szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

jogaszleany # 2010.04.25. 05:53

hunfrakk: Független Rendőri Panaszbizottság - vágtam egy grimaszt, mire a vizsgáztató meglepetten nézett rám, és mondta, hogy "28-as tétel, tudja..."

Csak halványan rémlett, úgyhogy próbáltam arról beszélni, hogy független, meg hogy panaszt lehet hozzá benyújtani :) de ennél több nem nagyon ment.

Impossible # 2010.04.24. 18:03

Jó ég, én már attól elfáradtam, hogy elolvastam a feltett kérdéseket. :D A nem-jogászok szerintem el sem tudják képzelni, hogy ennyi mindent tudni kell, el se hinnék. Ez a szakvizsga dolog még azokban az időkben lehetett értelmes, amikor nem kellett félig polihisztornak lenni a teljesítéséhez. :D

hunfrakk # 2010.04.24. 17:28

Független Rendőri Panaszbizottság eljárását tudtad?

évicsibe # 2010.04.24. 07:25

Sziasztok,
Kis infó az időpontokról:
május 19.-re én kedden megkaptam a behívómat, egy barátnőm pedig május 27-re. Uh szerintem, aki még nem kapott, az már csak júniusban megy...

jogaszleany # 2010.04.23. 20:28

Sziasztok,

Ma voltam C-ből az OIT fszt. 3-ban, normális bizottságnál, 4-3-4 jegyekkel sikerült, és ezzel én be is fejeztem a szakvizsgát :))

Kérdés nagyon sok volt, és elég részletes, sok jogesettel:

Munka: betegszabadság részletesen, üzemi baleset jogesettel, ellátásokkal, (munkavállaló elesik a munkahelyén, jogosan kötelezik-e a munkáltatót a táppénze + ellátásai megtérítésére), betegszabadság felülvizsgálati lehetősége, mennyi idő elteltével és hova fordulhat a munkáltató. Leltárhiányért való felelősség, ezzel kapcsolatban munkáltató kötelezettségei.

Alk-közig: népszavazást szeretnék kezdeményezni, mit tegyek? Mikor megfelelő a kérdésfeltétel, OVB eljárás, hova lehet fordulni a döntése ellen (AB-hez kifogás). Megyei jogú város önkormányzata, mik a többletfeladatai, hogyan dönt. Független Rendőri Panaszbizottság eljárása (!), mikor fordulhatok oda, mit tesz. Ket-ből hatósági tanú röviden.

EU: két jogeset, 1: áruszállítás határokon keresztül, a határon felszólítanak, hogy igazoljam az áru eredetét, + lemérik a szállított árut, jogos-e, kihez fordulhatok. A lemérésért szedett díj jogos-e (igen, ha arányos). 2: irányelv hatálya jogeseten keresztül, vertikális-horizontális. Lisszabon nem jött szóba.

Utolsó voltam, senki nem bukott, de az előttem levőknek elég rossz jegyeket osztottak, 2-es- 3-asokat. Mellettünk a fszt.1ben 2 bünticsoport volt, az egyik Zamecsnik elnökletével, ott se bukott senki se.

Sztem figyelembe vették, hogy utolsó vizsgám, ugyanolyan jegyeket kaptam, mint az elsőn (polgári), pedig kb. tizedannyi lehetett ebből a tudásom… de biztos sokat számít a bizottság is.

drapansz # 2010.04.23. 16:05

sőt a Lisszabonit, mivel aktuális, előszeretettel kérdezik, és sztem kevés a könyv...
Érdemes utána olvasni és megtanulni részletesebben pl. innen:
http://europa.eu/…index_hu.htm

noree # 2010.04.23. 13:15

Arvanzs!

Én pl. kihagytam, Lisszaboni hatezerszer fontosabb. Több tételsor tartalmaz hatálytalan követelményt, nem csak ez. Pár szó, arról, hogy mi nem valósult meg belőle és kész, meg persze történet, de ennyi. Szerintem.

