Sziasztok!
Mit ajánlotok, miből érdemes tanulni a munkajogot?
Jó a Novissima-s 2007-es könyv hatályosítva, vagy tudtok valami jobbat?
szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)
Kedves Hekate!
Csak részben tudok segíteni, mégpedig abban, hogy BÁRMIT bevihetsz, csak diszkréten kell azért kezelni a nem "legális" holmikat. Nem nézik át sem előtte, sem közben a bevitt dolgokat, szóval tényleg gyakorlatilag mindent tudsz használni, amit csak akarsz.
A telefonálásra harapnak, ha meg tudod oldani 100% biztonsággal (olyan helyen ülsz, stb.), akkor csináld, de csak ha nagyon muszáj, mert ha észreveszik, nincs figyelmeztetés, hanem azonnal viszlát.
Nekem az írásbelim (A-ból volt, Pp.) az elnök szerint nem lett jó a vonatkozó BH szerint, de mivel a jogszabállyal levezettem a döntésemet, tetszett neki és engedett szóbelizni, négyest kaptam így az írásbelire. Tudsz javítani, korrigálni, ezt úgy értem, hogy az érdemét is kijavíthatod és "mellékes" dolgokat is korrigálhatod, ha félresikerült írásbeli után jó a szóbeli helyesbítésed, azt úgy veszik, mintha jót írtál volna.
Én ennyit tudtam segíteni és hozzátenni...meg még talán annyit, hogy minden elismerésem a TB-jog írásbelihez, én egész egyszerűen nem tudom feldolgozni agyilag ezt az anyagrészt és vért izzadok tőle...
Nagyon sok sikert kívánok!
Sziasztok!
Azon kevesek közé tartozok, akik TB jogból szeretnének írásbelizni :) Nem mazohista vagyok, csak ebben dolgozom :) Szóval az lenne a kérdésem - mert mindenki mást mond -, hogy ha anno a jelentkezési lapomon megjelöltem a munkajog, tb részt, mint írásbeli tárgyat, akkor kérhetem-e, hogy csak a tb tételekből válasszak, vagy a kettő együtt van és - sokak szerint - nem nagyon van tb tétel a munkajogos tételek közt, szóval elég nagy a valószínűsége, hogy ha nem engedik meg, hogy tb-ből írjak akkor munkát fogok húzni! Ellenkező esetben választhatok csak a tb-s tételek közül?
Nekem nagyon nem mindegy, mert ha nem engedik, akkor munkajogból is fel kell készülnöm, már ha egyáltalán az írásbelire fel lehet!
Amúgy tényleg, hogy lehet az írásbelire felkészülni, azon kívül, hogy a jogiszakiról megnéztem azt a pár jogesetet, ami fennt van tb-ből?
Be lehet vinni jogszabályt azt tudjuk, de ha valaki iratmintát visz be vagy mk-t arra felfigyelnek? Tényleg lehet telefonálni meg ilyenek? Ezeket csak hallomásból tudom.
Az írásbeli eredménye mennyire befolyásolja, hogy engedjenek szóbelizni? Mondjuk, ha nagyon nagy baromságot írok, de a szóbelin javítom, azt hogy értékelik?
Kérlek segítsetek, mert sok mindent hallani és már nem tudni kinek hidjen az ember!
Várom gyors válaszotokat, mert már csak pár napon van a vizsgáig! :) Nagyon izgulok :(
Köszi előre is!
Pannie, jól saccolsz. 3-4 hét elég lesz, az viszont (főleg a 3) intenzíven.
Sok sikert!
Szerintetek, ha az ember lánya otthon van, és elvileg semmi más dolga nincs, akkor a "C"-re hány hét kell? Alapos tanuló vagyok, legalább 3szor, 4szer át kell vennem.
Én úgy 4 hétre saccolom.
A001, tapasztalat híján nem tudom, hogy kérdezik-e. ELVILEG nem kérdezhetik, mivel január 1-jén lép majd hatályba és a vizsgán mindig a hatályos joganyagot kérik számon. GYAKORLATILAG...elképzelhető. Főleg, mert nem kis jelentőségű jogszabályról van szó.
