levelező jogász képzés


mohika # 2011.02.13. 19:10

Sziasztok!

Most szeretnék én is jogra (levelező) jelentkezni az ELTE-re. Mivel jelenleg pedagógusként dolgozom, fontos lenne megtudnom, hogy a kötelező szakmai gyakorlat megszerzésére mennyi idő áll rendelkezésre. Úgy értem, hogy a 240 órát (azt hiszem ennyi a kötelező) meghatározott időpontban, egyszerre kell letölteni vagy lehet két"részletben" is . Lehet önkormányzatnál, jegyző mellett dolgozva is ezt teljesíteni?

Segítségeteket előre is köszönöm!

zserzs.90 # 2011.02.12. 21:45

Köszi szépen mindenkinek a tanácsokat elég egyöntetű volt ugyhogy véglegesítem is a jelentkezésem megyek levelezőre!:-) Énis úgy gondolom a magam részéről(még így az elején ) hogy a jog egy olyan dolog amihez ha megadják a megfelelő tananyagot és van érzéked ehez az egészhez plusz emellé gyakorlatban is képzed magad akkor sikeres lehet benne az ember.

dr. Juci # 2011.02.12. 16:48

Szerintem az ügyészség szempontjából semmi gond a levelezővel, ügyészségi felvételin igen nagy súllyal esnek a latba olyan dolgok, amit levelezőn is simán lehet teljesíteni: büntetős tárgyak iránti erős érdeklődés + jó vizsgajegyek, évfolyam- és szakdolgozat ilyen témában, Kozma Sándor-pályázaton részvétel-eredmény, ügyészségi szakmai gyakorlat, tudományos tevékenység, nyelvismeret, diploma minősítése. A www.mklu.hu-ról le lehet tölteni a fogalmazói pályázathoz tartozó adatlapot, ott látszik, hogy mire kíváncsiak (nagyjából a fentiekre) és persze a személyes szimpátia is fontos, ami nem feltétlenül azonos a protekcióval. Szerintem nappalin ugyanúgy lehet láblógatva-lavírozva összegereblyézni egy ritét, mint levelezőn, az egyének magatartását nem a tagozat határozza meg... És lehet valaki summa cum laude magológép, ha egyszerűen képtelen alkalmazni a megtanultakat, a mostani képzési rendszer ugyanis az utóbbit nem feltétlenül méri...

Egyjogász # 2011.02.12. 16:34

Szerintem alapvetően az a szempont, hogy eltartja-e valaki az egyetemistát, vagy nem. Ha valakit papa-mama (ritka esetben hölgyeknél pasi) eltart, és nem kell dolgoznia az általában nappalira megy (annak azért egész más a hangulata, mint a levelezőnek, levelezőként nem nagyon lehet "egyetemi életet élni"), aki meg nem ilyen szerencsés és dolgoznia kell, hogy megéljen, az megy levelezőre és tanul munka mellett.

Olyanról én nem nagyon hallottam a mi évfolyamunkon, hogy valaki levelezős volt (ami nálunk havi 3 napos megjelenési kötelezettséggel járt), egyébként meg a hónap többi részében otthon vakargatta a tökeit:)

Egyébként meg egyetértek Kacsával:)

Kacsa1111 # 2011.02.12. 09:15

Kedves zserzs.90,

ügyésznek csak akkor akarj menni, ha van megfelelő hátszeled...:)
vagy össze tudsz ilyet szedni az egyetemen.

bár a két diploma között semmilyen különbség nincs, van egy-két csökött agyú elmebeteg, aki szerint a levelezős diploma kevesebbet ér...
az ilyenekhez ne is akarj menni dolgozni.:)


Kacsa11

jog/asz # 2011.02.12. 08:21

Kedves zserzs.90

Én a levelező képzést ajánlanám neked ebben az esetben. Én ugyan nappalira járok, de ilyenek hogy kapcsolatépítés és "jobb" oktatás nem igazán létezik. A levelező képzésen is ugyanúgy meg kell tanuld a jogszabályokat, amikkel végül dolgozni fogsz. És mindemellett ha neked már lesz egy diploma a kezedben akkor elkezdhetsz dolgozni mellette aminek szerintem sokkal nagyobb hasznát fogod venni, mint a nappali képzésnek (ami költségtérítésesként nem jár olyan előnyökkel mint ösztöndíj vagy társai).

