Ügyész / ügyvéd


Rexor # 2006.12.01. 12:19

Röviden az a lényeg, hogy nem érdemes a pénzzel pedálozni, mert az senkinek sem esik jól. A lényeg, hogy valaki szeresse amit csinál, és ehhez nem kell gazdagnak lenni. Law: valószinű, hogy nem akartál senkit sem megbántani, de azért tényleg van ami rosszul eshet másnak, és nem azért mert irigyek lennének, csak senki nem szereti ha bármilyen szinten lebecsülik azt, amit csinál.

Türelmes: azt azért hadd kérdezzem meg, hogy kerül ehhez a témához a bal és a jobboldal kérdése? (hacsak úgy nem legalábbis ebbőla megközelítésből, hogy aki ügyvédi irodában dolgozik az baloldali, a többiek pedig jobbosok) Bár tudom, én is az ellenkező oldalon állok :)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.01. 10:48

Ja, hogy az elérhető maximumok... Én meg úgy olvastam, hogy havi nettó 200-250 ezer az pocsék fizetlés...

Law1 # 2006.12.01. 10:42

Félreértés ne legyen, én arról beszéltem végig, hogy anyagilag milyen maximumot lehet elérni és hogy miért nem kellene nyálverésnek tekinteni, ha valaki ezt a maximumot eléri. Egy szóval sem mondtam azt, hogy ez a szakma csúcsa és minden más rossz. Természetesen a közigben is lehet találni kihivásokat és jó pénzt fűszerezve egy kicsivel több szabadidővel. Sőt annak is tudok örülni, aki ki tud lépni a nagy irodák mókuskerekéből és egyéni ügyvédként megállja a helyét, ügyfeleket tud szerezni és emellett szépen keres. És ebből kifolyólag a kritika nem is neked szólt Kirby, hanem azoknak a kollegáknak, akik irodában, cégnél vagy akár a közigben nem érik el azokat a szakmai sikereket mint pl. Te és anyagilag sem tudnak előre lépni és ebből kifolyólag mindenkin kiengedik a frusztrációjukat. Semmi bajom ha valaki máshol boldogul szakmailag és anyagilag, de valószínűleg nem az ilyenek irigykednek azokra, akik 600-800 ezer forintokat keresnek. Én is szívesebben keresnék 500 mint akár 800 ezer forintot ha cserébe a magam ura lehetnék, de ettől még nem tekintenék senkit nagyképű nyálverőnek, aki esetleg 3-szor annyit keres mind én. Ö ezt az utat választotta, más pedig egyéb célt tűzött ki magának. Mindegy merre mész, a gond ott van, ha eltéveszted a célt és sem szakmailag sem anyagilag nem találod meg a helyed.

Türelmes # 2006.12.01. 10:36

Law1 röviden annyit:

Magyaro egyik legnagyobbhazai cégénél dolgozom.Nemrég kezdtem,tehát nem "kis vállalatnál gürcölök".Nem vaok frusztrált,csak az zavar ha vki felvág.Örülök a sikereidnek és az lenne a legjobb, ha minél több olyan magyar koponya lenne aki előrébb viheti a dolgokat ebben az "elk*rt" országban.tudom h balos vagy Law,tehát a másik oldalon állsz,mint ahol én.Ez ismagyarázza a nézetkülönbségünket sokmindenben.Bocs,nem tom folytatni.Mennem kell.hali

unamuno # 2006.12.01. 10:27

Gondoltam, hozzászólok ehhez a témához, merthogy nekem is volt ezzel kapcsolatban tapasztalatom.

Én eredetileg közigazgatási jogtanácsos voltam, aztán egy ügyvédi iroda elhívott magához. A közigben megkerestem a havi 250.000 Ft-ot, az ügyvédi irodában viszont havi 800.000 Ft + Áfát kaptam. Sem nyelvtudás nem kellett hozzá, sem kapcsolatok. Egyszerűen megtetszettem az ügyvédnek, aki együtt dolgozott velem az egyik perben.

