szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Pimpőke # 2010.10.29. 15:37

A héten vizsgáztam belőle. Megvettem a 2010.06.30-ai lezárású Novissima tankönyvet, és onnantól kezdve nem érdekelt azt követően mi változott.

Egyjogász # 2010.10.29. 10:55

Sajnálom azokat akik manapság alkotmányjogból vizsgáznak/szakvizsgáznak. Így elég nehéz lehet felkészülni egy alkotányjog vizsgára, hogy az Alkotmányt hetente háromszor módosítják.
Abban bízzatok, hogy ezt már a vizsgáztatók sem tudják követni:))

dr. Juci # 2010.10.29. 08:29

Sziasztok!

Most jövök a titkárságról, friss-ropogós infokat hoztam vizsgaidőpontokkal kapcsolatban:

• az idei írásbeli időpontok beteltek, akit érint, szerintem kezdjen telefonálni, hogy befért-e
  • a novemberi szóbeli időpontok szintén beteltek
  • a decemberi szóbeliket most osztják be, én szept. végén jelentkeztem, azt mondták, decemberre még beférhetek, aki hasonló cipőben jár, annak jövő héten érdemes telefonálnia.
dr.beata.beres # 2010.10.26. 20:09

mindez polgárin volt, de gondolom C-n is így van.

dr.beata.beres # 2010.10.26. 20:08

Nálunk is meg volt szabva a sorrend és a szerint szólítottak. de hogy mi alapján? nálunk mivel csak négyen voltunk, először ment egy pótvizsgás, aztán akik abból írtak.

vizsgázólány # 2010.10.26. 18:25

Szerintem mindegy mikor mész be, de nekünk sorrendbe kellett bemenni. Az írásbelisek mentek be először, de mint minden ez is csak a bizottságon múlik.

hajni1982 # 2010.10.26. 16:12

Sziasztok!

Én is megkaptam a behívómat. :) Nov. 24-én megyek a szóbelire. Nov. 22 az írásbeli.

Szerintetek szóbelin mikor érdemes bemenni? Az elején vagy a végén? Esetleg a közepén? Vagy mindegy?

vizsgázólány # 2010.10.26. 15:26

Ja igen!

Azt elfelejtettem mondani, hogy november utolsó hetére kértem, így pont meg is kaptam az időpontot.

vizsgázólány # 2010.10.26. 11:40

Augusztus 9- én küldtem el a jelentkezésemet. Tegnap, azaz hétfőn hozta a postás a behívó levélkét. :-(

kondidori # 2010.10.26. 09:54

Már fenn van néhány perce egy Lisszaboni szerződéses összefoglaló az ismert honlapon.

dr. Juci # 2010.10.26. 09:18

Kedves vizsgázólány!

Megkérdezhetem, mikor jelentkeztél? Eu-hoz sajnos nincs tippem :(

vizsgázólány # 2010.10.26. 09:09

Üdv. mindenkinek!

Megkaptam a behívómat november 25-re. Kérdésem, hogy az EU-s részt ki miből tanulja? Mert nagyon megváltozott. A szegedi "kéthasábosból"?

Elég rettenet!

vizsgazo12 # 2010.10.22. 11:46

Sziasztok!

OIT-ban egy "fura" bizottságnál voltam, leginkább a kérdések voltak furák, illetve a korábbi beszámolók alapján nem ilyenekre számítottam. Fagyos, hideg légkör, karótnyelt vizsgáztatókkal.

Közig:
Közigazgatási és önkormányzati eljárást kellett összehasonítanom, mivel csak törvényből készültem, nem volt egyszerű IQ-ból összeszedegetni a dolgokat.
Nem nagyon segített a vizsgáztató, de megjegyezte, hogy ez szerinte egy nehéz kérdés, de úgy látja rajtam, h ilyet nekem fel lehet tenni....
Nagy nehezen összehoztam pár dolgot, majd egy tetszőlegesen kiválasztott alapjogról kellett beszélnem, de nem nagyon érdekelte, amit mondtam, hanem általános alapjogi AB határozatokra volt kiváncsi (pl mikor korlátozható).

Munkajogot egy nő kérdezte, korrekt, egyértelmű kérdésekkel. A szabadság kiadásáról mindent kikérdezgetett, illetve mi van, ha vki nem veszi ki a szabit következő év június 30-ig, nem vész el, de nem is lehet kiadni, van erre talán egy BH, de nem tudtam, és ők sem árulták el a választ.
Tb-ből Üzemi baleset fogalma.

