szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Gabca83 # 2010.05.03. 11:22

Babszi09!

Igen, én is jún 3-án szóbelizek, de nekem nem az első vizsga, úgyhogy az írásbelin nem találkozunk.
Amúgy tapasztalataitok szerint hány nap kell az egyes témakörökre?

izidóra # 2010.05.03. 09:40

szia drapansz, a link alapján ezekre a válaszokra gondoltam:

1. Semmisségi kifogás (48. tétel)

241. cikk /Semmisségi kifogás/

A 230. cikk ötödik bekezdésében megállapított határidő lejárta ellenére az Európai Parlament és a Tanács által közösen elfogadott rendeletre, illetve a Tanács, a Bizottság vagy az EKB rendeletére vo­natkozó jogvitában bármelyik fél hivatkozhat a 230. cikk második bekezdésében (hatáskör hiánya, lényeges eljárási szabályok megsértése, e szerződés vagy az alkalmazására vonatkozó bár­mely jogi rendelkezés megsértése vagy hatáskörrel való visszaélés) meghatározott indo­kokra annak érdekében, hogy kérje a Bíróságtól a rendelet alkalmaz­hatatlanságának megállapítását. (származékos, relatív hatályú; az Európai Bíróság az intézmények bármely aktusára illetve intézményére kiterjesztette a rendelettel szemben)

2. EK Szerződés 300. cikk (6) bekezdés (50. tétel)

A nemzetközi szerződések ex ante vizsgálata:

Az EKSZ 300. cikk (6) bekezdése alapján a Tanács, a Bizottság vagy egy tagállam kikérheti a Bíróság véleményét egy tervezett megállapodás és az alapszerződés rendelkezéseinek összeegyeztethetőségéről. Az a megállapodás, melyet a Bíróság az EKSZ rendelkezéseivel ellentétesnek tart, csupán az EUSZ 48. cikkében rögzített feltételek mellett léphet hatályba

3. A vámunió és a szabadkereskedelmi övezet elhatárolása (66. tétel)

66. Az áruk szabad mozgása – a vámok, és a vámokkal egyenértékű intézkedések tilalma

Szabadkereskedelmi övezet: egymás viszonylatában a vámok és más kereskedelmi korlátozások leépítését vállalják (de 3. állam irányában saját politika és nem akarnak integrálódni!).

Vámunió az integráció magasabb fokát jelenti: nemcsak az egymás közti vámok és korlátozások leépítése, hanem közös külső vámok és közös vámigazgatás alkalmazása.

A korlátozásmentes áruforgalom megteremtése több szakaszban valósult meg, először a vámmal és azzal egyenértékű díjak teljes körű eltörlését, majd a mennyiségi korlátozások és az azokkal azonos hatású intézkedések megszüntetését, végül pedig az egységes belpiaci program keretében a fizikai, technikai és pénzügyi akadályok .lebontását. sikerült elérni. A bírói gyakorlat óriási hatással volt a terület közösségi szabályainak kialakítására és értelmezésére.
...

4. A 18/87. számú Bizottság v. Németország ügy (66. tétel)

I. Belső vámok és azzal egyenértékű díjak tilalma

1. Rejtett díjak

Az egyetlen terület, ahol a Bíróság nagyon szűk körben a közösségi joggal összhangban lévőnek ítélte a díjfizetést, a határon igénybevett szolgáltatások költségtérítése volt. A határon igénybevett szolgáltatásért (pl. kötelező vizsgálat) csak annyiban szedhető be díj, amennyiben arra a közösségi jog kifejezetten felhatalmazza a tagállamot. (18/87. számú Bizottság v. Németország ügy)

ez utóbbi fenn van az eurlexen is, csak magyar fordítás nélkül:
http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?…
http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?…

így már megajánlasz esetleg nekem egy négyest? :)

fantasmagora # 2010.05.02. 15:07

Sziasztok!
28-án voltam LB-n ott ahol arvanzs és noree is.

