Szakvizsga, avagy: mi lesz a végzés után


szajbertattila # 2004.07.15. 14:16

van az IM-ben egy Jogi Szakvizsga Bizottság, ott döntik el, hogy mi számít bele az időbe, meg mi nem - ott is megkérdezheted (az adatokat megtalálod a www.im.hu-n).

szajbertattila # 2004.07.15. 14:13

Szerintem nem. De járj utánna te, tessék ez legyen az első nagy feladat (meg az, hogy a munkaszerződésed meg kell majd írni). Próbálj meg egyedül utánna menni a dolgoknak, és ha nem jutottál semmire, akkor kérdezz - ne azt várd, hogy más megmondja mi az ábra, mert eseteleg utánnajárás nélkül is tudja. Ha így állsz hozzá - nagyon rohamosan fogsz fejlődni, ezt garantálom... sok sikert hozzá:-)))

Ui.:
persze ez nem azt jelenti, hogy kérdezni nem lehet

Aballister # 2004.07.15. 13:32

Még egy kérdés. Ha jogi előadóként kíván foglalkoztatni egy közalapítvány, akkor is foglalkoztathat, ha az alapítványnál nincs főállású jogtanácsos? (Mert mondjuk csak megbízási szerződéssel kapcs. a szervhez.)

Azért kérdem, mert a tvr. szerint (nem találtam még frissebb forrást a tanácsosokra) a jogi előadó a tanácsos "irányítása alatt" végzi tevékenységét. Nos ha ez az "irányító" tanácsos nincs főállásban a közalapítványnál, attól még foglalkoztathat, mint előadót?

:-)


Ab.
:->

Aballister # 2004.07.14. 15:37

Örülök, hogy ezt írod. Megnézem mégyegyszer azt a részét a rendeletnek. Úgy emlékeztem, hogy a felsorolás (ahol az igazolás adását írják) a köziget nem említette, csak a bíróságot+ügyészséget+bír. végrehajtót, stb. Szóval ránézek a Complex-re mégegyszer, mert ha így álla ahelyzet, akkor nem is olyan rosz.

:-)


Ab.
:->

szajbertattila # 2004.07.14. 15:31

miért ne számítana bele a jegyzői idő - az a lányeg, hogy a gyakorlatban dolgozz (legalább papíron), erről szépen összegűjtöd az igazolásokat és kész. de ez is benne az IM rendeletben

szajbertattila # 2004.07.14. 15:23

nem számít bele - de ha majd dolgozol mondjuk 5 vagy 8-10 éve a gyakorlatba, akkor megérzed, hogy mennyire hasznos egy szakosított ismétlés egy konkrét jogterületre koncentrélva, figyelembe véve a megszerzett gyakorlati tapasztalatokat, rutint is, meg az időközbeni változásokat. Ezek inkább tudást adnak, mint vizsgaelőnyt - meg kiírhatod, hogy te erre a szakterületre specializálódtál, és úgy is érezheted, hogy ez így van. Erre jók szerintem

Aballister # 2004.07.14. 15:23

Ja, és még egy kérdés!

Ugye a közigben, pl. jegyzőként eltöltött gyak. idő (legyen mondjuk 1 év) nem számít bele abba a 3 éves gyak. időbe, amivel majd a szakvizsgát el lehet kezdeni? Tehát az csak a közig. szakvizsga gyakidejébe tudható be?


Ab.
:->

Aballister # 2004.07.14. 15:12

szajbertattila:

Kösz a bíztatást. :-)) (Elkell néha, míg kezdő az ember.)

Különben a szakjogászképzések oklevelei(pl. ingatlanforgalmi, eu. stb.) konkrétan mire jogosítanak? Mondjuk pl. beszámít ez a szakvizsgába? Vagy a közigazgatási vizsgába?


Ab.
:->

szajbertattila # 2004.07.14. 15:00

Nem néztem utánna, de lehet benne valami olyan értelemben, hogy ha elkezded a szakvizsgát és az első szakvizsga után 5 éven belül se csinélod meg a többit, akkor újra kell kezdeni minden szakvizsgát. Öt év alatt nagyon sokat változnak a dolgok. Meghát ennyi idő alatt meg kell tudni csinálni. Öt év arra, hogy leszakvizsgázz nagyon sok idő - ha nekiugraszz, akkor 6-8 hónap is elég, emiatt nem kell izgulni. Szakvizsgán nem az a lényeg, hogy betéve tudd az anyagot (ezt méga vizsgéztatók se tudják az anyagnagyság miatt), hanem hogy értsd a logikáját a rendszernek, ráláss a dolgokra és tudd, hogy mihez meg miért nyúlsz - a részletkérdéseket meg kiolvasod a jogszabályból. Ezért lehet bevinni az írásbelire törvényt, kommentárokat.

Az anyag kétségtelenül sok, és sokat is kell rá tanulni - de nem egy ördöngősség azért a szakvizsga

Aballister # 2004.07.14. 14:47

szajbertattila:

Átnéztem a rendeletet, ami a szakvizsgáról szól. Jól értelmeztem, hogy ha 5 éven belül nincs meg az összes vizsga, akkor a sikeres részvizsgákat is meg kell ismételni?

Pl.: Megvan a polg., bünt. és a vegyes nem jön össze és lejár az 5 év. Ez esetben mindet meg kellene ismételni? :-((


Ab.
:->

szajbertattila # 2004.07.14. 14:27

elvileg a szakvizsga egységes - a jogi előadóként folytatott munka is beszámítható a szakvizsgaidőbe ... nem tudok ilyen msik vizsgáról - a szakvizsga a biztos szerintem. Az egy régi jogszabály, azóta már átalakult a rendszer, lehet hogy valami régi letőségre utalt. Nézz utána az Im-ben, van ott egy Jogi Szakvizsga Bizottság, talán ott többet tudnak. De az tuti, hogy rendes szakvizsgával bármi lehetsz - nemcsak jogtanácsos, én ezt csinálnám meg.

Aballister # 2004.07.14. 14:03

Ha megengeditek, rögtön kezdeném is eggyel!
Nem találtam eddig utalást a Compex-ben a jogtanácsosok vizsgakötelezettsége ügyében. Úgy tudom, ők nem az un. jogi szakvizsgát teszik le, hanem valami egyéb "jsz.-ban meghatározott vizsgát". (1983:3.tvr.)

Mit kell erről tudni?


Ab.
:->

Aballister # 2004.07.14. 13:55

Üdv!

Úgy vélem, vannak még páran, akik azon mazsoláznak, mit csináljanak az oklevéllel, hogyan induljanak tovább. Sok végzős hallgatónak nincs fogalma igen fontos dolgokról, mint pl. a szakvizsa kérdése, vagy a gyakorlati idő igazolása, stb.

Talán e problémákon segíthet ez a topic.

:-))


Ab.
:->