Eltörölték, hehe... Annyiban, hogy alapvizsgának hívják őket.
ME - ÁJK
I. évfolyamos, levelezős jogász hallgatóként, milyen II. vagy III. tanévben tanulható tantárgyat lehet felvenni II. szemeszterben? Amivel rövidíthető lenne a képzés.
Valóban, 5 év helyett 4 év alatt is elvégezhető az egyetem?
Még egy speciális kérdés: II. szemeszterben nem vehető fel Római jog gyak II, ha nincs meg Római jog I?
Tapasztaltaktól várom a választ. Előre is köszi!
Saját magamra válaszolok:
Miskolcon, levelezőn, valóban nem vehető fel II. szemeszterben Római jog II, ha nincs meg Római jog gyak. I.
Viszont tutin úgy lehet eltolni a féléved, ha nem számítottál rá, hogy gyak I. nélkül Róma II-t sem veheted fel!!
Ayber !
jó válasz:)szerencsésebb lett volna ha a gyakorlat meg van és csak róma I. ből hiányzik a vizsgád,mert akkor Cv-s ként felvehetted volna...viszont róma gyak. I.-et nemlehet cv-ként felvenni...(ki tudja lehet pár félév múlva ezt is megváltoztatják,mint ahogy mindig kitalálnak valamit)
tényleg lerövidíthető 4 évre.
a kis füzetecskében amit kaptál benne van a 2. évesek összes tantárgya,ha megnézed az előkövetelményeket az alapján adja magát,h.mit tudsz fel venni.Sok tantárgynak az előköv.: a Bevezetés a jog és áll. tud-ba pl: Európajog I. , a szabadon választható tantárgyak listájából is (a Középkori büntetőjog elég jó,és könnyen megszerezhető a kredit) stb....
sok sikert a második fél évhez is!:)
Szia! A középkori büntetőjogot felvettem.
Köszi.:-)
Sziasztok!
Érdeklődve olvastam a topicban írtakat. Én 2000.-ben végeztem levelező tagozaton. Emlékeim szerint az I. év volt a legnehezebb, két ok miatt.
1./ A diák szembesül egy teljesen új nyelvezetű sokak számára száraz tananyaggal, amit az addigi tanulmányaitól való jelentős eltérősége miatt nehezen tud megérteni, megtanulni.
2./ Az I. év másik fontos feladata, hogy tanulj meg TANULNI. Az anyagmennyiség csak növekedni fog, így nincs ehetőség sokszori olvasásra. Ha ezt meg tudjátok tanulni, hogy 1x részletesen odafigyelve elolvassátok az anyagot, és ha van idő 1x gyorsan átnézitek akkor már fel vagytok készülve a nagyobb tananyagmennyiségekre.
Most jut eszembe, hogy minket még 1995.ben (de régen volt) nem csak Rómából szórtak, hanem Magyar Ált. Jogtörténetből is.
Volt olyan Magyar szigorlat I. évf. végén, hogy 25 vizsgázóból 5 ment át a többit megbuktatta - ha jól emlékszem - Szabó Pista -Bistei páros.
Rómából pedig tényleg nem volt ritka a 3 óra hosszú szigorlat, Prétor Orsinál, de Szabó Bélánál is el lehetett érni.
Szabó Bélának megvan még a kutyája? (Sárikának hívták) és általában bent volt a vizsgákon, és rendszeresen elengedte (szellentette) magát. Volt kényszeredett vigyorgás a szigorlat alatt.
Sziasztok!
Szia!
Én meg pont 2000-ben kezdtem a levelezőt.
Bistei azóta "átigazolt" közigjogra, Szabó meg már nem rugdosta annyira az embereket. Szabó Béla nem nagyon "praktizált", biztosan külföldön tanulmányozta a római jogot.
Ez igaz, hogy először tanúlni kellett megtanulni. Én is 18 év után kezdtem újra.
Szegény megboldogult Loss Sanyi ezt ki is hangsúlyozta. ( Õ volt a legjobb fej.)
Szia Dr. Attika
Nála - mármint Lossnál - én is vizsgáztam. Radásul Gyöngyösön több alkalommal találkoztam vele, mert tanított ott is.
A legelső vizsgám meg Stipta taár úrhoz kötödik. Annélkül abszolváltam a kolokviumot, hogy tudtam volna miről beszélek. Szóval rendkívül jó fej volt.
Ha 2000.-ben kezdted akkor még a szakvizsga előtt vagy. Az még izgalmas egy menet. De természetesen túlélhető, sokan túléltük már.
Jó ez a topic,mert legalább van egyfajta kontaktus is a "válaszadók" között.
Te gyöngyösi vagy?
Igen. És te?
