Ez azért teljesen nem igaz, mert pl. a gazdasági részben, új tételek és jogszabályok is vannak.
szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)
a tételsor pontosításra, hatályosításra került
tartalmát illetően nincs kibővülés
ugyanannyit kell tudni
*
elektronikus jelentkezéshez IM rendeletet is módosítani kell...
szerintem az csak egy lehetőség lesz...
*
Sziasztok!
Néztétek a http://www.kim.gov.hu/…0100930.html oldalt???
Ez most teljesen komoly?
Hogy értik azt, hogy megváltoztatják január 15-től a tételeket, illetve a jelentkezést?
Ha valaki tud erről az új őrületről valamit, kérem ossza meg a fórumon.
Köszönöm: Brian
Pacsirta!
A www.jogiszaki.hu fórumában napok óta hirdet ilyet vki, talán még megvan neki, nézd meg!
Sziasztok!
Komplett kidolgozott C tételsort vásárolnék.
Sziasztok!
Tegnap voltam az LB-n.
Utolsóként vizsgáztam és úgy tűnt, rémes bizottságot fogtam ki. Legalábbis az előttem vizsgázók beszámolóiból az derült ki, hogy eléggé belemennek és nem is alapdolgokat kérdeznek (pl. közszféra fegyelmi eljárás). Aztán velem ez történt:
Alk: élethez való jog: magzat+eutanázia, önkormányzat vagyona, felosztása....hogy került egyáltalán a tulajdonába...
Ket: bizonyítás
Munka: kifogás, munkavállalói és munkáltatói kártérítési felelősség részletesen, mértéke
Tb: mondhattam a kedvencemet, az árvaellátást választottam, de rövid úton az özvegyi nyugdíjnál jártunk.
EU: Mo csatlakozási szerződése, körülmények ("látta-e a szerződést?! haha..)Mire kaptunk haladékot és mire mely országok kértek tőlünk haladékot az alapszabadságokat illetően?
Lisszaboni szerződés (ahogy hallottam, mindenkitől Lisszabonon keresztül kérdezett) hatáskörökben tett módosításai. Hallottam-e Herman van Rompuyról...nagyon örültek, hogy igen :)
Ha látták, hogy képben vagyok, még jobban belekérdeztek. Végig úgy láttam, hogy elégedetlenek. Komolyan küzdöttem a kettesért, de mint utóbb kiderült ötösöket kaptam.
És előttem is mindenki átment, az is, aki meg volt róla győződve, hogy bukta.
A felkészülés tényleg horror, de két olvasással és IQ-ból megoldható, bár mire odajut az ember, már az agya max az adatokat köpi, gondolkodni már nem akar :)
Mindenkinek kitartást kívánok a felkészüléshez, mert arra van a legnagyobb szükség, egyébként pedig maximális mennyiségű mákot! ;)
Üdv mindenkinek!
Sikeresen túl vagyok ezen is. A LÜ-n voltam 303-as szoba.
A bizottság tündér bírónőkből állt. Egyszerű kérdések , és még azt is ők megvitatták.
Munka: elévülési idők, pótszabadság, munkaszerződés, m.bér
Tb: betegszabi, táppénz, üzemi baleset
Alkotmány: információs alapjogok, személyes adatok védelme,
Közig: Polgármester, képviselő-testület, megyei közgyűlés
EU: előzetes döntéshozatali, Tanács, ügyvédség szabad mozgása
Mindenkinek kalappal!
Sziasztok!
Túl vagyok én is az első blokkon!
Az írásbelim a fórumon már sokszor előforduló 120-as feladat volt (N. Sándor munkavállaló a felmentési idő alatt másik munkáltatónál elhelyezkedik, mttó kéri vissza a felmentési időre kifizetett átlagkeresetet).
Szóbelin a kérdéseim:
Munkajog: felmentési idő, végkielégítés, rendes felmondás mikor lehet, próbaidő (összehasonlítani az Mt., Ktv.,Kjt), munkaviszony elhatárolása más jogviszonytól
Tb: árvaellátás
ja és kérdezték az aktualitásokat, hogy mennyire vagyok képben mi történik a nagyvilágban: konkrétan a különadót, meg a kormánytisztviselői törvényt.
Alkjog: személyes adatok védelme, ombudsman, állampolgárság
Közig: szakhatóság, önkormányzat feloszlatása
EU: bíróság, Vangendenloos-ügy, uniós állampolgárság
Mindenkinek egy kalappal, akinek még hátra van ez a blokk.