Gabca83 # 2010.04.22. 19:45

Szakvizsgázó!

Én igazából május végére kértem időpontot, huszadika körül, ezért hívtam fel a héten, így kb 1 hónappal előtte,hátha tudnak vmit, hogy az arra a hétre kipostázottak között szerepelek-e. 2 hónapja adtam be a kérelmet. Azt mondták, hogy nem vagyok az arra a hétre kiértesítettek között, úgyhogy csúszni fog, mert vagy beférek a pünkösdi hétre, de valószínűbb, hogy csak azután, ami azt jelenti, hogy június 2-3-4, azt hiszem, így esik a szerda-csüt-péntek.(csak szóbelizek)
Ezt mondták telefonon. Hát remélem, mert a munkahelyen is így kértem a szabit, illetve remélem legkésőbb 3 héttel előtte megküldik az értesítést.

szakvizsgázó # 2010.04.22. 11:14

Gabca 83: azt megkérdezhetem, hogy Te mikorra kérted az időpontot? Május vagy június? Már be voltál osztva, vagy csak tájékoztatta, hogy valamikor akkor mész?

arvanzs # 2010.04.21. 16:55

EU tanulók!

Lenne egy kérdésem az anyaggal kapcsolatban. A 3. tétel az Alkotmányozási folyamatról, az Alkotmányszerződésről szól. Kérdés, hogy ezt mennyire elképzelhető, hogy így kérhetik, mert elég tartalmas tétel, jó hosszú gyakorlatilag kivesézi a hatályba sem lépő (de amikor a jegyzet készült még úgy volt:)Alkotmányszerződést. A Lisszaboni szerződés lett végül, ami az Aktualitásoknál van tételként, na ott bőven van mit vesézni de akkor ez a tétel mennyire vehető alapul? Kell tudni azt is ami nem is lett végül hatályos??

Köszi!

Thetys # 2010.04.21. 11:01

Szia Gabca!
Sajnálom. :-((( Azért milyen gáz már, hogy egy 2007-es könyvet nem (sem) lehet megvenni?!?! Szívesen kölcsönadom fénymásolni. (Ha nem zavar, hogy ki van huzigálva). Majd adom tovább ismerősömnek, de ő csak május vége-júniusban megy.
írj emilt, és egyeztetünk: thetys13@gmail.com

Gabca83 # 2010.04.21. 09:39

Szia Thetys!

Megnéztem az általad írt jogikonyvek.com honlapot, de mielőtt rendelést küldtem volna el, felhívtam az ott megadott kapcsolattartót, és sajna ő is azt mondta, már nincs meg nekik sem a könyv, és a kiadó őket is úgy tájékoztatta, nem tudják, mikor lesz.

Szóval, aki tud eladó, vagy fénymásolás erejéig kölcsönbe adható könyvet Alkotmányból, légyszi írjon:)

Köszi!

kondidori # 2010.04.21. 08:35

Kedves Szoja!

Szívesen. Majd írd meg, mit szóltak hozzá, mert most már igazán érdekel.

szoja # 2010.04.21. 07:19

Köszöünöm Kondidori, nagyjából ezeket írtam én is, meglátjuk mit szólnak hozzá....

Gabca83 # 2010.04.20. 18:58

Szia Thetys!

Ok, megpróbálom, csak kb 2 hete hívtam fel a kiadót, és azt mondta a hölgy, hogy nem lehet kapni, és nem is tudja, hogy mikor lesz ismét kiadva.
Hátha megy rendelés útján az általad megadott címről, ha mégsem, ismét írok:)
Köszi a többi tippet is, azt én is hallottam, hogy a Ket. nem jó, de elég lesz az nekem törvényből is:)

