szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

E.Zsolti # 2015.09.21. 07:54

Sziasztok!

Valaki nekem is továbbküldené, ezt a híres ATES 2015 verziót?

Előre is köszönöm!

dr.egyed.zsolt@gmail.com

EAnna # 2015.09.18. 09:54

Sziasztok! Tegnap végeztem a c résszel, sikerült 4-es lett. Ez volt az első vizsgám, ezért szóbeliztem és írásbeliztem is belőle. Nekem is hasznosak voltak a fórumon megosztott észrevételek, ezért leírom én is az én tapasztalataimat.

Szeptember 14-én voltam munkajog TB ből írásbelizni. A következő volt a feladat: Egy árufeltöltő munkás egy boltban dolgozik. Az áru pakolásakor feláll a polcra és úgy rakja fel a felső polcra az árut és amikor egy másik árut levesz és leugrik vele megcsúszik egy korábban kiömlött mosópor folton és olyan szerencsétlenül esik, hogy eltöri a jobb karját. A munkáltató, tekintettel arra, hogy már többször felszólította, hogy az árupakolásnál létrát használjon és tartsa be az előírásokat, fegyelmi eljárással fenyegeti meg a munkavállalót. A munkavállaló hozzám fordul, mint ügyvédhez, hogy részletesen tájékoztassam a jogairól.

Én a megoldásban arra tértem ki, hogy a fegyelmi eljárást csak abban az esetben lehet lefolytatni, ha azt a munkaszerződés vagy a kollektív szerződés kifejezetten előre rendezi. Leírtam, hogy ennek is milyen feltételei vannak (írásban indokolva joghátrányt, max 1 havi alapbér összege lehet a vagyoni hátrány, nem sérthet emberi méltóságot stb). Leírtam, hogy fel kell venni baleseti jegyzőkönyvet, amit alá kell írnia a munkavállalónak is, hogy megfelelő-e a tartalma.
Mivel a munkavállalónak a jobb karja eltört, feltételeztem, hogy munkaképtelenné vált árufeltöltőként, és mivel nem szándékosan okozta, nem ittasan, stb (TB törvényben vannak a kizáró okok) én üzemi balesetnek minősítettem az esetet és leírtam milyen baleseti egészségügyi ellátásokra jogosult (1 ször üzemi balesetnek kell minősíteni és utána járnak az ellátások, baleseti egészségügyi szolgáltatás, baleseti táppénz). Azt hiányolta csak a vizsgáztató a válaszomból, hogy arra nem tértem ki eléggé, hogy a folt amin elcsúszott az lehet, hogy azért keletkezett, mert a munkáltató nem megfelelően biztosította a munka biztonságos feltételeit. Látszik, hogy ügyvéd volt a vizsgáztató, de igaza volt:) Alapvetően elfogadta, amit írtam.
A szóbelin munkajogi kérdések:
munkavállalói felmondás (kérdezett egy extra kérdést, hogy van-e olyan eset, amikor a munkavállaló mond fel és mégis kap végkielégítést - erre rájöttem, ez akkor lehet, ha munkáltatói jogutódlás esetén a munkavállaló felmondhat 30 napra, ha számára aránytalan sérelem lenne a munkaviszonyt fenntartani)
kérdezett még a leltárhiányról, azon rugózott, hogy milyen okból keletkezik
EU - a semmisségi eljárás volt a fő téma, kik indíthatják, ki milyen okból
még a közvetlen hatályt kérdezte, meg az irányelvekről beszélgettünk
nagyon kedves hölgy vizsgáztatott
alkotmány-közig: volt egy példa egy halastóról, amit átminősítenek ezért többé nem tudok horgászni és ügyvédhez megyek, milyen jogorvoslatot lehet - alkotmányjogi panaszt a sérelmes jogszabály miatt - 180 napos határidővel
kérdezett még a különböző törvényekről, mit milyen többséggel fogadnak el (kis 2/3 nagy 2/3 stb)
Ket-ből a hatósági ellenőrzést kérdezte, viszonylag részletesen.