Sok sikert a felvételihez!

zserzs.90 # 2011.02.11. 22:21

Tisztelt Mindenki!:)

Egy olyan problémám lenne, hogy most fogok jelentkezni jogász szakra (ELTE) ..van még 3 napom de nem tudom eldönteni hogy nappali v levelezöt válasszam. Mivel mindenképpen költségtérítéses formában tudom csinálni (már járok a BCE-KIK-re ig. szerv szakra államilag támogatottan)ezért gondoltam, hogy ezt csinálhatnám levelezön , hisz úgy könnyebb lenne az időmet beosztani. Csak akkor bizonytalanodtam el, mikor innen-onnan hallottam ilyen infokat, hogy a levelezös tananyag le van butítva , nem ér annyit a diploma , nehzebb lesz munkát találni, nem tudsz kapcsolatot épiteni, meg hogy jogásznak még jó lehetsz de ügyésznek(ami a végsö cél) az már kevés stb stb. Azt énis sejtem, hogy ebbe sok a hülyeség de azért jólenne tapasztalatokat hallani akik már elvégezték levelezőn vagy cisnálják most vgay aki nem cisnálja de akármit is hallott ezzel kapcsolatban az nagy segítség lenne nekem! 21 éves vagy annyira nincs nagy tapasztalatom a munka világában ugyhogy help mee:)azért is akarok most jol választani és biztosra menni mert ha már fizetek érte akkor a tutit csináljam végig!
elöre is köszi a válaszokat!

Thetys # 2011.02.07. 10:38

Szia Nemarc!
Nem hozzám szólt a kérdés, de megosztom veled. Nálam zéró tolerancia volt a jogi tanulmányokkal kapcsolatban. Bár kicsit enyhítek rajta, mert a szabadságaimat kivehettem, plussz sok-sok lecsúsztatható túlórám volt (de legalább edződtem a jelölti napi 10-12 órás "lét"re). A vizsgaidőszak szabadság-táppénz kombóval telt, és évekig nem mentem nyaralni, telelni, pihenni... De! 5 év alatt elvégeztem azt a nyavalyát, és max. kb fél hónapot töltöttem munkakereséssel. (Akkor még számított valamit, ha dolgozott egyetem alatt az ember). 4 éve végeztem.

Impossible # 2011.02.05. 00:06

mosza,

ha akarsz róla beszélni, csak szólj. :D

nemarc # 2011.02.04. 23:25

Szia Naina!

A szegedi képzési helyről mennyit tudsz, tudnál segíteni információkkal?
Főleg a színvonal, a konzultációk szokásos rendje, időbeosztása , a képzés gyengeségei/erősségei érdekelnének (akár a kecskeméti képzéssel összehasonlítva). A konzultációk tényleg a szorg. időszakban havonta egyszer, három hétköznapon vannak, eltérően Kecskeméttől?

Másoktól kérdezem, akik esetleg szintén oda járnak/jártak: a ti munkahelyeiteken hogyan tolerálták a havi három munkanap kiesést? Engedték valakinek egyáltalán? Volt annyi szabadságotok, vagy fizetés nélküli szab.ot vettetek ki azokra a napokra, na meg a vizsgákra, vagy tanulmányi szerződéssel ment?

Érdekel minden tapasztalat, szubjektív vélemény, részinformáció is.

Várom a segítségeteket!

Köszönöm!

BME1980 # 2010.12.12. 17:23

Kedves Ncsillag!

Neked is nagyon szépen köszönöm az információkat!

2-3 hetente vannak az előadások péntek-szombati ütemezésben? Ez nagyon jól hangzik:D ! Egyből szimpatikusabb, mint a havonta egy komplett hét:D !

Ha nem haragudnál meg, szeretném felvenni veled a kapcsolatot mondjuk email formájában, mert rendkívül érdekel még pl. a jelen következő vizsgaidőszakod is:).

Az én mail címem:
s.ba@freemail.hu

Remélem nem veszed tolakodásnak:)

Szép napot mindenkinek:)!

ncsillag # 2010.12.11. 11:31

Gondolom Győrben levelezős képzésre jársz,hanyad éves vagy? Heti 1 nap vannak az előadások, vagy több napot igényelnek hetente (melyik napo(ko)n? Vizsgák tekintetében mi a véleményed? (szivatós-humánus kategória értékek közül:D )

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/13/1523#…

Kis elsőéves vagyok:)(ennyi idős fejjel) és levelezőn.
Nagyjából két-három hetente vannak előadások, péntek 14-20 és szombat 8-16, ahogy elnéztem a többi évfolyam órarendjét, ott is tartják ezt a beosztást.
Vizsgákból eddig kettő ment le, még nem kezdődött el a vizsgaidőszak, mindkettő könnyed tárgy volt, a neheze most kezdődik. A tanárok: több is van köztük, aki több egyetemen is tart előadásokat; nem ijesztegetnek túlságosan a vizsgákkal, sőt; a vizsgaidőszak után többet tudok mondani:)
Bár sok rosszat akkor sem fogok, mert alapvetően elfogult vagyok az "elhivatottságom"nál fogva:)))))

BME1980 # 2010.12.09. 17:57

Szia Naina!

