Helló. Tudna valaki nekem kidolgozottat küldeni a szabodawid@freemail.hu -ra polgári jogból?
Jogi Szakvizsga - ÍRÁSBELI
Sziasztok. Ma voltam Ptk-ból írásbelizni. Itt a jogeset, a 101-es számú. A feladatokat tilos lemásolni, azonban arról nem szólt a fáma, hogy tilos megjegyezni (beleégett az agyamba...) és elmesélni, úgyhogy itt van.
Természetben megosztott közös tulajdonban van az ingatlan a jogelődök (előző tulajok) által megkötött szerződés alapján, 1-1- lakás + kertrész jut mindenkinek. Felperesék (2 fő) örökölték, alperes megtekintett állapotban vette. A helyi önk. kisajátít 250 m2-t, de csak a kertrészből, és csak úgy, hogy felpereséknek alig marad kertjük, alperesé meg érintetlen, ellenben a kártalanítási összeget a tulajdoni arányoknak megfelelően állapították meg (ezt én úgy értelmeztem, hogy 1/3-1/3-1/3 részben mindháromnak, mert nem volt konkrétabban leírva). (Mint utólag kiderült, mondom: utólag... van ezzel kapcsolatosan állásfoglalás is, a 16/2010. (XI.8.) KK vélemény a kisajátítási kártalanítás összegének megállapításával és a kisajátítási perekkel kapcsolatos egyes kérdésekről.)
Felperesék kérték alperest, hogy a keresetlevélhez mellékelt műszaki rajz alapján a kertjének egy részét bocsássa birtokukba. Elsőfok elutasította, mondván, hogy az évek óta kialakult használati gyakorlatot egyoldalúan megváltoztatni nem lehet, és különben is, alperes meghatározott területet vett meg, a többiek meg csak örökölték, és egyébként a használati szerződést még az előző tulajok kötötték meg, úgyhogy coki a felpereseknek.
Másodfokú ítéletet kellett hozni.
Szerintem ez egy úúúúúútálatos jogeset. Csúnyábbakat is tudnék mondani rá.
JÓTANÁCS!!!!! 1. ne menj kialvatlanul (a gyerekem egész héten nyűglődött éjszakánként, konkrétan szaggatott a fejem a kimerültségtől) 2. egyél előtte, de legalább közben 3. menj el előtte pisilni!!!!! :)))
4. ha a megérzésed azt súgja, hogy valamit NE ÍRJ LE, akkor ne írd le!!!!
Sziasztok!
Megkérhetnék valakit, hogy a C részből küldje el nekem az Ates jegyzetet?
E-mail címem: pet.v@freemail.hu
Előre is köszönöm.
Vali
Sziasztok!
El tudnátok nekem is küldeni az Ates-jegyzetet az alábbi email címre: kogyillatimea@gmail.com?
Előre is köszönöm!
Kedves Fórumozók!
A munkavállalók vétkes kötelezettségszegéséivel, jogkövetkezményeivel, fegyelmi eljárással kapcsolatban keresek szakirodalmat, folyóiratot....bármit. Segítségeket előre is köszönöm!
E-mail: judit.sz87@gmail.com
Sziasztok!
Nekem is az Ates jegyzetre lenne szükségem, kérlek küldjétek el a gajdos.zoli@gmail.com e-mail címre, előre is köszönöm!
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy aki hétfőn (11.18) megy büntetőből írásbelizni, annak küldtek-e helyszínváltoztatásról értesítést, vagy maradt az eredeti helyszín?
Köszönöm!
Sziasztok!
Nekem is az Ates jegyzetre lenne szükségem, kérlek küldjétek el a baktijudit@freemail.hu e-mail címre, előre is köszönöm!
Az írásbeli kérdéseket hol találom, közig., alkotmányból megyek.
Sziasztok!
Pp írásbeli vizsgára való felkészüléshez lehet valahol legalább egy mintafeladatot találni? El tudnátok nekem is küldeni az Ates-jegyzetet az alábbi email címre: kackukk@freemail.hu?
Előre is köszönöm!
Sziasztok!
Az írásbeli vizsgára való felkészüléssel kapcsolatban hol lehet iratmintákat, anyagokat beszerezni? El tudnátok nekem is küldeni az Ates-jegyzetet az alábbi email címre: jani687@citromail.hu? Előre is köszönöm!
