levelező jogász képzés


ius latratus # 2016.05.04. 12:31

Az idén van olyan tárgyunk is (PJ2, KÖZIG2)amiből van szeminárium / gyakorlat, és azokon eléggé nézik, hogy 3-nál többet ne hiányozz.

KÖZIG? - azt f@szányosan nézhetik, hogy három alkalomnál többet ne hiányozzon a tanuló, amikor jó, ha egy félév alatt három előadásunk volt belőle...
:)
Persze, az ELTE az lehet más.

Gratianus # 2016.05.04. 12:08

Én most vagyok II. éves az ELTE-n. Meg lehet tenni, hogy csak szombaton jársz be, de egyrészt tényleg van 1 pár tárgy, ahol hasznos is bent lenni, másrészt meg vannak olyan infók, amiket csak az órán tudsz meg.

Az idén van olyan tárgyunk is (PJ2, KÖZIG2)amiből van szeminárium / gyakorlat, és azokon eléggé nézik, hogy 3-nál többet ne hiányozz. Ráadásul óráról órára kell feladatokat megcsinálni, készülni, ezeket bejárás nélkül nehéz összehozni.

Röviden ennyit tudok mondani erről....

ius latratus # 2016.05.01. 11:54

Ehh, hát arról nem beszélve, hogy az is csak kétheti turnusokban. A kezdeti, "minden előadáson ott leszek"-hozzáállás majd az évek múlásával változik.
Én az évnyitót már azonnal kihagytam...
;)

Sherlock # 2016.05.01. 08:10

Ha ez a bajod, miért nem mész a pázmányra? Ott csak szombaton van.

Callahan # 2016.05.01. 07:28

Sziasztok!
Érdekelne engem is az ELTE-s ÁJK levelező.
Tényleg pénteken és szombaton is vannak előadások?? Vagy meg lehet azt oldani valahogy, hogy csak a szombatiakra bejárjon az ember?
Köszönöm előre is mindenkinek a segítségét!

anatta # 2013.09.18. 19:59

Sziasztok, látom régen járt erre vki, de hátha. Bp-i jogi, levelező karokkal kapcsolatban keresnék releváns tapasztalatot. Nem feltétlenül a tanulás mennyisége érdekel, az nyilván rengeteg ELTE-n, PÁzmányon egyaránt (Károlit kizárom), hanem

  1. levelező képzéshez képest mennyire tartják meg korrekten az órákat - minőség és időpont (ha szombat van kiírva, nem lesz belőle hétköznap)
  2. vizsgák vannak-e péntek-szombaton
  3. levelezősök mennyiben csak pénznyelő, vagy oktatnak is, "felolvasóest" az óra, vagy folyik némi oktatás is,
  4. milyen a TO, az oktatói gárda (levelezősöket lepasszolják segédeknek?)
  5. közgazdászként inkább a gazdasági orientáció lenne érdekes, úgy hallottam a Pázmány inkább ilyen, ez igaz-e?
  6. mik számítanak a nagy szórótárgyaknak, vannak-e "mumus" tanszékek - (pl. nekem pénzügyjog kevésbé lenne gond)

Köszi előre is, írjatok kérlek bőven, jöhetnek a rémstory-k is nyugodtan, okulnék :-)

D.Kamilla # 2013.09.14. 16:01

Sziasztok,

Levelezőn vagyok az ELTE-n, már ügyvédi irodában dolgoztam mielőtt beiratkoztam most viszont lehetőségem lenne akár nappalira is bejárni.

Azon dilemmázok, hogy maradjak e levelezőn és mellette folytassam a munkám az ügyvédi irdodában, vagy inkább maradjak az iskola padban és csak nyáron legyek gyakornok.

