szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Thetys # 2010.04.12. 12:21

Sziasztok!
Leírom az írásbelit, amgí friss az élmény:
113. feladat
Az alperes tanulmányi szerződést kötött a felperesi munkáltatóval, amelyben kötelezte magát, hogy esti tagozaton négy éves egyetemi képzésen vegyen részt, amelynek költségét a felperes fedezi. Ezt követően négy éven keresztül a munkaviszonyát a felperessel fenntartja.
A felperes az alperes munkaviszonyát létszámcsökkentésre hivatkozással, a tanulmányi idő második évében rendes felmondással megszüntette, és felszólította az alperest, hogy a már megfizetett tanulmányi költségeket térítse meg, figyelemmel arra, hogy a munkaviszonya megszünt, és így a szerződés célja meghiúsult. Alperes a költségek megfizetésére nem volt hajlandó.
Felperes keresetet nyújtott be az illetékes munkaügyi bírósághoz, amelyben kérte, hogy a bíróság kötelezze az alperest a tanulmányi költség megtérítésére. Az alperes a kereset elutasítást kérte.
Feladat: hozzon ítéletet!

Én elutasítottam a keresetet. (Ami menetközben felmerült bennem, 1: iskolarendszerű képzés-e az esti? Valahol az indoklásban ott van, hogy a levelező az, szóval gondoltam az esti is; 2: van-e vm spec. szabály az estire - NEM Mt. 114.§ alapján a nappalira van... De ezek itt nem relevánsak).
Erre jutottam: Visszatérítési ok a 113§ (2) bek. A rendes felmondás, pláne, hogy nem a munkavállaló "hibájából" történt, nem az.

DE!!! Szerintem nagyon-nagyon sok az a 3 és fél óra, amit adnak rá (Fél 10-ig adminisztráció.. akkor még bőven nem kezdünk). Én már kész voltam fél 12 előtt, és utána kezdtem kombinálni, meg módosítgatni.. szóval szerintem beleírtam egy olyan dolgot, ami kétértelmű... kezdhetem a szóbelit majd magyarázkodással. :-(((

Nagyon drukkoljatok! Csüt. megyek szóbelizni. OIT-ba.

lepti # 2010.04.10. 20:08

Szia Arvanzs!

Mikorra kaptál időpontot? (én ápr.29) Én jövő héten kezdem el tanulni, úgy gondoltam, hogy a bővítettet tanulom, azt már olvastam kétszer. A Dialóg-os könyv tényleg jó, láttam egy srácnál, amikor vizsgátunk, de én már nem akarok újat kezdeni, meg egyébként is 5e ft. Kihoztam még a könyvtárból a Várnay könyvet esetleg abba bele nézek.

lillee # 2010.04.10. 14:04

Szia arvanzs, :))))) nna szerintem ne magyarázd, mert egyre rosszabb! :))))))Igy többször olvasva már teljesen más értelmet kap!

Ment egy email! 4U!

arvanzs # 2010.04.09. 16:25

...bocsi nehogy ennyire gázosnak nézzetek a kijukadni természetesen, kilyukadni :)))))

arvanzs # 2010.04.09. 16:24

Sziasztok!

Köszi Lillee, valószínűleg erre akart kijukadni de ehhez nem adott támpontot, ezt egyébként honnan tanultad, jegyzet, könyv, C1 aktualitások?? Hétvégén kezdem én is az újra tanulást, jó lenne úgy neki ülni az EU-hoz, hogy immáron átlássam :( Szóval akkor mindenki kéthasábos + kigészítő aktualitások (ami a szegedi jegyztótből kimaradt) a Webatu-ról???
Köszi előre is, és nem akartam senkit megijeszteni, továbbra is csak annyit tudok mondani, hogy vizsgáztatófüggő a jegyed!!!

Thetys # 2010.04.09. 14:03

Sziasztok!Aki Ket.ből ír, raktam fel webatura 100 oldal iratmintát.
Szerintem is szar a kiegészítés, de legalább vm össze van szedve, és jobb esetben tudunk 2-3 mondatot mondani a témáról. De tényleg... 70 után nagyon gáz az EU tételsor...Én 4 napig próbáltam magamba szívni, de nem ment, most már muszáj a többivel foglalkoznom.

