Jogi Szakvizsga - ÍRÁSBELI


radiogaga # 2012.10.15. 15:12

Borsopanna:

Köszönöm a válaszodat.Esetleg tudod , hogy ügyvédjelöltként lehetek-e egyéni vállalkozó? természetesen nem jogi tevékenységet végeznék.

Borsopanna # 2012.10.15. 11:07

Gringabi:

Igen, lehet választani.
Anyagokat, iratmintákat a www.jogiszaki. hu - n találsz.
Joggyakorlat igazolás: én elektronikusan jelentkeztem a jogiszakvizsga.kim.gov.hu oldalon, és a már beszkennelt igazolást és diplomát is ide töltöttem fel. Néhány nap múlva kaptam értesítést arról, hogy rendben vannak az adataim, onnantól fogva lehetett előjelentkezni vizsgaidőpontra. Itt tudod majd kiválasztani azt is, miből írásbeliznél.

Sok sikert, jó felkészülést! :)

Holeviolet # 2012.10.15. 10:56

Kedves Textilhal!

Nekem is nagy szükségem lenne a kigyűjtött kiegészítő anyagokra a B részből, megtennéd, hogy elküldöd a holeviolet@freemail.hu címre. Előre is köszönöm és örök hála! :)

gringabi # 2012.10.12. 22:54

Sziasztok!Érdekelne hogy büntetőjogból lehet-e választani hogy anyagi jogból vagy eljárásjogból vagy bv-ből akarok írásbelizni?és hol találok iratmintákat a büntihez?
2. joggyakorlat igazolást kihez kell benyújtani
köszönöm előre is a választ.

JogiBear # 2012.10.11. 08:32

Boglarka85: hallgass az öregek tanácsaira, és ne munkajogból írjál, hacsak nem vagy nagyon penge. Én napi szinten foglalkozok munkajoggal, ötösre szóbeliztem belőle, de én is inkább büntiből írtam, mert az százezerszer jobban lehatárolható (szerintem). Nyilván, ha nagyon nem fekszik neked az a terület, akkor nem, de bünti anyagiból még mindig egyszerűbb kinyitni a Btk.-t, megnézni, hogy a tényállás hogyan minősül, és írni egy vádiratot vagy egy ítéletet, mint az új Mt.-vel tornázni, mikor sok dologra még joggyakorlat sincs. (A szóbelin is kérdezett tőlem egy ilyet a bizottság elnökasszonya, aki a Kúrián munkaügyi kolis bíró, aztán vigyorogva közölte, hogy a kérdésre még nincs megoldás, nincs joggyakorlat, de tetszett neki az elméleti levezetésem.)
Ja és nem mellékesen, ha munkából írsz, akkor az első vizsgád a "saláta" közig, alkotmány, TB... Biztosan szeretnéd ezeket? :-)))

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.11. 08:17

Munkajogból?! Most?! Macochista vagy vagy sztahanovista?

Bogarka85 # 2012.10.10. 17:32

Sziasztok!

Nagy szükségem lenne C részes kidolgozott anyagokra (munkajogból szeretnék írni). 1 hónapom van felkészülni a vizsgára, ki miből tanult? Az írásbeli megoldható, ha csak a törvényt tudom?
Bármilyen segítség nagyon jól jönne!!

Köszönöm!!

signorina # 2012.09.26. 07:47

Kedves Textilhal!

Ha vannak polgári eljárásjogból írásbeli feladataid, kérlek szépen küldd el a jogiszakis e-mail címre.

Köszönöm

sanboss01 # 2012.09.25. 17:39

Sziasztok!

Hát úgy néz ki, hogy én is lassan nekifogok a szakvizsgának.

Elolvastam ezt a fórumot,- már pár éve olvasgatom is - meg olvasom a többit is, és már látom, hogy egy jó közösség van itt, remélem, hogy a kezdeti "félelmemet" részben tudom majd csillapítani.

Még nem jelentkeztem, de hamarosan fogok, és biztosan kérni fogok segítséget.

cs.g.00 # 2012.09.18. 14:04

Kedves Textilhal!

Szeretnélek megkérni arra, hogy a tételenként kigyűjtött kiegészítő anyagot küld el az e-mail címre! Nagyon sokat segítenél vele! Nagyon szépen köszönöm!

