3 év igazolása


kreppke # 2012.06.06. 20:45

Sziasztok!

Az alábbiakban kérném a segítségeteket.
Röviden: Munkahelyemen nem dolgozik jogász, a jogi feladatokat én látom el.
A szakvizsgához szükséges 3 év gyakorlati időt hogyan tudnám igazoltatni?
Előre is köszönöm a válaszokat.

  • kreppke-
Sherlock # 2012.06.06. 20:54

Fizetsz egy külsős ügyvédnek.

Impossible # 2012.06.06. 22:01

A szakvizsga megkezdéséhez, ha jól tudom, elegendö 2 év gyakorlat az új szabály szerint, a 3 év a befejezéséhez kell csak.

Bandi4 # 2012.06.06. 22:41

Jól tudod, csak ez az új szabály nem lépett hatályba és mostanában nem is fog, pedig a kormány idén januártól bevezette volna. Addig is marad a hagyományos szóbelis, kőkemény, több ezer oldal megtanulását követelő rendszer az emberbarátibb új írásbeli rendszer helyett. A 3 éve gyakorlati idő előtt a jelenlegi szabály értelmében nem lehet megkezdeni:
2. §4 (1) A jogi szakvizsgát megelőző joggyakorlat ideje legalább 3 év; a különböző jogi munkaterületen szerzett joggyakorlatok idejét össze kell adni.

(2)5 A joggyakorlat idejébe - a (3) és (5) bekezdésben foglalt eltérésekkel - a jogi végzettséget igazoló doktori oklevél megszerzését követően, jogi képesítéshez kötött

  1. főállású munkakörben,
  2. a pályakezdő fiatalok, az ötven év feletti munkanélküliek, valamint a gyermek gondozását, illetve a családtag ápolását követően munkát keresők foglalkoztatásának elősegítéséről, továbbá az ösztöndíjas foglalkoztatásról szóló 2004. évi CXXIII. törvény szerinti ösztöndíjas foglalkoztatás keretében,
  3. a Magyar Közigazgatási Ösztöndíj programról szóló 336/2010. (XII. 27.) Korm. rendelet szerinti ösztöndíjas szakmai gyakorlat keretében a befogadó intézménynél

eltöltött idő számítható be.

(3) A jogi szakvizsga letételéhez szükséges joggyakorlati idő számításánál

  1. külföldön szerzett diploma esetén az annak hazai elismerését követően szerzett, a (2) bekezdés szerinti joggyakorlat vehető figyelembe,

b)6 külföldön folytatott joggyakorlat esetén az a jogi képesítéshez kötött, főállású munkakörben vagy a (2) bekezdésben megjelölt ösztöndíjasként eltöltött idő számítható be, amelyet az Európai Unió valamely intézményénél, vagy olyan nemzetközi szervezetnél teljesítenek, melynek a Magyar Köztársaság is tagja.

(4) A joggyakorlat ideje alatt a jelölt a munkáltatója által szervezett vagy más jogi szakmai oktatásban vehet részt. A munkáltató, illetve a szakmai kamara a szakmai oktatásban való részvételt kötelezővé teheti.

(5)7 A joggyakorlat megkezdése után a fizetés nélküli és a rendkívüli szabadság, a szülési szabadság, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozási segély és a táppénz, valamint az ösztöndíj - ide nem értve a (2) bekezdés b) és c) pontja szerinti ösztöndíjat - folyósításának idejét összesen legfeljebb 3 hónap, az egyetemi doktori (PhD) képzés idejét legfeljebb 12 hónap tartamáig lehet a joggyakorlat idejébe beszámítani.

3. §8 A joggyakorlat tartamára vonatkozó adatokat

a)9 a bírósági fogalmazó esetében a Kúria, az ítélőtábla, illetve a törvényszék elnöke,

  1. ügyészségi fogalmazó esetében a legfőbb ügyész, a fellebbviteli főügyész, illetve a megyei (fővárosi) főügyész,
  2. ügyvédjelölt esetében az illetékes megyei ügyvédi kamara,
  3. közjegyzőjelölt esetében az illetékes területi közjegyzői kamara,
  4. jogi végzettséggel rendelkező önálló bírósági végrehajtó, önálló bírósági végrehajtó-helyettes és önálló bírósági végrehajtó-jelölt esetében a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara,
  5. jogi előadó és más jogi munkakörben foglalkoztatott jogász esetében az őt foglalkoztató szerv vezetője,
  6. a 2. § (2) bekezdés c) pontja szerinti ösztöndíjas esetében a Nemzeti Közigazgatási Intézet

tanúsítja.

kreppke # 2012.06.08. 05:15

Sziasztok!

Köszi a válaszokat az időtartamra vonatkozóan, de a kérdésem nem erre irányult :) hanem arra, hogy a munkahelyemen nem dolgozik jogász, de a szakvizsgához szükséges 3 év gyakorlati időt valahogyan igazolnom kéne.
Előre is köszi.

