Gürizés minimálbérért


cila # 2004.05.01. 08:34

Kedves the big cat!

Abban maximálisan egyetértek veled, hogy sok a jogász, hogy ezen a területen bizony a piaci igényekhez képest túltermelés van. Abban azonban nem értek egészen egyet veled, hogy az marad benn, akik az elején hajlandók akár ingyen is dolgozni. Merthogy ezt csak az teheti meg, akinek van olyan anyagi háttere, esetleg családja, hogy ezt lehetővé teszi számára.
A tapasztalatom az, hogy a közigazgatásba és egyéb ilyen 'fizetős' helyekre szinte 'be kell születni' manapság. Ügyvéd mellé pedig az tud elmenni és dolgozni, aki ezt anyagilag megteheti.
De mi lesz azokkal, akik nem jutnak be az állig. szférába, viszont nincsenek anyagilag olyan helyzetben, hogy ingyen dolgozzanak?
Felvetődött itt az is, hogy aki nem akar ügyvéd lenni, ne menjen jelöltnek. Kérdezem, hogy állig.-helyek hiányában, (vagy legalábbis korlátozott számban van csak hely itt-ott) mi mást tehet, hogy legalább teljen a gyakorlati ideje?
Én se ügyvéd akarok/akartam lenni!
De miután két évig keresgéltem egyéb területeken, rá kellett jönnöm, hogy vagy ez, vagy semmi, és pályaelhagyó leszek.
Amivel meg csak az a gáz, hogy hiába még két szakmám, a dr.-rel túlképzettnek minősítenek, és ezért nem vesznek fel máshova. Van, ahol kimondják, van, ahol nem, de akkor is ez a helyzet.
A témánál maradva, szerintem a jelöltek többsége megelégedne a minimálbérrel, vagy ennek megfelelő kirendeléses pénzzel, én is csak a nulla fizetést nem vagyok hajlandó elfogadni, mert van azért egy határ, aminél jobban megalázni nem hagyom magam!
Üdv. :))


cila

Legislator # 2004.05.01. 10:53

Kedves Big Cat,

Mindkét félnek tenni kéne! A frissen végzetteknek ugyanúgy, mint a cinikus ügyvédeknek (itt a cinikus jelző, tehát csak az ügyvédek egy részére vonatkozik). Az álláskeresést nem oktatják az egyetemeken, sokan csak ötödéven ébrednek fel. Egyébként ügyvéd vagy:)?
Azt az ügyvédet meg zárja ki a Kamara aki 3 milliót kér a jelölttől, hogy foglalkoztassa.


Sunshine after the rain.

the big cat # 2004.05.01. 16:50

Kedves Gyula, nem vagyok ügyvéd, rémálmomban se forduljon elő, hogy az legyek.

És mégis hogyan zárja kia kamara? A korábban általam felvetett bedrótozásos módszert tartod jónak, vagy netán a jogtalanságot szenvedett jelöltnek kéne kezdeményezni az eljárást? Még mindig azt mondom, hogy a jelöltek azok, akik bármit is tehetnek, hogy ez megváltozzon, főleg, mivel ez egyedül nekik áll érdekükben, de mégha e téren valtozás is lesz, több jelölti munkahely nem lesz, sőt ha tisztességesen fogalalkoztatják őket, akkor kevesebb lesz. Ez nem a rosszindulat, hanem a túltermelés következménye. Ez a piaci logika.

Kedves cila,

nem értem miért nem értesz velem egyet, mikor a hozzászólásodban pont azt fejtegeted, hogy amit én mondtam, az marad benn, aki hajalandó akár ingyen is dolgozni. Hogy ezt miért teheti meg a mellékes. Nem azt mondtam, hogy legjobbak, legrátermetetbek maradnak benn, hanem azt, hogy az aki hajlandó ingyen dolgozni.

És igen, be kell születni, ez a túltermelés következménye, és igen a piaci logika sokakta pályaelhagyásra kényszerít, de kérdezem én miért baj ez? Ez a logikus következménye annak, hogy több jogászt képeznek, mint amennyire szükség van. Mégis kinek kéne megfizetni azokat a jogászokat, akikre nincs szükség? Akik jogásznak mentek tudták, vagy ha kellő körültekintéssel választanak pályát tudniuk kellett volan mi a helyzet ezen a pályán.