Amit tehetsz (én a magam részéről ennyit gondoltam), hogy átolvasod alaposan az Alaptörvényt és próbálsz felfigyelni az újdonságokra (mint pl. Kúria). A "miből kell tanulni" kérdésre is ugyanez a válasz: magából az Alaptörvényből. Olvasd el egyszer-kétszer, hogy ne érjen meglepetés, de koncentrálj a hatályos Alkotmányra. Szerintem.
Pannie, köszönöm a választ. Esetleg többiek a versenyvizsgával kapcsolatban? Hm?
Sziasztok!
Kérdésem h az új alkotmányt is kérdezik-e a vizsgán?
Ha igen miből kell tanulni illetve mit kell tudni az új alaptörvénnyel kapcsolatban?
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv.
Szia Textilhal!
Igen, csak lehetőség, de ezt bevallom nem jogszabályból tudom, hanem itt a munkahelyen hallottam.
Szia netusufloro!
Igen én már az egész szakvizsgán túl vagyok.
Sziasztok Sorstársak!
Azt szeretném megkérdezni, hogy jól látom-e a következőket a Ktv. alapján szerintetek:
- Idén szeptember 1-jétől megszűnt a versenyvizsgáztatás.
- A köztisztviselői állások betöltésére már nincs pályáztatási KÖTELEZETTSÉG, csak LEHETŐSÉG.
Kérlek, hogy ha totál félreértelmezek valamit, akkor szóljatok rám légyszi.
Más (biztos tudjátok, csak hátha valakinek elkerülte a figyelmét, főleg mert minden érintett jogszabályban még az OÉT szerepel): az OÉT július óta nem létezik, helyette NGTT (azaz Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács) van. Összetételét tekintve szélesebb körű, mint az OÉT volt, jogosítványai viszont szinte kizárólagosan véleményezésre-konzultációra terjednek ki. Egyébként a 2011. évi XCIII. törvény szól róla (nem hosszú).
Köszi előre is a segítséget!
Köszönöm Kondidori válaszodat a távolléti díj és az átlagkeresetről! Nagyon beindultam és csak most néztem ide újra. Te már túl vagy a C-n?
Sikeres vizsga után eladnám Novissimás Közigazgatási jog jogi szakvizsga kézikönyvem 2011-es kiadás 2000 Ft-ért és szintén Novissimás Alkotmányjog jogi szakvizsga kézikönyvem (ez 2010-es kiadás) 1500 Ft-ért.
Nagyjából megvannak a különbségeket, de ha mégis valaki leírja,annak ezer hála!
Sziasztok!
Köszi a válaszokat.Sajnos Chronowski a régi kiadás van, megnézem azt is a hatályossal egyeztetve.
Kérhetek olyat, hogy valaki leírja az EU parlamenti választások és a mi választásunk közti különbségeket!
Köszönöm!!!
Moly01!
Jó kérdés, hogy ide miért nem jönnek beszámolni, pedig nagy segítség lenne...:(
Az EU Parlament választása tétel az eu-jogban, nem? Szóval, ha ott megtanuljuk, akkor jó lesz a választási rendszeres tételhez is, ha kérdezik. :)
Sziasztok!
EU-ból kérdezik a Parlament választását,úgyhogy érdemes azt is tudni, hogy miben különbözik a kettő.
Más..
Nekem azt mondták, hogy az Mt-ből mindent kérdeznek, nem csak a tétel szerintieket.
Miért van az, hogy nem írja le senki ide a kérdéseit, aki már volt? A büntetős fórumon nagy segítség volt anno...
Timililla!
Én a választási rendszeres tételeket a Chronowski könyvből tanultam, úgyhogy paragrafus szerint nem tudom beazonosítani.
Az biztos, hogy EU választásról nincs szó a könyvben, viszont az ajánlás, jelöltállítás elég részletesen van taglalva. A helyi választási rendszeres rész után van is egy táblázat, amiben össze van foglalva, hogy ki-mikor-hova stb. az sokat segített. Ha megvan a könyv, akkor szerintem onnan tanuld Te is!! :)
drkriszti és a többiek!
