Szülői felügyeleti jog


Majordomus # 2022.09.08. 19:46

Legjobb ha az apjával marad külföldön. Bűnözzenek együtt.

astra_nauta # 2022.09.08. 16:36

Elég rosszul hangzik a szituáció :(
Ha csak jogilag érdekel, szerintem Angilában is van távoltartási végzés, esetleg annak utána lehet nézni. Esetleg önkéntesen lemondhat anya a gyerekről, ezzel áthárítva a gyámsággal járó felelősséget és kötelességet az apa felé, vagy másik rokon felé, de nem vagyok ügyvéd, talán más megerősítheti (vagy mondhatja, hogy ez hülyeség). Ha kárt okoz a gyermek az angliai tartózkodása alatt, az titeket is bevonhat egy olyan jogi szituba, amire nincs is szükségetek, mivel ennyi idősen még felelősséggel tartoztok ti is a viselkedése miatt.
Emberileg egy pszichológus lehet ráférne talán az egész családra, de minimum az édesanyára, illetve (szerintem) kapcsolatmegszakítás minden formában az agresszív gyerekkel. Ha viszont nem meri/akarja ezt meglépni az édesanya, akkor be kell fogadni a fiút, de akkor intenzív figyelmet igényel, gyerekpszichológust és teljes elzárást az egyedüli utazástól. Valamerre szerintem billenjetek, mert ez elég limbó helyzet és mindenkit leszív...

Casillas # 2022.09.08. 16:07

Üdvözlet!
Egy olyan problámáról szeretnék kérdezni,amiről nem találok semmit neten.
Párommal Angliában élünk,van neki egy 16 éves fia.A srác lassan fél éve 100% os fordulatot vett,agresszív,verekszik mindenhol ahol tud,már 4 iskolából kirúgták. Nyáron Magyarországon nyaraltunk a Balatonon,ahol kitalálta hogy ő nem jön vissza Angliába,meglopta a nagymamáját,nem nagy pénzzel,20.000 forinttal és fel utazott Pestre rokonokhoz.Azóta a rokonokat is meglopta,és kiutazott az apjához külföldre. Párom nem volt házas,a gyermek elhelyezésről sem volt bírósági döntés.A fiú val telefonon tartjuk a kapcsolatot,ami abból áll hogy az anyjának olyanokat írogat hogy rákosodjál meg,rohadj el,szétba*zlak mindannyiótokat stb. Pedig mindent megkapott,mindene megvolt,egyetlen gyermekként az anyja mindent megadott neki. Párom szenved,de már oda jutott hogy hivatalosan megszabadulna tőle,mert már fél az agressziójától.Az apa külföldi állampolgár,Magyarországról kitiltva mert bünőző volt.Szóval az érdekelne mit lehetne tenni az ügyben hivatalosan,mert nem szeretnénk hogy a fia a közelünkbe legyen,mert ha elborul az agya bármire képes. Én pedig féltem a párom.
Köszönöm

drbjozsef # 2022.09.07. 11:44

HoppHopp,

Jogi szempontból egyszerű. Megegyeztek valamiben, vagy per.

HoppHopp # 2022.09.07. 11:20

Sziasztok!

Közös felügyeletetben egyeztük meg váláskor volt feleségemmel, hogy egy hétig nálam van a gyeremek, egy hétig nála, a lakhelye pedig az anyuka mindenkori lakhelye. Ezt követően félévvel elköltözött egy 80km re lévő kis faluba, így 2 hetente tudom látni a lányom illetve szünetkeben. Az utazás szerinte az én dolgom, ö csak akkor segít benne ha éppen erre van dolga az kb. 5-ből 1 alkalom. Szerintem a minimum lenne, ha az utazások felét ö végezné mivel miatta alakult így a helyzet.

Tudjátok ilyenkor mi a gyakorlatm mit lehetne ezzel kezdeni?

(Ennek több éve, azóta egy keveset emeltünk a megállapított gyerektartási összegen, most ismét szóba került az emelés, én pedig felhoztam az utazás témáját. Nyilván szeretném a legbékésebben megoldani de kicsit szúr, hogy kb. mindig én engedek...)

BalazsBors # 2022.09.06. 19:18

Bővebben, mire gondolsz?

Majordomus # 2022.09.06. 19:04

A másik topic ...?

BalazsBors # 2022.09.06. 17:34

Szomorú örökös

Utánajártam ennek a dolognak, messzire mennem nem kellett, itt a jogifórumon találtam rá erre:

https://www.jogiforum.hu/…okmanyait-az-
ab-biroi-donteseket-semmisitett-meg/

Holnapi napon rákérdezek a rendőrségen, kérhetek-e intézkedést ha anyuka megint megtagadja tőlem ezt a most már alkotmányos alapjogomat.