Másfél évig voltam ott, de olyan kibékíthetetlen ellentétek merültek fel közöttünk, hogy inkább otthagytam az irodát, ahol egyébként egész nap csak a lábamat lógattam, és ötleteket adtam a többi kollégának, mert érdemi munkát nem kellett végeznem. Ez nem elégítette ki a szakmai elvárásaimat, ezért inkább elmentem onnan. Most szerény kis magánügyvéd vagyok, nem keresek meg többet havi 400.000 Ft-nál, de legalább a saját uram vagyok és eszem ágában sincs a továbbiak folyamán bármiféle ügyvédi irodában is állást vállalni.

Law1 # 2006.12.01. 10:25

Rexor, igazad van, de azt hozzáteszem, hogy felvágásról szó sem volt. Szárazon felvázoltam a tényeket, kilátásokat. Ennyi. Egyetértünk?

Law1 # 2006.12.01. 10:23

Elfogadom és iagazad van. Na de írtál ott háttérröl és kapcsolatokról is. Erre szerettem csak reagálni.

Kirby # 2006.12.01. 10:19

Kedves Law1

a saját kudarc másra kenéséről annyit, hogy az ügyvédi irodában, ahol voltam, 80%-ban német ügyfelekkel dolgoztunk, meg van a nemzetközi felsőm németből, egy közép angolból, és felajánlották, hogy maradjak ott jelöltként.
A szomorú az, ahogy te látod az egész ügyet. Az olyanok szemében, mint te, kedves law1, azok, akik nem menő irodában dolgoznak, vagy egyszerűen csak közigben, az azt jelenti, hogy becsődöltek, az már eszedbe sem jut, hogy nem mindenkinek életcélja ügyvédnek lenni, de neked, aki már a homokozóban is nemzetközi ügyvédet játszottál, ez egyszerűen elképzelhetetlen.

Mint írtam is, kipróbáltam, megismertem milyen ügyvédi irodában lenni, ja és nem kávét hurcoltam meg hivatalokba jártam csak, hanem érdemi munkát végeztem, de nekem ez nem jön be, ennyi.
Jelenleg közigben dolgozom, de mégis teljes embernek érzem magamat:-)

Rexor # 2006.12.01. 10:11

Hm.. az örök téma :). Én is dolgoztam nemzetközi ügyvédi irodában, és tény és való, hogy
fizetés/munkatapasztalat/nyelvgyakorlás szempontjából nagyon jó helyek, és tényleg jó úton van affelé az ember, hogy ne trolival járjon dolgozni (már akit zavar ez :).. kis off : én jobb szeretem a bkv-t mint a dugóban való szötymörgést autóval, amrt közben tudok olvasni is.. off vége.

Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy ilyen fizetést bezony nem adnak ingyen.. tehát cserébe felejtsd el hogy magánéleted van, szokj hozzá, hogy néha hajnalig benn kell lenned a munkahelyen, és a mindennapi vacsorádat a rendelt pizzák fogják adni. Mindenki döntse el mi éri meg neki.. szerintem az élet túl rövid ehhez. Viszont igaza van law-nak a fizetéseket illetően.

Abban is egyetértek, hogy nem az a nyálverés, ha valaki sokat dolgozik azért hogy elérjen valamit, hanem az, ha valaki felvág ezzel.

Law1 # 2006.12.01. 10:10

Kirby, ezek a leggyakoribb kifogások amiket hallok: a háttér. Ugyan már. Nagy irodában dolgozom és tudom, hogy a nagy irodákban dolgozó ügyvédek és jelöltek 95%-a nem protkóval jutott be, hanem a nyelvtudásuk, szakmai felkészültségük és esetleges külföldi szakmai tapasztalatuk miatt. Ezek közül nagyon sokan vannak, ahol apuci nem bankár, agysebész vagy vezérigazgató, hanem szimplán önerőből jutottak ide. Ennyit erről a háttérről. Ami pedig az anyagi hátteret illeti úgy gondolom, hogy nem csak milkós családból származó csemeték tanulhatnak meg nyelvet profi szinten, nem csak milkós gyerekek mehetnek külföldre. Erre vannak az ösztöndíjak.

… de persze mindig egyszerűbb a saját kudarcot másra kenni.