Az én szóbeli kérdéseim, már amire emlékszem:
Alkotmányjog: alapjogok kifejtegetve
EU: jogforrások, Bizottság, előzetes döntéshozatali eljárás
Munkajog: munkaviszony alanyai, fiatal munkavállalók, munkaszerződés kötelező elemei, jogutódlás a munkáltató személyében
TB: hozzátartozói nyugellátások
Szerintem meg neked van igazad Sőt időközben beszereztem egy ÁF-s könyvet, ahol a Lőrinczi azt elemzi, hogy félreérthető a törvény és szerinte még ha ki is zárják (amiről szintén min.döntés kell)akkkor is 4 szavazatra van szükség 6 fő esetén, mert a kizárt muksót ilyenkor is a megválasztott képv.számához hozzá kell számítani, tehát ha ki is zárják szerinte akkor is kell a szavazó 5 főből a 4 igen szavazat.
Megkérdeztem egy önkormányzatos nőt is, aki elvileg a jogi osztályon dolgozik- mert most már kurvára kiváncsi voltam én is a megoldásra - de halvány lilaf..gja se volt arról, hogy hogyan kell értelmezni a szabályt. :(
Kondidori!
Ezt én is így gondolom, ezért nem is értettem egyet az ügyésszel, aki vizsgáztatott. Szerinte a polgármester természetesen nem szavazhat a saját ügyében, de így is megvan a minősített többség. Szerintem meg az Ötv. alapján kizárható a saját ügyében, tehát döntenie kell erről a testületnek. Itt erről nem volt szó. Emellett az Ötv. szerint a polgármester a határozatképesség és a döntés szempontjából is képviselőnek minősül. A vizsgáztató szerint a polgármester itt csak a határozatképesség szempontjából számított, a szavazásban nem vett részt és a minősített többségnél őt nem is kellett figyelembe venni. Szerintem pedig vagy csak egyikünk olvasta mostanában az Ötv.t, vagy én nem tudom értelmezni amit olvasok. :)
C. Lombroso!
Köszönöm! Így utólag már nem volt olyan vészes a vizsga. :)
Figyelem ez is hatályos lesz:
2010. évi CXIX. törvény
a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról*
Az Országgyûlés mint alkotmányozó hatalom az Alkotmány 19. § (3) bekezdés a) pontjában meghatározott hatáskörében eljárva
az Alkotmányt a következõk szerint módosítja:
1. § A Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény (a továbbiakban: Alkotmány) 32/A. §-ának helyébe
a következõ rendelkezés lép:
„32/A. § (1) Az Alkotmánybíróság az Alkotmányban meghatározott esetek kivételével felülvizsgálja a jogszabályok
alkotmányosságát, illetõleg ellátja a törvénnyel hatáskörébe utalt feladatokat.
(2) A költségvetésrõl, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekrõl, illetékekrõl és járulékokról, a vámokról,
valamint a helyi adók központi feltételeirõl szóló törvényeket az Alkotmánybíróság akkor vizsgálhatja felül, ha az erre
irányuló indítvány az alkotmányellenesség okaként kizárólag az élethez és emberi méltósághoz való jog, a személyes
adatok védelméhez való jog, a gondolat, lelkiismeret és vallás szabadsága, vagy a magyar állampolgársághoz
kapcsolódó 69. § szerinti jogok sérelmét jelöli meg, és nem tartalmaz egyéb okot.
(3) Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesség megállapítása esetén megsemmisíti a törvényeket és más
jogszabályokat. A költségvetésrõl, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekrõl, illetékekrõl és járulékokról,
a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeirõl szóló törvényeket az Alkotmánybíróság akkor semmisíti meg,
ha azok tartalma az élethez és emberi méltósághoz való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a gondolat,
lelkiismeret és vallás szabadságát, vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó 69. § szerinti jogokat sérti.
(4) Az Alkotmánybíróság eljárását törvényben meghatározott esetekben bárki kezdeményezheti.
(5) Az Alkotmánybíróság tizenegy tagját az Országgyûlés választja. Az Alkotmánybíróság tagjaira
- a képviselõcsoportok közötti létszámarányokat is figyelembe véve – az Országgyûlésben képviselettel rendelkezõ
pártok képviselõcsoportjainak tagjaiból álló jelölõ bizottság tesz javaslatot. Az Alkotmánybíróság tagjainak
megválasztásához az országgyûlési képviselõk kétharmadának szavazata szükséges.