Eszméletlenül magas léccel kezdték a vizsgáztatók, de miután arvanzs-t "kivégezték"(mert szerintem nagyon megszivatta az EU-s vizsgabiztos)és ő elmondta nekik, hogy talán először adjanak meg egy normális jegyzet, utána kérdezgessenek ilyeneket, sokkal lejjebb vették a szintet.
4.voltam aznap és arvanzs után mindenkinek sikerült.

kérdéseim:
Munka: munkaviszony megszűnés és megszüntetés, csak felsorolva. Melyik kötöttebb:munkáltatói rendes vagy munkavállalói? miért? Ktv: jogesetet kérdezett: közgyűlés hatáskörébe tartozó kinevezett vezetőnél vmi gazdasági szabály megsértésének alapos gyanúja miatt 2 határozatot hoznak: 1.megindítják a fegyelmi eljárást 2. felfüggesztik és fizetésének x részét visszatartják. munkavállaló bírósághoz fordul. mit dönt a bíróság?
mondtam én mindent, ami csak eszembe jutott, de végül rávezetett a megoldásra, miszerint majd csak a fegyelmi büntetést kiszabó határozatot lehet bíróságon megtámadni. hát ez eszembe nem jutott volna és nem emlékszem, hogy törvényben ez így le lenne írva, de nem kizárt
TB: öregségi nyugdíj (csak felületesen a feltételeket)

Alkotm-közig: választásoknál az összes jogorvoslat részletesen a jelölt állítástól. melyik bírósághoz fordulhat, hány napon belül, bíróság hány napon belül dönt.
Ket-ből is kérdezett valamit a jogorvoslatokról, de nem emlékszem pontosan

EU: Tanácsról mindent, hogyan működik, Coreper (mi az, mit csinál...)Magyaro.+jogharmonizáció, fenntartások(csak felületesen a területeket-nem kérdezte hány évig mit lehet mit nem)Letelepedés szabadságáról mit tudok. diplomák egyenértékűsége(itt csak az ügyvédi jogesetek jutottak eszembe azok sem név szerint, csak a sztori) aztán egyéb szakképesítések elismeréséről mit tudok 8itt elég furcsán nézhettem rá, mert azt mondta, hogy látja a szememen, inkább nem is kérdez többet)

Velem mérhetetlenül jóindulatú volt az EU-t kérdező egyetemi tanárnő. én kivágtam volna magam, de átmentem.

Kitartás

drapansz # 2010.05.01. 10:18

kondidori! Köszi!
izidóra! a link alapján nem találtam meg a válaszokat az 1-4. kérdéseimre... :(
a 82. tételhez még mindig anyag után kutatok!

kondidori # 2010.05.01. 09:09

C-546/07. számú Bizottság kontra Németország ügy
(Tagállami kötelezettségszegés — Szolgáltatásnyújtás szabadsága — EK 49. cikk — A csatlakozási okmány XII. melléklete — A csatlakozási okmány 24. cikkében hivatkozott lista: Lengyelország — 2. fejezet, (13) bekezdés — A Németországi Szövetségi Köztársaság azon lehetősége, hogy eltérjen az EK 49. cikk (1) bekezdésétől — „Standstill” klauzula — A lengyel vállalkozások munkavállalóinak vállalkozási szerződések teljesítése céljából történő kiküldetéséről szóló, a Lengyel Köztársaság kormánya és a Németországi Szövetségi Köztársaság kormánya által 1990. január 31-én aláírt megállapodás — Más tagállamokban letelepedett vállalkozások számára azon lehetőség kizárása, hogy Németországban elvégzendő munkálatokra vonatkozóan lengyel vállalkozásokkal vállalkozási szerződést kössenek — A csatlakozási szerződés aláírásakor fennálló, a lengyel munkavállalókra vonatkozó korlátozások kiterjesztése a német munkaerőpiacra) (2010/C 63/04)
Az eljárás nyelve: német
Felek Felperes: Európai Bizottság (képviselők: E. Traversa és P. Dejmek, meghatalmazottak) Alperes: Németországi Szövetségi Köztársaság (képviselők: J. Möller, M. Lumma és C. Blaschke, meghatalmazottak) A felperest támogató beavatkozó: Lengyel Köztársaság (képviselő: M. Dowgielewicz, meghatalmazott)