Law1 # 2006.12.01. 10:01

nem vagy irigy, akkor szimplán csak frusztrált és rosszindulatú lehetsz, mert képtelen vagy örülni azoknak, akik bejutottak olyan helyre, ahol nem csak szakmailag, hanem anyagilag is nagyon megbecsülik őket. Minden esetre a „lehet itt nyálat verni” (idézlek) kijelentésed nem volt barátságos és nem éppen arra vall, hogy tolerálni tudnád más sikerét – ami véleményem szerint általában az embereknél abból fakad, mert rosszindulatúak, vagy irigyek a másikra és szimplán frusztráltak a saját helyzetük miatt.

Hidd el nagyon sajnálom, hogy ezek szerint jóval kevesebb pénzért gürizel valamelyik cégnél mindezt 5 év kemény tanulás után, de legyünk őszinték: Te választottad. Senki nem mondta neked, hogy csak ide mehetsz, senki nem mondta neked, hogy nem tanulhatsz meg profi szakmai szinten egy vagy akár több idegen nyelvet. Van ismerősöm, aki most nemrég 6 év után elment a Videotontól (tehát nem egy sarki magyar Bt-ről beszélünk) azért, mert szakvizsgázott jogtanácsosként – hangsúlyozom – bruttó 300ezer volt a fizetése, miközben egy nagyobb irodában ügyvédjelöltek keresnek ennyit 2-3 év után. Ez van. Ezért mondom, hogy mindenki lehetőleg még az egyetemen döntse el, hogy merre akar. Láttam én is nagyon sok társamat az egyetemen, akik végig bulizták az 5 évet, bagóztak magasan a komoly nyelvtanulásra és még csak meg sem próbáltak pályázni egy külföldi ösztöndíjat (egy fillérükbe nem került volna a külföldi gyakorlat), mert úgy gondolták, hogy egyetem után úgy is lesz valahogy. Lett is. Most valahol elvegetálnak valamelyik sóhivatalban majdnem hogy ügyintézőként vagy a gyámhivatalban, ahol a kollegák átlagéletkora 55 és a szakmai kihívás egyezik egy TESCO pénztáros szakmai kihívásával. El is tudom hinni, hogy ez borzasztóan frusztráló lehet és ilyenkor hajlamos az ember az egész világot és azokat a „nyálverő” kollegákat hibáztatni, akik előrébb tudtak lépni anyagilag (meg talán szakmailag is), de jobb lenne azon elgondolkodni, hogy miért is kell ilyen helyen dolgozni, miért kell minden nap felkelnem és egy olyan munkahelyre mennem, ahol ennyi munkáért, jogi diplomával a kezemben ennyi pénzért kell dolgoznom.

Tehát tök mindegy, hogy mi vezérelt abban a pillanatban, amikor „nyálverőnek” tituláltál – legyen az irigység, rosszindulat vagy csupán a frusztráció – nem én tehetek a helyzetedről. Sőt egyáltalán nem minősíthető negatívumnak, ha valaki él a lehetőségeivel és olyan drágán mint lehet eladja magát a piacon. Bárki megteheti, aki úgy áll hozzá.

Kirby # 2006.12.01. 09:41

Türelmessel abszolút egyetértek.
Nagyon sokat számít a háttér is amivel indul az ember, na meg a kapcsolatok sajnos.....
Mondjuk azért nem izgat a dolog, mert dolgoztam egyetem alatt gyakornokként ügyvédi irodákban és egy életre megutáltam az ügyvédi létet, nem az én világom, ennyi.

Türelmes # 2006.12.01. 09:08

szeretném,h a tudnád, hogy nem haraxom rád.Azonkivül nem vagyok irigy.Én személy szerint nem ügyvéd mellett hanem egy vállalatnál dolgozom,és valóban nem keresek 750 ezer ft-ot,de lehet h azért,mert csak idén végeztem pécsen.
És most ne haragudj,de nincs időm többet irni,mert ma 3 db szerződést kell megirnom.Õszintén irigyellek, h neked van lehetőséged munkaidőben 15 gépelt oldalt irni :o)
szép napot nektek!