Egyébként pedig az állig helyekkel kapcsolatban nem értek veled egyet, közeli rokonom tavaly végzett, rövidesen talált két állig jogászi munakhelyet is, és most úgy néz ki, hogy összejön egy még jobban fizető harmadik. mindenféle különösebb kapcsolat nélkül.

Azon kívül ott a vállalati szféra. Egyre több jogászt fog felszívni a nagyválallatok törzskari szervezete. 8 éve az első munkahelyemen, egy osztrák válallalatnál az igazagatóság 9 tagjából 7-nek volt jogászi végzettsége (is). Ekkor már tudtam, hogy nekem is ezt a pályát érdemes bejárnom, és mára én is ott ülök egy ilyenben. És nem érzem magam pályaelhagyónak. Persze a vállalati szférában sem elég megvillantani a diplomát, sőt nembaj ha a jogi végzettség mellett más irányú végzettséged is van )én magam közgazdász is vagyok), de ezt munka mellett is meg lehet csinálni, viszont a tyúkperes ügyvédi irodákban előforduló ügyeknél sokkal komolyabb horderejeű, sé sokkal szélesebb szaktudást kívánó ügyekhez van szerencsém, plusz az aprómunak nem nekem jut, mert három ügyvédi irodát is foglalkoztatok erre.

Legislator # 2004.05.01. 23:27

Kezdeményezzen a jogaiban magát sértetnek vélő fél kamarai fegyelmi eljárást. Üdvös lenne, ha az Ügyvédi Etikai Kódex meg magát a kamarát hatalmazná fel eljárás megindítására a vétkes ügyvéddel szemben.
És midemellett el lehet menni a bíróságra is.


Sunshine after the rain.

the big cat # 2004.05.02. 12:04

Szóval akkor eljutottunk oda, amit az elejétől hajtogatok, csak a jelöltek tehetnek ez ellen valamit is, de nagy reményeket ne tápláljanak, a probléma oka nem a gonosz rabszolgatartó ügyvédekben keresendő, hanem a jogászok túltermelésében. Ezt csak kihasználják a gátlástalanabbak.

Leiterjakab # 2004.05.02. 12:43

Aki nagyvállalat törzskarában akar jogász lenni, annak mit javasolsz Big Cat? :)


Leiterjakab

the big cat # 2004.05.02. 12:55

Javaslom tanulmányozza Mr. Zorg vállatvezetési módszereit az Ötödik elem című filmből...:)))

Komolyra fordítva a dolgot, humán vagy pénzügyi mellékképzettséggel lehet talán legkönnyebben bejutni, levés cég tart saját jogi osztályt. Humán és Stratágiai területeken lehet valamit kezdeni, de aztán ha valaki elég rámenős a többi jön magától.

Leiterjakab # 2004.05.02. 15:00

A filmet nem láttam..:) Aludni sincs időm mostanában nem, hogy még moziba járni:)
Viszont köszönöm a tippet! És általában a jogász kezén kattan a bilincs, ha gazdasági bűncselekményt követ el a felügyelő bizottság? :-)))


Leiterjakab

the big cat # 2004.05.02. 15:41

Csak a rossz jogász kezén...a jó jogásznak mindig van egy ügyvédi irodától drága pénzen vett szakvéleménye. :)))

Egyébként meg te láttál olyat hogy valakit tényleg elültettek gazdasági bűncselekményért, aki legalább 8 számjegyű pént lopott el? Erre lehet valami törvény...

Egyébként a film nem mai gyerek, de az egyik legkiválóbb sci-fi paródia, amely az amerikai akciófilmeket parodizálja, azok elsőszámú sztárjának főszereplésével. (A film egyébként Made in Europe, mert francia)

Leiterjakab # 2004.05.02. 17:08

Ááá. Értem már, akkor úgy áll a dolog, hogy 10 E Ft-ig szabálysértés, 10 E Ft felett bűncselekmény, 10.000.000 felett pedig „Hű de ügyes vagy, látod így kell ezt csinálni!”.


Leiterjakab

the big cat # 2004.05.02. 18:31

Látom kapisgálod :)

Leiterjakab # 2004.05.02. 19:21

Bár a polgári jogot kapisgálnám ennyire, holnap pót-ZH, mert az elsőt lusta voltam megírni:))


Leiterjakab

Fred # 2004.05.18. 16:20

Nna, ehhez mit szóltok??