Alapvetően elég jóindulatúak voltak. Én 3 hetet készültem rá, egész napos tanulással.
Munkajogot és TB-t, közszolgálatpt csak törvényből, de minden törvényt rendesen többször átolvasva, tételenként TB-ből meg közszolg ból csináltam magamnak jegyzeteket.
Alkotmányjogot: alapjogot Ates-ből meg ABH-kat törvényeket hozzánéztem, szervezeti jog, meg önkormányzatot törvényből, internetről, nem pedig a jegyzetből.
EU: szerintem alapvetően jó az Aest jegyzet, de több helyen kevés (versenyjog tétel, nemzeti parlamentek szerepe az EU-s törvényhozásban - ez utóbbit meg is kérdezték tőlem, nézzétek meg van egy 1 oldalas Lisszaboni szerződéshez tartozó jegyzőkönyv, a versenyjog rész sem jó az Atesban, valamint több helyen hatálytalan. A jogesetek sincsenek eléggé részletesen kifejtve.

Ennyi jutott eszembe, ha van egyéb kérdés, írjatok.

drfeco # 2015.09.17. 11:29

Sikeres vizsgákat hozó, kompletten kidolgozott jegyzet (tételek, jogesetek) eladóvá vált. C rész, magában foglalja a korábbi ATES mintákat is.

Érdeklődni tudtok: havasifeco82@gmail.com címen

JanoMano73 # 2015.09.14. 04:17

Sziasztok Sorstársak! Tujda valaki, hogyan lehet hozzájutni a híres ATES tételekhez? Vagy el tudná nekem valaki küldeni ide: enekes.janos@gmail.com
Köszönöm a segítséget! Jani

wimpee # 2015.09.11. 11:26

Kedves Fórumozók!

Szívesen vennék a C részhez új, hatályos felkészítő könyveket.

Akinek van feleslegessé vált könyve, megköszönöm, ha ír a hun.legal.translation@gmail.com címre.

Köszi és üdv: Zsófi

wimpee # 2015.09.11. 11:15

Kedves Sorstársak!

Október elején megyek C részből vizsgázni. Hallottam/ olvastam, hogy közkézen forog egy ATES nevű jegyzet, illetve azt is olvastam, hogy van egy közös felület, ahol több jegyzet is megtalálható.

Nagyon hálás lennék, ha valaki elküldené nekem (hun.legal.translation@gmail.com) az ATES jegyzetet, illetve a hozzáférési azonosítókat a közös felülethez.

Nagyon köszönöm és mindenkinek sikeres, eredményes felkészülést kívánok. Aki meg túl van rajta, annak gratulálok. Ügyes!:)