Law1 # 2006.12.01. 07:52

Nyálat verni? Miről beszélsz kedves Türelmes? Talán sérti az önérzetedet, hogy vannak jogászok – igaz, korlátozott számban – akik tisztességes fizetést visznek haza? Miért lenne nyálverés arról beszélni, hogy komoly nyelvtanulás, esetleges külföldi gyakorlat/tanulmányok után igen is nagy esélye van valakinek arra, hogy rövid időn belül (még ha talán nagy ritkán nem is egyből) el tud helyezkedni olyan ügyvédi irodában (legyen az külföldi háttérrel rendelkező vagy magyar), ahol a munkatehernek és a felvállalt felelősséghez képest tisztességes fizetést és infrastruktúrát (szoba, számítógép, fax, nyomtató, titkárnő, stb.) biztosítanak neki. Na de nem csodálkozom a reakciódon, mert számtalanszor láttam, hogy a Magyarországon lassan már nemzeti sporttá váló irigység ezt váltja ki valakiből. De persze nem akartam személyeskedni.

Látom nagyon sok évfolyamtársamnál is, hogy a gimiben meg az egyetemen sajnálták az időt a komoly és kemény nyelvtanulásra, és most elvegetálnak kis pénzért a gyámhivatalban, valamelyik alapítványnál vagy éppen ügyvédként egy panellakásban, ahol egy személyben ők az ügyvéd, a lótifuti jelölt és a titkárnő. Õk is hasonlóan beszélnek azokról, akiknek sikerült bekerülni olyan irodába vagy céghez, ahol anyagilag is megbecsülik az embert. Nyálverőknek, nagyképűnek titulálják őket. Szerintem meg semmi nyálverés nagyképűsködés nincs abban, ha valaki éppenséggel nem bulizza végig orrba szájba az egyetemi éveit, hanem úgy mond befektet a jövőjébe azzal, hogy nyelveket tanul és esetleg megpályáz külföldi ösztöndíjakat majd ezt követően sikerül is neki bekerülni egy jó munkahelyre. Valamint szerintem pont nem az a normális, hogy a diplomás jogászok nagy része végig küzd egy komoly egyetemet, majd átlag nettó 150.000 forintot keres valahol, ami átszámítva ca. 600 Euro. Ennyit meg lehet keresni Ausztriában újságkihordással is. Szomorú de így van. Attól, hogy valakinek sikerül szakmájának, munkaterhének és felelősségének méltó fizetést elérnie, még nem kell nyálverőnek, nagyképűnek titulálni.

Igaz valóban, hogy az ügyvédek többsége nem ilyen helyen dolgozik, de továbbra is állítom, hogy ha valaki nagyon nekifekszik az idegen nyelvtanulásnak, esetleg még be tud vállalni egy külföldi ösztöndíjat (de ez messze nem számít annyit, mint a nyelvtudás), akkor nagy esélyei vannak, hogy valamelyik jól fizető irodában el tud helyezkedni a diplomaosztást követő 3 hónapon belül (de mehet ez 1 hét alatt is).

Persze mindenki döntse el maga, hogy mit szeretne elérni, de úgy gondolom, hogy nem kell nyálverőnk titulálni valakit, aki szeretne anyagilag többet kihozni a szakmából, azért mert tudja, hogy – főleg Budapesten – nem lehet nettó 150-200 ezer forinttal egyről a kettőre lépni. OK, éhen halni nem fog senki ennyi pénzzel, de nagyobb lakásra (esetleg házra), új autóra, stb. nem futja. Már pedig az ügyvédek nagy része szerintem nem azért választotta ezt a szakmát, nem azért gürcölt végig 5 évet az egyetemen, hogy az életét lehúzza egy 40 nm-es panellakásban és mindennap trolival robogjon a munkába. Ezen elgondolkodhatsz kicsit Türelmes mielőtt frusztráltan nekiesel máskor valakinek azért mert ő esetleg elérte azt, ami neked nem jött össze. De persze nem akartam személyeskedni.

Türelmes # 2006.12.01. 06:48

sziasztok.már másocor olvasok bele ebbe a topikba és nem álom meg h ne szoljak bele.

1. amiről Law1 beszél, a kezdő álomfizetéseket illetően,nagyon kivételes.nem,ismétlem nem ez az általános.Aki ebben 2elkedik,kérdezze+ a pécsi,szegedi,bp-i frissdiplomás álláskereső jogászok hadosztályait.Lehet itt nyálat verni,de fölösleges.olvastam már máshol is Law1 hozzászólásait és kb tudom,mien ember.Persze nem szeméeskedni akartam.