Carriera International
keres munkatársat
Ügyvédjelölt
munkakörbe

------------------------------------------------------------------------------
Elvárások:
  1. a Szegedi/Pécsi Tudományegyetem, vagy az ELTE jogi karán szerzett Summa cum laude, de min. Cum laude minősítésű diploma
  2. szakdolgozat polgári jogi témából (5-ös vagy 4-es érdemjegyű államvizsga polgári jogból)
  3. felsőfokú angol nyelvtudás
  4. minimum 1 éves, de nem több mint 2 éves gyakorlat
  5. angol nyelvterületen folytatott tanulmányok illetve nemzetközi ügyvédi irodánál szerzett tapasztalat előnyt jelent

Pozíció területe(i):
Jog/Közigazgatás

Munkavégzés helye:
Budapest
Fizetés:
bruttó 250 000.-ft, egyéni elbírálás alapján

------------------------------------------------------------------------------
Jelentkezés módja: Angol és magyar nyelvű önéletrajzát a carriera@carriera.hu e-mail címre várjuk. Kérjük, jelölje meg a pozíció referenciaszámát: 10071. http://www.profession.hu/…tisement.php?…
Leiterjakab # 2004.05.18. 18:31

Fred, aki nem a megjelölt egyetemek egyikére járt (de mondjuk megnyerte az jogi OTDK-t vagy külföldön is tanult stb.) az labdába se rúghat?


Leiterjakab

Legislator # 2004.05.18. 20:41

Lehet, hogy azért van így, mert megvan a jelölt:))?


Sunshine after the rain.

Legislator # 2004.05.18. 20:43

A legcoolabb az egészben a "fizetés": egyéni elbírálás alapján(?). Te szép vagy Maca, Te kettőötven vagy. A másik az első megszólalásig szép, az csak egyötven:)).


Sunshine after the rain.

Legislator # 2004.05.18. 20:47

Látod, Jakab, ennyit ér megnyerni az
OTDK-t:). Én nyolcadikos koromban az OPI történelem tanulmányi versenyén lettem megosztott III. díjas (I. és II. helyet nem osztottak ki, egyszer elmesélem). A kiírás szerint az ország bármely gimnáziumába fel kellett volna vegyenek. Én a Radnótiba akartam kerülni, a töris osztályba. Az igazgatónő azt mondta apámnak, hogy őt nem érdekli az Országos Pedagógiai Intézet, és ezért nem vesz fel:((((. Kicsit morc voltam.


Sunshine after the rain.

Leiterjakab # 2004.05.19. 06:59

Látod Gyula, ennyit ér megnyerni bármilyen tanulmányi versenyt...:) nem tudni kell, hanem "belepasszolni" a feltételekbe és megelégedni a bruttó 50.000. Ft-tal....


Leiterjakab

Asus # 2004.05.19. 07:59

és ugyebár Debreceni diploma szóba sem jöhet............

gergi11 # 2004.08.16. 05:46

huuu


gergi

gergi11 # 2004.08.16. 05:49

Csak a bizakodás kedvéért. Én Debrecenben végeztem 2003-ban, rite diplomával, tegnap ünnepeltem 1 éves évfordulóját ügyvédjelöltségemnek. Szuper jó helyen dolgozom, és a kutyát nem érdekelte, milyen minősítésű volt a diplomám, csak az, hogy a próbaidő alatt mit mutatok.
Õszintén szólva a gyakorlat nagyon más ám , mint ötösre vizsgázni bármiből is.


gergi

igugy # 2004.08.22. 15:58

Melyik városban dolgozol?

gergi11 # 2004.08.29. 05:58

Vidéki városban dolgozom, nem túl messze Budapesttől.


gergi

alorinc # 2004.09.08. 09:25

A helyzet amit mindenki tud, hogy nagyon sok friss diplomás van és munkahely kevés. Ezért nem is kell csodálkozni, hogy van aki megelégedik az 50e Ft-val és őt alkalmazzák. A piaci görbét mindenki ismeri, akinek nem tetszik az ne dolgozzon ezen a pályán.

Varsi # 2004.09.08. 10:59

Haligali Mindenkinek!

Bocs, hogy "beírok" a topicba, de keresem azokat a végzett joghallgatókat, akik most vesznek részt ingatlanforgalmi szakjogászi képzésen a JTI-n.
Szóval ez a mail nekik szól, azzal, hogy dobjanak már meg az e-mail címükkel.

Előre is köszi.

Varsi