Üdv és hajrá!
Zsófi

bambi0425 # 2015.09.11. 09:07

Sziasztok!
Nekem rengeteget segítettek az itt olvasott infók, így megosztom Veletek a tapasztalataim.
Munkajogból írásbeliztem:
Pénzügyi tanácsadókat foglalkoztató cégnél létszámleépítést terveznek a rossz anyagi helyzet miatt: a pénzügyi beszámoló alapján 10 főt kell elküldeni, hogy stabilizálják a cég helyzetét. A hír hallatára 5 fő magától elmegy. A cég viszont úgy gondolja, hogy nem csak 5 munkavállalót küld el, hanem 10-et, mivel így fel tudna venni 5 pénzügyi tanácsadót ugyanabba a munkakörbe alacsonyabb bérrel. Ügyvédként jogi tanácsot kell adni az egyik elküldött munkavállalónak, aki férfiként 2,5 gyermekét egyedül neveli.
Megoldás: keresetet lehet indítani, hiszen ez nem szabályos az Mt. 66. § (6) miatt, mivel lett volna olyan munkakör, ahol tovább tudja foglalkoztatni. (úgy értelmeztem a feladatot, hogy nem veszi igénybe a fizetés nélküli szabadságot) Írtam még, hogy mennyit követelhet Mt. 82. § (2) és (4) alapján. És írtam még egyéb dolgokat a keresetindításról. A vizsgáztató meg volt elégedve a feladat megoldásával.
Mt. (nem volt tb. kérdés): munkaviszony létesítése, a munkarendet melyik dokumentumba tenném (tájékoztatóba), azonnali hatályú felmondás, munkavállaló kártérítési felelősségének mértéke
EU: Bizottság (mindent róla, pl.: melyik szervvel milyen viszonyban van, segítő szervei stb. ), vétkes kötelezettségszegési eljárás
Közig: szakértő és szakhatóság közötti különbség, felfüggesztés (nem emlékszem a többire)
Alk: tulajdonhoz fűződő jog, alapvető jogok biztosa
Nagyon rendes volt a vizsgabizottság, nem a buktatás volt a cél.
Továbbá ajánlom Homicskó Árpád Olivér – Társadalombiztosítási és szociálpolitikai alapismeretek könyvet, mert ez 2015.04.30. lezárású és néhány tétel hatályosan szépen össze van foglalva.
Főtanácsnokok száma 2015. október 7-től 11 fő!
Egy kalappal mindenkinek!
Ui.: És ha valakinek szüksége van Ates jegyzetre, összegyűjtött munkajog írásbeli kérdésekre és egyéb ’C’ kérdésekre, akkor írjon a bogi1222@gmail.com címre és 1 héten belül küldöm, amit kér.
üdv: Bogi

B. Alexandra # 2015.09.10. 18:22

Sziasztok,

a 2015.09.06. 10:57-s hozzászólásban felsorolt könyvek elkeltek.

Sok sikert mindenkinek a vizsgákhoz!

Lacka087 # 2015.09.10. 09:03

Sziasztok!

Múlt héten voltam vizsgázni a C részből. az alábbi kérdések voltak:

Alkjog, közig:

• mivel lehet igazolni az állampolgárságot
  • menekültek fogalma az Alaptörvényben
  • konstruktív bizalmatlansági indítvány szabályai
  • önálló szabályozószervek, rendvédelmi szervek felsorolása
  • kizárás szabályai a Ket-ben
  • megszüntetési okok a Ket-ben

Munkajog, tb:

• munkaszerződés megkötése és a munkaviszony kezdete közötti különbség, milyen szabály van rá az Mt.-ben
  • felmondási idő szabályai, felmentési idő
  • vezető állású munkavállalókra vonatkozó szabályok
  • baleseti ellátások felsorolása, mikor jár biztosítási jogviszony hiányában is

EU jog:

• EU alapintézményei, Lisszaboni szerződés jelentősége e téren
  • Európai Unió Tanácsa, Európai Tanács és Európa Tanács elhatárolása
  • Európai Unió Tanácsának szerepe, működése
  • személyek szabad mozgása, Van Duyn és Sólyom ügy
  • előzetes döntéshozatali eljárás szabályai (ki tekinthető bíróságnak, kötelező esetek, kivételek)

Alapdolgokat kérdeztek de azért részletszabályokra is kíváncsiak voltak. A bizottság nagyon segítőkész és korrekt volt, 5-4-5 értékelést kaptam. Ezzel nekem vége a szakvizsgáknak, mindenkinek sok sikert hozzá!

B. Alexandra # 2015.09.06. 08:57

Sziasztok,

eladnám az alábbi szakvizsga könyveket:

• Rózsás Eszter: Közigazgatási jog (Dialóg Campus, ötödik, átdolgozott kiadás, lezárva: 2015. március 30.), ára: 4200,- Ft,
• Dr. Jeney Petra - Dr. Kende Tamás - Dr. Lövenberg Viktória: Az Európai Unió joga (Novissima, harmadik kiadás, lezárva: 2014. november 30.), ára: 3800,- Ft,
• Dr. Horváth István - Dr. Szladovnyik Krisztina: Munkajog (Novissima, harmadik kiadás, lezárva: 2013. július 1.) és Molnárné dr. Balogh Mária - Dr. Molnár-Hidassy Dóra: Társadalombiztosítási jog (Novissima, negyedik kiadás, lezárva: 2013. május 8.), a két könyv ára összesen: 4500,- Ft (csak együtt eladó).

