szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

KÍN (törölt felhasználó) # 2013.02.28. 06:47

Kedves Sorstársak!

Tegnap letettem utolsó vizsgámat, túl vagyok az egészen!
Amit nagyon fontosnak tartok elmondani a kérdések és jegyeim közlése előtt:
ÉN KIZÁRÓLAG AZ ATES-FÉLE JEGYZETET TANULTAM, RÖVID, TÖMÖR, LÉNYEGRE TÖRŐ, ÉS NEM UTOLSÓ SORBAN HATÁLYOS ÉS KÖNNYEN TANULHATÓ. :-) NEM TUDOM KI KÉSZÍTETTE EZT A JEGYZETET, DE ÁLDJA MEG ŐT AZ ISTEN....
AKINEK MÁR MEG VAN AZ ATES-JEGYZET ANNAK NAGYON JÓ, AKINEK NINCS ANNAK AZT TUDOM MONDANI (javasolni), HOGY TEGYEN ÉRTE, HOGY MEGSZEREZZE!

Kérdések: sorban, ahogy kezdtem
EU:

• Európai Unió Bírósága (elkezdtem, lendületesen mondani, kb. az 5. mondat után a hölgy leállított, hogy köszöni.....)
  • Másodlagos jogok (jogforrások) (szintén nagy lendület, addig jutottam el, hogy a rendelet, irányelv, határozat, ajánlás, véleményt milyen szempontok szerint tudjuk osztályozni....ÁLLJ szólt a vizsgáztató)
  • Ombudsman

JEGY: 5

Mt.:

• Ha eltűnik a munkáltató, székhelyén nem található, elérni semmilyen módon nem lehet, ekkor mit tehet a munkavállaló? ITT PASSZOLTAM EGYET! Szerintem ezért nem kaptam 5-t.
  • Hol szerepel 30 napon belüli eljárás megindítási idő a Mt-ben
  • Mikor módosult az Mt.
  • Mikor lépet hatályba
  • Milyen törvény volt előtte
  • Milyen nyugellátásokat ismer

JEGY: 4

Alk-közig.:

• Bíróságok, irányítás, szervezet, felépítés
  • OBH szerepköre
  • Ki lehet bíró
  • Közigazgatási bíróság, annak menete, milyen felek vannak, ki kicsoda, ki az alperese, mit hoz a bíróság az eljárás végén, van-e ellene fellebbezési lehetőség, ha nincs akkor mi van

JEGY: 4

Volt pár hete egy fórumozó, aki az Ates-jegyzetből vizsgázott 3-3-4-re, most itt az enyém 5-4-4.
Ettől nem kell jobb bizonyosság, hogy a jegyzet jó!!!

MINDENKINEK KITARTÁST, HOSSZÚ AZ ANYAG, NÉHA GUSZTUSTALANUL TÖMÖR, DE MEGCSINÁLHATÓ!

Én most saját valamint 'KÍN' és 'ATES' nevében elköszönök tőletek, sokan tudjátok privát email címem, sokan írtatok oda, ha bárkinek tudok segíteni az keressen!

Üdv mindenkinek!

Attila (Ates)

signorina # 2013.02.28. 08:47

Sziasztok!

Nagyon szépen kérem, hogy akinek megvan az "ATES-féle" jegyzet, küldje el nekem is.

Köszönöm szépen!

Lana84 # 2013.02.28. 09:23

Sziasztok!

Én még a büntető vizsgámra készülök, de már előre gondolkodva, engem is érdekelne az Ates féle jegyzet... :) nagyon pozitívan nyilatkozott róla mindneki, szóval megköszönném, ha nekem is megküldené valaki
szvetlanka@gmail.com

Kitartást Mindenkinek és egy nagy kalappal a vizsgázóknak!!

Akik pedig már felszabadultak a rabszolgasorsból, élvezzék...!! :)

Albert80 # 2013.02.28. 21:00

Sziasztok!
Ha már ennyien kérik az Ates-féle jegyzetet, akkor nem tudná valaki feltenni valahova (pl. a data.hu -ra, ott nem kell regisztrálni sem).
Köszi

kitti07 # 2013.02.28. 21:33

Sziasztok!

Én 27-én, szerdán voltam, megpróbálom összeszedni milyen kérdéseket kaptam.

Közig: gyülekezési jog, részletesen, ki, mikor indíthat pert. Kormányhivatalok feladata, önk-i rendeletek alaptörvénybe illetve más jsz-ba ütközése esetén hova lehet fordulni. Közig.perben a vh.felfüggesztésének szabályai illetve a szakhatóság részt vehet-e a perben? (igen, a közig szerv perbe hívhatja)

Munkajog: munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás esete, kollektív szerződéssel hogyan lehet szabályozni (arra gondolt, hogy a munkavállaló hátrányára el lehet térni a határidőtől és ez diszpozitív szabály). Közalkalmazott és kormánytisztviselőknél hogyan lehet jogviszonyt létrehozni (pályázat és annak szabályozása ill. meghívásos eljárás). Baleseti ellátások felsorolása.

