Jogi Szakvizsga - ÍRÁSBELI


Steeve # 2012.04.29. 12:46

Sziasztok!

Május végén megyek vizsgázni a Közig-Alkotmányos részből és az lenne a kérdésem, hogy milyen jogszabályokat érdemes bevinnem írásbelire, ha közigből szándékozom írni? Illetve bevihetek kinyomtatott jogszabályokat, vagy csak könyv formájában lehet nálam? Köszi!

m.edina # 2012.04.01. 17:21

Sziasztok!
Most szeretnék jelentkezni az első szakvizsgára és arra gondoltam, hogy elektronikus úton teszem meg. Ott viszont azt látom, hogy egy adott naphoz egyben megjelenít írásbeli és szóbeli vizsgát is. Tudtok nekem abban segíteni, hogy az első vizsgánál ez hogy működik? Jelentkezem egy adott időpontra (ahol van szóbeli és írásbeli megjelölés is) és majd később értesítenek arról, hogy a bejelölt írásbeli időpont után mikor mehetek szóbelizni ugyanazon részvizsga vonatkozásában? Vagy éppen a megjelölt időpont a szóbeli lesz és korábban lesz az írásbeli rész?
Köszönöm szépen a "kezdővel" szembeni megértéseteket.
Edina

Helenaem # 2012.03.26. 18:44

Sziasztok!

Hátha valakit érdekel...

Eladó büntetőjog tankönyvek,
aláhúzás nélküli, egyszer átlapozva.

Herke Csongor: Büntető eljárásjog (Dialóg Campus)
Herke Csongor: Büntető eljárásjog JOG-ÁSZ kártyák (Dialóg Campus)
Vókó György: Büntetés-végrehajtási jog (Dialóg Campus)
Dr. Kadlót Erzsébet-Dr. Mohácsi Barbara:Büntetés-végrehajtási jogszabályok, kiegészítve jogegységi határozatokkal és a bírói gyakorlattal

Összesen: 9000 Ft, postai utánvéttel küldöm.

Érdeklődni: mirkocska@gmail.com

jogijogi # 2012.02.28. 06:20

Sziasztok!

Valaki esetleg tudna abban segíteni, hogy az eddigi írásbeli kérdéseket hol találom (bv-jog).
A korábban megadott helyek vagy nem működnek, vagy csak egy pár kérdést tartalmaznak...
Előre is köszönöm!

Bandi4 # 2012.02.01. 22:33

Kérdéses, hogy mikorra lesz bevezetve az új rendszer:

Állítólag idén szeptembertől már az új rendszer működésbe lépne, de ki tudja.

Itt egy cikk erről:

"Az egyik kérdés, hogy a jövőben egységes marad-e a jogi szakvizsga?

Valószínű, hogy igen. A módosítás kiindulópontja, hogy a jelenlegi (egy írásbeli részvizsga és 3 szóbeli) vizsga rendje felcserélődne: három írásbeli vizsgára kerülne sor, illetve egy általános szóbeli vizsgán kellene majd megfelelnie a jelölteknek. A minisztérium egységesítené az írásbelire összeállított feladatsorokat.

A vizsgázók helyzetének könnyítése céljából az írásbeli vizsgát Budapest mellett több (Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged) vidéki nagyváros egyetemein is teljesíteni lehetne az elképzelések szerint.

Azon szakvizsgázók esetében, akik vizsgáikat még a régi rend szerint kezdték meg, egy év állna rendelkezésre vizsgáiknak az eredeti rendszer szerinti letételére. Választásuk szerint azonban meglevő vizsgáik megfeleltetésével szakvizsgájukat az újabb rend szerint is befejezhetnék. A két rendszer egy évig még párhuzamosan működhetne.

A szakvizsga bizottságban természetesen továbbra is az egyes hivatásrendek képviseltetnék magukat.

A jövőbeli módosítás több jogorvoslati lehetőséget is biztosítana, például az ismételt szóbeli vizsgához kapcsolódó új szabályként akarnák bevezetni, hogy a vizsgán a jelölt ne kerülhessen olyan vizsgabizottsághoz, amelynek a tagja annak a vizsgabizottságnak is tagja volt, ahol a jelölt sikertelen vizsgát tett. Ez a szabály a visszaéléseket akarta kiküszöbölni.

