posztgraduális jogi képzés külföldön (LLM)


Impossible # 2008.09.19. 00:45

Most bocsánat, de megmondanád, burt lancester, hogy miért épp Hollandiába vágyódsz el? :D Ha angolul érdekel a képzés, akkor meg pláne nem értem, miért épp Hollandia. Miért nem inkább angol nyelvterületre mész? Mi olyan hűdejó Hollandiában? Egyszerűen nem értem ezt. Örülnék, ha valaki megvilágosítaná ezt a dolgot egy kicsit. :)

Legislator # 2008.08.18. 18:28

Valljuk be, ez nem olyan nagy baj.


Sunshine after the rain.

Eweol # 2008.08.18. 17:13

kevés (nulla?) olyan LLM-képzés van, ahol holland közig.jogot angol nyelven oktatnának.

Legislator # 2008.08.18. 14:07

"valszeg soha nem lesz érdekes, hogy mennyire vágod a közig. jogi terminológiát."

Ez igaz. Kivéve, hogyha az illető közigjogász akar lenni (akár gyakorlati akár elméleti), de az nem az international business law-n tanulható meg (a CEU-n senki nem ért a közigazgatási joghoz, egy kiadványuk ugyan van angolul a kelet-európai országok közigazgatási jogáról /1998/, de azt is külsősök írták). Arról sokat tudnék mesélni, hogy milyen nehezen lehet idegen nyelvű közigjogi tudományos esszét magyarra fordítani:-).


Sunshine after the rain.

Kacsa11 # 2008.08.18. 06:05

Lehet, hogy paradoxonnak tűnik, amit írok, de pont jogi nyelvben ad többet a CEU annál, mintha pl. holland közig. jogot tanulnál.
Az international business law szakon szinte csak olyan tárgyak vannak, amit később alkalmazhatsz nemzetközi irodában. (tehát a jogi angollal pont a releváns területeken leszel tisztában) Ugyanezt nem feltétlenül mondhatod el egy külföldi LLM-ről. (valszeg soha nem lesz érdekes, hogy mennyire jól vágod a közig jogi terminológiát)

Úgyhogy a kínált programok között is ajánlatos szelektálni jelentkezés előtt, és olyan programot választani, ami felkeltheti egy nk-i iroda érdeklődését.

A bruttó számokkal egyébként egyetértek...

Maple-Leaf # 2008.08.16. 08:39

@Burt Lancaster

A helyedben inkább külföldre mennék. Miért? Azért, mert a nemzetközi ügyvédi irodákat valóban nem az LLM képzés tartalma érdekli, hiszen az életben nem fogod itthon alkalmazni a holland polgári jogot vagy büntető jogot. A külföldi LLM képzések azért érnek "aranyat", mert az idegen nyelvtudásodat külföldön sokkal jobban tudod fejleszteni, mint itthon. Nyelvtudás szempontjából 1 év Hollandia vagy 1 év Anglia 1000x többet fog neked nyújtani, mint a budapesti CEU. Hidd el, ez számít. Ha el akarsz helyezkedni később egy nagy és jól fizető irodában, akkot csak a nyelvtudásod fog számítani és semmi más. Az, hogy holland közig. jogból vagy itt a CEU-n hányasra vizsgázol kutyát nem érdekel. Viszont ha képes leszel hitelszerződéseket vagy DD-reportokat angolul tökéletesen megírni, akkor az sokat fog számítani. Ezen múlhat, hogy jelöltként bruttó 80-100 ezret vagy akár bruttó 400 ezret fogsz keresni.

Kacsa11 # 2008.08.15. 21:01

Kedves Burt Lancaster!

Én ajánlom neked Budapesten a CEU-t, rendkívül színvonalas oktatás, és a legkevesebb költség számodra valszeg.
Holland LLM nem rossz, de adott esetben - ha Magyarországon akarsz elhelyezkedni - akkor a CEU-s LLM-mel többre mehetsz, mint bármelyik másik a kontinensről származó LLM-mel, mert jobban ismerik.
Egy CEU-stól tudják mit várhatnak...

Érdemes lehet még a Stockholmban és Leuvenben is körülnézni...
a kontinensen ezen kívül a német nyelvterületen lévő egyetemek erősek, és náluk is akad angol nyelvű képzés.

a kontinensen kívül Anglia és USA. De azok tutira fizetősek. Bár nagyon megéri, mert egy más gondolkodást is elsajátítasz, ami baromi vonzó a nemzetközi tranzakciókat (kereskedelemtől a projekt finanszírozásig) bonyolító irodáknak és cégeknek.

Burt Lancester # 2008.07.17. 23:06

Üdv!

Olyan személyekkel szeretnék kapcsolatba lépni, akik már részt vettek vagy a közeljövőben részt kívánnak venni posztgraduális jogi (LLM) oktatásban, angolul. Elsősorban Hollandia érdekelne.
Egyáltalán, melyek a jó holland egyetemek, hova érdemes jelentkezni posztgraduális képzésre?
Ha tudsz valamilyen tanáccsal szolgálni, esetleg megadnád valamilyen internetes elérhetőségedet (e-mail, msn, skype), nagyon hálás lennék. :-)