EU: alapjogok szabályozása (az 1960-as évektől), alkalmazásuk. Igazából nem konkrét kérdéseket kaptam, hanem példákat mondott és azt kellett elemezni. Nem sok köze volt a tételsorhoz... Például az előttem lévő lánytól az európai elfogatóparancs szabályozását kérte részletesen.

Mindhárom rész 5-ös lett és szerencsére ez volt az utolsó vizsgám, úgyhogy végre fellégezhetek.
Kitartást mindeniken!

szakvizsgázó1217 # 2013.03.01. 06:42

Sziasztok!

Én csak kb. egy hónap múlva vágok bele a C részbe, ez lesz az utolsó vizsgám.

Nagyon szépen megköszönnénm, ha valaki el tudná küldeni az Ates-féle jegyzetet a következő e-mail címre:

knodelmarta@gmail.com

Cserébe fel tudok ajánlani teljes A rész kidolgozottat.

Előre is köszönöm!

lerboy55 # 2013.03.01. 13:31

Én is megköszönném, ha a valaki elküldené a lerboy55@gmail.com-ra az ATES-féle jegyzetet.

Előre is hálás köszönet

szakvizsgázó1217 # 2013.03.01. 14:34

Köszönöm a jegyzetet!

IROB # 2013.03.02. 02:36

Kedves Kollégák!
Lenne közöttünk valaki, aki hétfőn írásbelizik?
Nagyon nagy kalappal, sok sikert s megköszönöm,ha röviden jelezni szíveskedik.
Üdvözlettel:
Irob

Pracli # 2013.03.02. 09:34

Ates nagyon köszönjük a jegyzeted! Hatalmas energia és munka lehet benne, szerintem itt mindenki imába foglalta a neved! :)

Mókusok # 2013.03.02. 11:28

beleolvastam az A részes fórum oldalba, hát ott se valami szívmelengető a helyzet, én azonban újra nekivágok...jó tanulást, ismétlést mindenkinek, kinek mit:)

gmar # 2013.03.04. 15:07

Sziasztok!

Ma voltam írásbelizni, és mivel én leginkább a várható kérdések miatt járok fel (meg persze jegyzeteket szerezni), megírom, mit kaptam.

A munkaszerződésben a felek prémiumot kötöttek ki, ami a munkáltató árbevételéhez igazodott, többet erről nem rendelkeztek benne. A munkáltató rendes felmondással megszüntette a munkavállaló jogviszonyát, aki a prémiumot és 5 nap szabadságmegváltást követel, amit a munkáltató nem akar kiadni, mert a felmondási idő egészére felmentette a munkavégzés alól. Ítéletet kellett hozni, hogy mi jár neki.

A prémiumos részt túlbonyolítottam, mert az új Mt. alapján a teljesítménybért nem lehet a munkáltató eredményéhez kötni, a szabadságosnál pedig azt írtam, hogy jár neki a megváltás, mivel szabadságot nem lehet kiadni arra az időre, amikor munkavégzés alól fel van mentve.

Nem tudjátok véletlenül, hogy a mostani Alaptörvény-módosítás végleges szövege hol érhető el? Mert feltételezem, hogy szóba jön, de az mkogy.hu-n nem találom egységes szerkezetben.

Előre is köszi és mindenkinek sok sikert/egy kalappal, ahogy tetszik! :)

Mókusok # 2013.03.05. 19:49

a törvény szövege egységesben a www.njt.hu oldalon fent kell, h legyen:)

gmar # 2013.03.06. 00:43

:) Nem elfogadott törvény keresek, hanem azt, amiről ez a cikk szól: http://www.origo.hu/…s-miatt.html

Nem mintha szakvizsga előtt országgyűlési irományokat szeretnék olvasni, de a cikkben van olyan, ami az Alkotmány résznél felmerülhet mint lényeges módosítás, és hírportálra mégsem hivatkoznék:

Ebben az van: "A kormánypártok így az alkotmányban rögzítenék [...], hogy az AB az alaptörvény értelmezése során nem vehetné figyelembe az alaptörvény hatálybalépése előtt hozott AB-határozatokat és indoklásukat." ill. "az is az alaptörvénybe kerülne, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnöke az általános illetékességű bíróságtól eltérő, azonos hatáskörű bíróságot jelölhet ki sarkalatos törvényben meghatározott ügyek tárgyalására az ésszerű határidőn belüli bírói döntéshez való alapjog érvényesüléséért."

