Álláskereső jogászok

Impossible # 2011.09.16. 20:03

Igen, az is vicc, mint idehaza szinte minden. :D

Grád András # 2011.09.16. 19:33

Kedves Fiúk!

Sajnos nem vicc. A Bruttó 427 az nagyjából nettó 250. Amúgy meg többen ismertétek a fórumos talikról a volt páromat, akinek tényleg ennyi volt a nettója 10 év után a Fővárosin egy baromi nehéz referádában (megyei első fok, házastársi és élettársi közös vagyon megosztási perek, sokszázmilliós pertárgyértékek, iszonyat bonyolult külföldi üzletrész tulajdonok stb.) Lehet hogy mióta nem vagyunk már együtt pár hónapja, felment neki 260-ra, de ez akkor is vicc ilyen munka mellett. Szóval nem vicc. :-)

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Sherlock # 2011.09.16. 16:22

Kedves bajussz,

vicc.

A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 1997. évi LXVII. törvény 103. §-ának (2) bekezdése szerinti legalacsonyabb bírói alapilletmény - 1. fizetési fokozat - 2009. évben 356 000 forint.

104. § (2) A bíró minden 3 év szolgálati idő megszerzése után eggyel magasabb fizetési fokozatba lép. A magasabb fizetési fokozatokhoz - az 1. fizetési fokozatot alapul véve - magasabb szorzószámok tartoznak.

105. § A bírót - kiváló munkavégzés esetén - a bírói tisztségének a fennállása alatt két alkalommal a kollégium előterjesztésére eggyel magasabb fizetési fokozatba lehet besorolni. A soron kívüli előresorolásnál a korábbi fizetési fokozatban eltöltött időt az új fizetési fokozatban eltöltött időként kell figyelembe venni. A soron kívüli előresorolásokat az adott év első napjával kell végrehajtani.

107. § (1) A helyi bírósági bíró, a megyei bírósági bíró, az ítélőtábla bírája, valamint a Legfelsőbb Bíróság bírája beosztási pótlékra jogosult.

(2) A beosztási pótlék összege az 1. fizetési fokozat összegének

1. a helyi bírósági bírónál 10 százaléka,
  2. a megyei bírósági bírónál 20 százaléka,

(3) Kiváló munkavégzés és az adott bírósági szinten tényleges bírói gyakorlattal eltöltött legalább 6 év után az OIT

1. a helyi bírósági bíró részére „Címzetes megyei bírósági bíró”,
  2. a megyei bírósági bíró részére „Címzetes táblabíró”,

(4) A (3) bekezdés szerinti cím adományozásával a címzetes megyei bírósági bíró az l. fizetési fokozat összegének a 20 százalékát, a címzetes táblabíró a 30 százalékát, a címzetes legfelsőbb bírósági bíró az 50 százalékát kitevő összegre jogosult. Egyidejűleg a tényleges beosztáshoz járó beosztási pótlékra való jogosultság megszűnik.

109. § A bírót a munkaidején túl teljesített ügyeletért és készenlétért díjazás illeti meg. Ügyelet esetén a díj összege a bírónak az ügyeletben töltött órákra eső illetménye, készenlét esetén ennek 50 százaléka. Ha a bíró az ügyeletet, illetve a készenlétet pihenőnapon vagy munkaszüneti napon teljesíti, kétszeres összegű díjazásra jogosult.

110. § (1) A bíró idegennyelv-ismereti pótlékra jogosult, ha munkakörében az idegen nyelvet a munkáltatója rendelkezése szerint használja, és az adott nyelvből az állami nyelvvizsga letételét igazoló bizonyítvánnyal vagy azzal egyenértékű igazolással rendelkezik.

112. § (1) A bíró - külön juttatásként - minden naptári évben egy havi illetményére jogosult.

114. § (1) A bíró 25, 30, 35, illetve 40 év bírói szolgálati viszony után jubileumi jutalomra jogosult.(2) A jubileumi jutalom 25 év szolgálati viszony után a bíró 2 havi, 30 év után a 3 havi, 35 év után négyhavi, 40 év után az 5 havi illetménye.

A szorzók fizetési fokozatonként:

1. 1,00
  2. 1,10
  3. 1,20
  4. 1,25
  5. 1,30
  6. 1,35
  7. 1,40
  8. 1,45
  9. 1,50
  10. 1,55
  11. 1,60
  12. 1,65
  13. 1,70
  14. 1,75

Egy 10 éve kinevezett bíró minimum hármas fokozatban van, az 427 000 alapilletmény - egyéb juttatások nélkül.

bajussz # 2011.09.16. 15:45

üdvözlet a lóversenypályáról!

olvasgattam kicsit, és ilyet láttam, hogy egy 10éve pályán levő bírónak nettó 200-250 a havi bére? ez valami vicc, vagy tényleg annyi?

