szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Pöszke # 2011.09.12. 06:40

Kisnyuszi! Gratulálok! Jó, hogy már túl vagy ezen a részen...

Vicaversa27! Használtan nem tudok Chronowski könyvet, én pénteken vettem meg a Dialóg könyvesboltjában az I. kötetet, a II. kötet elfogyott, de lesz még egy pár darab.

Jön valaki december 12-én írásbelizni?
Ha már írásbeliről van szó: tud valaki segíteni, hogy munkajog írásbelihez honnan lehet beszerezni az iratmintákat?

Textilhal # 2011.09.12. 05:06

Köszi Pippa!

Pippa # 2011.09.11. 21:42

Textilhal- tb_minimum1 néven van fenn a jogiszakin amire gondolsz (letöltések-c1)

Textilhal # 2011.09.11. 19:42

Sziasztok Sorstársak!

Először is mindenkinek kitartást és sok sikert, ha még tart a felkészülés, illetve gratuláció és köszönet azoknak, akik már túl vannak a C-n és itt vannak, segítenek, válaszolnak, támogatnak...

Én is megpróbáltam ma megküzdeni a TB-joggal...mondhatni alulmaradtam.

Érdeklődnék, hogy a - többek között - Timililla által említett "TB-összefoglaló" a jogiszakin pontosan milyen néven fut? Mert én a magam részéről pont ilyen elnevezésű dokumentumot nem találtam. Lehet, hogy bambára tanultam ma magam, de kétszer is megnéztem és nincs ilyen.

Köszönöm előre is a felhomályosítást!

londonier # 2011.09.11. 17:55

Sziasztok! Én a hvg.hu-n olvastam az új rendszerről, csak az az egy nem világos, hogy a szóbeli melyik tantárgyból lenne????

drkriszti # 2011.09.11. 17:26

Ma a választási rendszeres tételeket tanultam, és szívtam, mint a torkosborz...:/
Az országgyűlési választásos tételnél már az új Chronowski könyv sem teljesen hatályos, úgyhogy ahhoz mindenképp hozzá kell nézni a módosításokat...

kondidori # 2011.09.11. 16:46

A 70 oldalas elég. A négy szabadságot a szegedi jegyzetből megnézheted. + a jogeset zanzák c. jegyzetet. Ha ezeket tudod, akkor nem lehet gond.
A TB-ből bőven elég a tb összefoglaló, csak azért hatályosítani kell...

Vicaversa27 # 2011.09.11. 15:25

Kedves mindenki! aki tud az segítsen már annyiban hogy megírja hogy van e Alkotmányjog közigazgatési jog Dialóg campusos könyve eladó. Köszi

Kisnyuszi # 2011.09.11. 09:59

Sziasztok!
Szeptember 8-án voltam szóbelizni.A kérdések az alábbiak voltak:

Munkajog-TB:
1.)Munkaszerződés módosítása
2.)Betegszabadság és táppénz elhatárolása és imsmertetésük
3.)Saját jogú nyugellátások

Alkotmány-Közig:
1.)Egyesülési jogról mindent
2.)ÁSZ ellennőrzési módjai

EU
1.)A EU Parlamenti választások és az általános választások közötti különbségek taxatív felsorolása
2.)Általános iránymutatás elhelyezése az Unikó jogrendszerében

Nagyon normálisak voltak, ha valami nem ment kapásbós segítettek, ha ment végig sem hagyták mondani. Kitartást!

Timililla # 2011.09.11. 08:40

Szia A001!

Én még csak nagyjából futottam át ezt a jegyzetet, szerintem ha tényleg kevés időd van, nem tűnik rossznak, bár úgy láttam, a négy szabadság hiányzik belőle, azt még nézd meg valahonnan!

Timililla # 2011.09.11. 08:38

Sziasztok!

Éppen a Tb. jogot kezdtem el és borzasztó:-(

A Tbj-t meg kell tanulni teljesen részletesen vagy szerintetek elég az az összefoglaló, ami a jogiszakin van Tb összefoglaló néven?(persze aktualitásokkal frissítve)

Elveszettnek érzem magam!!!

Köszi mindenkinek

A001 # 2011.09.11. 07:49

Sziasztok!

Kérdésem, hogy EU-ból elég a jogiszakin lévő un. 70 oldalas jegyzet tanulása, esetleg kell-e még valami hozzá?
Elég kevés az időm, ezért hatékony, rövid jegyzet kellene!

Előre is köszi a segítő választ!

Szegednapfény # 2011.09.10. 19:43

Sziasztok !
"C" részből is három vizsgáztató van ? pl. alk-közig; eu; munka-tb?

Eu-ból feldobnak egy esetet és tudni kell besorolni valahová? Egyáltalán vannak fajsúlyos esetek?
2012-től drasztikusan megváltozik a szakvizsgarendszer. Szerintetek alkotmányból az 1949-eset kérdezik dec. 15-én, vagy már a 2012-től hatályos Alaptörvényt. ( Bár állítólag mindig a hatályosan kérdezik!)

drkriszti # 2011.09.10. 17:59

Nekem ez új volt az Alkotmánybírósággal kapcsolatban. :/ Beteszem, hátha másnak is segít.