2.Thea: ahogy észrevettem,számit az egyetem,ahonnan jöttél,persze nem bevallva.A misolci nem egyenlő a pécsivel,de mégmindig jobb hírű,mint a Pázmány,bár már találkoztam ügyvédi irodában pázmányos jelölttel :o) csak azt tudom mondani,hne foglalkozz ezzel,ha találsz/találtál helyet ahol alkalmaznak,ne törödj vele,ha nem 750ezer ft a fizetésed,és ne foglalkozz azzal,hol tanultál,csak ügyesen intézd amit rádbiznak.

Eweol: nem tudom,hogy iga
  • e az,hogy "jol van ez igy".Persze a te szemszögedből lehet.mindenkitudja, hogy vannak olyan társadalmi csoportok,akik még a dualizmusra visszanyúlóan (sőt) kisajátították az ügyvédi szakmát,és még most is erősebbek mint valaha.Ha vki közéjük tartozik,annak tényleg jol van ez igy.Sztem pedig nincs jol.
Eweol # 2006.11.30. 23:30

Megértem Kovács_Béla_Sándort is. Hiszen tegyük hozzá, hogy a nemzetközi irodákban is korlátozott a jelölti, majd alk. ügyvédi helyek száma, természetesen nem jut el mindenki a partneri pozícióig. Másfelöl nem mindenki képes megfelelni a munkatársakkal szemben támasztott feltételeknek és elvárásoknak sem.
Fentiekre tekintettel könnyen lehet, hogy nem ugyanabban a világban élünk.
De ez jól van így.

Thea # 2006.11.30. 18:04

Kedves Law1!

Köszönöm a pontos, sokrétű felvilágosítást a két szakmát illetően! Tény, hogy az ügyészi hivatás jóval közelebb áll hozzám, mint az ügyvédi, de majd megátjuk mit hoz a jövő.
Sajnos az idegen nyelvekkel nem állok túl jól, éppen most gyűröm az angolt - vagy inkább ő engem -, így nem biztos, hogy ezeket az álomfizetéseket nekem fogják osztogatni. Lenne még egy kérdésem, aki tud, szóljon hozzá. Van ahol azt mondják nem számít, hogy milyen egyetemen szereztük a diplomát és van aki szerint ez az elsődleges szempont a felvételnél. Szerintetek mi az igazság? És vajon melyik egyetemnek milyen a híre, a megbecsültsége? A különböző újságokban egymásnak teljesen ellentmondó felmérések szerepelnek. Vajon mit mond a gyakorlat? Érdekelne, főként a Miskolci Egyetem jogi diplomájának súlya, "piacképessége".

Law1 # 2006.11.30. 14:28

..... ami azért valószinüleg nem az én hibám. ;-)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.30. 10:54

Mondom én, hogy nem ugyanabban a világban élünk...

Law1 # 2006.11.28. 07:40

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Attól, hogy a Te ismeretségi körödben a nettó 200-000 – 250.000 Ft jónak számít, még messze nem biztos, hogy az valójában jó. Tudod, minden viszonyítás kérdése.

Természetesen ahhoz képest, hogy egy BKV ellenőr vagy egy pénztáros hölgy az Interspar-ban megkeresi a havi nettó 80-90 ezer forintját, a nettó 200-250 ezer forint bomba jó. De én inkább ahhoz viszonyítok, hogy a szakmán belül milyen maximumot lehet elérni. Már pedig ha azt látom, hogy 28-30 éves, több idegen nyelvet beszélő kollegák nagyobb irodákban (akár nemzetközi hálózathoz tartozó, akár magyar irodákban) kezdő ügyvédként, azaz frissen a szakvizsgák után általában minimum bruttó 550.000 és maximum bruttó 680.000-710.000 forinttal kezdik a pályafutásukat, valamint, akkor ezek után már nem tudom azt mondani, hogy 30 éves jogászként hűűű de jó 200.000 forintot keresni.