Fru22 # 2013.03.06. 16:39

Sziasztok! Száraz lábbal túl vagyok rajta és egy vajszívű bizottságnál ma szép jegyeket is kaptam. :)
Alkotmányból a Csink könyvet tanultam, közigből a ket-et, önkormányzatokat jsz-ból. Eu-ból nekem bejött a Mohay Szalayné féle segédkönyv, mert bár szószátyár, de ismétel sok mindent, és így többször elolvasva ugyanazt jobban meg is ragad.
Munkajog és tb a törvényből, tb ates jegyzetéből (bár pár helyen kiegészítettem).

Az az igazság, hogy nincs recept a vizsgához. Ezer félét lehet kérdezni ezer féle módon. Nekem:
Mt: leltárfelelősség és mvállaló kártérítése, ktv-ből a kinevezés körülményei, megszűnés esetei
Tb: nyugdíj jogosultság és kérelmezése
közig: ket hatálya alól kivett eljárások (ápolgárság kapcsán van e mégis ket szerinti eljárás, bizonyítvány, ezek nem voltak a csink könyvben, nem is tudtam megmondani a részleteket), idézésre nem jön el az illető, mit lehet tenni
EU: tőke szabad áramlása, Eu állampolgárság, megsemmisítési eljárás, külön kitérve a hatályára.

A többiektől Közt E ellenjegyzéssel gyakorolható hatáskörei, Ogy megbizatása mikor rövidebb, felmondás szabályozása, hogyan lehet visszakövetelni a mit a tb-ben, Ket alapelvei, jóhiszeműség mit jelent, kötelezettségszegési eljárás, beszéljen a rendkívüli állapot, szükségállapotról, megsemmisítési eljárás. (ennyi jut eszembe)

3x vettem át az mt-t, a többit 2x, elsőre memorizálni próbáltam mindent (próbáltam a felkészülési idő előtt mindent átolvasni egyszer, de nem igazán ragadt meg semmi) Az eu-t csak a vizsga előtt tudtam átismételni, amíg vártam.

Jó tanulást mindenkinek!!

Fru22 # 2013.03.06. 18:12

És még annyit, hogy ha kell valakinek a kinyomtatott jogszabály-halom, még őrzöm pár napig. Be van spirálozva.

Zsuzsa1013 # 2013.03.07. 08:23

Kedves Fru22!
Új vagyok itt, most szántam el magam a vizsgára (1 éves kisfiammal vagyok itthon..szóval nem egyszerű), és nyomtató/munkahely hiányában óriási segítség lenne kinyomtatott jsz-kat kapni. Szeretném elkérni, ha lehet. Bp-i vagy? Mikor vizsgáztál? köszi. Zsuzsa

Zsuzsa1013 # 2013.03.07. 08:38

Sziasztok! Csupa jót olvasok az Ates-féle jegyzetről. Szépen kérem, h akinek megvan, küldje el nekem:

dinizsu@gmail.com

Előre is nagyon köszönöm, és mindenkinek sok sikert kívánok.

mingili # 2013.03.07. 21:31

Sziasztok! Jövő szerdán megyek C rész vizsgára.
Nagyon kérem, hogy ha valakinek megvan, küldje át nekem emailben az Ates-jegyzetet:
zs.kata@gmail.com
Állítólag, tömör, velős. Az anyag átismétléséhez pont jó lenne. Előre is nagyon köszönöm.

Zsuzsa1013 # 2013.03.08. 06:02

Köszönöm a jegyzeteket!

miami # 2013.03.08. 10:29

En is Ates jegyzeteibol tanultam, amiert nem gyozok eleg halas lenni neki, es szinten szivesen odaadom barkinek, akinek szuksege van ra! Egy szinnel vannak kihuzva es spiralozva, Bp 11. Keruletben atveheto!

Lau86 # 2013.03.09. 09:17

Sziasztok!

18-án megyek írásbelizni munkajogból. Általában mik a tapasztalatok? Milyen beadványokat kell készíteni? Csak Mt-t kérdeznek írásbelin vagy Kkt-t, Kjt-t is?

esther1 # 2013.03.09. 13:34

Sziasztok!

Tudna nekem valaki küldeni kidolgozott munka- tb kérdéseket írásbeli feladatokhoz, vagy kidolgozott gyik-et? Mindkettőnek nagyon örülnék!

email: esther1@vipmail.hu
Köszönettel: Eszter

practice # 2013.03.11. 09:49

Sziasztok!
Lennétek kedvesek küldeni kidolgozott tételeket C részhez, leginkább EU-ból! Nagyon köszönöm előre is!!!Segítsetek légyszi!
email címem: iversonnagy@freemail.hu

Virgini # 2013.03.11. 12:44

Sziasztok!

Látom, hogy sajnos ATES (KÍN?) már törölte magát, de nagyon hálás, hogy valaki kiegészítette az ún. ATES jegyzetet...

Akinek megvan az emlegetett ún. ATES kiegészített jegyzet, nagyon szépen kérem, küldje el nekem a ginus8@freemail.hu -ra! Elég sürgős lenne.

Előre is köszönök minden segítő szándékot :)