Sziasztok!
El tudná nekem is küldeni valaki a híres-neves Ates jegyzetet? címem: berenyi84@gmail.com
Előre is köszönöm
Sziasztik. Nem tudna valaki a "C" szakvizsgából (közig-alkotmány-munka) kidolgozott tételeket, vagy rövidített anyagot küldeni a szabodawid@freemail.hu címre?
Sziasztok!
Ki mit tud és hallott azokról a szóbeli vizsgákról, amelyek a Fővárosi Törvényszék II/28-as termében zajlottak? Tapasztalatok? GYIK? Cenzorok stb.
Sziasztok!
Ma voltam írásbelizni és a köv. feladatot húztam: Mváll. targoncavezetőként dolgozik, mbére havi 120eFT. 2012.júl.16-án a mttó telephelyén figyelmetlenül vezette a targoncát, fának ütközött,és az ütközés következtében a targonca felborult és az áruban 250eFT kár keletkezett. A mv. a károkozás tényét elismerte.
A mváll vétkes kötelezettségszegése miatti kártérítési kötelezettségre hivatkozva felszólítottam a 250eFT megfizetésére.Elismerte a károkozást. Bár a tv. a mv.kártérítése esetén max 4 havi távolléti díjat enged, mivel itt ez nem lépi át, azért a teljeset kértem. (?)
A távolléti díj számítása kapcsán azonban azóta felmerült bennem némi kétség h vajon jó így...Szerintetek?
Ezen túlmenően tájékoztattam a jogorvoslatról.
Kérem, hogy ha vkinek van véleménye, tanácsa a feladattal kapcsolatban, írja le.
Előre is nagyon köszönöm.
Valóban. Bár szerintem a lehetőségről korábban sem kifejezetten a rendelet intézkedett, hanem a gyakorlat. Én legalábbis a 2010. első felében hatályos szövegben sem találok rá expressis verbis szabályt, és a mostaniban sincs olyan, ami tiltaná az előre igazolást.
Egyszerűen annyi történt, hogy korábban ugyanazt a szöveget úgy értelmezték, hogy az első vizsga időpontjáig kell letelnie a három évnek, most meg úgy értelmezik, hogy a jelentkezésig.
Megmondom őszintén, én a korábbi értelmezést tartom helyesnek.
5/1991. (IV. 4.) IM rendelet
Megszűnt az "előre jelentkezés" lehetősége.
Én úgy tudom, hogy az első vizsgára történő jelentkezéskor a gyakorlati időnek már le kell telnie. Korábban a gyakorlati idő meglétét legkésőbb az első vizsga napjáig igazolhattam, most viszont a jelentkezéssel egyidűleg csatolni kell.
Úgy van. A principálisnak kell igazolnia, hogy addig már nem mond fel.
Nekem annak idején augusztus 9-ével telt le a 3 év, és szeptember 13-án már vizsgáztam.
Szia!
Beadhatod a három év joggyakorlat lejárta előtt is - azt hiszem három hónappal korábban - mondjuk szeptember 30-ra, ha az hétfő. A joggyakorlat igazolásába vedd bele hogy a jogviszonyodat 2013. szeptember 29-ig nem kívánják megszüntetni. Nekem így ment.
Kedves Fórumozók!
A szakvizsgára jelentkezésről szeretnék Tőletek segítséget kérni.
A három éves gyakorlati időm idén szeptember 29-én telik le, csak ezt követően tudom majd beadni a jelentkezésem szakvizsgára.
Van esély rá, hogy még idén, decemberben tudok írásbelizni, vagy ez már csak a következő szakvizsga-időszakban reális?
Válaszotok ezúton is köszönöm!
Üdvözlettel: Mrv87
Akkor válaszolok önmagamnak, hátha mást is érdekel. Szóval a visszaigazoló e-mailben 8-ra lettünk behívva írásbelire, a többség ott is volt, 8 után 5 perccel megjelentek az ügyintézők, de a terembe csak fél 9-kor mehettünk be, majd kb. 45-kor kezdtünk tételeket húzni és 9-kor pontosan elkezdődött az írásbeli.