Tulajdonképpen csak azt szerettem volna ezzel mondani, hogy a nettó 200.000 forintot is természetesen nagyon meg kell becsülni (…. mert valóban lehetne rosszabb is), de ha valaki pályakezdőként úgy gondolja, hogy

  • van ambíciója idegen nyelvet (nyelveket) profi, szakmai szinten elsajátítani,
  • szeretne külföldre menni 1-2 évre szakmai tapasztalatot szerezni,
  • nem csak a büntetőjoggal szeretne foglalkozni, hanem más jogterületen is szeretne mozogni,
  • néhány évig fel tudja vállalni a napi átlag 10-12 óra munkavégzést,
  • a fentiekből kifolyólag szeretne anyagilag hamarabb előbbre jutni

akkor annak NEM ajánlom az ügyészséget!

Még egy negatívumot meg szeretnék jegyezni az ügyészséggel kapcsolatban: nevetségesnek és kimondottan buta dolognak tartom azt, hogy az ügyészségen nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a szakvizsgajegyekre, azaz ha pl. három titkár vár a kinevezésére, de pl. csak 1 ügyészi hely van, akkor azt fogják kinevezni, aki 5-ösket tarolt – még akkor is, ha esetleg az, aki kevésbé jó jegyeket szerzett jobb munkát végzett az elmúlt 3-4 évben. Nem egy ügyésztől hallottam már, hogy 3-okkal kevés esélyed van egy karrierre az ügyészségen, hol ott mindenki tudja, hogy a szakvizsgajegyek egyáltalán nem tükrözik valakinek a képességeit, hanem legfeljebb azt, hogy ki mennyire tudott magolni és az adott vizsganapon kinek mekkora mázlija volt a bizottsággal kapcsolatban.

Eweol # 2006.11.27. 17:00

Kirby, az altalad idezett reszben tenyleg nincs szo "ügyvéd"-rol, utana viszont igen.

Jó kezdö ügyvédi fizetések a nagy irodákban (általában bruttó 550.000-750.000 között).

Konkretan _Lala_ hozzaszolasara kivantam reagalni, aki palyakezdokrol beszelt, mikozben a fenti mondatot idezte.
Egy kezdo ugyved termeszetesen nem palyakezdo.
Az ekezetek hianyaert utolag is elnezest kerek.

woodslave (törölt felhasználó) # 2006.11.27. 14:07

ja én is ott élek, ahol ez qrva jónak számít. Mármint havonta. Évente azért nem, bár lehet most odaköltözök. :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.27. 13:47

:-) nemtom hol élsz, de valószínűleg ugyanott ahol én

Az kizárt. Az én ismeretségi körömben a nettó 200-250 ezer nem a pocsék, hanem az álom fizetés kategóriájába tartozik. Ha évi 200-250 ezerről van szó, az más. Az tényleg pocsék. :)

Kirby # 2006.11.27. 13:36

Kedves Erweol kolléga!

Ha nemcsak a reagálást olvasná el és abban az idézetet, hanem az eredeti hozzászólást is law1 részéről, akkor bizonyára figyelmes lenne az alábbi idézetre is:
"ha beszélsz jól nyelveket, akkor jó esélyeid vannak bekerülni egy nagyobb irodába, ahol bruttó 180.000-210.000 a kezdö ügyvédjelölti fizetés és bruttó300.000-500.000 a végzös jelöltek fizetése. " Ebben a részben szó sincsen ügyvédről, hanem bizony jelöltet emleget.
Ennek fényében az alábbi mondat: "igazán nem akarok senkit megbántani, de ha preciz olvasási készséggel sem rendelkeztek, akkor talán nem csoda, hogy nem találkoztatok ilyen összegekkel személyesen" - pezsdítően hat eme nehéz és hideg délutánon.

Eweol # 2006.11.27. 13:08

Law1 kolléga "kezdö ügyvédi fizetések"-röl (bruttó 550.000 - 750.000), és nem kezdö ügyvédjelölti fizetésekröl beszélt - igazán nem akarok senkit megbántani, de ha preciz olvasási készséggel sem rendelkeztek, akkor talán nem csoda, hogy nem találkoztatok ilyen összegekkel személyesen. Egy "kezdö" ügyvéd természetesen már nem frissdiplomás.
A legjobbakat.