  • kreppke-
Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.08. 05:23

Kicsit szarkasztikus formában, de erre is kaptál választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.08. 17:39

Lehet, hogy tévedek, de úgy rémlik, ott a csavar, hogy meg kell nevezni azt a szakvizsgázott jogászt, akinek az irányítása alatt a szakvizsgára jelentkező az előírt gyakorlati időt letöltette. S biztos, ami biztos, jobb ha a megnevezett tud erről.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.09. 07:42

Nem annyira láthatatlan. Ha utána gondolsz, a legtöbb kategória (ügyvédjelölt, ügyészségi, bírósági fogalmazó, közjegyzőjelölt) ez - tudniillik az értő irányítás - automatikusan biztosított. Ahol nem biztos, az a jogi előadó (megjegyzem, én a jogi előadó foglakoztatását csak jogtanácsos mellett engedném, hasonlóan a -jelöltek státuszához), a köztisztviselő, és ahol biztosan nincs meg, az a végrehajtó. (Épp ezért az utóbbit én nem is fogadnám el szakvizsgához szükséges gyakorlati időnek.)

Egyjogász # 2012.06.10. 04:42

Igaza van kbs-nek, az igazolásba bele kellett írni, hogy "joggyakorlati idejét X. Y. jogtanácsos irányítása alatt töltötte", enélkül nem fogadták el.

Persze én is hallottam olyan esetről is, amikor az ürge a papa pár fős Kft-jénél dolgozott három évig, jogi kérdésekkel semmit nem foglalkozott, a papa pedig hogy-hogynem kiadta neki az igazolást.
Ja és persze a papa enyhe rábeszélésre ("akarsz még megbízást tőlünk holnap is?") a cég ügyvédje is csont nélkül belement, hogy beleírják az igazolásba....

Egyjogász # 2012.06.10. 06:19

A minisztérium tájékoztatója szerint most is kell.

"A jogi előadó a jogtanácsosi feladatok ellátásához szükséges szakmai ismereteket a jogtanácsos irányítása és ellenőrzése mellett szerzi meg."

"A joggyakorlatról kiállított igazolásnak tartalmaznia kell, hogy a jelölt jogi képesítéshez kötött főállású munkakört töltött be, hogy a jelölt mettől-meddig állt jogviszonyban az adott munkáltatónál, valamint, hogy kinek a felügyelete mellett folytatta munkáját."

kreppke # 2012.06.10. 09:43

Ez így van. Azonban én sajnos még mindig nem tudom, hogy lehetne ezt a problémát megoldanom, hogy elfogadják. Kérem aki tud segítsen. Köszi

Sherlock # 2012.06.10. 09:52

már írtam

kreppke # 2012.06.10. 12:43

És azt elfogadják? Nem néznek utána, hogy nem dolgozik ott az igazóló személy, hogy nincs semmi köze a vállalkozáshoz?

Sherlock # 2012.06.10. 13:46

A telefont sem veszik fel, nem hogy utánanézzenek valaminek.

Bandi4 # 2012.07.12. 10:39

üdv, a regisztrációnál a munkáltatóhoz a területi ügyvédi kamarát kell beírni?

pazs # 2012.07.12. 11:17

Hát ha az a munkáltatód... de gyanítom, hogy nem. A munkáltatót kell beírni: az a munkaszerződésedben szerepel pontos elnevezéssel.

Bandi4 # 2012.07.12. 12:04

Tudom, csak online kézikönyvben pl. Kamarát írtak a munkáltatóhoz a kitöltési útmutatóban. Azért kérdeztem nehogy ebből gond legyen.

Harniko # 2015.08.06. 12:42

Sziasztok!

Szakvizsgához szükséges joggyakorlati idő igazolásában szeretném a segítségeteket kérni.
7 éve dolgozom "egyéb jogi" munkakörben, egyértelműen jogi feladatokat ellátva - most szeretnék leszakvizsgázni. Több helyen is dolgoztam, egyik munkaszerződésemben sincs benne, hogy jogi végzettséghez kötött volt a munkaköröm, a pozícióm megnevezése is csupán "munkavállaló". Viszont három munkahelyem esetében is (ez több, mint három év összesen), kértem igazolást azoktól a szakvizsgázott jogászoktól, akik valóban elláták a szakmai felügyeletemet - ez hol megbízott ügyvédi iroda volt, hol pedig a cég alkalmazottja. Az igazolás szövege megfelel az IM rendeletben leírtaknak. Viszont aggódom, mert hallottam "rémhíreket", plusz számomra nem egyértelmű a jogszabály és az IM honlapja:

  • "igazolhatóan jogi munka végzésére irányuló munkakörben"
  • "az igazolásnak tartalmaznia kell a jelölt ... R. 2. § (2) bekezdésében vagy 2. § (3) bekezdés b) pontjában foglaltak szerinti megjelölését, a munkakörhöz jogi képesítést előíró jogszabályhely vagy közjogi szervezetszabályozó eszköz megfelelő pontjának megjelölését"
  • "joggyakorlat tartamára vonatkozó adatokat jogi előadó esetében az őt foglalkoztató szerv vezetője tanúsítja"

