Fórum joghallgatók újabb elöl     új hozzászólás


Gürizés minimálbérért

szfer # e-mail 2003.09.10. 21:31

Üdv! Kérlek osszátok meg gyakornoki tapasztalataitokat velem!
Magyar és nemzetközi irodák eltérő munkamódszere,a végzett munka a késöbbi lehetőségek,és a bérezés érdekelne! Előre is köszönöm!

cica # e-mail 2003.10.29. 22:58

Szerintetek jelenleg Magyarorszagon letezik olyan szakma, amely megbecsult, amely lehetoseget nyujt arra, hogy ne minimalberert kelljen dolgzni? Ezen kivul meg azt is szeretnem tudni, hogy mi a velemenyetek arrol, amikor el kell mennie meg az ot ev utan harom evet gyakornoknak, akkor ott valoban tudasra, a szakmai titokra tesz szert az ember, vagy csak ugy el van az irodaban, es az olyan munkakat bizzak ra, amelyebol tul sokat nem lehet tanulni?

Béres-Deák Attila # e-mail 2003.10.29. 23:23

"Mi az hogy!" Ahogy a tökfej Gyurcsányt idézzem. A pártálamban is befolyásos "szürke emnenciás" Apró Antal lányának a vejének lenni. Három évig azért kell gyakornokoskodni, mert az ügyvédi nyomulást így képzelik késleltetni.

attika

schultesz # e-mail 2003.11.01. 12:50

Kedves (elsősorban nemzetközi irodában foglalkoztatott) Jelölt-társaimnak néhány megjegyzést szeretnék tenni.

  1. Aki ilyen helyre küldi pályázatát legalább egy (bár gyakran több) idegennyelvet képes munkanyelvként alkalmazni, sokszor még egyetemistaként szerzett gyakornoki tapasztalattal is rendelkezik. Ezek a kvalitások - higgyétek el - csak a frissen végzettek egy kis szegmensét jellemzik, így bátran jelöljetek meg magasabb összeget fizetési igényként (min. 150-200 bruttó, igaz ebből még nem vesztek autót, persze a több diploma (pl. LL.M., szakjogász etc., bár a testnevelő tanári nem, ugyanúgy a nyelvvizsgák sem nagyon, hisz az utóbbi alapértelmezés), ill. a jó referenciák alapján ennél (akár jóval) magasabb összeg is kérhető, hátha összejön), különben a munkáltatók vérszemet kapnak, ill. a szem válik egyre véresebbé.

{A kvalitásokkal kapcsolatban mondottakat illusztrálja egy ismerősöm esete, aki vidéki egyetemen végzett, most egy pesti - szimpla - irodában dolgozik minimálbérért, de boldog a helyzetével (ti. hogy van munkaviszonya jelöltként a fővárosban), s bár rokoni szálak fűzik egy nemzetközi iroda vezető partneréhez, meg sem fordult a fejében, hogy ott próbálkozzon, hisz a diplomához szükséges (az ő egyetemén) egyetlenegy fránya angol vizsgát is csak óriási kínok árán sikerült megszereznie, más szóval ott ő valóban csak kávét tudna kevergetni, erre azonban ilyen helyeken nem jelölteket alkalmaznak. BIZONY A FRISSEN VÉGZETTEK KÖZÖTT INKÁBB EZ A TIPIKUS. Előttük persze nyitva állnak az egyéni ügyvédek ill. a kisebb magyar (értsd: nem nemzetközi) irodák, a bíróságok, ügyészségek, valamint a közig. általában. Bár a tülekedés itt is óriási.}

  1. Tudni kell, hogy egy jelölt a munkájával (az általa lekönyvelt órák után az ügyfelek felé kiküldött számlák útján) a neki adott fizetésnek min. a tízszeresét keresi meg az iroda számára. Ehelyütt megjegyezném, hogy van olyan angolszász iroda Budapesten, ahol a legnagyobb partnerek óradíja bizony 70.000 (hetven-ezer) Ft. Az aprómunkát azonban - ami eme díjban benne foglaltatik - természetesen a jelölt(ek) végzi(k).
  1. Egy kis biztatás a jövőre nézve: a szakvizsga után - feltéve, hogy nemzetközi irodánál maradtok - a fizetés nagyon nagyot fog ugrani. A végső cél - a de facto partneri szint - elérése után pedig már nem kell a banki alkalmazottakhoz, a közgazdászokhoz és az informatikusokhoz hasonlítgatni a jövedelmet: ha sokat dolgoztok (és vannak nagyobb projektek) annyit kereshettek egy hét alatt, mint az előző három egy hónap alatt - együttvéve. No persze addig el is kell jutni...
Leiterjakab # e-mail 2003.11.02. 21:19

Kedves Schultesz!