Tárgy
Tagállami kötelezettségszegés — Az EK 49. cikk megsértése és Cseh Köztársaság, az Észt Köztársaság, a Ciprusi Köztársaság, a Lett Köztársaság, a Litván Köztársaság, a Magyar Köztársaság, a Máltai Köztársaság, a Lengyel Köztársaság, a Szlovén Köztársaság és a Szlovák Köztársaság csatlakozásának feltételeiről, valamint az Európai Unió alapját képező szerződések kiigazításáról szóló okmány (HL 2003., L 236., 875. o.) 24. cikkében (Lengyelország) említett XII. melléklet 2. fejezete (Személyek szabad mozgása) 13. pontjának megsértése — A lengyel vállalkozások munkavállalóinak vállalkozási szerződések teljesítése céljából történő kiküldetéséről szóló, a lengyel és a német kormány által 1990. január 31-én aláírt megállapodás nemzeti hatóságok általi értelmezése és alkalmazása — A más tagállambeli székhellyel rendelkező vállalkozások számára azon lehetőség kizárása, hogy lengyel vállalkozásokkal vállalkozási szerződéseket kössenek Németországban teljesítendő munkákmunkaszerződések keretében foglalkoztatott (Werkvertragsarbeitnehmer) lengyel munkavállalók munkaerőpiacra jutása korlátozásának a csatlakozási szerződés aláírásának időpontját követő kiterjesztése.

Rendelkező rész

1. A Németországi Szövetségi Köztársaság — mivel közigazgatási gyakorlatában az 1993. március 1-jén és április 30-án módosított, a lengyel vállalkozások munkavállalóinak vállalkozási szerződések teljesítése céljából történő kiküldetéséről szóló, a Lengyel Köztársaság kormánya és a Németországi Szövetségi Köztársaság kormánya által 1990. január 31-én aláírt megállapodás 1. cikkének (1) bekezdésében szereplő „másik fél vállalkozása” kifejezést „német vállalkozás” értelemben vette — nem teljesítette az EK 49. cikkből eredő kötelezettségeit.
  2. 2. A Bíróság a keresetet ezt meghaladó részében elutasítja.
  3. 3. Az Európai Bizottság és a Németországi Szövetségi Köztársaság maguk viselik saját költségeiket.
  4. 4. A Lengyel Köztársaság maga viseli saját költségeit
izidóra # 2010.04.30. 18:31

Ezt nézd meg az 1-4. sz. kérdéseidhez (most találtam, jónak tűnik):

http://szegediugyvedikamara.hu/info/index.php?…

5. jó kérdés...

drapansz # 2010.04.30. 17:07

ki mennyire van képben az EU-s anyaggal???

1. a semmisségi kifogásról mi jut eszedbe? (48. tétel)
2.az EK Szerződés 300. cikk (6) bekezdése miről szól? (50. tétel)
3.a vámunió és a szabadkereskedelmi övezet elhatárolása vonatkozásában mit mondanál el? (66. tétel)
4. a 18/87. számú Bizottság v. Németország ügy miről szól? (66. tétel)
5.a C-546/07. számú Bizottság kontra Németország ügynek van valami köze az előző pontban szereplő ügyhöz? (nincs tétel)

aki mindegyik kérdésre kimerítő választ ad, kap tőlem egy jó nagy ÖTÖST!

:)

drapansz # 2010.04.30. 14:59

Sziasztok,

az EU 82. tételéhez van valakinek 1-2 oldalas használható összefoglalója? "Ami a szegedi jegyzetből kimaradt"- t néztem és abban csak a Róma II.-ről van szó (ez sem sok), a Róma I.-ről nincs...
Valaki segítsen, kérlek!

köszi!

Babszi09 # 2010.04.30. 12:37

Kondidori, Amelie27!

Köszi a tanácsokat! Megnéztem a webatun, tényleg megvan a 2010-es TB min., és a KET-hez is pár anyag, de abból alapból tényleg marad a jogszabály, mert az összefoglalók is 160 oldalnál kezdődnek. Egyébként a KET-et akkor hagytam a fenébe, amikor megpróbáltam együtt tanulni a dialógos könyvet a hatályos jogszabállyal... De hát ezen is túl kell lenni, így lassan neki is esek.
Kitartást mindenkinek!

Amelie27 # 2010.04.30. 11:19

A TB minimum általában elég (az ötöshöz is). Persze vannak szemét vizsgáztatók, akik még a témában jártasokat is meghúzzák - na ilyenkor nem elég, de erre mondjuk 1-2 % az esély... De mivel nem marad rá több a felkészülésnél, mint max 1-2 nap, okosabb dolog a jegyzetből tanulni, mert jól összefoglalja (és persze hozzáellenőrini a hatályos jogszabályokat).