Textilhal # 2012.05.26. 15:38

Ja és még annyit, hogy én anno a vizsga előtt tételenként kigyűjtöttem és elmentettem minden kiegészítő anyagot, amit csak megtaláltam. Így gyakorlatilag 99%-ban megvan minden a gépemen, ami az idén januárban hatályos tételsor szerint kellett a vizsgára (nem tudom, azóta mennyit változott a tételsor). Ezek között szerepel a Be.-Btk.-Sztv. hármason kívül az összes szükséges jogszabálynak a tételsorban akkor szereplő része is.

Ha gondolod és ez segít, akkor szívesek elküldöm neked e-mailen az egészet. Meg persze másnak is, ha nincs kedvetek (de leginkább gondolom időtök) gyűjtögetni és keresgélni!

Bár nem vagyok egy számítógépes zseni, de úgy hiszem összetömörítve a mappát el lehet küldeni e-mailen, nem?

Szóval akit érdekel a dolog és ad e-mail címet, annak szívesen elküldöm!:-)

Textilhal # 2012.05.26. 10:04

Szia Dragunov!

A B-részhez (az összes részhez mondjuk) nekem az ABH-BKv kiegészítések hasznosak voltak. Én annyit csináltam, hogy amikor első ízben végigmentem a teljes anyagon (én nem "szakaszos-tanuló" vagyok), akkor becsülettel elolvastam ezeket a kiegészítéseket hozzá (elenyésző mennyiségűek/terjedelműek egyébként az A és C részhez képest). A többi átnézéskor már csak a gépen megnyitva rápillantottam és ez elég volt a felelevenítéshez. Egyszer mindenképpen érdemes ezeket is hozzáolvasni az anyaghoz, ez biztos, hasznosak és segítenek.

Én a jogszabályokon kívül - mivel olyan volt nekem gyakorlat szempontjából a büntető, mint az atomfizika - könyvet is vásároltam. Nyilván, aki büntetőzik, nincs rá szüksége, nekem feltétlenül volt és sokat segítettek a könyvek. A Novissima Kiadótól vettem meg a szakvizsga könyveket, kivéve BV-t, ahhoz egyáltalán semmit mert úgy gondoltam elégnek bizonyul a jogszabályanyag a megértéshez (ez így is lett egyébként). Nem ismerem a Dialóg-Campusos könyveket, sokan azt szeretik inkább a Novissima helyett, ez tényleg ízlések és pofonok dolga, ugorj be egy könyvesboltba és nézz bele mindkettőbe, melyik szimpatikusabb. Ami biztos, hogy nekem a bünti anyagi különös résznél nagyon tetszett a felosztás a Novissimában: alanyok, tárgy, elkövetési magatartás, elhatárolások, egység-többség-halmazat...minden tényállásnál eszerint elemzett a könyv és ez nagyon bejött nekem.

Természetesen a polcon porosodó egyetemi tankönyveimet sem hagyhatom ki a sorból, nagy segítséget nyújtottak ezek is, elsősorban az anyagi általános résznél, a jogdogmatikai-jogelméleti tartalmú tételeknél.

Kitartást és sikeres felkészülést kívánok!

Textilhal # 2012.05.19. 07:47

Dragunov,

én mér túl vagyok mindhárom vizsgán, január végén volt az utolsó (B).

Én A-ból (eljárásjogból) írtam, azzal kezdtem, hiszen évekig csak polgároztam, így a kérdésedre nem tudok elfogulatlanul válaszolni.:-)

Egyébként nem, szerintem nem annyira gáz, a C sokkal rosszabb, én így gondolom.

Azt azonban vedd figyelembe, hogy a MENNYISÉG a szakvizsgák kapcsán teljesen irreleváns fogalom, nem az anyag mennyisége, azaz a kupac vastagsága a mérvadó. Például a büntető egyértelműen a legkevesebb "centiméterre" a másik kettőhöz képest...de nekem (és másoknak is) azért okozott meglepetést.

Egy szó mint száz: véleményem szerint a legszerteágazóbb tudnivalókat tartalmazó (és nem mellékesen a jelen jogalkotási bolondulat által talán leginkább érintett!!!) vizsgán sikerrel túl vagy, ezután már csak jobb jöhet.:-)

Úgyhogy a jelszó: HAJRÁ!

Ja, én nyilván mindenki szeretettel vár majd ősszel az A-fórumon, nagyon hasznos és egy-egy pánikroham közepette megnyugtató tud lenni az ottani jelenlét.:-)

Szép nyarat, kellemes pihenést!

Textilhal # 2012.05.18. 13:35

Dragunov, gratulálok, ügyes vagy!

Az A rész abból a három fő részből áll, amit leírtál, 3 tételsorban.