Érdekes ami írtál, lenne egy kérdésem:
Egy nemzetközi irodába való bekerüléshez is kell ugye "ismerettség", vagy nem?

Leiterjakab

Law1 # e-mail 2003.11.03. 12:36

Szerintem ezért a helyzetért, vagyis azért, hogy rengeteg a jogász, túlkínálat van és ebből kifolyólag minimálbérért vagy még annyiért sem dolgoztatják a jelölteket, részben a kormány a felelős. És itt nem akarok egy kormányt, legyen az FIDESZ vagy MSZP, kiemelni.

Véleményem szerint a politikusok, a kormány felelősége és kötelessége figyelmeztetni a fiatalokat, hogy bizonyos döntések milyen konzekvenciákkal járhatnak. A kormány, ugyan úgy ahogy az egyetemek tudják évek óta, hogy X-ezer jogászt ez a kis ország NEM bír el. Ennek ellenére az egyetem tartotta a pofáját, mert fejpénzt kapnak az államtól minden hallgató után. Õket nem érdekli, hogy lesz-e munkád vagy sem. A kormány tartotta a pofáját, mert inkább legyen még 5 évig egyetemista az illető, legalább addig sem munkanélküli és nem kell segélyeket kifizetni. A sok naiv fiatal pedig elment jogot tanulni, mert otthon anyuci, apuci fűtötte, hogy: "fiam, ebből jól meggazdagszol".

......... és most itt állunk, 400 fős évfolyamokról beszélünk, már lassan a járőr rendőrből is jogász lesz és annyian vagyunk, hogy még örülnünk kéne, ha az ügyvéd kifizeti a minimálbért.

Álláspontom szerint az egyetem, de főleg a kormány felelőséggel tartozik az ország polgárai felé, ide tartoznak a fiatal egyetemisták is. Fel kellett volna a politikának vállalni a fiatalok érdekében, hogy a szemükbe megmondják: "nem érdemes jogra járni, sokan vagytok, rosszak a munkakondíciók"! Ezt senki nem merte, kényelmesebb volt kussolni.

...... és most mi isszuk meg a levét.

Leiterjakab # e-mail 2003.11.03. 12:39

Akik bent vannak, azok kiteszik a "MEGTELT!" táblát... nekik már mindegy...

Leiterjakab

Béres-Deák Attila # e-mail 2003.11.04. 01:16

Nem az akármelyik kormány a felelős, hanem aki elmegy minimálbérért jogi doktori diplomával jelöltnek. Legyen már egy kis tartás! Nem 80-as évekbeli kozmetikus tanulókról van szó.

attika

Law1 # e-mail 2003.11.04. 08:56

Kedves Attila!

Te nagyon könnyen dobálózol ilyen megjegyzésekkel, hogy az a jelölt a hibás, aki elmegy minimálbérért gürizni. Lehet, hogy Te azon Rózsadombi csemeték egyike vagy, akinek apuci szerzett egy tuti állást vagy legalábbis ki tudja pótolni a havi 50 ezret még egyszer 50 ezerrel. De arra is gondolj, hogy rengeteg olyan frissen végzett jogász van, aki egyrészt örül, hogy állást kapott és nem neki kell fizetnie a járulékokat, másrészt szülei nincsenek abban az anyagi helyzetben, hogy támogassák havi X ezerrel. Szerintem Budapesten, ha valakinek nincs saját lakása, hanem bérel, akkor nettó 100-150 ezer kell a megélhetéshez (lakbér, rezsi, kaja, bérlet, stb). Aki meg nem olyan családból jön, hogy ezt a szülők kicsengetik zsebből az örül, hogy haza hoz nettó 43-at és összeköltözik 4 másik fiatallal egy albérletbe, ……. és egy év múlva, amikor kirojtosodik az öltönynadrágja azt sem tudja miből tegyen félre 10-15 ezret új nadrágra.