Mindegyik könyv kihúzás-mentes, gyakorlatilag érintetlen.

Érdeklődni a yellow2013@freemail.hu e-mail címen lehet.

Drcsuli # 2015.09.01. 16:09

Sziasztok !

Valaki tudna abban segíteni, hogy elküldi nekem az ATES jegyzetet.
Előre is köszönöm !!!
drerdeizoltan@gmail.com

Hálás köszönet !

Zoli

szigjoe # 2015.09.01. 06:07

Sziasztok!

Ha valakinek meg van, küldje el részemre az ATES jegyzetet a jozsef@videoplakat.hu email címre, légyszi. Cserébe tudok küldeni EU jogesetgyűjteményt.

Köszi előre is!

ildiko.manga # 2015.08.27. 09:23

Sziasztok!

Előző hirdetésem tárgytalan, a könyv sikeresen gazdára talált!

ildiko.manga # 2015.08.19. 17:47

Sziasztok!

Eladóvá vált a következő, teljesen új, bolti állapotú (a hatályos joganyagot tartalmazó) könyvem:

Dr. Jeney Petra - Dr. Kende Tamás - Dr. Lövenberg Viktória: Az Európai Unió joga (Harmadik kiadás) (Jogi Szakvizsga kézikönyvek, Novissima Kiadó, 2015).

Hívjatok, és az árban megegyezünk!

A számom: 06-30-383-7071

GG17 # 2015.08.12. 12:14

Sziasztok!

A szakvizsga C részéhez vásárolnék Dialóg Campusos Munkajog + TB könyvet, illetve Alkotmányjogot. Aki megválna tőle, kérem keressen, sürgős lenne! Köszönöm

dandyke # 2015.07.22. 06:55

Kedves Fórumozó!
Meg tudnátok adni a levelező listához a jelszót és a felhasználó nevet, mert nem tudok belépni és nem tudom megnézni az anyagokat.
Köszi előre is.

jogaszka80 # 2015.06.29. 20:07

Sikeres vizsga után eladóvá vált teljes kidolgozott tételsorom C részből.Érd:70/396-7905

b_dia # 2015.06.14. 18:15

Kedves Szakvizsgázók!

Kérlek benneteket, hogy írjátok meg a legutóbbi, májusi vizsgán feltett kérdéseket!

Előre is köszönöm!

alexa1984 # 2015.06.11. 08:51

Sziasztok!

jogeset TB-ből: nőnek három hónapos a gyermeke amikor megszűnik a munkaviszonya. CSED-et kapott, a megszűnést megelőző két éven át határozott idejű munkaviszonyban foglalkoztatták, biztosított volt. Ír egy e-mailt az egészségbiztosítási pénztárnak, hogy megkérdezze jogosult-e pl fogászati ellátásra, most, hogy már nem biztosított illetve, hogy méltányosságból állapítsák meg neki a GYED-et. Nem elfogadható e-mailen, kérelmét az erre rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtania (egyébként tájékoztatásként le kell írni mire jogosult az Ebtv. alapján)

szóbeli:
Mt.: cselekvőképtelen munkavállaló, határozott idejű munkaviszony, (többire nem emlékszem)
Alk-közig: személyes, közérdekű, közérdekből nyilvános adatok, NAIH eljárásai, meg jogeset Ket.
EU: EP képviselő választása, tőke szabad mozgása

Helga88 # 2015.06.09. 11:41

Kedves Fórumozók!

Eladásra kínálom az alábbi könyveimet:

Alkotmányjog-Novissima Kiadó, 2014 novemberi megjelenés. Nincs kihúzva.

Európai Unio Joga- Novissima Kiadó 2015. (nincs kihúzva)

Közigazgatási jog 2013- Novissima Kiadó 2015. (nincs kihúzva)

Munkajog- Novissima Kiadó 2013 (pár helyen kihúzva)

Társadalombiztosítási jog - Novissima Kiadó 2013 (pár helyen kihúzva)

Ár megegyezés szerint!