Módosulna azonban a jogi szakvizsga követelményrendszere. A joggyakorlat teljes ideje továbbra is három év lenne, amelyből azonban az írásbeli vizsgákat már két év joggyakorlati idő elteltével meg lehetne kezdeni.

A különböző területen szerzett joggyakorlatok idejét továbbra is össze lehetne adni. A korral haladva, a jogi szakvizsgára elektronikus úton is lehetne jelentkezni. Erre egyébként már 2011 januárjától lehetőségük van a régi rendszerben jelentkezőknek is. A jelentkezéshez kapcsolódó valamennyi értesítés elektronikus úton történne majd.

Az írásbeli vizsgákkal kapcsolatban: a jelölt polgári jogi, büntetőjogi és – választása szerint – európai közösségi jogi vagy alkotmányjogi-közigazgatási részvizsgát tenne, azaz összesen két kötelező és egy választható írásbeli vizsgát kellene letennie. Az írásbeli vizsgák több vizsgatárgyat fognának át a jogágak felépítéséhez igazodva.

A polgári jogi és a büntetőjogi tantárgyai változatlanok maradnának. Az alkotmányjogi-közigazgatási részvizsga alkotmányjog, közigazgatási jog, munkajog tantárgyakból, és az európai uniós jogi vizsga az Európai Unió intézményi és jogforrási rendszerét, az Európai Unió Bírósága előtti eljárásokat, valamint a belső piac jogát és a négy szabadságot foglalná magában.

Az írásbeli vizsgákon a jelölt a minisztérium honlapján közzétett tájékoztatóban meghatározott joganyagból és annak gyakorlati alkalmazására irányuló példákból – vizsgatárgyankénti bontásban – összeállított írásbeli feladatlapot töltene ki, erre három óra állna rendelkezésére, segédanyagot nem használhatna. Ennek indokául szolgál, hogy a jelenlegi írásbeli feladatok immár elavultak, közkézen forognak, és nem felelnek meg az új vizsgarendszerben felvázolt követelményrendszernek sem.

Új szabály lenne az is, hogy ha a jelölt az írásbeli vizsgán valamelyik vizsgatárgyból nem felelt meg, az a vizsga elégtelennek minősül, és meg kell ismételnie. Mint írtuk, nem lenne használható sem jogszabályszöveg, sem egyéb segédanyag, vagy segítség az írásbeli vizsgán. Egyes képzettségeket egyenértékűnek fogadnának el az írásbeli vizsgával, így azokból az írásbeli vizsgát – kérelemre – nem kellene letennie a jelöltnek.

A módosítás már 2012. január 1-jén lépett volna hatályba, de most úgy tűnik, hogy ez elmarad, mert olyan nagy ellenállást váltott ki az egyeztetésre megküldött szervektől, hogy bizonytalan lett a módosítás sorsa. Mindenképpen újra kell majd gondolni a jogi szakvizsga megreformálására vonatkozó egyes kérdéseket."

Kiszi # 2012.02.01. 08:44

Sziasztok!

Nem tudtam melyik topicba tegyem, de talán itt mindenki nézi. Korábban többször felvetődött, hogy vajon mikortól jön az új szakvizsgarendszer.

BÜK Hírlevél - 183. szám
A februárban induló tanfolyamokra január végéig lehet jelentkezni a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán. Az A, B, C részből félévente indítandó tanfolyamok célja a jelölt felkészítése a jogi szakvizsgára, figyelemmel arra, hogy idén még valamennyi jelöltnek azonos vizsgatárgyakból kell a tudásáról számot adni, függetlenül attól, hogy a kötelezően előírt joggyakorlatot mely szakterületen folytatta. ...

Kérdés mennyire megbízható az infó?

WordWizard # 2011.11.26. 07:35

Sziasztok!

Eladó: Herke Csongor - Büntető eljárásjog c. könyve. A könyvben 28 oldal van alá és/vagy kihúzva. Ár: 4000,- Ft. Részletek e-mailben.

Üdv,

Buby # 2011.08.23. 18:07

Pandaaa!

Köszi a segítséget!
Én is csodálkoznék, ha az AB határozatot kellene megfogalmazni, vagy esetleg egy különvéleményt!
Köszi még1x!

