Kedves outofR!
Nagyon szép amit leírtál, de látom, még van mit tanulnod az élettől és majd a gyakorlatban sokat fogsz változni.
Nézzük, amit írtál.
1. a Római jog során sajátítod el az olyan fordulatokat és gondolkodásmódot, amelyet később használsz, használnod kell;
Én inkább a Ket, Ptk, Btk, Pp és Be. valamint a bírósági határozatok, ítéletek stb.. na ÉN ezekből sajátítok el fordulatokat, gondolkodásmódot. Plusz a ma élő jogtudosoktól, nagy szakértelemmel rendelkező kollégáktól.
2. a Római jog során sajátítod el az olyan fogalmakat, amikre később építkezel (vélelem, fikció, szerződések stb.)
Igaz, egyetértek. Bár sok fogalom változott a római korhoz képest :-)
3. a Római jog és a jogtörténet segít abban, hogy történeti szemlélettel tudd vizsgálni a ma aktuális "problémákat" (teszem hozzá gyorsan, hogy láthatóan sok közéleti személynek valahogy "kimaradtak" az ilyen tárgyak és ez erősen rányomja a bélyegét a megnyilvánulásikra);
Ez szép, de most nem fogok egy ügyben a római joghoz, a középkorhoz vagy a 20. század éveihez visszanyúlni.
A devizahiteles problémára mit segít nekem a Római jog és a jogtörténet?
A Római jog és a jogtörténet mit segít az internettel és egyéb digitális ügyekben, fogyasztóvédelemmel stb...
Szép dolog, hogy büszke vagy a római vizsga eredményedre, én is az lennék ilyenkor, de lásd be a gyakorltaban olyan dolgokkal fogsz találkozni, ahol nem segít a római jog.
A törvényalkotásra pedig külön tanulmány épül ez a legistica. Majd tanulni fogod.
Kitartást és sok sikert asz egyetemhez.
Üdv
Capisca