szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

noree # 2010.04.19. 09:55

sziasztok!

EU probléma merült fel.

Jól értem, hogy gyakorlatilag együttműködési eljárás nincs (16. tétel), Konzultációs eljárás is csak korlátozottan (már a parlament részéről), 15 - Európai Igazságügyi Hálózat - változott, még nem igazán világos, hogy hogyan... egyelőre itt tartok, ezekkel kapcsolatban Ti miket találtatok?

drapansz # 2010.04.18. 15:42

Meg van valakinek a 6. gyülekezési jog tételhez a BH 2008. év 2. számból a Bukta és a Fundamentum 2007/1. számból az Oya Ataman jogesetek elektronikus formában?
Szükgégem lenne rá. Vagy menjek el könyvtárba???

drapansz # 2010.04.18. 15:39

szakvizsgázó!

De jó neked, én még csak most kezdem, ez lesz az első vizsgám...
Munkajogból és TB-ből csak a törvényt tanulom, mert nincs könyvem.
Alk. és közigből a Dialog Campusos (Chronowski-Rózsás) szakvizsga könyvet + a hatályos Ket-et, illetve 1-2 dolgot (ABh-kat) plusszban, ami a tételsorban van, de a könyvben nincs, mert 2007-es kiadásom van csak...
A novissimás könyvet nem ismerem.

EU-ból szintén Dialog Campusos könyvet, sztem ez nagyon jó, tömény, de elég is, plussz a 76. tételtől úgy kellett összekapírgálnom, mert csak 2009-es kiadásom van. A Lisszaboni Szerződés-nek a neten is utána lehet keresni.

szakvizsgázó # 2010.04.18. 13:00

Sziasztok! Ezeket a tételeket esteleg feltehetnétek a jog.webatu.com-ra.
Más... jövő héten kezdek erre a vegyes részre készülni. Ez az utolsó!:) Ki miből tanul/tanult az egyes részekre? Munkajogból és közigből gondolom elég a törvény. Alkotmányból jó a novissimás könyv?
EU-ból sokan írtátok ezt a dialog campusos könyvet, és a hatályos dolgokat honnan szedtétek le?
Köszi előre is a válaszokat!

drapansz # 2010.04.17. 19:33

piczur!

ide jöhet a pár mondat:
drapansz@gmail.com

köszi!!!

A 78-as tétel megvan, de a 76.-ról még mindig nincs semmim...

Reeka # 2010.04.17. 18:35

Sziasztok!
Mivel nekem sokat segített a felkészülésnél a fórum, leírom a kérdéseket, amiket nekem tettek fel.
OIT-ben voltam (fsz.1.): két alkotmánybírósági hölgy és egy ügyvéd (EU) volt a vizsgáztató.
Kérdések:
Munka: hogy jön létre a közigazgatási jogviszony (azt várta, hogy esküvel), munkaviszony alanyai, munkavállaló kárfelelőssége, munkaadó kárfelelőssége, egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai, részletesen a terhességi-gyermekágyi segély, szülési szabadság. Közig-alkotmány: társadalmi szervezetek (lényeg, hogy kik lehetnek a tagok és az ügykezelő szerv), AB eljárások (részletesen az utólagos normakontroll), Ket kérelemre indítható eljárások, aztán összehasonlítani a fellebbezést és a bírósági felülvizsgálatot,
EU: Cassis de Dijon eset, áruk szabad mozgásának tartalma, korlátai, EU állampolgársági jogok, OLAF minden.
Nagyon kedvesek voltak, de nem volt túl nehéz. Állandóan félbeszakítottak, mikor valamit részletesen elkezdtem volna boncolgatni. :)
Sok sikert mindenkinek!!

lillee # 2010.04.17. 17:14

Piczur! Ennyi van nekem róla!

A „Mecanarte” ügyben 1991.06.27-én hozott ítélet 19. pontja.
E cikknek megfelelően a behozatali vámok vagy a kiviteli vámok nem kerülnek utólagos könyvelésbe vételre, ha négy feltétel együttesen teljesül:

• a könyvelésbe vétel mellőzése a vámhatóságok hibájából ered;
• ezt a hibát a kötelezett nem észlelhette;
• a kötelezett a vámáru-nyilatkozatra vonatkozó hatályos jogszabályokban megállapított összes rendelkezést teljesítette;
• a kötelezett jóhiszeműen járt el.

piczur # 2010.04.17. 13:28

(a Mecanarte-ügy)

piczur # 2010.04.17. 13:28

drapansz!

