a 24.i heten vizsgazni?

Elegge kezdek mar izgulni de nagyon hasznos a forum, es barmennyire is gügyen hangzik, szerintem ezzel az anyaggal sehany het es honap tanulas utan nem lehet biztosra menni:)

Ugyhogy bizzunk a joszerencseben:)

Romani ite domum! # 2011.10.16. 06:00

lenne

Romani ite domum! # 2011.10.16. 06:00

Sziasztok!
Mióta kiderült, hogy januártól kikerül a rendszerből a C egy része a vizsgából érdekes módon rengeteg buktatásos sztorit hallok mindenfelől a C-ről...
Ezért felhívtam az OITos számot, ahol megnyugtattak, hogy tévedek a párhuzam miatt... Biztos paranoiás vagyok és nem arról van szó, hogy kell jövőre is a fejpénz... Jó lenne, ha lenn valaki, aki (ahogy Libertin is írta) jelezné ezt valaki illetékesnek...Üdv: Brian

netusufloro # 2011.10.15. 22:22

drkriszti! Köszönöm!
Az LB-n a folyosón egy bírónő azt mondta, hogy cenzorként forgott a gyomra, amikor kollegák saját szakterületük részletszabályait tudakolták a vizsgázóktól ... inkább nem vizsgáztat...KÁR!Remélhetően nem csak azok maradtak, akiknek mindenhez van gyomruk!

Libertin (törölt felhasználó) # 2011.10.15. 19:53

Én egyszerűen nem értem, mintha varázsütésre megbolondultak volna a C bizottságok. Már a többedik hozzászólónál olvasok olyan vizsgakérdéseket, pláne szó szerinti idézőst, hogy a szőr feláll a hátamon...

Úgy gondolom, a szakvizsga nem erről kellene, hogy szóljon. Érdemes lenne ezt az illetékeseknek is felülvizsgálni, mert ez így nem fog menni.

kikko # 2011.10.15. 15:35

Drkrisztivel egyetértek, de.....

A tb. minimumnál azon idegeltem , hogy mi a hatálytalan.
A 76 oldalasról valaki beírta, hogy nem valami hatályos.Őszintén én már nem is tudom mihez nyúljak, de tény a semminél sokkal jobb.A 4 szabadságot meg bogarászni kell máshol.
Mj tényleg törvény.
Alkjog könyv , mostmár kezdem én is belátni.De erősen hajlok a megadott törvények és a AB határozatok felé.
Van a GYIK nevezetű kérdések felsorolása , ajánlom.De vizsga előtt elő ne vedd, mert összeomlasz.
Esély: Ha az Isten rád néz és olyat kérdeznek amire teljesen emlékszel , és épp könyörületes bizottságot kapsz, amit kétlek a hozzászólásokból olvasva.
Eurázsia összes termését.

drkriszti # 2011.10.15. 14:58

Rafina67!

Az én javaslatom:

• tb-jogból a jogiszaki.hu-n lévő "tbminimum";
  • eu-ból szintén az ott lévő 76 oldalas;
  • munkajogból törvény;
  • alkotmány-közig témában meg a szakvizsga könyv.

Ha legalább ennyit "be tudsz venni", akkor szerintem esélyes lehetsz... :)

Rafina67 # 2011.10.14. 15:16

Üdvözlet!
Pánikállapot van.
Szóbelire készülök ebből a részből.
November 2.
Mennyi idő kell hozzá a nulláról és mit tanuljak, ha semmit sem olvastam még?
Mondjuk elkönyveltem, hogy az egyik rész elcsúszom az lesz az EU. A többihez kérem, adjatok ötleteket.
Kérem szépen, ne keserítsetek el!
Konstruktív javaslatok segítenének.
Köszönöm!

drkriszti # 2011.10.13. 19:41

netusufloro!

