a mérhetőség természetesen az összemérhetőség :)
szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)
Ne felejtsd el, hogy a közig. szakvizsga mindenkinek kötelező, jogi szakvizsgára pedig csak a jogászok kapnak lehetőséget. Ezért nincs felmentés. Alma és körte nem mindig mérhető hiába gyümölcs mindkettő.
Köszönöm a válaszokat. Ez nem túl logikus megoldás, legalább a közig rész alól felmentést kaphatnánk.
Ludovic - csak egyirányú, ha a jogi szakvizsgád megvan, az helyettesíti a közig. szakvizsgát, de fordítva nem.
Ludovic!
Egészen biztosan NEM SZÁMÍTJÁK BE!
Én is hasonló cipőben voltam, 2009. októberben kellett közig. szakvizsgáznom és most a joginál effektíve újratanultam bizonyos részeket, és újra le kellett vizsgáznom a közig. részből is...
Azért csináltam meg a közig. szakvizsgát, hogy az előmenetelem ne akadjon meg, ugyanis a közig. szakvizsga letétele alól akkor mentesülsz csak, ha a jogi van meg előbb, de ugye a jogi szakvizsga, mivel 3 részből áll, eltarthat 1-2 évig, és csak a végbizonyítvány után tudnád érvényesíteni a mentességet, addig pedig az előmenetel állna.
Remélem érthető, próbáltam úgy fogalmazni.
én a jogi szakvizsgával kapcsolatos jogi hátteret nemrég végigolvastam, de nem emlékszem ilyenre
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
érdeklődni kell az IRM-ben a Szakvizsga Bizottságnál
Sziasztok!
Tudna nekem abban segíteni valaki, hogy amennyiben a Ktv. szerinti közigazgatási szakvizsgát megcsináltam, úgy azt beszámítják-e a szakvizsga C részébe közigazgatás tekintetében?
Ha igen, úgy írjatok már valamilyen jogszabályi hivatkozást.
Gratulálunk drapansz!:)
Sziasztok!
Sikeresen túl vagyok a vizsgán!
Az írásbeli feladat munkából ez volt:
120. példa
N. Sándor munkavállalónak 1999. augusztus 1.-el felmondanak, és 50 nap felmondási időt kap, ebből 25 napra felmentik. Az utolsó munkanapján kifizetik a felmentési időre járó pénzt is. A cég munakügyese megtudja, hogy 1999. augusztus 26.-án N. Sándor munkába állt máshol, és felszólítást küld neki hogy fizesse vissza a felmentési időre járó pénzt. Jogorvoslatot nem ír a munkáltatói nyilatkozatnak minősülő irathoz. N. Sándor beadványban sérelmezi a felszólítást és hivatkozik arra hogy neki a felmentésre járó pénz akkor is jár ha munkába állt. A munkaügyes ezt a beadványt a felszólítással együtt a kollektív szerződésben előírt egyeztető fórumhoz küldi. Az továbbítja a cég jogi képviselőjéhez hogy alakítsa ki álláspontját. Feladat: ha Ön a jogi képviselő milyen intézkedést tesz, mi az álláspontja?
Megoldás: Levél formájában felhívtam a munkaügyi előadót, hogy vonja vissza a fizetési felszólítást, és tájékoztatásul megküldtem az egyeztető fórumnak is egy példányt. indok: az Mt. 6.§ (3) és a Mt. 93. (3), (4), mert a munkavállalónak van igaza. Plusz a BH1995.496-ból idéztem egy mondatot.
Az írásbeli nagyon tetszett a nőnek, erre 5-t kaptam, mondta, hogy 5-el indulok a vizsgán, aztán elkezdett kérdezgetni, a határozott idejű munkaviszony megszüntetés felsorolását és jogkövetkezményeit kérdezte, TB-ből meg rohadt sok mindent, biztosított fogalma, járulékok felsorolása, részletszabályok, szülői nyugdíjat, egészségbiztosításnál a visszatérítés és megtérítési kötelezettséget részletesen határidőkkel. A TB az elején ment, de aztán nagyon összegabalyodtam a mondókámba, erre 3-ast kaptam.
Alk-közigből az ABH-tól jött a hapi, Közig-ből a gyülekezési törvényt kérdezte, szinte mindent, ami a könyvben van, még azt is megkérdezte, hogy melyik évben született a törvény... Ket-ből a hatáskörelvonás tilalmát és az ügyintézési határidőt. Nagyjából ment minden, de nagyon pontosan kérdezte, a szakkifejezésekre kifejezetten kiváncsi volt, úgy ahogy az a törvényben volt. Erre 4-est kaptam.
Eu-ből az Európai Tanácsról kellett beszélnem, a Lisszaboni szerződés szerint, aztán a szabadságok felsorolását és egy kifejtését, végül pedig egy magyar jogesetet, ami az adózással kapcsolatos (mivel tudta, hogy APEH-nál dolgozom), itt a Németh-Nádasdi regisztrációs adó ügyet mondtam el jó részletesen. Erre 4-et kaptam.
Összességében azt kell mondanom, hogy nagyon segítőkészek voltak, bár nagyon izgultam ennek ellenére. Ha nem izgulok, tudtam volna pontosabban, szebben is fogalmazni és akkor talán jobb jegyet is kaphattam volna... de ez már nem is érdekel annyira...
Egyfajta baráti beszélgetés hangulata volt az egésznek.
Mindenkinek kitartást kívánok!
drapanasz: köszi szépen!
Ügyes legyél csütörtökön!:)
mesigez! Nagyon gratulálok! Ügyes Vagy!
