Szerintem lehet normális jelölti állást találni kapcsolatok nélkül is. Legalábbis nekem többször is sikerült, a fizu is rendeben volt-van (jóval több, mint a minimál), pedig nappaliról kiszédült fiatal csikó vagyok.
Vannak rendes ügyvédek, akik nem rabszolgát akarnak, hanem kollégát, akire lehet (hosszú távon és lojalitás-odaadás szintjén is) számítani. Nekem legalábbis valamenyi munkaadóm ilyen volt. De az évfolyamról mindeki, akit ismertem, így járt, igaz van köztük kapcsolati jelölt is.
Szóval mielőtt valaki fiatal csikózik, inkább gnodolkodjon el azon, hátha valamit rosszul csinál. Túl soknak sikerült tisztességesen (értsd: kapcsolati tőke nélkül) és jól a pályakezdése ahhoz, hogy bárki szapulásba kezdjen. Ami nem mellesleg etikátlan is. És erre nem mentség, hogy mások is azok.
A kapcsolati részét nem vitatom a pályának, de a saját tapasztalatomból (meg még az évfolyamomról kb 32 barátom tapasztalatából) tudom, hogy nem lehet minden kudarcot erre fogni, mert bármíly hihetetlen, van tisztesség a zúgügyvédek szintjétől a csúcs nemzetközi gurukig mindenhol. Persze nem evidencia, hogy elsőre megtalálja az ember pont azt az ügyvédet, de az általánostás nagy hiba. Egy ügyvédjelöltnél pedig főleg az. Miként fog egy ilyen jelölt belebújni az ügy egyedi sajátosságaiba, ha ilyen a jelleme?
Önvizsgálat, plíz!
Egy fiatal nappalis csikó, aki elhalássza a jó állást a vén rókák elől.