Pár mondatban a lényege megvan, ha adsz egy mailcímet átküldöm..

jogaszleany # 2010.04.16. 21:03

Hello,

nekem van anyagom a 76 és 78. tételekhez, 2-3 oldalas összefoglalás. Egy már szakvizsgázott ismerősöm küldte át, még nem néztem meg (pedig ideje lenne, pénteken megyek).

Ha adsz egy email-címet, átküldöm.

drapansz # 2010.04.16. 17:29

Köszi dr. Attika a gyors válaszért!
Eddig én is eljutottam, de nem volt számomra épkézláb megoldás... :)

akkor a következő kérdésem, h van-e valakinek a Mecanarte ügyről magyar nyelvű kivonata?
A 76. és 78. tételek még mindig nyitott kérdések számomra...

Dr.Attika # 2010.04.16. 17:01
drapansz # 2010.04.16. 16:40

Sziasztok!

A C/3 EU rész tételeivel kapcsolatban lennének kérdéseim:

1. a 26. tétel C-348/89. számú Mecanarte ügy-ről lövésem sincs... Sehol sem találok róla épkézláb anyagot a neten és akiket eddig kérdeztem, szintén nemlegse választ adtak. Van valakinek erről az ügyről egy lényegre törő, hasznos összefoglalója???

2.a 76. tételről (a civilisztika területén született jogforrások közül a 1393/2007. EK és a 1206/2001. sz. EK rendelet rendelkezéseinek közvetlen alkalmazásáról) semmi anyagom nincs. Bár a rendeleteket megtaláltam, de rettentően hosszúak, nincs időm 1t egy tételhez ennyit hozzáolvasni...Van valakinek erről a tételről egy lényegre törő, hasznos összefoglalója???

3. a 78. tételhez (civilisztikai ügyekben folytatott jogsegély intézményeiről általában) szintén semmi anyagom...Van valakinek erről a tételről egy lényegre törő, hasznos összefoglalója???

Nagyon nagyon megköszönnék bármiféle segítséget!!!

noree # 2010.04.15. 16:52

Hello Amelie,

Köszi a választ és a megnyugtatást :-)
Időközben e-mailen is érdeklődtem az irm-ben és egy kedves hölgy is ezt jelezte, vissza, azaz emiatt ne aggódjak, mert még akkor is választhatok. "Kicsit" azért megijedtem tegnap :-)))

Thetys # 2010.04.15. 16:22

Sziasztok!
Megmondom őszintén tök mindegy MENNYIT tanultok, az egész a bizottságon múlik.

OIT-ban voltam. 3 munka-alk-eu csoport volt, 1 polgár, 2 büntetős.... és egyikben sem buktattak.
Utolsó emberként kerültem sorra, és 15 percet voltam benn.
Írásbelimbe nem mentünk bele, mert "ez így tökéletes". (Pedig készültem én mindenféle "korrekcióval").
Kérdés: rendkívüli felmondás, aztán jogkövetkezmény, mi a munkáltatónál, mi a munkavállalónál, ki mit követelhet a másiktól. TB - nyugellátás jogalap nélkül történő kifizetése. Mi van ha eltelik a 90 nap, ki fizet, ki fizet ha nincs felróható munkáltató.
Következő EU. Bíróság, a bíróság eljárásai. Mondjon ügyeket, melyek az EU Bíróság előtt folytak... magyar ügyeket (5-öt mondtam), és fejtsem ki azt amelyik a kedvencem.
Alkotmány - Önkormányzat alapjogai. ENNYI!
Ket. - közig bíráskodás. ENNYI.
Mindenre tudtam válaszolni, igaz volt, hogy néhol megakadtam, de akkor rávezettek, meg hagytak "őőőő"-zni.

Ha valaki OIT fsz.1, vagy1/b, 1/c-be kerül.. az örülhet.
Az előttem lévő csajokat jobban megkérdezgették, de tőlük is főleg címszavakban, és a lényeget.