Az Mt. indokolása szerint: "Az általános szabálytól eltérően a nappali tagozatos iskolai rendszerű képzésben való részvételre kötött tanulmányi szerződéssel kapcsolatban felmerült vitákban az igény az általános hatáskörű bíróságnál érvényesíthető."

netusufloro # 2011.10.13. 07:47

Mt 114.§ A tanulmányi szerződéssel kapcsolatban felmerült vitát - kivéve a nappali rendszerű képzésben való részvételre kötött szerződést - a munkaügyi jogviták eldöntésére vonatkozó szabályok szerint kell elbírálni.... a nappali tagozatra járóval mi a helyzet? Benne van ez a Mt kommentárban és ha igen, hogy lehet "utcáról hozzáférni"? Tudja valaki?

Pöszke # 2011.10.13. 06:12

Hekate, Textilhal! Gratulálok a sikeres vizsgátokhoz! Ügyesek voltatok!

Herald! Neked is gratulálok, te is ügyes voltál, ne keseredj el. Még mindig jobb helyzetben vagy mint én, aki már egyszer megcsinálta a C részt, de elévült :D és kezdhetem az elején. Mit vigyünk írásbelire? Nekem úgy van kinyomtatva az Mt, Kjt...stb, hogy benne vannak a BH-k, jogegységik. Meg alá van húzva, hiszem abból tanultam. Akkor olyat se lehet bevinni, amiből tanultam és a szélére jegyzeteltem? A két hölgyet miért függesztették fel, azt tudod?

Nagyon mérges vagyok, hogy mi a fenének kell most ez a szigorítás, mikor jövőre úgyis megváltozik az egész...vagy rajtunk tesztelnek??

Romani ite domum! # 2011.10.13. 06:06

Szia Harald!
Hát f*sza... Helyileg hol voltál? Ki volt ez a "rendes" vizsgáztató? (Nem egy fiatal férfi ügyvéd?)
Kösz, Brian

netusufloro # 2011.10.12. 20:27

Kedves Harald!
Nehogy elkeseredj! A pohár nemcsak félig, de 4/5-ig tele! Gratulálok hozzá!

drkriszti # 2011.10.12. 19:31

Micsoda "remek" hírek. :( Nincs elég baja az embernek, még akkor rátesznek egy lapáttal. Rettentően örülök, hogy pont most kezdenek el szigorítani...:(
És akkor végülis most mit lehet vinni? Csupasz törvényeket csak? És iratmintát, AB-kat nem? Te jó ég, mi lesz velem??!! :(

harald # 2011.10.12. 17:14

Szóval, ma voltam szóbelizni.

Hétfőn meg írásbelizni. Valóban kb. 7-8 felügyelő volt bennt. Elején átnézték a jogszabályokat. Talán 2 hölgynek fel is függesztették a vizsgát.
A maiban elég normális bizottság volt, az EU részt leszámítva.

Írásbelim 5 munka 4 alk/közig 4 és a lényee az EU egy nagy kapa, 1-es.

Kérdések: Miért van a zászlón 12 csillag. Mondjak magyar delegáltakat a szervezeteknél (olyat akiket nem választottak közvetlenül), mondjam el a parlamenti frakciókat, nem, hogy mi az, hanem hogy mik vannak most. Majd a tőrdöfés az Alkotmány 2/A. §-a volt. De nem a lényeg, hogy szó szerint idézzem: " ha nem tudja szó szerint, akkor mindegy is...". Hát ennyi. Fl- háromnegyed siker...
:(

Textilhal # 2011.10.12. 06:34

Sziasztok Mindenki!

Eszem ágában sincs senkit ijesztgetni, de ezt a B-fórumon olvastam és szerintem nem árt, ha tudtok róla:

"Sziasztok!

Én október 10-én, hétfőn voltam szakvizsgázni. Szeretném jelezni, hogy új rendszer van, belső ellenőrzés folyik, nem tudni meddig, ami annyit jelent, hogy ültetés van, tényleg ellenőrzik, hogy mi van nálad, és amint meglátják, hogy iratmintatárat, bh-t akármit nézel amit nem lehet, azonnal kivágnak. Nálunk is ez történt. Nem vicceltek. Csupasz Btk-t vigyetek, a Kadlót félét elrakatták! És azt is figyelik, hogy a kék fehér Btk végén lévő jogegységi határozatokhoz odalapozol-e vagy sem. Állítólag innentől kezdve ez lesz, de azért bizakodik mindenki, hogy rövid időn belül kiélik magukat a kedves kolléganők, akik felvigyáznak, és utána minden vissza áll a régi rend szerint. Sok szerencsét!"