Mikorra tervezed az A-t?

Jó pihenést addig is!

Textilhal # 2012.05.17. 12:47

Vajon mi a helyzet Dragunovval?

Legislator # 2012.05.15. 10:26

Hajrá Drag:-D.


Sunshine after the rain.

Textilhal # 2012.05.14. 18:48

Dragunov, mi a nagy harci helyzet? Tudtál alkudozni munka-TB elkülönítés tárgyában? Mi húztál? Hogyan sikerült?

Remélem, hogy minden rendben volt...

Textilhal # 2012.05.13. 19:51

A következőt javaslom. Ne is gondolj bele a rosszabbik esetbe, de úgynevezett "fölös óvatosságból" pakolj csak be minden jogszabályt, ami létezik és felmerülhet. Mert ha neadjisten mégis olyat húzol, amihez nem elég a Ket., Ötv., Pp., akkor ejj milyen jó lesz, hogy ott vannak a többiek is a táskában. Ha pedig nem lesz rájuk szükség, akkor na puff neki, feleslegesen cipekedtél. Viszont gyúrtál bicepszre!:-)))

Steeve # 2012.05.13. 19:19

Köszi az információkat Textilhal!

Már csak az a kérdés, hogy mi az, ami a közighez kapcsolódhat. Mert ugye a jobbik eset szerint csak szűken kellene vennem a dolgot, és akkor a Ket-en, meg Ötv-n kívül esetleg egy kis Pp kellene. De a másik változatba bele se merek gondolni...

Legislator # 2012.05.13. 10:23

Textilhal: ez az igazi suckvizsga:-).


Sunshine after the rain.

Textilhal # 2012.05.13. 09:35

Kedves Dragunov!

A C-fórumon én láttam ott olyan beszámolókat mostanában (az elmúlt 2-3 hónapban), melyek szerint könyörögni kellett a munkajog és TB-jog írásbeli tételek szétválasztásáért, sőt, emlékeim szerint volt, akinél ezt kifejezett kérésre sem teljesítették. Sajnos nem jelenthető ki kategorikusan, hogy mindenképpen tudsz majd választani.

Egyébként ha tudsz, akkor igen, ott a helyszínen ajánlják fel, de ha nem teszik kérdezz rá.

Nem tudom, talán megérne egy telefont még a vizsga előtt az Oktatási Osztályra, hogy akkor ez ügyben mi a helyzet, van-e konkrét szabály, vagy az ember lutrira menjen, mert ez így elég zsákbamacska.

Bocs a kellemetlen hírért, sok sikert a vizsgádhoz!

hunfrakk # 2012.05.12. 22:07

igaz

Textilhal # 2012.05.12. 17:12

Steeve:

Mindent, ami mozdítható és elfér a sporttáskában, gurulós bőröndben, netán utánfutón... Csak félig viccelek amúgy, sokan mennek így. Ami közighez kapcsolódó jogszabály, vidd mindet, ki tudja mi lesz a kérdés alapon. És vigyél BH-kat, kommentárt, iratmintát, amid csak van.

DE! Mindezt úgy, hogy készülj fel arra az eshetőségre, hátha szőrös szívű és mindent átnéző felügyelő(ke)t fogsz ki. Mostanában ugyanis előfordulnak ilyenek, és ugyebár hivatalosan csak tiszta jogszabályok használhatók.

Ebből következik - és további kérdésedre is válaszolok ezzel - hogy olyan jogszabályaid (is) legyenek, amik BH-és kommentármentesek, mert ha szőrös a szívük, akkor átnézik/elveszik a nem "szűz" jogszabályokat, ha pedig vizsga közben kapnak rajta használatukon, szívfájdalom nélkül elküldenek és fuccs az írásbelidnek.:-(

Az pedig, hogy a jogszabályok könyv-vagy nyomtatott formában vannak, tök mindegy, csak az a lényeg, hogy ohne BH-k és kommentár...és lehetőség szerint kézzel írt jegyzetek se legyenek benne.

Csak azért írtam le a rosszabbik verziót is, mert ilyen is van és jó ha tudsz róla...de remélem nem lesz aktuális és tudsz használni majd sok-sok segédeszközt!:-)

Sok sikert!

Steeve # 2012.05.02. 08:47

A kiválasztott vizsgaidőpontot a szóbeli vizsga időpontja, és ha lenyitod az alatta szereplő részletek feliratot, akkor látod az írásbeli dátumát!

szandrus # 2012.05.02. 07:51

m.edina! Engem is ez érdekelne...:)