DrKrisztinek:
- A "mélységet" úgy kezeld, hogy lásd a rendszerét, mi az összefüggés/különbség pl. a rokkantnyugdíj és a rehabjáradék között (az első nem rehabilitálható, a második igen, épp ez a lényege), ki mire jogosult (tehát melyik ellátásnak mi a célja, funkciója), a felsorolásokat pedig fenntartással kezeld, főleg az említett 20 elemből állót...ha 7-8 elemet lendületesen el tudsz mondani (kb. azzal a lendülettel, mintha tudnád az ÖSSZEST), akkor már jó vagy, a taxatív felsorolások inkább ott lényegesek (és kérdezhetik), ahol feltételrendszert képeznek, pl. az előbb is említett rokkant nyugdíj, vagy rehabjáradék jogosultsági feltételei.
- A járulékfizetésnél tudd az ezévi aktuális százalékokat összesen, ha netán még szét is tudod bontani, hogy az összből melyik mennyi, akkor királynő leszel, de egyébként ne menj bele nagyon mélyen, mert nem lehet megtanulni mindet. A járulékok elnevezéseit ha készségszinten tudod emlegetni, tehát hogy milyen típusok vannak, az elég lesz szerintem. Érdemes tudni a járulékfizetési felső határ összegét (asszem napi 21.000,- Ft, az éves pedig ennek 365-szorosa, mily meglepő:-)), az eü.szolg.hozzájárulást, asszem havi 5.100,- Ft. De a részletes szabályokat, százalékokat, ki-mit fizet s mit nem...Isten őrizz!
- Ha az öregségi nyugdíjra gondolsz és a szir-szar alatt az egyes éveket, illetve születési időket érted, akkor ez is Isten őrizz kategória. Itt is a rendszert lásd, hogy folyamatosan felkúszik 62-ről 65 évre a korhatár, hogy az előrehozottnak és a csökkentett összegű előrehozottnak mi a lényege (itt esetleg a szolgálati idős éveket megnézheted hozzá, hogy mennyi kell melyikhez).
Amit még érdemes megnézni, az a megtérítés/visszatérítés szabályai, szeretik kérdezni, mik a feltételei, időpontokkal, de szerencsére ez nem olyan bony.
Kitartás (én is utáltam ezt)...