"2011. június 27-én az Országgyűlés az Alkotmánybíróság tagjainak számát tizenegyről tizenötre emelte. A 2011 márciusában elfogadott, de csak 2012-ben hatályba lépő új alkotmány már tizenöt fős alkotmánybíróságot ír elő, de az Országgyűlés a hatályos alkotmányt módosítva már 2011. szeptember 1-i hatállyal kibővítette az Alkotmánybíróságot. A törvényhozás egyúttal meg is választotta az egy betöltetlen helyre és a bővítéssel keletkezett négy új helyre Dienes-Oehm Egon volt nagykövetet, nemzetközi magánjogászt, Balsai István fideszes országgyűlési képviselőt, volt igazságügyminisztert, Pokol Béla egyetemi tanárt, Szalay Péter ügyvédet és Szívós Mária bírót. Az új alkotmánybírák hivatali idejének kezdete 2011. szeptember 1."

És egy kérdés: mennyire kell tudni azt, hogy jelenleg kik töltik be az egyes pozíciókat? Gondolok pl. a miniszterekre, államtitkárokra, kormányhivatalok vezetőire, stb.

drkriszti # 2011.09.10. 17:55

simi99:

A tanulás idejére annyi engedményt kaptam a munkahelyemen, hogy a 8-tól 5-ig tartó munkaidő helyett, 7-től 3-ig vagyok - kivéve, amikor tovább...:/ Ez azt jelenti, hogy hétköznap kb. 4-től tanulok este 8-9-ig.

A hétvégék teljes egészében a tanulásról szólnak, ami azt jelenti, hogy 10-12 óra/nap, de szerintem lesz ez még több is, ha besűrűsödnek a dolgok. :/

A tanulást egyébként úgy tervezem, hogy szeptemberben letudom az alkotmányjogot, meg a közig.jogot, és ha minden jól megy, talán még a munkajogba is bele tudok kezdeni. Októberben munkajog, eu-jog, és tb-jog, kb. november elejéig, utána meg ismétlés...

simi99 # 2011.09.10. 14:06

Szia drkriszti!

Te naponta hány órát tanulsz, ha már szombat hajnalban felkelsz emiatt? Csak azért kérdezem, mert nekem valamikor ugy besokall az agyam, hogy hiába van még a napból egy csomó idő, egyszerüen már nem megy semmi a fejembe!

És hány nap tanulást terveztél be egyáltalán erre a vizsgára?

drkriszti # 2011.09.10. 04:36

Pandaaa, végül én is felkeltem...:/

Pandaaa # 2011.09.09. 21:14

Engem viszont hajt a talár :-), úgyhogy én holnap is nekigyürkőzök...:)

drkriszti # 2011.09.09. 20:06

Ez a hír az új szakvizsga rendszerről kellően mellbe vágott. :o Engem nem hajt a tatár, szóval...:/ Holnap már talán fel se keljek hajnalok hajnalán a tanulás miatt??? :)

Link, ahol a megjelent cikkek olvashatóak:
http://www.hirkereso.hu/search?…

hunfrakk # 2011.09.09. 15:14

remélem nem

Pandaaa # 2011.09.09. 15:08

hunfrakk, ez komoly?

hunfrakk # 2011.09.09. 14:56

Ilyen kérdések lesznek állítólag:

1. A Ptk. melyik fejezetében található a bérleti szerződés?

a. tulajdonjog
b. öröklési jog
c. szerződések joga
d. nincs benne ilyen, más tv. szabályozza

Pandaaa # 2011.09.09. 13:49

Simi99, Pannie, én is hallottam már korábban az új szakvizsgáról pletykaszinten, kicsit sajnálom is, hogy nem esek bele ebbe, mert emberibbnek tűnik.

Viszont szerintem minden új vizsgarendszernek vannak nehézségei és áldozatai, lásd pl az új érettségi rendszert, akik első körben kerültek bele, eléggé szívtak vele, legalábbis nekem úgy rémlik.

Pandaaa # 2011.09.09. 13:46

@netusufloro: igen, már vizsgáztam belőle. Szerintem érdemes a közvetlen hatály/közvetlen alkalmazhatóság kérdésében elmélyedni. A konkrét esetben nem hiszem, hogy közvetlen hatálya lenne az adott rendelkezésnek.

Azt, hogy ki hozhat meg egy adott jogszabályt, hatásköri kérdés, ami jó bonyolult az EU-ban, mert különféle jogalapokhoz különféle jogalkotási eljárások tartoznak.

Praktikus szempontból, ha akarnék valamit fogyasztós szemponból, beírnám a google-be, hogy "dg consumer protection", és jó eséllyel kijönne a fogyasztóvédelemért felelős főigazgatóság honlapja, ahol megnézném, hogy milyen jogszabályok vannak, amikre hivatkozhatok. Azért a Bizottság, mert ők hajtják végre, illetve ellenőrzik a végrehajtást.

Kapcsoló: na, az nincs, arra nem számíts, szépen ki kell tapogatni mindent a setétben...:)

simi99 # 2011.09.09. 12:58

Szia Pannie!

Ma délelött a www.hirkereső - gazdasági hirek rovatban volt leirva, illetve most délután már az echo tv-n is beszéltek róla.