Az EU-s fickó volt a legfurább, azt játszottuk, hogy ő egy EB-i bíró és pedig egy tagállami bíróság bírója, húztunk jogesetet, és az előzetes döntéshozatali eljárás menetét kellett eljátszani...
A kérdéseit nehéz volt megérteni... egyszer le is cseszett mert visszakérdeztem lefordítva magamnak a kérdést.
Majd az európai parlamenti és az országgyűlési képviselőválasztás szabályait kellett összehasonlítanom pontról pontra...

A rossz légkörű vizsga, és a "pontatlanságaim" ellenére végül egész jó jegyeket kaptam, mindenből 4-est. Az egészben tényleg az a rossz, hogy ott kell azonnal vmit reagálni a kérdésekre, amik pedig kiszámíthatatlanok.

Zafi* # 2010.10.20. 17:23

Sziasztok!

Eddig csak kukkoltam, de sok hasznos infót kaptam, így az a minimum, hogy megosztom Veletek a tapasztalatom.
Munkajog írásbeli:105/a K.G. öregségi nyugdíjasként dolgozik három éve a Tető zRt-nél. Rendes felmondással megszüntették jogviszonyát. Járandóságát az utolsó munkanap megkapta. Sérelmezi, hogy nem kapott végkielégítést és a felmondást nem indokolta a munkáltató, így szerinte jogellenes a felmondás, már csak azért is, mert helyére ugyancsak "nyugdíjas korút" vettek fel. Kéri, hogy a vezérigazgató vonja vissza a felmondást. Feladat: jogi képviselőként válaszolni.
Nyugdíjasnak nem jár végkielégítés, és indokolni sem kell a felmondást.

Munka/TB: rendes felmondás, végkielégítés, felmondási tilalom, felmondás kézbesítése, kézbesítési vélelem, pénzbeli eü. ellátások
Alk/közig: jogforrási rendszer, eutanátia, abortusz, halálbüntetés, szakhatóság, kormány-AB-Ogy feladata az önkormi ügyekben
EU: jogforrás, bíróság

A vizsgáztatók roppant segítőkészek.Ma csak egy srácot hívtak vissza munkajogból, a többieknek sikerült.

További jó tanulást!

vizsgázólány # 2010.10.20. 15:57

Kedves Hajni!

Köszi a választ!

hajni1982 # 2010.10.20. 15:03

kedves Vizsgazolany!

Nem kaptam meg meg, csak beszeltem veluk telefonon, es ugy mondtak.

Hajni

vizsgázólány # 2010.10.19. 15:29

Kedves HAjni!

Megkérdezhetem, hogy te már megkaptad nov. 22-re a behívódat?

hajni1982 # 2010.10.19. 12:54

sziasztok!

jön valaki ebből a részből nov. 22-én írásbelizni????
Köszi!

vizsgázólány # 2010.10.13. 12:10

Megrendeltem az alkotmány könyvet. Jónak tűnik, de a törvényekhez képest sokkal sokkal rövidebb, talán éppen ezért jó?!

dr. Juci # 2010.10.12. 13:43

http://www.kim.gov.hu/…0100930.html

"Új" tételsorokat ld. a fenti linken, de józan ésszel kezelendő, a polgári eljárásjogot pl. szerintem eltolták, mert az fmh-ról szóló 2009. évi L. tv-t elvileg csak 2011.jan.1-től kellene tudni, szerintem ez némileg ellentmond "a vizsga napján hatályos törvényszöveget kell tudni" c. dumának... Legalább a büntető anyagiból kiszedték a pénzmellékbüntetést, ha jól láttam...

kondidori # 2010.10.11. 12:33

Ja még annyi, hogy a Novissimás könyvből van teljesen hatályos verzió is már, mert most jelent meg.

vizsgázólány # 2010.10.11. 11:57

Köszönöm!!!!

kondidori # 2010.10.11. 10:54

Hát a legegyszerűbb úton az itt már sokat emlegetett www.jog.webatu.com oldalról. De a Szegedi Ügyvédi Kamara oldalán is megtalálod.

vizsgázólány # 2010.10.11. 10:10

Kösz Kondidori!!!

Hallottam már arról a bizonyos szegedi kéthasábosról, de azt honnan is lehet letölteni, vagy megszerezni?

kondidori # 2010.10.10. 14:26

Kedves vlány!

Hát én anno a Novissimás alk.könyvből tanultam, már akkor sem volt hatályos, de csak imitt-amott kell belejavítani.
Ket, Ötv: törvény
Eu-t a szegedi kéthasábosból, meg még kerestem hozzá az aktuális szaroknál a netről anyagot.
Muj, TB: törvény