Tehát ez egyáltalán nem tartás kérdése, hanem anyagi háttér kérdése. De gondolom ez olyanoknak, akiknek apuci, anyuci szakvizsgáig tolta a pénzt és esetleg még otthon is laktak, azoknak ez eszükbe sem jut, hogy ilyenek is vannak.

the big cat # e-mail 2003.11.04. 18:48

Kedves Law!

Én 9 éve kezdtem dolgozni, amikor Bokros csomag stb. volt, a fizetésem 263-át albérletre költöttem, és ma szerencsére 40x annyit keresek mint akkor, ehhez semmiféel családi anyagi segítség nem jött. és protekcióm sem volt soha az életben sehol, de nem hagytam magam kizsákmányolni, és aszaktudásom annak adtam el, aki többet volt hajlandó fizetni.

Nem sírni kell, meg nyávogni, hanem boldogulni. Igaza van Attilának, ha senki sem lenne hajlandó semmiért dolgozni, akkor többet fizetnének. akinek meg megvan a szaktudása, és gyorsan képes tanulni, tapasztalatot szerezni, az gyorsan is fog előre jutni. De nem mindenki!, De bocs ez a piac. Kommunizmus konyec. Anyuci meg apuci pénze bejuttahatja egy jó irodába, de gyorsan kivágják, ha nem teljesít.

Béres-Deák Attila # e-mail 2003.11.04. 20:20

Kedves Law1!
Apucim nem rózsadombi és nem juttatott be sehova. ( 1909-ben született, önerőből gazdatiszt lett, ahonnan a II. VH kimozdította. Visszatérni nem tudott oda, mert a komcsiknak rendszer idegen lett.)
Amit leírtam az 43 éves élettapasztalatomból levont következtetésem. Ha olcsón adod magad, akkor olcsón vesznek meg. Ez ilyen egyszerű.

attika

Law1 # e-mail 2003.11.05. 08:40

Ez sajnos nem ilyen egyszerű. Lehet, hogy az elméleti szinten úgy hangzik, de a gyakorlatban - már pedig ezt 43 éves tapasztalattal tudnod kellene - máshogy működnek a dolgok.

Több mint 20 évig Ausztriában éltem. 4 szemesztert jártam ott jogra. Magyarországon Cum Laude minősítéssel végeztem el a jogot, majd L.LM. diplomát szereztem Ausztriában kitűnő minősítéssel miközben több mint egy évig dolgoztam Bécsben egy osztrák ügyvédi irodában. Tökéletesen beszélem a német szaknyelvet is és angolul is kb úgy mint magyarul, mert közel 3 és fél évig Kanadában éltünk.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a fentiek ellenére ezt itt Magyarországon kutyát nem érdekelte. Amikor visszajöttem Ausztriából kb 10-12 helyre beküldtem az életrajzom (mind nemzetközi iroda) azzal a reménnyel, hogy valakinek csak szüksége lesz egy olyan jelöltre, aki:

  1. L.L.M. diplomát és több mint egy éves munkatapasztalatot szerzett Ausztriában.
  2. tökéletesen beszél németül (+szaknyelv) és folyékonyan angolul.

Hát tévedtem! a 10-12 irodából három helyre hívtak be interjúra. Ebből az egyik már több mint másfél éve ígéri, hogy visszaszól. :-)))

Egy másik 3 hónappal később hívott, hogy kellek nekik és a harmadik csak azért hívott mert ismerős szólt. A vicc az, hogy munkát is kaptam abban az irodában és meg voltak velem elégedve. De amikor először beküldtem az életrajzom és még nem szólt az ismerős még csak nem is válaszoltak.

Innentől kezdve számomra evidens, hogy itt Magyarországon nem az számít elsősorban, hogy mit tudsz letenni az asztalra, nem számít, hogy a német/osztrák ügyfeleknek rohadtul nem mindegy, hogy valakivel anyanyelvi szinten tárgyalhatnak vagy csak motyog valamit németül, hanem az számít, hogy ki szólt az érdekedben.