Thetys # 2010.04.20. 15:56

Szia Gabca! Én Alkotmányból a Dialóg Campus-os könyvből tanultam. Neten rendeltem, és 3 nap alatt kihozták, de személyesen is át lehet venni. Az e-mailemre pár órán belül válaszoltak.
Az a nagy baj vele, hogy 2007-es, tehát a Ket. abszolút felejtős(azt törvényből), + külföldiek beutazása, menekültek új szabályozás van, Rendőrség meg nincs benne. De ennek a háromnak a kidolgozása fenn van a webatun. Amúgy az összes biz-basz AB hat. össze van szedve.
http://jogikonyvek.com/ -on belül, balra Jogi szakvizsga könyvek - kikeresed Alkotmányjog és közigazgatási jog. Az van kiírva a cím mellé, hogy jelenleg nem kapható, DE kapható. (Nem hiszem, hogy csak engem tiszteltek meg vele) :-)

Gabca83 # 2010.04.20. 14:48

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Én is május végére, illetve június elejére kapok időpontot (tegnap mondták ezt telefonon, én március közepén adtam be a jelentkezést) ebből a részből, és olvastam, hogy szoktak lenni eladó használt szakvizsga könyvek, de új hirdetést most nem láttam.

Tudnátok segíteni abban, hogy van- e valakinek eladó Novissimás vagy Dialógos Alkotmány könyv?
Nagyon fontos lenne, mert már nincs túl sok időm a vizsgáig, illetve máshonnan meg sem lehet szerezni.
Azt nem tudom, melyik a használhatóbb közülük.
Ha csak kölcsönbe lenne, az sem gond (lefénymásolom és visszaadom).
Ugyanis a Novissima kiadónál azt mondták, új kiadás talán májusban vagy júniusban lesz, az már késő, és a Dialógosat sem lehet kapni.
Egyébként a Dialógos Eu-s könyv jó, már beleolvastam.

Előre is köszönök minden infót.

kondidori # 2010.04.20. 12:38

Kedves Szoja!

Én három dologra térnék ki a jogellenes megszünt. miatti keresetben:

1. csak fontos érdekből lehet megszakítani (2006-ról beszélünk)
  2. külföldön nyaralt, így nem tudott időre visszatérni (se súlyos gondatlanság, se szándékosság nem áll fenn)
  3. mobilon értesít?

Egyébként van 2007.307 BH ami nagyjából ugyanez az eset.
(Az Mt. 102. §-a szerint a munkáltató köteles a munkát úgy megszervezni, hogy a munkavállaló a munkaviszonyból eredő jogait gyakorolhassa, kötelezettségeit teljesíteni tudja. Ebből következően a munkáltató és a munkavállaló a jóhiszeműség és tisztesség követelményeinek megfelelően kölcsönösen együttműködve köteles eljárni [Mt. 3. § (1) bekezdés]. A következetes ítélkezési gyakorlat szerint a munkaviszonyban álló egyik fél jogával a másik fél érdekeit figyelembe véve úgy élhet, hogy azzal a másiknak indokolatlanul hátrányt ne okozzon, a saját korábbi magatartásával való szembekerülést mellőzze. Az ennek nem megfelelő joggyakorlás meg nem engedett és a törvény védelmében nem részesül.
A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján megállapítható volt, hogy B. T.-né munkavezető közölte a felperessel, miszerint a határidős munkára figyelemmel a korábban engedélyezettek ellenére nem engedi el szabadságra. Ezt támasztotta alá a műszakvezető, valamint B. J. munkatárs tanúvallomása is. A munkavállaló ennek ellenére nem jelent meg munkahelyén és szabadságát vette igénybe.
A bíróságok nem értékelték, hogy a felperes éves szabadságának 1/4 részével szabadon rendelkezik, a munkáltató kizárólag rendkívül indokolt esetben vonhatja vissza a már engedélyezett szabadságot. Ebben a körben a bíróságok bizonyítási eljárást nem folytattak le.
A megismételt eljárás során elsődlegesen tisztázni kell, hogy a felperes a perbeli évben vett-e már igénybe szabadságot, vagy a jogszabály alapján megállapított negyedrésszel még szabadon rendelkezhetett. Meg kell állapítani, hogy az alperes által vállalt építési munka volumene, valamint a teljesítési határidő hogyan alakult, illetve vizsgálni kell, hogy a felperes távollétében milyen módon történt meg helyettesítése, bármilyen hátrány érte-e a munkáltatót, illetve a felperes rendelkezett-e olyan speciális képzettséggel, vagy szakismerettel, amely ezen rövid idő alatt is a munkavégzését feltétlenül szükségessé tette. A körülmények értékelése során nem elhanyagolható az sem, hogy a felperes csupán öt nap szabadság engedélyezését kérte, amellyel a munkáltató jóval (hónapokkal) előre számolhatott. Mindezen bizonyítás lefolytatása után lehet megállapítani az alperesi magatartás tükrében, hogy a felperes kötelezettségszegése megvalósította-e az Mt. 96. §-ának (1) bekezdésében foglaltakat.)