A feladatom a következő volt:
Munkajog: a külföldön nyaraló munkavállalót szabadságáról hívja vissza a munkáltató egy fontos megbeszélésre, de ő ennek nem tesz eleget, és csak a szabadsága végét követően jelenik meg a munkahelyén. Utasítás megtagadására hivatkozással megszüntetik a munkaviszonyát azonnali hatályú felmondással. Írjon keresetlevelet.
Az írásbeli ténylegesen 8-kor kezdődik, ahogy az értesítőben áll, vagy 9-kor, ahogy az általános tájékoztatóban? Kösz!
Én múlt héten voltam írásbelizni munkából, ezt a feladatot húztam:
Munkavállaló a VILLÁM Bt. nevű cégnél dolgozik és a saját gépkocsiján árut szállít.
2010. szeptember 20-án 10 órára kell leszállítania egy poharakból álló szállítmányt. 9 órakor a munkáltató felhívja, hogy a megrendelő kérésének megfelelően az eredetinél korábban, fél 10-re kellene a poharakat leszállítani. A munkavállaló tájékoztatja a munkáltatót, hogy ezt csak akkor tudja teljesíteni, ha a megengedettnél gyorsabban vezet, ezért megbüntethetik, és a poharakban is kár keletkezhet. A munkáltató ennek ellenére fenntartja utasítását. Munkavállaló fél 10-re teljesíti a szállítást, de 200 00 forintra megbírságolják gyorshajtásért, és a poharakban is kár keletkezik.
Munkavállaló kéri munkáltatótól a bírság kifizetését, aki ezt nem teljesíti, sőt követeli munkavállalón a kár megtérítését.
Szeptember 22-én az eset megismétlődik, ezúttal a munkavállaló megtagadja az utasítást, így késéssel szállítja le a poharakat, de nem keletkezik kár és bírságot sem kap. Másnap a munkáltató azonnali hatállyal felmond neki a késés miatt.
Munkavállaló ügyvédhez fordul. Írja meg a munkavállaló keresetlevelét!
A régi Mt. alapján oldottam meg a feladatot (100-101.§, 104.§ (2) bekezdés, 166.§, 173.§, 174.§, 202.§): kértem, hogy munkáltató fizesse meg a bírság összegét kártérítési felelősség alapján, a munkavállaló pedig nem kötelezhető kártérítésre, mivel az utasítást nem tagadhatta meg, jogszabályt és az utasítást betartva járt el. Emellett kértem, hogy állapítsa meg a munkaviszony jogellenes megszüntetését, mivel az utasítás megtagadása (illetve a késés) ebben az esetben nem tekinthető munkaviszonyból származó lényeges kötelezettség jelentős mértékben történő megszegésének. Eredeti munkakörbe való visszahelyezést nem kértem.
Ötöst kaptam. A vizsgáztató egyetértett azzal, hogy a régi Mt. alapján kell megoldani a feladatot, rákérdezett, hogy be lehetett volna-e még adni a keresetet idén (igen, ha elmaradt a kioktatás a felmondásban). Utána azt, hogy ha az eset most történt volna, az új Mt. alapján más lett volna-e a megoldás? (Nincs benne az új Mt.-ben, hogy az utasításnál köteles felhívni a munkáltató figyelmét arra, hogy kár keletkezhet, és hogy ilyenkor ezt követően nem tagadhatja meg az utasítást).
Sziasztok!
Én polgári jogból megyek írásbelizni és az lenne a kérdésem, hogy található-e valahol legalább néhány mintafeladat, ami irányt mutathat, hogy mégis mire számítson az ember. Régebbi hozzászólások a jogiszaki-t említették, de az nem működik. Köszönöm a segítséget és jó tanulást mindenkinek.
Helló!
Ma én is azt a kérdést kaptam amit dzsuzsanna, a tanulmányi szerződésest a C részben. Azt mondták, hogy a TB és munkajog kérdések egyben vannak, nincsenek szétválogatva, szerencsére munkajogot húztam.
Egy vizsgázó azt a kérdést kapta, hogy 2009-ben nem tudott a mvállaló dolgozni menni a nagy hó miatt, e miatt távolléti díjat kért. A mtató alapbért asszem fizetett de a midő ledolgozását kérte. Büntető anyagi jogból másodfokú határozatot kellett írni. Ennyit tudok.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02