Köszönöm szépen az információidat, sokat jelent a döntés meghozásában, az igazság az, hogy havonta egy teljes hetet nem tudok rászánni a konkrét óra látogatásokra.
Így sajna más intézményt keresek.
További szép napot!
Balázs

Naina # 2010.12.09. 16:10

Szia BME!

Ahogy írtam, 5 éven keresztül nagyon nehéz tartani ezt az időbeosztást munka mellett. Volt olyan munkahelyem ahol meg tudtam oldani, hogy az előadásokon ott legyek, volt olyan ahol még vizsgázni sem engedtek el. Meg is látszott abban az évben ennek az eredménye.Úgy látom sokan tanulmányi szerződéssel próbálják áthidalni a problémát, vagy gyesen-gyeden lévő anyukák akik meg tudják oldani a gyerek elhelyezését,másoknak rendkívül toleráns munkahelye van vagy csak egyszerűen ritkán járnak be előadásokra.
Én úgy gondolom nagyon hasznos az előadások látogatása. Lehet, hogy fel lehet készülni a vizsgákra előadások nélkül is és olvasgathatod te a tankönyveket, de azt a nyelvezetet, szocializálódást, szakmára-hivatásra való kezdeti ráhangolódást csak úgy szerezhetsz, ha abban a közegben éled a mindennapjaidat.Irigylésre méltóak , akik nappalin szerezhettek jogász diplomát.:)
Szegedi képzésen a levelező a hagyományos péntek-szombati előadásokkal valósul meg. Ha az neked közel van, talán előnyösebb...

AttilaF1 # 2010.12.09. 09:13

Sziasztok!

Nagy nehezen találtam egy jogászt az ismerettségi körömben. Ő is levelezőn végezte a jogot. Mesélt 1-2 dolgot, véleményt a levelezős jogászképzésről 2 intézményről. Az lenne a kérésem, hogy aki információkkal rendelkezik az alább írt 2 egyetemről, és bármilyen vélemény, cáfolat vagy helyeslés kialakul a fejében, az ne tartsa magában:)
A válaszokat előre is köszönöm.

Szóval akkor a vélemények az Pázmányról és az ELTÉről:
Pázmány: nem sokkal marad el elismertségben az ELTÉről. Színesebb a tananyag mint az ELTÉ (pl: sportjog is a választható tárgyak között). Ezenkívűl nagyobb hangsúlyt fektetni a közgazdaság tudományra mint ez Elte, itt több közgáz tárgy van. A vallásos tematikájú oktatásnak viszont van hátránya.( nem említette, hogy mit tart annak). A levelezősökkel szerinte rendesek.

Elte: talán mondhatni, hogy a legelismertebb. Száraz és magolos felfogású a tanmenet. Talán még kicsit szárazabb is mint máshol. Elég nagy egoizmus dúl a tanárokban. A levelezősökkel nem túl korrektek. Összeségében nehezebb mint az Pázmány.

BME1980 # 2010.12.08. 18:37

Sziasztok!

Először is köszönöm szépen a hozzászólásokat!!! :)
Csak most tudok írni nektek ezért elnézést:)!

Kedves Ncsillag: Gondolom Győrben levelezős képzésre jársz,hanyad éves vagy? Heti 1 nap vannak az előadások, vagy több napot igényelnek hetente (melyik napo(ko)n? Vizsgák tekintetében mi a véleményed? (szivatós-humánus kategória értékek közül:D )

Kedves Naina: Neked is köszönöm az információkat!
Őszintén meglep, hogy levelezős képzés keretében Kecskeméten havonta egy teljes hetet igényelnek az órák,ez lényegében kivitelezhetetlen annak aki dolgozik.Én abban a hitben voltam, hogy ott is a levelezős képzés minden héten mondjuk a péntek,vagy szombat, ez a teljes hét megdöbbentett......
Te hogy tudsz munkahely mellett így járni? Munkahelyed tolerálja?

Felteszem úgy a kérdést a szakavatottaknak, hogy:
"Szerintetek melyik intézményben a legkönnyebb végigvinni levelezőn az akadályokat?" :D
Üdv mindenkinek! :)

AttilaF1 # 2010.12.08. 14:11

köszi a hozzászólásokat:) észben tartom a büfé szisztémáját:) De azért szívesen fogadok még egyébb Pázmánnyal, ELTÉvel kapcsolatos infót is:)

Legislator # 2010.12.08. 11:43

Azok nem a szabad bölcsészek?:-D


Sunshine after the rain.