@Imp, te hol melózol most? (csak sejtem)

Kamacs76 # 2011.09.15. 13:29

mármint tavaly a jogot fejezte be:-)

Kamacs76 # 2011.09.15. 13:29

majd megkérdezem, érdekli-e:-))))

Sherlock # 2011.09.15. 13:27

Én tudnék most alkalmazni valakit havi egy alkalommal, az illetőnek kongadobon kellene játszania - jó ritmusérzék, kongadob tudás és saját dob feltétel.

A munkavégzés helye: Pest megye

Utazás: Egyénileg

Kamacs76 # 2011.09.15. 13:14

:-))) egyébként tavaly végzett ismerősöm állást keres, DE sajna nem beszél idegen nyelvet (igaz papírja sincs róla:-)). viszont magyarul perfekt, magyar szakos egyetemi diplomája (is) van. ha esetleg vki lát benne lehetőséget....

Impossible # 2011.09.15. 13:09

Hát én voltam már olyan interjún, ahol meghatározott minősítésű diplomát kértek előre megküldeni, én meg nem küldtem el, szóval valamennyi rugalmasság tényleg van, és érdemes jelentkezni a hirdetés kívánalmaitól eltérő tartalommal is. Persze ettől még nem kellene hülye hirdetést feladniuk.

Kacsa1111 # 2011.09.15. 10:47

Kedves Rexor,

de ő meg kék szemet akar...:)

Kacsa11

Rexor # 2011.09.15. 09:52

Kedves Kacsa,

Akkor is a papinak kell döntenie :).

Kacsa1111 # 2011.09.15. 09:04

Kedves Rexor,

én pedig sirályul tudok!:)

Kacsa11

Kamacs76 # 2011.09.15. 08:19

:-))))) egyébként is hallatlan, hogy milyen elvárásaik vannak egyes munkaadóknak?

Berényi Miki # 2011.09.15. 08:15

Ezek a bunkó amerikai interjúztatók nem ismerik azt az ugandai ásványvizet, aminek Társasági Jog (ugandul: Friss Víz) a neve?????? pffff, ilyen helyen se dolgoznék!

Dr.Attika # 2011.09.15. 08:01

"egy srác pedig arra a kérdésre, hogy kér-e egy ásványvizet, közölte, hogy a legjobban a társasági jogot szereti.(sic.)”"

Egy szállodai portás Spanyolországban arra az angolul feltett kérdésemre, hogy "Have you e free-room?" Azt válaszolta fonetikusan: "szí szinyor jamaica gut"

Rexor # 2011.09.15. 07:53

"kér-e egy ásványvizet, közölte, hogy a legjobban a társasági jogot szereti." EZ kegyetlen :)

Nem is értem, hogy miért rúgták ki a srácot. Ebből kiderül, hogy neki még ivással sem kell rabolnia a drág amunkaidőt, hanem a társasági jog elég táplálékot juttat neki.

Pazs: köszi a képviseletet és hogy válaszoltál helyettem is :). Egyébként én soha nem írtam bele önéletrajzba, hogy milyen minősítésű a diplomám. Én úgy gondolom,hogy egy álláshirdetésnél, amit a követelményeknél felsorolnak az a minimum. A többi az "előnyt jelent" rovatba jelenik meg. Ha a munkaadó elvárása ez (vagy akár az, hogy az illető beszéljen delfinül vagy krokodilul), akkor -úgy gondolom- tiszteletben kell tartani. Egyébként mint írtam, szerintem nincs túl sok jelentősége a diploma minősítésének, de ha a munkaadó ehhez ragaszkodik, nincs mit tenni.

Kamacs76 # 2011.09.15. 07:52

ezek annyira komoly történetek:-))) és még hány ilyen lehet:-)))

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.15. 05:05

arra hivatkoztak, hogy nekik nem tanították az amerikai nyelvjárást (sic.), ezért nem értették, hogy mit kérdez az amerikai.....
:) Leniggerezte a felvételiztetőt? Naná, hogy begurult.

pazs # 2011.09.14. 21:07

Hát igen, de valahol nekik van igazuk: a jóindulat megvolt, de az átvágásra érthetően harapott.
Nekem csak egy amerikai főnököm van, az teljesen jó fej, bár itt a cégnél mindenki beszél angolul :)

Egyjogász # 2011.09.14. 21:05

A srác alábbi válaszára az amerikai konkrétan az ajtóra mutatott, és közölte, hogy "takarodjon innen a francba" (sic.) (Ezt is az ismerősnek kellett fordítania, mert nem értette.)