Szomorú örökös # 2022.09.05. 05:09

BalazsBors

A fiamat, amikor hozom el magamhoz és kérem anyukát, hogy a gyermek dokumentumait (szig., lakcímk., TBk) adja át részemre, akkor ezt anyuka sorozatban minden ok nélkül megtagadja tőlem.

Ez azért érdekes, mert ha a gyereknek bármi baja történne, amikor épp veled van, akkor anyukának kéne akár egy pásztoróra kellős közepén is odarohanni az ügyeletre az iratokkal, különben a gyerek ellátása kerülne bajba.

BalazsBors # 2022.09.04. 16:36

Tisztelt Fórumozók!

A következő ügyben szeretnék felvilágosítást kérni.:
A fiamat, amikor hozom el magamhoz és kérem anyukát, hogy a gyermek dokumentumait (szig., lakcímk., TBk) adja át részemre, akkor ezt anyuka sorozatban minden ok nélkül megtagadja tőlem.
Nincs sem bírósági, sem gyámhatósági korlátozás sem egyik, sem másik részről. Házastársak vagyunk, de külön élünk, tehát a felügyeleti és képviseleti jog közös.
Nem értem, hogy miért ne lehetnének nálam a saját gyermekem saját dokumentumai, amihez nem mellesleg az én belegyezésem és felhatalmazásom kellett, hogy lehessen a fiamnak személyije.

Kérdésem ezzel kapcsolatban annyi lenne, hogyan érhetem el, hogy ezeket részemre átadja? Most szep11.én megyek megint a fiamért, és ha megint nem adja át ezeket a dokumentumokat, akkor kérhetek ez ügyben mondjuk rendőri intézkedést? Vagy mi az útja módja ezen ügy rendezésének?

Köszönöm a választ!

drbjozsef # 2022.08.10. 18:28

MD,

Te nő vagy?
Ha nem, akkor te magad cáfolod a tézisedet nap mint nap...

Majordomus # 2022.08.10. 18:24

Gondolom a vot férje az illető,mert férfi ilyen hülyeséget nem irna.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.10. 16:38

viszi olyan közegbe ahová a felügyeleti jogosult hozzájárulása szükséges

No, például?

(Túl sok a kérdés, és némelyik tévedésen alapszik. Eleve mintha azt hinnéd, hogy a különélő szülő már nem is szülő.)

Ronesz # 2022.08.10. 13:40

T.Fórumozók! Érdeklődöm,mit lehet tenni abban az esetben a kizárólagos szülői felügyelet jogosultjának,ha a távolélő szülő akinek nincs ilyen joga, semmibe veszi a gondozó szülő jogait. Tehát, a kiskorú gyermeket a kapcsolattartás során viszi olyan közegbe ahová a felügyeleti jogosult hozzájárulása szükséges,ám a gondozó szülőt nem is értesíti, járja a maga útját a gyermekkel, nem értesíti a gondozó szülőt a gyermek hogylétéről kérdésre sem, nem működik együtt. A gyermeket a maga oldalára törekszik állítani,ellenneveli. Az ilyen szülővel mit kezdhet a gondozó szülő?Hová fordulhat,amikor bírói ítélet alapján Ö neveli gyermeket,de a kapcsolattartásra jogosult személy ezt nem tartja be,befolyásolja a gyermeket a gondozó szülő ellen.Válaszokat köszönöm.

zsuzso1955 # 2022.08.08. 09:55

T. fórum!
Ha válás után az apa lemondott szülői felügyeleti jogáról, a gyermek kap e részt az apai oroksegből?
Zsuzso55

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.20. 10:00

Igen. (A tartásdíjról általában a kapcsolattartás szabályozásával együtt dönt a bíróság, tehát a meghatározott összegben már benne van, hogy a szünetben hosszabb ideig a saját háztartásában tartja a különélő szülő a gyereket. Ahogy a hétvégi kapcsolattartások ideje is benne van.)

Tadegi # 2022.06.20. 09:41

A törvény nem ismeri a "nyári szünet" fogalmát, úgyhogy igen.

PAPAPET # 2022.06.18. 08:30

Tisztelettel érdeklődnék az után, hogy a nyári szünet idejére is jár-e a teljes összegú gyermektartásdíj, a felügyeletet gyakorló szülőnek, abban az esetben, ha a nyári szünet felét a gyermek a másik szülőnél tölti?
Válaszát előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.17. 20:54

Most viszont azt kapom a páromtól, hogy ez az ö háza:
Mert nem az?

