Off - topic

bajussz # 2010.02.23. 07:54

cia kóter?

nagy ember lehetsz:)

Kacsa1111 # 2010.02.23. 13:44

mi írja azt elő, hogy az ügyvéd talárban köteles megjelenni a bíróságon?

Kacsa11

Legislator # 2010.02.23. 13:59

Talán a szakmai szokás?

Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2010.02.23. 14:03

ennél valami konkrétabb és nagyobb kötőerővel bíró dolog?:)

Kacsa11

Impossible # 2010.02.23. 14:23

A szokás attól még bír kötőerővel, hogy nincs leírva.

Legislator # 2010.02.23. 15:05

"ennél valami konkrétabb és nagyobb kötőerővel bíró dolog?:)"

Beton és betonkeverő. A betonnak nagy a kötőereje, mert jól köt. A betonkeverő pedig "konkrét" dolog, hiszen angol neve concrete mixer. :-DDDDDDDDDDDD

Sunshine after the rain.

Legislator # 2010.02.23. 15:07

Felőlem mehetsz boxeralsóban, izompólóban, és vietnámi papucsban is:-D.

Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2010.02.23. 15:13

Kedves Legislator,

a concrete mixer tetszett...:)

mindazonáltal a kérdésem komoly. mutasson már valaki nekem egy olyan szabályt, ami kimondja, hogy fekete lepelben kell megjelennem a bíróságon...

Kacsa11

Legislator # 2010.02.23. 15:18

Kedves Kacsa!

Ilyen vagyok:-D. Jogszabályt meg mutasson Bánáti úr Neked:-D.

Sunshine after the rain.

Legislator # 2010.02.23. 15:31

"fekete lepelben..."

Erről a következő story jut az eszembe.
Elsős voltam a jogon, és Collega Maiortól kérdeztem valami technikai dolgot a római jog kollokviumról életünk első előadása után. A kérdésben hivatkoztam a Tanulmányi Tájékoztató című könyvre, mely akkor fekete kötésben jelent meg, "fekete könyv" néven.
Válasz: Na, na kedves...ööö kollega, azért e falak között még szorgalmi időszakban sem jelent jót "fekete könyvet" (azaz a leckekönyvet) emlegetni.:-D

Egy másik alkalommal, amikor a Digestáról volt szó, elmondta előadáson, hogy hány nyelvre fordították le (részlegesen kínaira is), és naivan megkérdeztem, hogy mikor fogják lefordítani magyarra?
Válasz: Lefordítani? Miért nem tanul inkább meg kollega, hogy úgy mondjam, perfektuózusan latinul?:-D

Sunshine after the rain.

Legislator # 2010.02.23. 15:32

„fekete könyv“ néven=fekete könyv néven emlegetve azt.

Sunshine after the rain.

Impossible # 2010.02.23. 16:17

Azt sem mondja ki semmi, hogy a bíró ne ebédeljen, miközben beszél, vagy hogy az ügyvéd ne másszon rá az ügyésznőre, ha megtetszik neki. Szóval csak nyugodtan csináld akkor már ezeket is, kedves kacsa.

Kacsa1111 # 2010.02.23. 16:23

Kedves Impossible,

azt akarod ezzel mondani, hogy talár viselését az illem diktálja?

én azt kérdeztem van-e erre valamilyen előírás...ne traktálj a gyökérségeiddel...

Kacsa11

justizmord # 2010.02.23. 16:35

Ügyészi talár: 10/1999 LÜ utasítás
Bírói talár: 2/1999 OIT szabályzat
Ógyvédi talárt nem találtam...

De, a logika alapján, hogy a "szakmai" irányítók adták mindezeket "parancsba", nem lehet, hogy valami ügyvédi kamarai szabályzatban van a harmadik talát, tehát az ügyvédi talár?

De, Kacsa, nagyom egyszerű, legközelebb ne vegyl fel a tárgyaló teremben, és ha a bíró figyelmeztet, megkérded, mire alapozza ezt. Ha megmonda, akkor megtudtad, és előveszed a táskádból, ha nem tudja megmondani, akkor maradsz öltönyben.

Bár, ha ügyvédjelölt vagy, akkor a főnököd kicsit ideges lesz...

Iniuria non excusat iniuriam

pazs # 2010.02.23. 16:36

Úgy emlékszem, hogy erre nincs jogszabályi előírás, úgyhogy körülnéztem kicsit. Jogszabályt nem találtam, de idéznék két vicces találatot:
1.
"Míg a fitneszlédiént emlegetett Rubint Rékát a celebvilág ügyvédje, Mester „nem hordok talárt” Csaba képviselte, addig az alperesek asztalánál Lázár Gergely alkalmazott ügyvéd, és maga Grigalek Gábor ült." http://velvet.hu/…rubint_reka/

2.
"Nézzük meg először, ki milyen öltözéket visel a magyar bíróságokon. A bíróság tagjai (néhol csak a hivatásos bíró), az ügyészek és az ügyvédek mindannyian fekete talárt viselnek. A bírói talár gallérja lila, az ügyész talárján általában aranysárga, illetve bordó, míg az ügyvédekén zöld a díszítés. A talár nem fölösleges szimbólum. Jelképe annak a tiszteletnek, amelyet a hatóság tagjai egymással, az ügyfelekkel és magával a bírósági eljárással szemben éreznek."
http://www.birosag.hu/engine.aspx?…

