haszonélvezet contra jelzálog


Leiterjakab # 2003.08.08. 14:05

szívesen.


Leiterjakab

Nagy Stefánia # 2003.08.07. 13:32

Köszi szépen!


nstef

Leiterjakab # 2003.08.07. 08:54

Kedves Nagy Stefánia!

Az ingatlannal való rendelkezés joga a tulajdonost illeti meg, a Ptk. 112.§ szerint joga van ahhoz, hogy a dolgot biztosítékul lekösse vagy azt más módon megterhelje. ez azt is jelenti, hogy arra jelzálogot is felvehet.

A haszonélvezönek tehát nincs beleszólása a tulajdonosi jogok gyakorlásába. De egyszersmind ez nem is érinti a haszonélvezö helyzettét, ugyanos a Ptk. 157.§ (4) szerint a h.é.-i jog határozott ideig de legfeljebb a jogosult élete végéig áll fenn. Határozott idöre történö alapításnál a szerzödésben lehet megjelölni azt az idötartamot/idöpontot/bontófeltételt, ami a h.é. megszünését eredményezi.
 Arra akarok kilyukadni, hogy a zálogosítás nem szünteti meg a haszonélvezeti jogot, de a zálogfedezet értéke kisebb lesz nyilvánvalóan amit, hogy az elzálogosított ingatlant haszonéllvezeti jog terheli, ha a kielégítési jog megnyílik (tehát, ha jön a végrehajtó...), akkor a zálogjogosult csak haszonélvezeti joggal terhelt ingatlanból kereshet kielégítést, tehát nem dobhatja ki a haszonélvezöt, a Ptk. 157.§ (3) szeint a h.é.-i jog a a dolog tulajdonosának személyében bekövetkezett változásoktól függetleül fennmarad.

Én így értelmezném egy konkrét esetben a Ptk. szabályait, nem tudom, hogy mások is így látják-e.

Tisztelettel,  


Leiterjakab

Nagy Stefánia # 2003.08.07. 08:39

SZiasztok!
Le tudná írni nekem valaki, hogy mi történik akkor, ha egy haszonélvezettel terhelt ingatlant meg akarsz terhelni jelzáloggal? Haszonélvező helyzete...


nstef