Sajnos nincs összehasonlitási alapom, hogy a nappali tagozat ad e annyival több tudást, hogy megérje csak nyáron dolgozni a szakmában...(Mert persze itt is olvasom az átlag gondolatot, hogy csak a nappali jogász jogász.)
Van esetleg valaki itt aki levelezőn végzett és a szakmában dolgozik?

ncsillag # 2013.02.21. 19:51

"azt meg, hogy mikor a Pénzügyi Jogi Tanszék és a Nemzetközi Jogi Tanszék...":))"
Na, nálunk ez volt a kerjog. Kicsit bele is haltam.

nálunk ez a közigjog tanszék.
mondjuk a közigjog önmagában is.
visszasírjuk a római jogot....

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.21. 12:21

A devizahiteles problémára mit segít nekem a Római jog és a jogtörténet?
A Római jog és a jogtörténet mit segít az internettel és egyéb digitális ügyekben, fogyasztóvédelemmel stb...

Lehet, hogy nem veszed észre, de sokat. A hiánya pedig akadályoz és visszavet.

capisca # 2013.02.20. 15:34

Kedves outofR!

Nagyon szép amit leírtál, de látom, még van mit tanulnod az élettől és majd a gyakorlatban sokat fogsz változni.

Nézzük, amit írtál.

1. a Római jog során sajátítod el az olyan fordulatokat és gondolkodásmódot, amelyet később használsz, használnod kell;

Én inkább a Ket, Ptk, Btk, Pp és Be. valamint a bírósági határozatok, ítéletek stb.. na ÉN ezekből sajátítok el fordulatokat, gondolkodásmódot. Plusz a ma élő jogtudosoktól, nagy szakértelemmel rendelkező kollégáktól.

2. a Római jog során sajátítod el az olyan fogalmakat, amikre később építkezel (vélelem, fikció, szerződések stb.)

Igaz, egyetértek. Bár sok fogalom változott a római korhoz képest :-)

3. a Római jog és a jogtörténet segít abban, hogy történeti szemlélettel tudd vizsgálni a ma aktuális "problémákat" (teszem hozzá gyorsan, hogy láthatóan sok közéleti személynek valahogy "kimaradtak" az ilyen tárgyak és ez erősen rányomja a bélyegét a megnyilvánulásikra);

Ez szép, de most nem fogok egy ügyben a római joghoz, a középkorhoz vagy a 20. század éveihez visszanyúlni.
A devizahiteles problémára mit segít nekem a Római jog és a jogtörténet?
A Római jog és a jogtörténet mit segít az internettel és egyéb digitális ügyekben, fogyasztóvédelemmel stb...

Szép dolog, hogy büszke vagy a római vizsga eredményedre, én is az lennék ilyenkor, de lásd be a gyakorltaban olyan dolgokkal fogsz találkozni, ahol nem segít a római jog.

A törvényalkotásra pedig külön tanulmány épül ez a legistica. Majd tanulni fogod.

Kitartást és sok sikert asz egyetemhez.

Üdv

Capisca

bokros # 2013.02.20. 15:10

" a Nemzetközi Jogi Tanszék..."
Amikor én végeztem Nagy Károly professzor még a végzősöket egyszer megfelezte, hivatkozva arra, hogy szeretne méltóképpen megfelelni elődjének, Búza László professzornak, aki közismerten a legtöbb uv.díjat szedte be az egyetemen.


Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

outofR # 2013.02.19. 17:52

Nem. Valóban nem fogod sokat használni a Rómát és az egyetemes jogtörit, de:

  1. a Római jog során sajátítod el az olyan fordulatokat és gondolkodásmódot, amelyet később használsz, használnod kell;
  2. a Római jog során sajátítod el az olyan fogalmakat, amikre később építkezel (vélelem, fikció, szerződések stb.)
  3. a Római jog és a jogtörténet segít abban, hogy történeti szemlélettel tudd vizsgálni a ma aktuális "problémákat" (teszem hozzá gyorsan, hogy láthatóan sok közéleti személynek valahogy "kimaradtak" az ilyen tárgyak és ez erősen rányomja a bélyegét a megnyilvánulásikra);

+1. ez egyetem és nem főiskola. A cél nem pusztán az, hogy a gyakorlatban tudd alkalmazni a PP-t hanem, hogy olyan szintű jogi műveltséget szerezz, aminek okán jogásznak mondhatod magad. Nem pusztán jogszabályt alkalmazol (szerencsés helyzetben törvényt gyártasz - bár ha megnézzük a mai "törvénygyártást"... itt is egyes emberek, már a római jognál hiányoztak az egyetemről), HANEM mögé látsz a dolgoknak.