Összegezve: a talár nem kötelező, de illik. Szóval Kacsa, ahogy téged és a bírósághoz való hozzáállásodat ismerem, ne is vegyél fel, mert tiszteleted fejezne ki és még félreértenék :)

Kacsa1111 # 2010.02.23. 16:40

Kedves justizmord,

szerencsére nem járok tárgyalótermekbe (nincs is talárom), szóval a probléma merőben teoretikus, és pusztán kiváncsiságom kielégítését szolgálta volna mindez; hátha valaki tudja, és nem nekem kell utána néznem.:)

valamiféle kamarai szabályzat mindenesetre nem rossz ötlet. kösz.:)

Kacsa11

Kacsa1111 # 2010.02.23. 16:54

Kedves pazs,

mondasz valamit...:)))

Kacsa11

Impossible # 2010.02.23. 17:00

"én azt kérdeztem van-e erre valamilyen előírás…ne traktálj a gyökérségeiddel…"

Ha erre a kérdésedre azt írom, hogy SZOKÁS, abból eléggé jól következik, hogy nincsen előírás.
Te traktálod a fórumot a gyökérségeddel, még azok után is, hogy többen leírtuk, hogy SZOKÁS, és mielőtt előírások szerint akarsz létezni, nem ártana megtanulnod viselkedni. :D

Kacsa1111 # 2010.02.23. 17:08

impyboy, te előbb differenciálj illem és szokás között a kötőerő vonatkozásában!:)))

a "szakmai szokás"-t Legislator vetette fel, amire én visszakérdeztem, hogy tud-e valamilyen kikényszeríthető szabályt.
erre két érdemi választ kaptam:
egyet justizmordtól, egyet pazstól.

a viselkedést meg pont te ne emlegesd...

Kacsa11

Impossible # 2010.02.23. 17:31

Nem mondtam, hogy én tudok. :D Épp ma mondta a boltos nő üvöltve, hogy: "hiába van hat diplomád, egy neveletlen furkó bunkó vagy!" Ezen nem tudtam nem röhögni, és ez mégjobban felidegesítette. :D

Az illem nem kikényszeírthető szabály (csak egyesek megpróbálkoznak vele). Egyébként utálom az illemet (ő is engem :D ). Az illem a talárviselés szempontjából nem hinném, hogy különböző lenne a szakmai szokástól. De akár illem, akár szakmai szokás, nincs kikényszeríthető szabály, ez következett abból a válaszomból, hogy SZOKÁS.

Kacsa1111 # 2010.02.23. 17:42

Kedves Impossible,

te hol válaszoltad azt, hogy szokás?
elsőnek a szokás kötőerejéről értekeztél, majd az idióta példáiddal traktáltál...
utána leírtad, hogy te már írtad...azért mert lírtad, hogy írtad, attól még nem írtad.
de mégha írtad is volna...hm. azért megnézem, hogy kitől jön az a válasz, és lehet-e fogalma a kérdéshez...

Kacsa11

Impossible # 2010.02.23. 17:55

Tessék: 15:23 "A szokás attól még bír kötőerővel, hogy nincs leírva."

És miért ne lehetne fogalmam a kérdéshez, hm? Ja igen, mert csak 2 hónapot dolgoztam. Hát ez tényleg magyarázat. :D

Kacsa1111 # 2010.02.23. 18:10

elsőnek a szokás kötőerejéről értekeztél,

Kacsa11

Impossible # 2010.02.23. 18:16

Neked nem is kacsának illene lenned, hanem papagájnak. :DDD
Talán azért értekeztem arról, mert szokásról van szó.

Egyébként belegondolhatnál abba, hogy ha az a feltételezésed, hogy nincs fogalmam a kérdéshez abból adódik, hogy magadat nagyra tartod, engem pedig szívesen lenézel, akkor vajon hogyan tarthatod magad nagyra, és nézhetsz le, ha neked nincs róla fogalmad.

Egyjogász # 2010.02.23. 18:28

Kedves Kacsa,

Az ügyvédeknek a talár viselését valamilyen kamarai rendelkezés írja elő (a számát nehogy megkérdezd:) ),
csak onnan tudom, mert amikor a nagy melegek voltak, egy ügyvéd kolléganő fennhangon szidta a kamarát, hogy aki ezt kitalálta, az kiállítaná a napra a talárban egy fél órára:)
Amikor kérdeztem, hogy akkor miért veszi fel, azt mondta, hogy a viseletének hiánya fegyelmi vétség náluk, és ha kikap egy olyan bírót, aki feldobja a kamaránál, meg is szívhatja. Az biztos, hogy nem nagyon látok olyan ügyvédet, aki ne hordaná, pedig ha csak "ajánlott" lenne, gondolom kisebb lenne a talárviselési fegyelem.

A bírókat pedig ellenőrzik, egyszer magam is tanúja voltam, amikor tárgyaláson benyitott valaki, aztán kiment, a bíró meg mondta, hogy na ellenőrizték, rajtam van-e a talár.

Egyébként hatalmas előnyei is vannak, az említett meleg nyáron egy ügyvédjelölt srác izompóló, klottgatya, strandpapucs összeállításra kapta rá, miközben én öltöny-nyakkendőben izzadtam:)))))