Ket-ből a jogszabállyal jársz a legjobban. Szerintem teljesen érthető, nem kell hozzá semmi magyarázat. Mellesleg úgy láttam, hogy a dialógos könyv is szó szerint a Ket-et írta át folyó szövegbe, csak kihagyta a § jeleket és a bekezdéseket. :)
Jó tanulást!

kondidori # 2010.04.30. 09:48

Babszi09!

A www.jog.webatu.com a te oldalad. Ott fenn van a tb és a ket jegyzet is, amit keresel.

Babszi09 # 2010.04.30. 09:18

Sziasztok!

Új fórumozó vagyok, és rém hasznosnak találom, amiket írtatok, illetve megerősített egy csomó dologban! Remélem, majd én is tudok segíteni, ha túl leszek ezen a borzalmon.

Kérdésem:
"TB minimum 2010" hol érhető el, mert a gmailes szakvizsgás postaládában nincs megjelölve, hogy mikori verzió a legutolsó. Amúgy meg remélem, h tényleg igazatok van, és ennyi nagyjából elég a TB-re.

KET-re van valakinek vm összefoglalója az őszi átfogó módosítással, mert a Rózsás-Chronowski könyv emiatt már nem aktuális, és ha lehet, nem jogszabályból tanulnék. Egy kb. 500 oldalas aktuális könyvet találtam Patyi András szerkesztésében(Közigazgatási hatósági eljárásjog címen, szintén dialógos), dehát ennyi időm nincs...
Ja, valaki kérdezte, hogy május 24-i héten tényleg nem lesz írásbeli, és így van, a pünkösdhétfő miatt, telefonon mondták!
Gabca83!Én máj.31-én megyek írni (munkajogból),
jún.3-án szóbelizni. Sorstárs? :)

szakvizsgázó # 2010.04.29. 22:06

noree: A kérdéseidet megosztanád velünk? Köszi

noree # 2010.04.29. 21:30

Sziasztok!

A héten voltam C-ből, LB-n, nem mondok újat, tényleg az számít, hogy kihez kerülsz, illetve talán az is, hogy hogyan kezeled az illetőt. Én is ott voltam, ahol arvanzs, a hölgy valóban egyetemi vizsga módjára kérdezte az EU-t, én dialógos könyvből tanultam és átcsusszantam nála. Szerintem nem a kérdései voltak nehezek, hanem az, ahogyan feltette azokat, mert elsőnek, de talán másodiknak sem lehetett érteni pontosan, hogy mire is kíváncsi. Szerintem nála pl. fontos volt, hogy tényleg ne hagyja magát az ember és próbáljon vele kommunikálni a témáról, eközben persze rávilágítva olyan részekre, amelyeket tud és a kérdéséhez illik. Sajnos úgy tűnik, hogy tényleg előfordul, hogy valaki egyetemi szintet vár el, de szerintem ott és akkor nem szabad engedni, amikor vizsgáztok.

szakvizsgázó # 2010.04.29. 20:10

Más... ami a jog.webatu-n van alkotmányból a 12,13,28. tételhez, azt úgy nézem nagyon jól van összeszedve. Ilyen jellegű tétel több nem létezik?:)

szakvizsgázó # 2010.04.29. 19:23

arvanzs: nagyon sajnálom, hihetetlen, hogy milyen vizsgáztatók is vannak... én még az EU-hoz nem fogtam hozzá, de mostmár azt sem tudom, hogy miből tanuljak:(

arvanzs # 2010.04.29. 18:07

Sziasztok, csak azért írom le, hogy TI ne járjatok úgy mint én, soha nem UV-tam kétszer valamiből, azt meg álmomban sem gondoltam, hogy szakvizsgán fogok. 10 éve végeztem, nem tanultam EU-t egyetemen és a gyakorlatban sem használom, a letölthető jegyzeteket tanultam, a kéthasábosat is és mivel szerintem az nem elég, egy másik webatu-n fent lévőt is ami kb. 350 oldal és elég jó, több ismerősöm is abból tanult és volt az NEKIK elég :((
Vizsgabiztos:
LB: egyetemi tanárnő, egyetemi jegyzet alapján kérdezett. (hozzáteszem pótvizsgáztam)
Kérdés: EU Parlament döntéshozatali ejárásainak jogtörténeti kialakulása, azaz az alapszerződésektől kezdve vezessem le napjainkig, hogy hogyan alakult és változott a döntéshozatali eljárás????? Melyik alapszerződés vezette melyiket és mit hogyan változtatott benne????? Ilyet nem olvastam egyik nyamvadt jegyzetben sem, mire a végén kibökte, hogy egyetemi jegyzetet kellett volna nézni!!!!!! El sem hiszem, ennyire nem lehetek szerencsétlen!!!Szóval nem ez a jellemző, az tény de én 5-ös munka és 4-es alkotmány után kétszeresen véreztem el az EU-n, a vizsgabiztos miatt részben!!
Jó tanácsnak szántam, nem rémisztgetésnek!