Tapasztalata szerint az amerikai gyerekek nem nagyon udvariaskodnak, meg ápolgatják a leégett jelölt lelkét ha rájönnek, hogy hülyére akarják őket venni.

pazs # 2011.09.14. 20:56

Egyjogász: az ismerősöd története zseniális :) hogy lehet az interjúztatónak ezekben a helyzetekben jól reagálni? Mert diplomatikusan nehéz :)

Egyjogász # 2011.09.14. 20:37

Kedves Kacsa,

HR-es ismerősömmel sokat beszéltem erről, manapság nagyon sok esetben akkor is beírják az álláshirdetésbe az idegen nyelv tudást elvárásként, ha arra egyébként az égvilágon semmi szükség nincs (mert most az olyan trendi). Sok kollégától hallottam, hogy évekig egy szót sem kellett nyekkeni sem a hirdetésben elvárt nyelven. Ebből következően nagyon sokan lexarják az ilyen jellegű hirdetési követelményeket, és bepróbálkoznak.

Viszont olyan esetben, ha tényleg szükség van a nyelvre az álláshoz, sokan csúnyán beégnek.
Ismerősöm mesélte, hogy szeptember elején interjúztatott egy ügyvédi irodában egy amerikai ügyvéddel közösen angolul jelölteket. (Rá azért volt szükség,mert korábban sok esetben a "perfekt angol" jelöltek nem tudtak kommunikálni az amerikaival.)

Az egyik hölgy arra a bevezető kérdésre, hogy hogyan telt a nyár nyomatott egy három perces, valószínűleg bemagolt szöveget arról, hogy hol végzett, és hogy hol dolgozott addig, egy srác pedig arra a kérdésre, hogy kér-e egy ásványvizet, közölte, hogy a legjobban a társasági jogot szereti.(sic.)

A "dokument" mindkettőnek megvolt a nyelvvizsgáról, de évek óta meg sem szólaltak angolul, természetesen nagy öntudatosan arra hivatkoztak, hogy nekik nem tanították az amerikai nyelvjárást (sic.), ezért nem értették, hogy mit kérdez az amerikai.....

Kacsa1111 # 2011.09.14. 16:44

Kedves Rexor,

Ha ragaszkodik a cum laude diplomához, akkor minek rabolni az idejét.

bár én hajlok arra, hogy akkor is érdemes beadni a jelentkezést, ha nem mindenben felelsz meg az elvárásoknak, amennyiben úgy látod, hogy az elvégzendő melóra teljesen alkalmas vagy, egyet bírok érteni veled is.
Valóban nem szerencsés tök homályként odamenni egy interjúra, hogy még csak nem is ugatod pl. az elvárt nyelvet (lásd Grád András esetét)...

az így elrabolt időt ki kéne ezeknek a fogalmatlanoknak számlázni!:)))

Kacsa11

pazs # 2011.09.14. 16:17

Rexor helyett: dehogynem. A te példád, hogy esetleg nem felel meg a minősítésnek és mégis jelentkezik, meg nem az.
Rexornak meg arra, hogy "Ha ragaszkodik a cum laude diplomához, akkor minek rabolni az idejét" - akkor majd nyilván 15 másodperc alatt észreveszi az életrajzban (esetleg azt, hogy nincs beleírva - gyanús!) és akkor nem hív be interjúzni.

Kamacs76 # 2011.09.14. 15:48

Kedves Rexor,

teljes mértékben és őszintén egyetértek azzal, hogy feleslegesen egymás idejét rabolni, bűn:-)

De azért egy kérdésem lenne.

Grád tanár úr azt írja, hogy a feltételek közt olyan elvárások szerepeltek, mint pld. a min. cum laude minősítésű diploma, és két idegen nyelv középfokú ismerete. Ha ezt olvasom, akkor - nekem - az jön le, hogy a két nyelvet beszélnem kell középfokon, nem a papírt kell lobogtatnom. Pláne, ha ahogy minden HR-es tanácsolja, a felvételi beszélgetés előtt kicsit utána is nézek az irodának, és látom, hogy itt bizony meg is kell majd szólalnom az adott nyelveken.

Ehhez képest, idézem tanár urat: "Az első hat minimum két középfokú nyelvvizsgás jelöltből többen szabályosan meg se tudtak nyikkanni a C kategóriás nyelvvizsga birtokában, néhányan meg gimnázium első osztályos szinten adták elő magukat.". Ez a 6 ember tehát a feltételek egyikével nyilvánvalóan nem rendelkezett.

Feltételezve, hogy a két nyelv középfokú ismerete nem a pályázat beadása és az elbeszélgetés közt illant el a fejükből, azt kell mondjam, valószínűleg nagyon is tudatában voltak nyelvtudásuk szintjének amikor jelentkeztek az állásra. Feltételezem azt is, hogy egy jogi egyetemet - vagy egyáltalán egyetemet/főiskolát végzett (és nem végzett) - emberke tisztában van a "beszélek egy nyelvet" és a "papírom van róla" közti különbséggel. MÉGIS "mert" pályázni, behívták, és elment, bár tudta, hogy nem felel meg a feltételeknek.

A kérdésem: ez minősíthető időrablásnak, vagy sem?