Persze tudom én, hogy a van különbség/nincs különbség ellentét soha fel nem oldható. A példáimat is szubjektív értékelésre alapoztam, de ezt jeleztem is.

ius latratus # 2013.02.19. 10:44

is

ius latratus # 2013.02.19. 10:44

"azt meg, hogy mikor a Pénzügyi Jogi Tanszék és a Nemzetközi Jogi Tanszék...":))"

Na, nálunk ez volt a kerjog. Kicsit bele is haltam.

Egyjogász # 2013.02.19. 10:07

Minden egyetemen lehet olyan tantárgyakról mesélni, amelyeknél brutális volt a vizsgáztatás.

Amikor pl., én Szegedre jártam, az volt a szállóige, hogy "Azt, hogy elvégzi-e valaki az egyetemet a Jogtörténeti Tanszék dönti el, azt meg, hogy mikor a Pénzügyi Jogi Tanszék és a Nemzetközi Jogi Tanszék...":))

Ennek az volt az oka, hogy a jogtöri vizsga az első év végén volt, és tömegesen szórták ki az embereket, ott morzsolódtak le a legtöbben (és ment el a kedvük attól, hogy jogot tanuljanak).

A nemzetközi jog és a pénzügyi jog viszont a záróvizsgák előtt utolsó (9.) félévben volt, ami a legminimálisabban sem érdekelte őket, ott is tömegesen mentek a kirúgások.

A legfélelmetesebb híre a nemzetközi jognak volt, ott pl. úgy kellett vizsgázni, hogy volt kb. 100 un. "beugró kérdés", amelyekre a választ gondolkodás nélkül kellett fújni szó szerint, mert ha nem, tételt sem lehetett húzni. Volt olyan,hogy az évfolyamtársam az egyik beugrón elkezdett gondolkodni, azonnal rúgták ki, arra hivatkozva, hogy kapásból kellett volna válaszolnia...

Nagyon kevés olyan Szegeden végzőt ismerek, akit legalább egyszer nem rúgtak ki nemzetköziből, de voltolyan évfolyamtársam, akinek méghárom év után sem sikerült letenni ezt az egy vizsgát...

Sherlock # 2013.02.19. 09:27

outofR,

ugyanmár. De legalább van mibe menekülni, fontos a pozitív énkép, s ennek nem is kell tényeken alapulnia.

capisca,

minden szóval egyetértek. :D A Károlin amúgy már a Nótári-féle Földi-Hamza könyvből tanulnak... :D outofR-nek nyilván erről is megvan a véleménye.

Annak aki nem látta: http://jesz.ajk.elte.hu/2012_1.html Vita

capisca # 2013.02.19. 08:35

Kedves outofR!

Hát a szakmában, a napi gyakorlatban nagyon fontos a Római jog. Enélkül élni sem tudsz, ahogy a magyar és egyetemes jogtörténet nélkül sem :)

Vizsgáztatáson kívül nincs nagy különbség az egyetenmek között. Szinte mindenhol ugyanazok a tanárok oktatnak, főleg Pesten.

A nagy eltérés a vizsgáztatásban van.

Pl. Pázmányon nálam 2005-ben volt beugró kérdés, tétel húzás nem volt a tanár kérdezett, versenyvizsga formályában. Na az sem volt egy gyalog galopp.

Egyébként Károlin egy Hamza féle római jog vizsga az maga a halál (hallomásból, barátom mondta) Ő a vizsgán gyakran latinul tette fel a kérdést, latinul beszélt. Na arra válaszolni, jól az már valami.

