Kedves Kacsa,
Nálam az alap az öt év alatt elsajátítandó anyagot jelenti. Ez is elég terhet ró azokra, akik komolyan veszik a dolgot, hiszen sok ezer oldalnyi kurrikulumról van szó. Hogy kinek mi a nyerstermék, félkésztermék, késztermék, azon lehet vitatkozni. A 'learned profession'-ök olyanok, hogy sehol a világon nem jönnek ki kész szakemberek. Az angolszász képzés, amelyből kiindulsz, más. (És az sem tökéletes.)Ha kész szakemberek jönnének ki, nem kellene Bar Exam, és mégis van. Én csak a közigazgatási jogról tudok beszámolni. Az angolszász közigazgatási jognak szinte nincsen dogmatikája, míg a francia-német alapokon nyugvó kontinentális közigazgatási jogi oktatásban az általános rész elviszi az idő nagy részét, különös rész címén a jogi karokon csupán bohóckodás folyik. Kérdezem én, ha a hallgatók pl. egy előadást kapnak szabálysértési jogból, te sem várhatod el, hogy az ötödik év végén szabálysértési bírák lépjenek ki az egyetem kapuján... De ha gondolod, készíts szépen minden tételesjogi tantárgyra egy javaslatot, hogy hogyan kell szerinted úgy oktatni, hogy a gyakorlatban jobban muzsikáljanak a friss diplomások. Feltételezem, oda lukadnál ki, hogy számos elméleti tárgyat szüntessenek meg. Megoldás lehetne még valamifajta specializálódás, kérdés azonban, ha a választott specifikum nem felel meg, és elvégezvén a hallgató más irányban specializálódna, akkor miként lehet utólag korrigálni. Én támogatnám a 4+2-es rendszer bevezetését is akár. Jó lenne valamifajta kötelező gyakorlat bevezetése, azonban ennek fénymásoltatás és postára, földhivatalba szaladtatás a vége, tehát érdemi munkavégzés elősegítése lenne a helyes, de nem biztos, hogy ez érdeke a jövendő munkaadóknak/szolgálatadóknak. Úgyhogy a bajt ne mindig az oktatásban tessenek keresni. Szintén helyes lenne, ha szakvizsga címen nem kérnék újra vissza az egész joganyagot. A legtöbb hallgató lusta dög, aki nem akar tanulni, legfeljebb vizsgára, legfeljebb az elégtelenért, ja, bocsánat, elégségesért. A másik, hogy a fejkvóta alapú oktatás megint csak nem azt segíti elő, hogy az egyetemek szabadulni akarjanak a nem megfelelően teljesítő hallgatóktól. Már a felvételi is el van rontva, az érettségi vizsgaeredmények nem alkalmasak a szelektálásra ugyanis. Most akkor mit várunk?
Sunshine after the rain.