Szakizsgázó! A Mecanarte ügyről elküldtem egy kb. 1-2 oldalas összefoglalót és az eredeti angol verzióját, amiről fordítva lett...
mesigez gratulálok! Én bármilyen jegyeknek örülnék... :)
Más... EU- 26. tételnél a C-348/89. számú Mecanarte ügyről tud valaki nekem 1-2 mondatot mondani?
Inkább az volt a benyomásom, hogy ha a felvetett kérdésről az első-egy két mondatod megfelelő, utána részletesebben már csak az ötösért kérdeznek.
Eredmény: 4-4-5.
Hello,
én most voltam C-ből. Ugyanaz a tapasztalatom, mint a büntin, vagyis hogy a felkészülés horrorisztikus, de maga a vizsga nem vészes. Inkább baráti beszélgetés jellegű volt.
Alk.: egyenlő bánásmód, de csak nagyvonalakban. Elmeséltem egy munkahelyi sztorit, és ennyi elég volt. Ket: a végrehajtási eljárás, erről kb. 3 mondat.
Munkajog: esélyegyenlőségi terv, hány napig jár a táppénz, és ennyi.
Eu: maradjunk az esélyegyenlőségnél, a stewardess esete (a nevére már nem emlékszem). Mikor lehet előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezni.
Nem bagatellizálom, tényleg csak a legalapvetőbb dolgokat kérdezték.
drapansz!
Egy nagyon-nagyon nagy kalappal! ;-)
holnap lesz a munkajog írásbelim és csüt.-ön a szóbelim.
csak érdekességképpen írom, hogy lemértem személyi mérlegen az elvileg megtanult anyagot és 5,5 kg-ot nyomott!!!
most már csak egy kis szerencse kell és pihenhetek egy darabig... :)
mindenkinek kitartást kívánok, a vizsga kérdéseket majd megírom.
Megkaptam az időpontot. Június 9. Valaki sorstárs?:)
Köszönöm az infókat.
Nekem még ma sem jött levél, így feltételezem, hogy már a június 1-i héten nem megyek!
Szakvizsgázó: megnéztem, a levelen nincs dátum, csak annyi, hogy április, a borítékon lévő postai pecséten pedig április 26. van, és 29-én érkezett meg.
Igen, azt én is tapasztaltam, hogy csak h-sz-p napokon veszik fel, az irm honlapján lévő tájékoztatóban van benne.
Sziasztok!
Az időponttal kapcsolatban én múlt pénteken tudtam elérni őket. Nekem első a C, és júniusra kértem időpontot. Egy nagyon kedves hölgy vette fel és azt mondta, hogy aznap amikor beszéltünk és e héten hétfőn mennek ki az értesítések, legyek türelemmel.
Plusz elmondta azt is, hogy az írásbeli miatt nagyon-nagyon-nagy valószínűséggel úgyis csak a június 7-i hét jöhet szóba, mert náluk a május 30-ával kezdődő hét májusnak számít, vagyis a májusi vizsgaidőszakba tartozik. Június 15-tel pedig ugye zárul a vizsgaidőszak...
Azt is javasolta, hogy ha már nagyon nem bírok várni, akkor inkább menjek be és személyesen megnézik, hogy kitűzték-e már, és mikorra az időpontot, mert ellenőrzik a személyazonosságot, és csak utána adnak pontos felvilágosítást. Félfogadás hétfő/szerda/pénteken van, gyanítom emiatt nem vették fel tegnap a telefont. Én úgy tervezem, hogyha péntekig nem jön értesítés, akkor úgysem bírom majd cérnával és bemegyek...
Kedves Szakvizsgázó!
Esetleg próbáld úgy hívni őket, hogy "véletlenül" a PKKB központi számát hívod és ők majd átkapcsolnak az OIT-hoz. Érdekes módon úgy mindig felvette valaki, míg ha a tájékoztatóban megadott számokat hívtam, akkor rendszeresen hiába csöngettem órákig.
Gabca83: Köszi, ha megnézed. Én még ma sem kaptam semmit, és ma legalább 10-szer hívtam őket, és nem vették fel a telefont. Lassan nem ártana tudni, hogy mire számítsak!:) Én eddig mindig előtte 1 hónappal megkaptam.
Szakvizsgázó!
Ma este megnézem, de a hozzászólásomat megnéztem, hogy 29-én kaptam kézhez. Nekem is az utolsó lesz remélem.
Egyébként nem mindig veszik fel elsőre a tel-t, így én is jártam már, hogy többször kellett hívni. Szerintem még a héten, vagy akár a jövő héten is simán megkaphatod (ha úgy számoljuk, hogy jún 10 előtt 1 hónappal jövő héten lesz) Amúgy én csodálkoztam is hogy bő 1 hónappal előtte megküldték, mert a büntetőnél csak 3 héttel előtte kaptam meg.
Meg szerintem az is számít, hogy én május végére kértem, és ahhoz képest volt egy kis csúszás június elejére (amit most nem is bánok), te pedig ha júniusra kérted, akkor egy kis csúszással kalkulálva gondolom június 2. hete.
Majd írj, ha értesítettek
izidóra! egy 4-est akkor meg is ajánlok EU-ból! :)
köszi!
a 82. tételhez még mindig anyag után kutatok...valakinek valami 1-2 oldalas összefoglalója van?
Gabca83: azt megkérdezhetem, hogy mikor adták postára a leveledet?:) Nekem még nem jött időpont, és ma a telefont sem vették fel. (júniusra kértem, ez már az utolsó vizsgám lenne)

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02