Amúgy meg attól függ, hogy elköltözöl-e, hogy van-e jogcímed? Biztos hogy azt kérdezted meg, amit akartál?

apacsakegyvan # 2022.06.17. 15:51

Tisztelt Fórumozók! Szeretnék segítséget kérni.
14 évi együttélés után párommal annyira megromlott a kapcsolatunk, hogy külön megyünk. Ez nem olyan dolog ami miatt ide írnék, de sajnos a párom úgy viselkedik, hogy mégis írok.
14 éve költözött akkor 5 éves lányával az én lakásomba, az övé onnantól albérletnek volt kiadva és az ő számlájára érkezett a bérleti díj. Tavaly nyáron azt a lakást eladta és vásárolt egy másik ingatlant. Felújítottuk és decembertől abban élünk a most 7 éves közös gyermekünkkel. Az én lakásomat nagyon kedvezményesen eladtuk az ö lányának. Energetikai felújítást terveztünk ezért én nem jelentkeztem be az új ingatlanba (a pályázatnál számít az egy főre eső jövedelem), továbbra is a régi lakásomban van a bejelentett lakcímem.
Most viszont azt kapom a páromtól, hogy ez az ö háza: csomagoljak és menjek. Ó megy a bíróságra és gyermekünk felügyeleti jogát kéri, engem meg kirakat a házból mert semmi jogalapom nincs ott lenni.
Én szívességi lakáshasználó vagyok és 15 napra felmondhat nekem? Vagy a gyermek felügyeleti jog elbírálásáig azért több?
Mire kell számítsak?
Köszönöm, ha kapok választ!

drbjozsef # 2022.05.09. 05:05

Gyámhivatal semmit sem ér, bíróság hasonló. Több év elmegy a semmire.

A jogszerű út az ezek sajnos. Bár egy jó ügyvéddel talán tényleg olajozottabb lehet.
Ezen túl csak a jogszerűtlen út van.

Majordomus # 2022.05.08. 17:38

Mondtam ember!
Profi ügyvéd.
Az évek nem térnek vissza amit eltékozolsz.

Jozsef # 2022.05.08. 11:50

Köszönöm szépen a választ! Úgy lesz! Eléggé úgy fest a dolog, mintha váltságdíjat kellene fizetnem, vagy vissza kell vásárolnom a kislányom, de nekem mindennél fontosabb, szeretem imádom! És remélem mindenki megkapja a méltó büntetést. Ahányszor hallgattam a kislányom, hogy még akar halni, és bárcsak annyi éves lenne már, azt senkinek sem kívánom! Gyámhivatal semmit sem ér, bíróság hasonló. Több év elmegy a semmire.

Majordomus # 2022.05.08. 10:41

Az igazsághoz is három dolog szükséges mint a háborúhoz. Pénz pénz és pénz.
.
Te nem fogod tudni kiharcolni az igazadat. Egyedül nem.
Szedd össze a pénzedet,vagy vegyél fel hitelt,s fogadj egy profi családjogi ügyvédet.
.
Ne feledd az örök igazságot.

"A pert nem az nyeri meg akinek igaza van,
hanem aki a pert megnyeri,annak van igaza"
.
Ez nagy különbség.

Jozsef # 2022.05.08. 10:32

Tisztelt Majordomus! Igen, én is így látom. De sajnos ez nem működik. 2020 - ban!!! A volt párom viszonyt kezdett egy húsz éves kisebbségi fiúval, elvitte a kislányom itthonról, nem is láthattam, csak hétvégén. Ugye kijárási tilalom volt, azt sem tudtam, hol van. Mindig csak utólag derült ki. Ezután a tudtom, bele egyezésem nélkül átiratta egy falusi iskolába, visszabukott gyermekek közé.. Az, hogy ott bántják, piszkálják, nem mondhatta el nekem, én is csak édesanyámtól tudtam meg. Most is úgy gondolom, hogy nyolc évesen egy gusztustalan erkölcstelen fertőben él. A gyermekelhelyezési pert sajnos a volt párom indította el előbb. Így egy másik városban lévő bíróság dönt majd egyszer. Tavaly februárban adta be a keresetet. Azóta igazából semmi sem történt. Az első alkalom június végén volt, utána idén januárban, illetve most áprilisban. A következő szeptemberben lesz. Természetesen folyamatosan ellenem hangolja a kislányom, kevés sikerrel. Édesanyám többször megkérte, hogy ne tegye, erre a válasz, hogy de igen, fogom. Egy diplomás, harminckét éves nőről beszélek, aki úgy viselkedik, mint egy tini céda. A kérdésem az lenne, hogy mire számítsak, mennyi idő, egy ilyen tárgyalás? A kislányom szeretném visszakapni! És nem egy lassan kilenc éves tiktokon, egyéb baromságokon nevelkedett ostobát. Köszönöm szépen, ha valaki válaszol! Szép napot kívánok! József