De igazából nem vagyok túl nagy spiler munkajogban, csak azért írtam mert látom senki se reagál a kérdésedre.

nikzsuzs # 2010.04.20. 11:45

Évicsibe!

Azt hallottam, hogy egy írásbelis már kapott behívót a május 17-ie hétre.
De te azt honnan hallottad, hogy május 24-ei héten nem lesz írásbeli? Én még csak most megyek először,polgárból, és május végére kértem. Szóval nem tudom hogy működnek a dolgok. Behívót meg még nem kaptam. De nagyon remélem, hogy nem két és fél héttel lőtte küldik, mert az anyaggal hadi(fél)lábon állok.

évicsibe # 2010.04.20. 06:59

Sziasztok!

Május közepe-végére kapott már vki behívót?

Én azt hallottam, hogy a május 24-i héten tudunk sokan menni (mármint 2.ill 3. vizsgások) mivel 24.-e pünkösd hétfő, így azon a héten nincs írásbeli...tehát sok csak szóbelis hely van azon a héten.

szoja # 2010.04.19. 20:07

Kíváncsi lennék, h jót írtam-e. Ha megtennéd...
Köszi

piczur # 2010.04.19. 18:03

drapansz: ha nem késő megkeresem neked :) kell még?

szoja # 2010.04.19. 15:44

Sziasztok!

Ma voltam írásbelizni. A következő feladatom volt:

108. CC. munkavállalónak az alapszabadsága mértéke 28 nap. Munkáltatójának még 2006. márciusában bejelentette, hogy 2006. június 1-11-ig külföldön nyaraláson szeretne részt venni. Az Rt. a szabadságot kiadta.
Június 6-án mobiltelefonon azt üzente az Rt, hogy fontos külföldi üzletfelével június 8-án, csütörtökön 11 órakor megbeszélést tart, azon jelenjen meg. Számítanak kitűnő nyelvtudására.
CC munkára június 12-én, hétfőn reggel jelentkezett. Ekkor munkáltatója rendkívüli felmondással munkaviszonyát megszüntette. Az indoklás lényege, a munka megtagadása volt.
Szerkessze meg a keresetlevelet!

Szerintetek mi a jó megoldás?

Vonós # 2010.04.19. 12:02

Sziasztok!
Nem sokára megyek Közig blokkból és Tb-ről érdeklődnék, hogy van e valakinek rövidített anyaga! Nagyon megköszönném!!
Előre is köszi a tippeket!

Amelie27 # 2010.04.19. 10:54

Drpanasz, üsd be a keresőbe a két jogeset nevét, én is ezt tettem annak idején. Úgy emlékszem, a két jogeset kb ugyanarról szól (feloszlatás), ha 1-1 mondatot tudsz róla, már nagyon jó vagy! Nehogy a könyvtárazással veszegesd az idődet, meg ABH-k indokolásával, a szakvizsgára készülésben az lehet az egyik legnagyobb hiba, ha elveszik az ember a részletekben...