Igen. Stiptát én is csíptem. Szegény Loss Sanyi nem érdemeltemeg azt a kivilágítatlan teherautót. Az egész jogbölcsész társulatban ő tudott egyedül előadni. Nagyon szemléletesen tanított. Főleg amikor a jogászi szemléletre váltást magyarázta a kocsmai anyázáson keresztül. Remélem lesz az egyetemen hamarosan "Dr. Loss Sándor terem". Még szakvizsga előtt vagyok, igen.
Én Bíró Györgyöt előadásait is szerettem, ő volt az az oktató aki nem csak elméletben volt otthon, hanem a gyakorlatban is.
Egyébként nem válaszoltál a kérdésre, hogy hová való vagy?
De igen a magán emíledre.
Jó olvasni 'ódiák' hozzászólást is. Én is remélem, hogy hamarosan lesz Dr. Loss Sándor terem.
Remélni remélhetjük, de szerintem akkor lesz belőle valami, ha ahogy fogalmazod 'ódiák'-ok minnél többen szorgalmazzák. Dr. Loss Sándor, ha még emlékeztek rá a jogászi hivatás megalapozását nagyon profin végezte. Tantárgya: Bevezetés, állam-és jogtudományokba nagyon fontos volt. Minden egyes előadásán ott voltam és "ittam szavait" annak ellenére, hogy egykorúak vagyunk.( Illetve sajnos esetében csak voltunk.) Jó dolognak tartom, hogy itt, ezen a fórumon legalább személye, munkássága tovább él.
A levelezésem csak fogad - de nem küld.
Béla! Hogy jön ez DR. LOSS SÁNDORHOZ? Azt sem tudod ki volt Õ és mit alkotott? Belerondítottál a témába!
Ó bocsánat, félrement.
Most akkor karóba fogsz húzni?
Nem húzlak karóba, de ha már ide tévedtél ismeretlenül hajtsd meg fejed e nagyszerű jogász előtt!A Miskolci Egyetemen volt tanár, amíg szegény nem találkozott egy kivilágítatlan pótkocsival. Tantárgya a "Bevezetés az állam- és jogtudományokba" tantárgy volt. E tárgyat nagyon szemléletesen, nagyon "profin" oktatta. Most lenne 47-48 éves.
Isten nyugosztalja!
Nyugosztalja! Sajnálhatod, hogy nem hallgattad előadásait. Élmény volt és tanulságos, sőt meghatározó a jogászi gondolkodásban.
http://www.amarodrom.hu/…04/11/9.php3
"DR. LOSS SÁNDOR PhD emlékére
1961-ben született a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kállósemjénben. A nagykállói Korányi Frigyes Gimnáziumban érettségizett. Jogász majd szociológus diplomát szerzett. Tanított a miskolci, a szegedi és a debreceni tudományegyetemeken, ez utóbbin tanszékvezetôként a Jogbölcseleti és Jogszociológiai tanszéken. 1995-tôl a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédô Iroda (NEKI, Budapest) munkatársaként is segítette a civil szervezetek diszkriminációellenes munkáját.
Tudományos kutatási területe a jogszociológia, a jogelmélet és a kisebbségi jogok területe volt. 1987 óta az egyik fô kutatási témája a cigányság szociológiai, jogszociológiai, jogi antropológiai vizsgálata. 1999-ben, „A cigány közösségi jog” címmel védte meg PhD dolgozatát. Az elmúlt években antropológiai terepkutatást végzett oláhcigány közösségekben.
Egyik legismertebb – legalábbis roma körökben – kutatási témájában a cigánygyerekek kisegítô iskolába kerülésével foglalkozott. (Pl.: Út a kisegítô iskolába – a Cigánynak születni címu kötetben vagy Egy csapásra, Beszélô 2001/1.)
Több civil szervezet létrehozójaként és vezetôjeként, tudományos kutatóként, tanárként és jogászként is elkötelezett harcot folytatott különösen a romákkal szembeni etnikai diszkrimináció mindenfajta megnyilvánulása ellen. Lovári nyelven is beszélt.
Jó ember volt. Aki egyszer is látta az arcát, elhiszi nekem.
2004. október 17-én autóbalesetben vesztette életét."
Nyugodjék békében!
Kedves "Ayber"!
Köszönet érte, hogy Sándornak emléket állítottál ezen a fórumon.
Ilyen életpályának tud véget vetni egy felelőtlenül kivilágítatlan , az úton felejtett pótkocsi.
Nagyon remélem, hogy a Miskolci Egyetem legalább egy terem elnevezésével örök emléket állít neki.
Sziasztok!
A Debreceni Egyetemen is tanított Loss Sándor!!!!
2004-ben voltam elsős,sajnos nekünk már csak 2-3 előadást tarthatott meg.
mngina
Nagyon szeretném, ha ennek a nagyszerű jogásznak emléke megőzését elősegítenétek.
Küldjetek beadványt a ME rektorának, hogy nevezzen el róla legalább egy termet. A volt tanszékét ne "zaklassátok" ezzel, mert életében sem ismerték el, halála után meg pláne, hogy nem fogják.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02