Sherlock # 2010.12.08. 10:15

A Pázmányon tényleg drága a büfé + mostanában baromi meleg van lent és magas a páratartalom - mit is szoktak termeszteni ilyen közegben a pincében? ^^ :D

Legislator # 2010.12.08. 08:53

KBS: csak arra kívántam utalni, hogy az elitgimnáziumi/elitegyetemi(?) végzettség önmagában nem garancia a tudásra. Ha jól emlékszem, 1993-1995 környékén jogi egyetemi írásbeli felvételi vizsgán volt kérdés az idézet. Köszönöm a nehézségét jelző infókat. Erről az jut eszembe, amikor latinból az ELTE ÁJK-n első félév végén középfokú nyelvvizsgateszt megíratásával véglegezték az érdemjegyeket.


Sunshine after the rain.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.08. 08:28

Az idézet sportszerűtlen volt, a citált költő életműve nem része a középiskolai tananyagnak - még a felső fokú irodalom-nyelv szakos képzésben is csak csoportban, mint a "kortárs irodalom" tagját érintik.
Nem látom be, miért anulálná az elit gimnáziumi érettségit, ha egy vidéki maturandus véletlenül mégis ismeri.

Naina # 2010.12.08. 08:19

Szia BME!

Én a Szegedi kar Kecskeméti kihelyezett tagozatára járok. Munka mellett ide csak akkor jelentkezz,ha könnyedén el tudsz jönni a munkahelyedről a konzultációkra, ugyanis az átlag levelező szakokhoz képest több előadást tartanak.
Ez azt jelenti, hogy minden hónapban egy teljes hét, hétfőtől péntekig, átlag reggel 8:30 -tól délután 16-19-ig.Persze az órák látogatása itt sem kötelező, ahogy más levelező szakokon sem, de nagyon erősen ajánlott, sőt bizonyos tárgyaknál a tanárok ragaszkodnak a jelenléthez, különben nem engednek vizsgázni sem.
Ezt az időbeosztást munka mellett öt évig nagyon nehéz tartani.

A szegediek azt mondják, könnyebb vizsgázniuk szegeden, de az előadások jobbak, mint ott. Ennek az oka talán az lehet, hogy Kecskemétre a zömében tanszékvezetők járnak le órákat adni. Így valóban nagyszerű előadásokat hallhatunk, ugyanakkor vizsgákon magas követelményeket állítanak.
A már legendássá vált legnehezebb tárgyak a nemzetközi jog, pénzügyi jog, európa jog. Ebből van a legnagyobb kiszórás ha valaki túl éli az első, másod évet.:)))

Impossible # 2010.12.08. 08:03

A Pázmányon drága a büfé, az ELTE-vel szemben pedig van egy kellemes hangulatú vendéglátóipari egység. Mérlegelj. :D

AttilaF1 # 2010.12.08. 07:56

Sziasztok!

Ahogy látom azért megoszlanak a vélemények:) Az ELTE és a Pázmány levelezős jogász szakjáról tudna esetleg vki részletesen mesélni, véleményt formálni? azon kívűl, hogy nehéz:)

a válaszokat előre is köszönöm!
Szép napot!

Legislator # 2010.12.07. 19:01

Én két diplomát is levelezőn szereztem (de jártam nappalira és estire is; nappalin kezdtem a jogot ELTÉ-n, és az ELTE BTK-n 3 félévig vizsgáztam vendéghallgatóként kínai szakon, plusz van igazgatásszervezői diplomám is). Én azt mondom, mindig az egyén számít. A jog olyan "hogy minden le van írva, csak olvasni kell tudni" (Haupt Egon), a legkisebb joghallgatótól a jogászakadémikusig mindenki zömmel olvasva szerez jogismeretet (de lehet gyakorlatban is persze). Tehát szorgalommal, idegen nyelvek bírásával kialakulhat a kellő jogi műveltség. Ezt kell tudni megragadni. Innentől mindegy, hogy ki járt ELTE nappalira, vagy Kecskemét estire, akadémikustól, vagy tegnap padból kiesett protekcióstól tanult-e. Meglepő válaszokat kapnánk, ha őszintén megvizsgálnánk, ki mennyit lógott előadásról/szemináriumról, volt-e tankönyv/tvszöveg valaha is a kezében, vagy csak agyatlan rövidítmény, olvasott-e pluszokat, járt-e bíróságra, vette-e a szak/évfolyam stb. dolgozatát. Érdekli-e a jog? Elmerült-e egy speciális témában? stb. Itt gyakorlatilag klisék alapján méltóztattok élő emberek felett ítélkezni. Pl. hiába járt valaki elitgimnáziumba, ha a legalsóbb kategóriás gimnáziumban végzett társa helyesen megmondja, pl. hogy mely műből való az alábbi idézet: "Sose láttam ilyen éjet/feketénél feketébbet/ver a zápor/jeges ostor/szabadíts meg/a gonosztól."


Sunshine after the rain.