lillee # 2010.04.07. 22:07

Szia Arvanzs!
A szerződések szerkezeténél a Lisszaboni Szerződés olyan módosításokat tett, amellyel azok az eddigi értelemben megszüntek... vagyis módosítja az Európai Közösséget, valamint az Európai Uniót létrehozó Szerződést is, nemcsak nevében: "Szerződés az Európai Unió működéséről", hanem megszűnik a három pillér is azzal, hogy a II. és III. pillér is jogi személlyé válik, ezáltal "összeolvad", és egységes lesz. (Merthogy az I. pillér eddig is jogi személy volt!)
Az egységgel tehát már nem tudunk II. III. pillérről beszélni, amelyeket az eddigi szerződések érintettek.

kondidori # 2010.04.07. 21:59

Bizzard, nem a c-1-nél, hanem az eu aktualitásoknál. A tételek szarok vagy az általad említett kidolgozás?

szoja # 2010.04.07. 12:53

Bárhogy is, én is a kéthasábosat tanulom eu-ból, nincs másra idő.
Így is rengeteg a három rész anyaga, örülök, ha ezt meg tudom tanulni.

blizzard # 2010.04.07. 11:04

Mármint a C1-nél? A kidolgozás. Nem is maga a tartalom, hanem az egész összefolyik, fárasztó belőle olvasni.

kondidori # 2010.04.07. 10:33

bizzard, a tételek szarok vagy a kidolgozás?

blizzard # 2010.04.07. 10:31

Egyébként van egy kiegészítő jegyzet a kéthasáboson túl fenn a bythehost oldalon, de az számomra tanulhatatlan, iszonyat szar tételek vannak benne.

blizzard # 2010.04.07. 10:21

Hallod, nagyon megijesztettél. :(

A lisszaboninál nem arra akart kilyukadni, hogy az alkotmányt elutasították a népszavazásokon, és ezt akarták felülvizsgálni? Csak tipp...

Ijesztően hangzik. Pont ebbőla szarból megbuktatni, nevetséges.

arvanzs # 2010.04.07. 09:20

Szia Blizzard!

Egy EU szakjogász ügyvéd pasi volt bent, eleve úgy állt mindenhez mintha EU szakjogász lennék, csakis gyakorlati kérdéseket tett fel és hangoztatta, hogy azért vagyunk jogi szakvizsgán, hogy gyakorlati kérdéseket boncolgassunk! Aktuális résszel kezdett (Lisszaboni szerz.), még örültem is mert sokat böngésztem utána a neten de ha nincs konkrétan meg, hogy mi a várt tananyag akkor tényleg EU szakjogászkodni szükséges napi szinten :(
A kérdés amit feltett a mai napig nem világ előttem: Hogyan változtatta meg a szerződések szerkezetét ? Véleményem szerint nem egy egyértelmű kérdés és nem nagyon kívánt terelni a helyes gondolatmenet felé! Elmondtam neki mindent amit alapvetően tudni szükséges a Lisszaboni szerz.-ről, a válasz az volt, hogy őt nem ez érdekli.
Ezt követően EU ingatlanszerzés, konkrét jogeseten keresztül vázolta fel, ha én Spanyolországba mennék és ingatlan vennék... itt is többre volt kíváncsi, mint hogy igen tehetem, bejelentési kötelezettségem volna...stb..
Mindent joggyakorlatban kívánt tőlem hallani, soha nem foglalkoztam EU-val, sőt én az egyetemen még nem is tanultam....
Új tételek vannak kidolgozva valahol fellelhető formában??? Te a kéthasáboson túl mit tanulsz még???
Köszi előre is! Dialóg könyv hol szerezhető be? Nekem novisszimás van de nem volt nagyon használható, csak mese-mese-mátka...

blizzard # 2010.04.06. 16:30

arvanzs... mit kérdeztek? Én is abból tanultam, nehogy már ne legyen elég. Amikor jártam előkészítőre, ott se mondtak többet semmivel.

lillee # 2010.04.06. 15:50

Szia!
Dialóg 2009-es kiadásom van! Szerintem nagyon jó, minden benne van, a jogesetek is! Jó tanulást!

arvanzs # 2010.04.06. 11:01

Sziasztok!

Újra itt a fórumon...sajnos EU-ból újra neki kell futnom és már kevesebb bizodalommal állok a kéthasábós EU jegyzethez mert elsőre abból tanultam, internettel kiegészítve, más jegyzetekkel megspékelve és kevésnek bizonyult.Van ötletetek, mi a legösszeszedettebb és nem szétfolyós, aktuális EU anyag?? Az új tételek hol találhatóak meg kimerítően összeszedve?

Köszönöm!

blizzard # 2010.04.06. 08:33

Egyébként Közig jogból én az építésjog.hu oldalon találtam egy nagyon jó jegyzetet, lehetett belőle tanulni, és viszonylag friss. Munkából a magyarország.hu jött be nálam, a C1-es valami borzalom volt, összefolyt az egész. EU-ból nekem is a szegedi, de sajnos nem teljesen friss, a Lisszaboni szerződést külön elolvastam.

blizzard # 2010.04.06. 08:32

Sziasztok, lenne 3 kérdésem, nemsokára megyek vizsgázni.