Pandaaa # 2011.08.23. 16:35

Szia Buby, szerintem nézd meg a jogiszakin, ott vannak fent jogseteke, amik voltak. Alkotmány-közigről nem tudok nyilatkozni, de munkajogból pl. az összes fent van szerintem. Általában ismétlődnek. Szóval nézz körül ott, illetve a "C" szakvizsga fórumban, oda is be szokták írni az emberek, hogy mik voltak. Érdemes ismerősöket is egkérdezni, hogy nekik mi volt a jogeset, mert mint mondtam, ismétlődnek. Egyébként is érdemes megnézni ezeket, hogy milyen típusú feladatra kell számítani. AB határozat nekem kicsit meredeknek tűnik, asszem 3 órád van az írásbelire, vagy talán 4, nem emlékszem, azalatt nem hiszem, hogy tudnál egy ABh-t írni, arról nem is beszélve, hogy az nem elvárás, hogy fejből idézz AB határozatokat, mint a valódi ABh-k. Esetleg olyat el tudok képzelni, hogy készíts feljegyzést valamiről egy alkotmánybírónak (mintha köztársasági elnökkel lenne is egy ilyen jogseet,a "C" fórumban láttam.)

Buby # 2011.08.23. 16:23

Köszi a gyors választ! Akkor nem valószínű AB határozat, mert az egyik ismerősöm szerint már ilyen is előfordult!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.23. 16:11

Nyilván közigazgatási eljárás beadványai, határozatok, végzések. Alkotmánybírósági határozatot aligha kell szövegezned.

Buby # 2011.08.23. 16:05

Sziasztok!

Októberben fogok szakvizsgázni C részből. Az lenne a kérdésem, hogy valaki tud-e valami infót, arról, hogy alkotmány és közigazgatási jog írásbelin milyen feladatokra lehet számítani?
Előre is köszi!

AR999 # 2011.02.08. 14:52

Sziasztok, február 7-én voltam BV írásbelin.

A kérdésem a következő volt.

Emberünket a városi bíróság 40 nap közérdekű munkára ítélte, majd a közérdekű munkát megkezdte. El kíván költözni a Bp. XIII. kerületbe, ezért kéri, hogy a munkavégzés helyét a tartózkodási helye szerint jelöljék ki.
Az ügyész indítványozta az új munkahely kijelölését.

Mi a BV bíró elsődleges teendője? Készítse el a BV bírói határozatot.

A szomszédom kérdése nagyjából:

A tiltott kéjelgőt korábban már több esetben büntették meg tiltott kéjelgés miatt. Jelen eljárásban 60 nap elzárás büntetést kapott. Fellebbezésében kérte, hogy engedjék el az elzárás büntetést, mert 9 éves gyermekét egyedül neveli.

Készítse el a másodfokú határozatot.

Dr.Attika # 2010.12.19. 06:33

Kedves Zsofka!
Gratulálok.
A beugratós kérdésed: Miért ne járhatna el Ügyvédjelölt a BV bíró előtt? Eljárhat.

KisZsófka # 2010.12.18. 20:21

Tisztelt Fórumozok!

Bv írásbeli: enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazásának megengedhetősége abban az esetben, ha az eltáv-ra ment elítélt 1 hétig nem megy vissza.
A bv parancsnok az enyhébb végrehajtási szabály alkalmazását felfüggeszti és indítványozza a megszüntetést. Kiderül balesete volt, nem jelezte rögtön mi történt, de saját felelősségére ott hagyta a kórházat és visszament.
Én meghagytam az enyhébb vh szabályokat.

A szóbeli előtt felhívtam egy csomó gyakorló BV bírót, hogy ők fenntartanák-e. Mindenki nagyon segítőkész volt.

A szóbeli hangneme normális volt.

BV: milyen jogai szünetelnek az elítéltnek
enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazása
BV bíró
pártfogó felügyelet
ki nem járhat el a BV bíró előtt (ügyvédjelölt- ez olyan beugratós - szerintük vicces - volt)

Btk: zsarolás- emberrablás- önbíráskodás elhatárolása
mentesítés feltételei, módja
meg még pár dolog

Be: az ügyészségről minden (szervezeti felépítéstől
kezdve)
a fiatalkorúakkal kapcsolatosan minden

Nagyon korrektek voltak és fesztelen volt a légkör (illetve csak én voltam feszült).