(6) Az Alkotmánybíróság tagjai nem lehetnek tagjai pártnak, és az Alkotmánybíróság hatáskörébõl adódó feladatokon
kívül politikai tevékenységet nem folytathatnak.
(7) Az Alkotmánybíróság szervezetérõl és mûködésérõl szóló törvény elfogadásához a jelenlévõ országgyûlési
képviselõk kétharmadának szavazata szükséges.”
2. § Az Alkotmány 70/I. § (2) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:
„(2) A közterhek viselésére szolgáló forrásokból, valamint az állami vagyonnal gazdálkodó, illetve az állam többségi
tulajdonában vagy irányítása alatt álló szervezetek részérõl juttatott jövedelemre, az adott adóévet megelõzõ ötödik
adóévtõl kezdõdõen, törvény a jövedelem mértékét el nem érõ kötelezettséget állapíthat meg.”
3. § Ez a törvény a kihirdetését követõ napon lép hatályba.
Sziasztok!
Hétfőn megyek írásbelizni, itt megláttam az alábbi feladatot. Valaki tudna segíteni abban, hogy mi a megoldás? Van-e hozzá valami jó ki ABH, ilyesmi.. Előre is köszi
Országgyűlés módosítja a Sajtótörvényt oly módon, hogy tilos a szexuális fényképeket tartalmazó sajtótermék kiadása és forgalmazása. Az ügyész az ilyen sajtótermékeket elkobozhatja.
Feladat: írjon feljegyzést a köztársasági elnöknek a törvény alkotmányossági vonatkozásairól.
Bea11!
ezekkel a kérdésekkel én is kibékülnék!
Gratula!
Bea!
És azt hogy számolták ki, mert akkor 6 főnél már 4 kell a min többséghez, ha nem zárták ki?
Az írásbelimről még annyit, hogy a szóbelin azt mondták, a polgármester nincs benne az 5-ben, de így is megvan a minősített többség.
Az én szóbeli kérdéseim, már amire emlékszem:
- Önkormáyzatok feladatainak csoportosítása
- Szakhatóságok
- Esélyegyenlőségi terv
- Természetbeni munkabérfizetés (konkrétan pékeknek 40% kenyérben:) , ill. szeszgyárban szeszben.)
- Terhességi-gyermekágyi segély
- Eu-ból a Törvényszék
- Dassonville formula
Segítőkészek voltak,különösen a munkajogos hölgy.
esetleg vki beírná milyen volt a vizsga?
Köszi!
A vizsgáztatók sincsennek toppon a hatályos rendelkezések vonatkozásában. Nem hiszem, hogy ebből gond lehet.
Jó, h. szólsz, h. ezt is módosították, fel sem tűnt volna....
NAgyon gázul állok....
Jövő csütörtökön megyek én is, mindenkinek kitartást!
Figyelem! Az LÜ-ről szóló módosítások nov.24.napjától hatályos lesz. röviden: 9 évre választják meg, 2/3-os többséggel, amíg nincsen utód kinevezve hivatalában marad.(ez már a közelgő decemberi váltás miatt lehet)
Jó tanulást mindenkinek!
Alkotmánybírósági módosítást még nem találtam a közlönyben. (szerintem ezt jövő csütörtökig megússzuk)érvényes de nem hatályos alapon.
Remélem a mai tapasztalatokat beírja valaki, előre is köszi!
Volt valaki mostanában szóbelin?
mit lehet erről a részről tudni?
köszönöm
De talán egyszerűbb, ha azt mondod, hogy a polgi benne van az 5-ben, aztán akkor nincs gond, mert akkor a 3 mindenképpen elég szavazat.
Aztán meg azt mondták nálunk a vizsga előtt, hogy ami nincs leírva az nem a feladat része, mert noha logikus lenne feltenni x dolgot, nem nekünk kell megálmodni a példát
De úgy is értelmezheted, hogy benne van a polgi is az 5 főben, akkor is meg van a min.többség.
Esetleg, ha felhozzák a szóbelin, akkor ezzel kiegészítheted.
Én úgy gondoltam, hogy őt kizárták (de a határozatképességnél úgy kell venni mintha ott lenne, tehát 100%-ban jelen vannak) és ezen kívül még 5 tagja van a testületnek (nekik kell az 50%-t meghaladó szavazatuk), akikből 3 megszavazza. De tök mindegy hogy hogyan értelmezed a példát, az a lényeg, hogy az értelmezésedet írd le, akkor nem lehet baj.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02