És azt is tudom, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki itt Magyarországon így járt. Nagyon nehéz állást találni és a fentiek után hidd el sokan vannak, akik örülnek ha kapnak valamit. Sokan nem tehetik meg azt hogy ilyenkor nekiállnak keménykedni, mert az utcán maradnak. Na és ha a szülők nincsenek abban az anyagi helyzetben, hogy ezt a néhány hónapot megfinanszírozzák, akkor mit ajánlasz annak a fiatal munkanélküli jogásznak, akinek talán van tartása, de pénze nincs???

Law1 # e-mail 2003.11.05. 08:43

...... Te könnyen osztod a jó tanácsokat 43 éves tapasztalat után. Pályakezdő lennél hidd el kicsit visszafogottabban kezelnéd a témát!

Béres-Deák Attila # e-mail 2003.11.05. 20:45

Ki osszon tanácsokat pályakezdőnek, pálykezdő? voltam én is pályakezdő.

attika

Law1 # e-mail 2003.11.06. 08:00

Na de mikor? Nem mostanában.

Fiore # e-mail 2003.11.06. 15:16

Egyetértek Law 1 véleményével!
Én még csak hallgató vagyok,de ha eszembe jut,h nemsokára végzek pánikba esem mert kilátástalan a helyzet az elhelyezkedést illetően! Nekem "sajnos" nincsenek százezreim vagy esetleg millióim,h egy "tiszteletreméltó" ügyvéd mellé kerülhessek jelöltnek és majd felkészülhessek a szakvizsgára! Ami a legrosszabb,h az egyetemen is a tanáraink azzal "bíztatnak",h készüljünk fel,h nem fogunk munkát találni ha nincs ismeretségünk és munkanélküli (dr) jogászok leszünk! Ugyhogy ne sírjunk a minimálbér miatt, hanem a kezünket tegyük össze ha valaki egyáltalán szóba áll velünk és ennyiért honorálja majd alantas munkánk! Mert azért azt jegyezzük meg,h sehol nem várják tárt karokkal,jó fizetéssel a frissen végzett jogászokat!

Leiterjakab # e-mail 2003.11.06. 16:35

Diplomás munkanélküli-képzés

Leiterjakab

Béres-Deák Attila # e-mail 2003.11.06. 17:57

Látod LAW 1!
Pesszimista és minden alapot nélkülöző felfogásod mennyi kárt okoz. Szegény FIORE, ha Veled ért egyet, akkor jobb, ha a jogászi pályát messze elkerüli.
Üdv:

attika

the big cat # e-mail 2003.11.06. 19:05

Ezt egszerűen nem értem, ha ilyen kilátástalan, akkor mégis miért mennnek ennyien erre a pályára?

Fogja már fel mindenki, szabad ország, szabad polgárai, szabad akaratukból döntik el mit akarnak. Ha olyan rohadt kilátástala a jogi pálya, nem kell jogásznak menni. Ha megéri az elején minimálbérért gürizni, poloskás albérletben négyen lakni, akkor meg mégsem olyan kilátástalan a dolog, hiszen mindenki abban a reményben teszi, hogy busásan megtérül majd ez neki.

Béres-Deák Attila # e-mail 2003.11.06. 19:12

Ez a lényeg . De Te is elmagyarázhatnád "Jog elsőnek", hogy nem a pesszimizmust kell erőltetni, hanem az optimizmust. Arra kell sarkalni a pálykezdő kollégákat, hogy kérjék meg "munka erejük" árát. Állam- és jogtudományok doktoraként ne lakjon méltatlan albérletben és ne fogadja el alamizsnát.

attika

Béres-Deák Attila # e-mail 2003.11.06. 19:16

Miért van még eza hülye reklám a jobb oldalon? JAKI nyiltan közölte a Károllyal, hogy jobb lenne eltávolítani, mégis itt van?
Valakinek érdeke a jogász palántákat elbizonytalanítani. De hogy miért azt nem értem?

attika

sessionID #   2003.11.06. 19:23

Ezt egszerűen nem értem, ha ilyen kilátástalan, akkor mégis miért mennnek ennyien erre a pályára?” (the big cat)

Szerintem arról van szó, hogy a közelmúltban telt meg a piac (tehát kimutatható mondjuk statisztikai adatokkal, hogy ez így van), de ez még nem annyira közismert tény, hogy ezt is figyelembe vegye egy jogi karra jelentkező fiatal. Hosszú évekig ugyanis közhely volt, hogy a jogász jól keres és biztosan jó állást talál.