Üdv

Capisca

outofR # 2013.02.17. 19:04

Nekem az a véleményem, hogy bármennyire is azt hangoztatják, hogy "nincs különbség egyes jogi karok között", azért ez nem így van.
Én az ELTE-re járok. Nagyon szeretem, de brutális! Legjobb példa: Római jog I. számonkérés: beugró, és ha sikerül, akkor húzhatsz 3 tételt. A tételek között vannak minimum tételek, amelyek 100%-os tudása még nem 2-es. Ezzel szemben - ha jól tudom - Szegeden (amely szintén kiváló egyetem) az első félév írásbeli! A Pázmányon egy korábbi évfolyamtársam (akivel együtt jártunk máshova) simán 3-ast kapott Rómaiból úgy, hogy a latin szavakat alig-alig tanulta, és az egészet sem teljesen átfogóan. A Károlin is - úgy hallottam - nem olyan vészes.

Ezek nyilván részben szubjektív értékelésre épülnek, de azért ebből nem olyan nehéz kitalálni, hogy hol kell keményebben tanulni. Nyilván mindenhol ugyanazt kérik számon, csak talán az nem mindegy, hogy mennyire részletesen és keményen. Mert azért valljuk be: hogy ha tudjuk, hogy esetlegesen bizonyos témaköröknél engedékenyebb egy tanár, egy oktató, akkor hajlamosak vagyunk kicsit lazábbra is venni a megtanulását, főleg levelezőn amikor hétköznap dolgozol, sír a gyerek a nyakadon stb. Viszont ha mondjuk átélsz egy ELTE-s Római vizsgát, 100%, hogy évek múltán sem felejted el, hogy mi a quarta divi Pii, a laudemio és társai. (És most elnézést kérek a lelkesen tanuló, de nem ELTE-s hallgatóktól)

Összegezve: szerintem igenis van különbség egyes jogi karok között, ha más téren nem is, de a számonkérés szigorúságában. Nekem van ismerősöm, aki munka mellett 7 év alatt tudta elvégezni az ELTE-n a jogot és azt mondta, hogy élete legrosszabb 7 éve volt, mert kicsinálták, viszont nagyon örül, mert úgy érzi, hogy tényleg nagyon sokat tanult és fejlődött.

Sherlock # 2013.02.07. 12:54

A Ptk. adott, egyik karon sem tudnak tőle eltérni.

Orsika22 # 2013.02.07. 12:36

Sziasztok!

Szegedi joghallgatókat keresek, akik most ősszel vagy tavaly abszolválták a polgári jog I.-es tantárgyat, nagyon nagy szükségem lenne jegyzetekre, anyagokra, az ELTE-ről jelentkeztem át, és nincsen semmi információm a szegedi képzésről, követelményekről, leszámítva a tanrendet.
Kérem aki tud segítsen,köszönöm! email: misscotty20@gmail.com

Csillus49 # 2013.01.12. 17:23

Sziasztok

Azt szeretném kérdezni, hogy mennyire van értelme elvégezni a közigazgatási mesterképzést? Vagy jobb, ha akkor már jogász szakra megy valaki. Levelezőn végzett jogásznak mennyi esélye van a szakmában, ha mondjuk más végzettsége is van (könyvelő, adótanácsadó, ingatlanos stb.)?

kalmi_v # 2013.01.02. 17:54

Bíróság, ügyészség levelezősként? Tkp. miért ne? Különösen a bíróságon fogalmazói vizsga van.

ncsillag # 2013.01.02. 14:18

Csak rajtad múlik, Petra.

Legislator # 2013.01.02. 11:50

Jogtudós is lehetsz:-).


Sunshine after the rain.

Lillia # 2012.10.18. 15:23

Szia!

Köszi a választ. :) Az oktatás színvonalára, a tanárokra lettem volna kíváncsi, hogy azok milyenek a Károlin.
Eredetileg az Eltére akartam jelentkezni, keresztfélévben viszont nem indul. De nem ragaszkodom annyira az Eltéhez, főleg, ha jók a Károlin az előadások, és ha nagyjából ugyanazok tanítanak, mint az Eltén vagy a Pázmányon.