Elérhetőség: 06/30-564-96-96

eladoszakvizsgakonyvek # 2015.06.07. 09:51

Sziasztok kedves kollégák!

Sikeres vizsga után továbbadnám könyvemet:

• Chronowski Nóra : Alkotmányjog (Dialog Campus 2013. június 1. lezárás)

Eredeti ára: 5.000 Ft.

Féláron, azaz 2.500 Ft-ért Budapest területén szívesen átadom :)

A könyv ceruzával és színessel aláhúzott, a hatálytalan részeket jelöltem benne, jó állapotú.

Tartalmilag megfelelő, különösen az AB határozatok miatt vettem nagy hasznát. A lényeg tökéletesen benne van, nem szükséges hozzáolvasni az eredetieket. Nem a szakterületem, de jelesre vizsgáztam a könyv segítségével.

Érdeklődéseteket az eladoszakvizsgakonyvek@gmail.com címre várom.

Sok sikert mindenkinek!

Üdv,

Zs

Kiseper # 2015.06.01. 13:18

Sziasztok kedves fórumozók! Lenne egy olyan kérdésem, h rossz Jogeset megoldás alapján, adnak e kettest? Esetleg lehet e szobelizni, vagy egyáltalán nem. Volt mar vikinek ilyen tapasztalata? Köszönettel

twipsy # 2015.05.28. 15:21

Kedves Fórumozók, Szakvizsgázók!

Az alábbi két szakvizsga kézikönyv eladó:

1. Novissima: Az Európai Unió joga (Jogi Szakvizsga Kézikönyvek) 2014. (teljesen érintetlen) 2700.-Ft.
  2. Novissima: Alkotmányjog (Jogi Szakvizsga Kézikönyvek) 2014. (sorkihúzva, aláhúzva) 2000.-Ft.

Elérhetőségem:
baloghkincso@gmail.com

Ikkikirikki # 2015.05.21. 14:38

Sziasztok,

Nagyon rendesek voltak, csak a lényeget kérdezték nagy vonlalakban, ha vmit nem tudtam, rávezettek.
A következő kérdéseket kaptam :
Munkajog :
Írásbeli:
XY targoncavezető a Logisztika kft. munkavállalója, munkabére 120.000 Ft. Figyelmetlenségből a targoncával fának ütközik, a targonca felborul, a munkáltató telephelyén tárolt áruban 250.000 Ft kár keletkezik. Ön a Kft munkajogásza, járjon el a munkáltató képviseletében.
Megoldás:179.§,285.§(2)+287.§(1),(4),(5)+a fizetési határidőnél 6.§(3)
Szóbeli:
Leltárfelelősség, kormánytisztviselői jvsz megszűnése és megszüntetése esetei, özvegyi nyugdíj
Alkjog-közig:tulajdonjog, közpénzügyek, önkorm pénzügyei
Eu: Európai Tanács összetétele, szerepe, elnöke, kapcsolata a tanácsi soros elnökséggel,soros elnökségben hogy néz ki a 3-as felosztás (18 hónapos ciklusok), bel- és igazságügyi együttműködés, kölcsönös elismerés elve.
Sok sikert, kitartást mindenkinek:)

P.Anzi # 2015.05.10. 19:06

Kedves Fórumozók!

Eladásra kínálom a következő használt könyveimet:

Európai Unió Joga-Dialóg Campus Kiadó, 2015 márciusi megjelenés. Jelenleg a legfrissebb. Szinte új, kizárólag ceruzával van néhány helyen aláhúzva.

Alkotmányjog-Novissima Kiadó, 2014 novemberi megjelenés. Ez már használtabb, sorkihúzós, tollal is be le van írva/aláhúzva.

A két könyv ára összesen 5500 Ft. Személyesen átvehető Budapesten/Debrecenben. Ha kell, esetleg postázni is tudom.

Elérhetőség: gubuci64@gmail.com