Te már átvetted a választójogot és az a kérdésem, hogy csak azokat a paragrafusokat nézted át, amik meg vannak adva a törvényből vagy még pl Eu választást is vagy az ajánlást, jelöltállítást stb.Ezek ugyanis nincsenek benne a tétel szerint. Én holnap állnék neki ennek a résznek, de már most kész vagyok tőle.
Köszi szépen, bárki is válaszol
Akár írásbeli feladat is lehet(ne)...:)
Az AB előtt is elbukott az ügyvédi ellenjegyzés elleni népszavazási kezdeményezés
2011. szeptember 12.
"Egyetért-e Ön azzal, hogy az ingatlan adásvételi szerződések ügyvéd, közjegyző vagy jogtanácsos közreműködése nélkül is alkalmasak legyenek az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésre?" Ezt a kérdést szerették volna országos népszavazásra bocsátani azok az aláírók, akik aláírásgyűjtő íve mintapéldányának hitelesítését az Országos Választási Bizottság határozatában még 2010 októberében megtagadta. A 70/2011. (VIII. 31.) AB határozat az OVB határozata ellen beérkezett kifogást elutasította. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a jogalkotó a jogbiztonság, illetve a tulajdonvédelem alkotmányos elveinek érvényesülése érdekében az ügyvéd vagy közjegyző közreműködésén kívül más módszert, vagy jogtechnikai megoldást is alkalmazhat. Bármilyen legyen is a választott új megoldás, az anyagi jogi és eljárásjogi garanciák a jogbiztonság és a tulajdonvédelem alkotmányos védelmi szintjét nem csökkentheti. A kérdés alapján tartott eredményes népszavazás következtében a jogalkotónak egy jogi és ténybeli bizonytalanságot ellensúlyozó jogszabályi konstrukciót kellene megszüntetnie. Ez az intézkedés csökkentené az alkotmányos védelmi szintet, és végső soron az Alkotmány burkolt módosítását eredményezné. Mindezek alapján az Alkotmánybíróság az OVB határozatát helyben hagyta.
drkriszti: köszi, akkor beszerzem. A héten állok neki komolyabban, eddig csak mímeltem a tanulást :)
Pannie: én alkotmányból nyugodt szívvel ajánlom a Chronowski-Rózsás-féle jogi szakvizsga könyveket. Benne vannak a szükséges, és aktuális törvények, illetve ABH-k lényegei, feketén kiemelve, némelyiket magyarázva. Ennyit is épp elég megtanulni belőlük, de legalább "bevehetőek"...:/
Én egyébként november végén vizsgázom, szóval majdnem együtt.:)
Sziasztok!
Sikeres C vizsga után úgy döntöttem megválnék a felkészüléshez használt anyagoktól. Rengeteg munkám van benne így nem dobnám ki. Az összes tételhez összegyűjtöttem minden törvényt, AB-t és ami kell. Sorba van rendezve. Nem kevés anyag. Csak a nyomtatási költség több, mint 14.000 Ft volt. Ha valakit érdekel, akkor 5.000 Ft-ért szívesen továbbadom.
Üdv, Tinl
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat! :)
Sziasztok!
Megkaptam a behívóm december első hetére. A héten állok neki ténylegesen a munkajognak, ami tv hozzá a complexes kommentár, az eu-ból a közig szakvizsgás anyag (idén voltam, elég jó anyag, csak ajánlani tudom) plusz ha marad idő, az októberi dialóg, de az alkotmány, az ALKOTMÁÁÁNY rész, ott az összes tv, összes ABH, BH, mindent nyomtassak ki? Rövidítést nem szívesen tanulok, magam szeretem meglátni a lényeget, úgy az összefüggések is leesnek.
Szívesen vennék tankönyvi tanácsot. Egy tankönyv, ami majdnem tökéletes alkotmány részből.
Megy valaki dec. elején?
Aktualitások a munkajoghoz:
http://szakszervezetek.hu/…nykoenyveben

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02