Hogyan igazolom, hogy jogi végzésére irányult a munkakör? Ehhez elég az igazoló szakvizsgázott jogász nyilatkozata? Milyen jogszabályhelyet kellene megjelölnöm, mikor a munkaszerződéseben "munkavállaló" szerepel?
Plusz nem a szerv vezetőjének igazolása van, hanem a szakmai felügyeletemet ellátó személy igazolása, ez lehet probléma?
Továbbá hallottam olyat is, hogy valakitől friss igazolást kértek. Ezzel az a probléma, hogy egyrészt régen leváltották azokat a vezetőket és jogászokat, akik alatt én dolgoztam, legfőképpen pedig, hogy az igazolás fele olyan cégtól származik, ami már felszámolás alatt áll, ergo nem tudom a szerv vezetőjét újabb igazolásra felkérni... Max a felszámolót, de az elég furcsa lenne, és addig még meg is szűnhet a cég.

Lehet problémám az igazolásokkal? Hogyan tudnám elkerülni, megelőzni, biztosítani magamat?
Lehetséges-e előzetes igazolást kérni az IM-től, hogy megvan a három év gyakorlatom és mehetek szakvizsgára majd.
(Ez nagyon fontos lenne, mert jövőre tudok csak vizsgázni kezdeni, de jó lenne tudni, hogy miket kell addig intéznem ezügyben, sőt, hogy egyáltalán álljak-e neki tanulni, vagy hosszas huzavona várható, mire elfogadják...)
Volt, aki teljesen ugyan ilyen igazolásokkal (nagy adótanácsadó cégnél, "munkavállaló" megnevezéssel, megbízott ügyvédi iroda igazolásával) simán mehetett vizsgázni, de hallottam olyanról, akinél ezzel úgy ahogy van, elküldték... Na én ezt teljes mértékben el akarom kerülni, mert muszáj leszakvizsgáznom.

A segítséget előre is nagyon köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.06. 13:46

a pozícióm megnevezése is csupán "munkavállaló".
Aha. A C részt szerintem hagyd a legvégére.

Harniko # 2015.08.07. 10:30

Nyílván úgy értettem, hogy semmilyen utalás nincs a munkaszerződésemben arra vonatkozóan, hogy jogi végzettséghez kötött a munkaköröm, és ez a munkaköröm megnevezésében sem szerepel. Persze igazad van, valóban teljesen hülyén írtam és nem a megfogalmazásra figyeltem - de ez nem a vizsga/munka, csak egy gyorsan megírt informális segítségkérés egyelőre... A lényegét gondolom ezen elírással együtt is megértetted: segítségre van szükségem, nagyon fontos lenne - ez probáltam egy szép kérés keretében leírni. De ezzel nem sokat kaptam...

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.07. 11:28

Szerintem, ha se a munkaköröd elnevezéséből nem következik, hogy jogi végzettséghez kötött, sem a szerződés vagy a munkaköri leírás rögzíti, akkor bajban vagy. Bár, ha a munkáltató igazolja, akkor úgy is van. Ez viszont nem kérdéses: a munkáltató igazolhatja.

Harniko # 2015.08.07. 13:23

Köszönöm a választ. Pont az a gondom, hogy nem a munkáltatóm volt, aki igazolta, "csak" a munkáltatóm által megbízott ügyvéd. A munkáltató pedig már felszámolás alatt áll, így elég kényes lenne egy új munkáltató igazolás kiállítása - egyáltalán ki adja ki...
Valaki tud esetleg megoldást? (Azon kívül persze, hogy dolgozzak még 3 évig olyan helyen, ahol rendes igazolást adnak...)

energetikai ügyvéd # 2015.08.07. 17:43

Kedves Harniko,
írj nekem egy e-mail elérhetőséget, vagy egy telefonszámot ide: info@drszucsugyved.hu
Gyakorlati információkkal tudok szolgálni kérdésedre.

Üdv: Szücs I.

szaboklaudia88 # 2016.06.20. 12:11

Sziasztok,

Szakvizsgához szükséges joggyakorlati idő igazolásával kapcsolatban kérném segítségeteket.

Az egyik munkahelyemről sajnos nagyon nem megfelelő igazolást kaptam (én sem néztem meg akkor, hogy minden rendben van e). Mivel egy jobb állásért hagytam ott őket, nem igazán érdeklem már őket, így 2 percet sem hajlandóak arra szánni, hogy egy megfelelő igazolást kiadjanak részemre. Van valami mód, amivel esetleg nyomást tudok gyakorolni rájuk, hogy márpedig ki kell adniuk vagy kuka az az év? :( :(

Előre is köszönöm! :)

Dr.Attika # 2016.06.20. 12:33

Szia!
Kérj a munkáltatótól a Mt. 81.§ szerinti értékelést. Azt kötelesek kiadni. Abban szerepelnie kell, hogy jogi diplomához kötött munkaköröd volt-e. Szerintem ez elég igazolás a szakvizsgához.