Bocs, hogy rossz hírt hoztam...

Textilhal # 2011.10.11. 19:59

Én a Novissima könyveket vettem meg, talán (relatíve, a többihez képest!) az EU volt a leghasználhatóbb. Időnként kicsit elnagyoltnak éreztem és több olyan tétel is van, ahol ugyan a könyv is jelzi a szükséges ismereteket a címben, azonban bizonyos kérdéskörök, jogesetek felett említés nélkül, elegánsan elsiklik, szóval én sok mindent a neten néztem hozzá. Egy dolog biztos: a négy szabadságról szóló rész remek, azt jó volt belőle tanulni, alapos és érthető, de itt is vannak hiányzó jogesetek ugyanúgy, úgyhogy figyelni kell. Írtam már korábban is, de most is jelzem azért: a jogiszakin van egy szép munka a jogesetekről, 30 oldalas word dokumentum (eu összes zanza jogeset, valami ilyesmi a neve, a zanza biztos benne van:-)), szépen tagolt és nagyon jól összefoglalt, én azt többször is átnéztem, neked is csak ajánlani tudom és mindenkinek.

Más könyveket a Novissimán kívül nem ismerek (egyelőre, de fogok, mert ha B-re veszek könyvet, akkor az más lesz, bár azt mondják oda elég a jogszabály, én viszont kételkedem...főleg magamban), úgyhogy nem tudok nyilatkozni, várd meg, hátha ír más valami okosabbat. Több szem többet lát alapon gondolom.:-)

A döntésed remek, időnként egy pár óra pihenés és egy-két Leszarom Tabletta bevétele hosszú távon többet ér, mint nyüstölni a végsőkig az agyat. Főleg így, hogy még nincs nyakadon a vizsga, meg tartalékolni is kell az erőt a vizsga előtti 1 hétre - pár napra, ami azért mindig megterhelőbb.

Szóval, pihenj, holnap pedig újult erővel cincáld szét a Kjt.-Ktv. párost!

drkriszti # 2011.10.11. 18:40

Textilhal, köszönöm a biztatást. :) Végülis azt választottam, hogy egy kis ismétlés után szépen összepakoltam a tételeket, törvényeket, és egy laza mozdulattal eltávolítottam az összeset a közelemből. :)

Segíts kérlek abban, hogy eu-ból miből tanuljak? Vasárnap állnék neki - ha a Kjt. és a Ktv. is megengedi. Van három könyvem: Novissima szakvizsgakönyv, Várnai-Papp könyv, és Horváth Zoltán kézikönyve az EU-ról. Egyik sem túl barátságos, de valamelyiket muszáj lesz kézbe venni...:(

Textilhal # 2011.10.11. 18:32

Timililla, köszönöm a gratulációt neked is!

DrKriszti, ne keskenyedj el, tedd félre mára a közalkalmazottakat és tanulj mást, ismételj, vagy ilyesmi. November 21-ig még van időd visszatérni rá egy olyan pillanatban, amikor jobban rá tudsz hangolódni. Tudom-tudom, könnyen beszél aki már túl van rajta, de ezt csak azért írtam, mert én is ismerem az érzést, amikor valamitől besokall az ember és ha akkor és ott azt tovább erőlteti, akkor később még nehezebb lesz "barátkozni" vele. Jobb ilyenkor félretenni és tanulni/ismételni valami olyat, ami jobban fekszik.

Kitartás!

drkriszti # 2011.10.11. 17:50

Hahó C részt tanulók!!! Merre van mindenki??? Ki hogy áll, mit tanul, mi megy, mi nem megy??? Senki nem akar eszmét, tapasztalatot cserélni?? :(

Én most nagyon el vagyok keseredve. :( A munkajog végéhez közeledve ma beletörött a bicskám a Kjt-be, a fele tételnél feladtam...holnap azért adok neki még egy esélyt...:/