vonsch # 2010.04.29. 08:09

A lisszaboni részhez nincs jó - csak az EU honlapja. A többit felejtsétek el, hacsak valaki nem rakott össze egy összefoglalót.

Senkit nem érdekelnek a kinyomtatott anyagaim? Minden benne, az erdőket meg sajnálom. Ha valakit érdekelne - email. Ha senkit, megy a szelektívbe hét végén.

Gabca83 # 2010.04.29. 07:10

Sziasztok!

Ma kaptam meg június 3-ra az időpontot!

És még lenne egy kérdésem: EU-ból elég a dialógos könyv, plussz a Lisszaboni szerződéshez leszedett anyag az euvonalról, vagy szerintetek más témához is kell még anyagot keresni?

Köszi

szakvizsgázó # 2010.04.28. 19:44

Sziasztok!
Olyan anyagot amit Esztus kér, én is megköszönnék!:)

lillee # 2010.04.28. 18:44

Kedves Petrence :)... vagy ki is vagy! :))
Itt tudok írni, mert valamiért a levelezőm akadozik!

Sajnos már nem emlékszem pontosan... :(

Azt tudom, hogy az volt a lényeg, hogy a jóhiszemüen szerzett és gyakorolt jogokra tekintettel nem lehetett a II. fokú szervnek megsemmisíteni az I. fok határozatát...
Valami bevásárlóközpont építéséről volt szó, lemondott mindenki a fellebbezési jogáról, és jogerő után fél évvel jelentkezett valami zöldszervezet, hogy nem jó az építkezés valamiért. Az I. fok persze szakhatósági eljárás alapján hozta meg határozatát...
tehát a lényeg a jóhiszemüen szerzett és gyakorolt jog védelme! :)
Remélem segítettem! Valahol a neten is megtalálható ez a példa :)

vonsch # 2010.04.28. 16:30

Sziasztok!

Én ma voltam, bizottságnak köszönhetően átmentem :)

Ennek következtében a kinyomtatott anyagaim átadók. Nincs 28-as betűvel nyomtatva és nem küldök mintát :) Ha kell egészben vihetitek, ha senkinek nem kell megy a szelektívbe. Azért sajnálnám a fákat, kb. fél méter papírhalmazról beszélünk - kihúzva mielőtt valaki kérdezi.

TB minimum elegendő.

Alkotmyánból azt hiszem nincs jobb a könyvnél.

Kitartás.

Esztus # 2010.04.28. 13:16

Sziasztok!

Megkaptam az időpontot az alkotmány-közig. pótvizsgára, június 4. :)

Van valakinek első 28 tételhez normális (tömör de lényegre törő:)) anyaga?

Jó, jó, tudom vegyem csak elő szépen a könyvet... :)

Hogy ment a héten vizsgázóknak?

Esztus

évicsibe # 2010.04.28. 07:09

Sziasztok, a nagyon jónak titulált "Tb minimum 2010" anyagot illetően kérdezném azoktól, akik már voltak ebből a gyönyörből, hogy ez a vizsgára elég? Csak azért kérdezem, mert a Novissimás könyvtől és Tb jogszabályoktól idegropit kapok, ha azt mind elolvasom...

fantasmagora # 2010.04.26. 05:43

Sziasztok!
én holnap után megyek. ez lesz a második vizsgám, de harmad annyit sem tudok, mint büntire.
TB-ből van nagyon jó összefoglaló a neten, ha kitisztul a fejem, megírom, hogy hol.
EU-ból a dialóg könyv elég elnagyolt, de 2009-es és csak 360oldal. utolsó tételek nem egyeznek.
a szegedi kéthasábosnak van kiegészítése: "ami a szegedi kéthasábosból kimaradt" címmel keressétek a neten.

Kitartást mindenkinek.
ha végeztem, leírom a kérdéseket.