Remélem segítettem .

" Jó" felkészülést!!

drtimcsi # 2010.11.16. 17:40

Köszi :) ma már tényleg működött... kicsit beparáztam, számítottam (számítok) az oldal segítségére :)

kondidori # 2010.11.14. 21:50

A jog.webatun-n túl nagy volt a forgalom (A múlt héten átléptük a 25000.-et) , ezért átmenetileg felfüggesztették az elérhetőségét. Ez általában max 1 nap szokott lenni.

drtimcsi # 2010.11.14. 21:43

üdv mindenkinek,

ma fedeztem fel, hogy az általam ismert, szakvizsga-anyagokat tartalmazó oldal jog.byethost5.com, nem elérhető, a gmailes fiók teljesen üres, az itt megadott link, ahova elméletileg a gmailfiók tartalma felkerült, ugyancsak nem elérhető... vki tudja esetleg, hogy hol lehet ezeket a tartalmakat elérni (ha el lehet még), vagy ismer más hasonlóan hasznos oldalt? előre is köszi

kisbolygó # 2010.05.18. 08:50

Kedves Kbs, fágica és mindenki!

Szerintem pont azért írtak a feladatban viszontkeresetet, hogy megpróbálják 'beugratni' az embert. Pont arra voltak kíváncsiak, hogy a vizsgázó elég felkészült-e viszontkeresetből :-) Egyébként én a feladat megoldásában (az indokolásban) utaltam a Pp. 3.§ (2) második mondatára, miszerint a kérelmeket nem alakszerű megjelölésük, hanem tartalmuk szerint kell figyelembe venni. Ezért az alperes által viszontkerest néven beadott beadványt ellenkérelemként vettem figyelembe.

Üdv

fágica # 2010.05.17. 14:16

Kedves K.B.S.

köszönöm a választ, minden bizonnyal sokkal gyakorlottabb, vagy mint én. Az szvsz tetszik.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.17. 12:17

szerény véleményem szerint

Viszontkeresetről csak akkor beszélünk, ha az alperes a felperes kereseti kérelmét meghaladó összegű kérelmet terjeszt elő, vagy egyébként ő is kötelezni kéri a felperest. A viszontkeresetet benyújtó alperesnek illetéket is előlegeznie kell.
Az, hogy "kérem a felperes keresetét elutasítani" ezért nem viszontkereset, hanem csak ellenkérelem. A konkrét esetben ugyan szóba jön, hogy alperes annak megállapítását kérte, hogy a vonatkozó határozat jogszerűtlen - de szerintem attól sem lesz viszontkereset.
Ugyanúgy, ahogyan ha egy kölcsönszerződés alapján kötelezni kérnek, és én a szerződés érvénytelenségére hivatkozom, az szerintem nem viszontkereset, hanem csak az ellenkérelmem indoklása.

fágica # 2010.05.17. 11:32

Kedves K. B. S.

megkérdezhetem mit takar az szvsz rövidítésed?
kisbolygó azt írta, viszontkereset volt a feladatban. Te honnan tudod, hogy ellenkérelem?

kisbolygó # 2010.05.17. 07:39

Szia Kbs,

de, írtam a szavazati arányról, csak itt úgy utaltam rá, hogy Gt. 20. § (5) és 47. § (3). A viszontkeresetről meg én is csak az indokolásban írtam, aztán később mondták, hogy a rendelkező részben kellett volna, az ellenőrző tanár meg nem mondott semmit, amikor ezt felvetettem...

De köszi a hozzászólásokat! :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.14. 11:33

Mivel nem volt viszontkereset szvsz a "viszontkeresetét elutasítja" fordulat sem helyes, hiszen a kereseti kérelemről kell dönteni, az ellenkérelemről határozni nem szükséges, arra az indoklási részben kell kitérni.

Még mindig szvsz, a rendelkező rész lényege helyesen "A keresetnek helyt ad, alperest a társaság tagjai sorából kizárja".

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.14. 11:29

Nem viszontkereset volt az, hanem ellenkérelem. A szavazati arányra vonatkozó érvelésre nem is írtál semmit?