Ja, egy jótanács. Írásbeli. Tudom hülyén hangzik, de szerintem nekem el sem olvasta a hölgy, mert hogy "ő még ilyen szép írást nem látott, még a jegyzeten is". Szóval próbáljátok az ált. iskolai gyöngybetűiteket elővenni. :-)))

Amelie27 # 2010.04.15. 07:36

Noree, ne aggódj, az írásbeli előtt (névsorolvasáskor) még mindenkit megkérdeznek, hogy tényleg abból ír-e, amit megjelölt. Én munkajogot írtam a kérelembe, jött az értesítő: munkajog-tb írásbeli. Én is megijedtem, gyors telefon: de hát én munkajogból szeretnék írni, válasz: "ó, hát a tb-t nem azért írtuk oda" :))) "különben is az írásbeli vizsga előtt még változtathat is".
Szóval nem csesztél el semmit :)

noree # 2010.04.14. 21:07

Sziasztok!

Az alábbi kérdéssel kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni:
Az írásbeli tárgyának megválasztásnál az adott egységként szereplő munkajog-tb elnevezést írtam a kérelmemben, naívan arra gondolva, hogy ez nyilván a munkajogot takarja (most leírva nem logikus nekem sem, mindegy). Egy kicsit elkezdtem aggódni, hogy nehogymár tb-s esetet adjanak, mert az meglehetősen kellemetlenül érintene, tekintve, hogy nem szeretnék a tárggyal közelebbről ismerkedni, mint ami a szóbelire éppen elég.
Végleg elcsesztem, vagy így kellett írni és csak munkajog van???
Köszi a válaszokat előre is,
N.

lillee # 2010.04.14. 20:29

Sziasztok!
Alvás után ismét itt, ahogy igértem! Igen a húzás az írásbelin volt.

Alk-közig: a ket hatálya alól kivettek, hány ombutsman van? (4) Kiveséztük több variációra az írásbelit, aminek a jóhiszeműen szerzett és gyakorolt jogok védelme volt a lényege.

Munkajog: szakszervezet, üzemi tanács (pontosan a tagok számát, ahogy a törvényben benne van) reprezentatív szakszervezetek deffiniciója aztán olyan bombázós kérdések voltak... nem emlékszem mi...

EU: Lisszaboni szerződés mit változtatott a parlamenten, mi lett a neve az együttdöntési eljárás neve... majdnem minden, ami változást hozott. (Megszünt a három pillér, egyetlen entitás lett! Nna ezt és egy csomó apró bombázó kis kérdés, amire egy szó vagy kettő volt a válasz!

Kitartás! Mindenkinek jó vizsgázást kívánok.
Sziasztok :)

piczur # 2010.04.14. 18:39

Húztál? Ez az írásbelire vonatkozott?

Egyébként gratulálok... :)talán ez a gyakoribb, nem a buktatás...

lillee # 2010.04.14. 15:07

Sziasztok, búcsúzom Tőletek!
Ma szóbeliztem... az OIT-ban.
írásbelim 5-ös lett, a mai eredményeim 5 3 3
Közig-Alkotmányból (közig) kérdést húztam...
Kivagyok, majd leírom, hogy mi volt.

vonsch # 2010.04.14. 14:58

Sziasztok!

Thetys - szerintem nincs miért magyarázkodnod. Munkáltatói rendes felmondás nem nevezhető rendkívüli felmondási oknak a tanulmányi szerződésnél, fizethet :)

Esztus # 2010.04.14. 07:31

Szia Thetys!

Szurkolunk!
Az nem baj ha magyarázni kell az írásbelit, csak legyél magabiztos! :)

arvanzs # 2010.04.13. 15:24

Szia Lepti!
Nem kaptam mailt, hová küldted ? Lillee is írta, hogy küldött nekem mailt de azt sem látom a mailboxomba ?

lepti # 2010.04.12. 20:25

Szia Arvanzs,

Írtam Neked emilt, majd átküldöm ezt a bővítettet.

arvanzs # 2010.04.12. 15:37

Szia Lepti!

Ápr. 28. :) Milyen bővítettet nézel? Nekem a kéthasábos van amit a múltkorában felturbóztam magamnak, mellé jegyzeteltem, internet, könyv, innen-onnan, meg a novisszimás könyvem van meg, azt gondolom, hogy újat nem érdemes előlről kezdeni tanulni. Szóval milyen bővítettből tanulsz :) Én sajna munka mellett tanulok :(