Amikor rádöbben, hogy a korábbi (jóhiszemű ;) elképzelése nem fedi a valóságot, akkor... nos akkor pl. írnak ilyen fórumokba.

Szóval sztem ezért mennek ennyien a pályára, mert amikor jelentkeznek, akkor még nem tudják, hogy baj van.

the big cat # e-mail 2003.11.06. 20:11

A jogi pálya már vagy 10 éve telített. Aki most van szakvizsga közelében, az amikor egyetemre ment, már tudhatta volna, ha tőle elvárható körültekintéssel választ pályát.

Íme az én magyarázatom:
A 18 éves palánta azt látja, hallja, hogy a jogászok krőzusok, dolgozniuk amúgy is alig kell, és a jogászbálok az egyetemi élet legnagyobb partijai. Nosza menjünk jogásznak és majd könnyen akasztunk sok pénzt. Ugyan mondták, hogyí ez épp nem ennyire egyszerű, de ez csak a kisstílűek okoskodása, ő úgyis kisujjából fogja kirázni. Aztán az egyetemen szépen lassan kiderül, hogy a jog enm is olyan egyszerű, hogy csak alegjobbaknak van azonnal jó állás, és hoyg a gyakorlat megszerzése még vagy öt év, amiután már kezd annyit keresni, amennyiből eltarthatja magát átlagosan. és az is kiderül, hogy a legtöbben sohasem lesznek krőzusok, már akkor igen szerencsésnek mondhatják magukat, ha önálló ügyvédként a felső középosztályba tornászhatják magukat, de legtöbbüknek csak az alsó középosztály fog jutni valami közhivatalban, vagy ügyészségen, bíróságon. És ez bizony elkeserítő perspekítva az amcsi filmekben látott sztárügyvédek életéhez képest.

Tessék tudomásul venni, hogy verseny van, a jók itt is jobban fognak élni, a gyengébbek meg rosszabul. van aki előnyösebb helyzetből indul, de ugyanúgy mint más szakmákban ez ledolgozható. De mindenki nem érhet a csúcsra, mert akkor az már lapály.

Béres-Deák Attila # e-mail 2003.11.06. 20:43

Van még egy gond. A közigazgatás tele van jogilag képzetlen emberekkel. Most akarják leépíteni a közigazgatási " szakembereket". A leépítés során el kell küldeni azt aki jogilag képzetlen és fel kell venni a jogászokat . Emlékezzetek vissza a "New Deal" programra az USA-ban! Ha Roosevelt tudta, akkor a mi "nagyjaink" 50 évvel később miért nem tudják?

attika

Fiore # e-mail 2003.11.07. 09:50

A jogi pályára nem a pénz miatt mentem,hanem mert érdekelt! Amit az előzőekben írtam tapasztalatból írtam vagyis amit magam körül látok! Abban igazatok van,h a jobbaknak majd sikerül jó munkát jó fizetésért találni! De azt mondjátok már meg nekem,h akkor a tanárok miért ezzel kezdik minden előadásukat? Elveszik a hallgatók kedvét az egész szakmától és utána következhet érdemben az anyag! Nálunk így zajlanak a konzultációk többnyire! Én nem 18 éves voltam mikor jogra mentem igy többnyire életszerüen láttam a dolgokat és tisztába voltam (vagyok) vele,h a jók közé kell tartoznom ha elakarom érni a céljaimat és ezért csak én tehetek! Vagyis a válaszom az, h azért nem nevezném magam teljesen pesszimistának már csak azért sem mert nagyon szeretem a jogot és ezért mindent elfogok követni,h ezt majd művelhessem is azért a pénzért amit megérdemlek! Szóval nem fogom és nem szeretném a pályát nagyívbe elkerülni mert nekem ez az életcélom,h jogász lehessek!