1. Alkotmányjogból az AB határozatokat mennyire, milyen mélységben kérdezik? Melyeknek van kiemelt súlya? Számszerűen kell-e tudni őket?
  2. EU jogból ugyanez a kérdésem a jogesetekre. Párat tudok fejből (pl. van Gend en Loos, Dassonville, Cartesion Bt), de a többség folyamatosan kimegy a fejemből. Melyeknek van súlya, melyeket kérdezik gyakrabban?
  3. Az EU jog anyag leszámítva a sok jogesetet, eléggé tűrhető úgy a 70 körüli tételig, de utána teljesen szétmegy az egész. Ezeket az elfogatóparancs és társai tételeket, meg amik a kiegészítőben vannak, mennyire szokták kérdezni? Mert szvsz ezeket nagyon nehéz megtanulni.
Thetys # 2010.04.02. 13:15

Pampi hozd el a brutál vastag cuccot! Majd azt mondjuk 20-as betűmérettel nyomtatott törvény :-)))
Gratulálok én is Dr. Faktor.. kellenek ám a jóhírek!!!

Lujzikó # 2010.04.02. 09:51

Sziasztok!

Bünti és a vegyes szakvizsgához lennének eladó könyveim.

Novissima kiadó könyvei:
eredeti ár eladási ár
Európai közösségi jog 3300,- 2000,-
Munkajog 3500,- 2500,-
Alkotmányjog 3500,- 2500,-
Társadalombiztosítási jog 2300,- 1500,-

Dialóg Campus kiadó könyvei:
eredeti ár eladási ár

Büntetőjog II. 5980,- 4500,-
Büntetés-végrehajtás 4960,- 3500,-

Ha valakit érdekelnek a könyvek, hívjon bátran, tel 06-30-231-76-86

Én ezekből készültem a szakvizsgára, és nekem célravezetőek, és tömörek voltak. Én is töltöttem le jegyzeteket az internetről, de azokról az a tapasztalatom, hogy tele vannak hibával

Sziasztok!

Polgári jogi szakvizsga könyvek (kiadó: Novissima) eladók!

polgári eljárásjog I-II. kötet
családjog
Polgárijog I-II. kötet
bíró

kondidori # 2010.04.02. 09:29

Pampi!

A www.jog.webatu.hu-n fenn van a kéthasábos, meg a tételsor végi borzalomhoz is van egy kidolgozás.

Pampi= Bea v. Ildi v. Eszti v. Rita? Gondolom nem a 2. csoport tagja voltál mert, akkor azt írtad volna.

Nálunk lazán bevittek mindent munkajogra, könyvet, a sárga nagy kommentárt, törvényt, mk-kat, példatárt,iratmintát. Volt aki egy kis böröndnyi cuccot hozott.

Pampi # 2010.04.02. 08:21

Sziasztok!

Nekem ez a kéthasábos nincs meg, marad a Dialóg Campus + internetről ez-az a Lisszaboni szerződésről. Aztán meglátjuk...

Thetys! Akkor találkozunk, majd kiírom magamra a nickemet nagy betűkkel!

És tényleg, mit vigyünk be? Én azt gondoltam, veszek egy Novissima-s Mt-t, abban benne vannak az MK- k a végén, meg a Ktv., Kjt. kinyomtatva. Van egy brutálvastag munkajogi jogesettáram, ehet hogy lefénymásolok belőle ezt-azt, és azt is becsempészem.

Kondidori! Nem, nem Tomi! :-)

szoja # 2010.04.02. 06:01

Gratula Dr. Faktor!

Végre egy olyan ember, aki sikerről számol be.

Ki vizsgázik jövő héten?

lillee # 2010.04.01. 20:37

Szia Kedves DR_Faktor!
Hááát nagyon ránk fért már egy kis lélekemelő és nagyon köszönjük, hogy beírtad ide a tapasztalataid...
Izgultál a "tömeg láttán" mikor bementél? Voltak vagy hárman... Mert ha a körülményekhez képest "normálisak" akkor az sokat számít szerintem abban, hogy egyáltalán valami eszedbe jusson... sajnos most itt az előző sorozatban sok sorstársunk "megalázása" volt a jellemző, ... és én ezt őszintén szólva nem is értem...
Gratulálok Neked, bízom benne, mi is vesszük majd az akadályokat. :)