betegállomány alatt kirughatnak-e?


zotya # 2002.06.18. 18:49

2 éve dolgozom egy nagyvállalatnál. Május 27-én kaptuk meg a tájékoztatót, amely a munkaviszonyunk megszünését közölte. (94/E §)
Kérdésem: ha elmegyek betegállományba, akkor kirughatnak? Milyen juttatásokat kapok a betegállomány alatt? Betegállomány alatt tovább él-e még a munkaviszonyom? (Növeli-e a cégnél eltöltött időt és ezzel a végkielégítés összegét is? Vagy pedig az értesítéskor megállapított összeget kapom?)
A választ előre is köszönöm!

Franciska # 2002.06.19. 11:05

Kedves zotya,
az első két mondatod alapján csoportos létszámcsökkentés keretében kaptátok a törvény szerint kötelező előzetes tájékoztatást arról, hogy a létszámcsökkentés személy szerint érinteni fog, és - leghamarabb 30 nap elteltével - a munkaviszonyodat meg akarják szüntetni.

A betegállományi védettség egy kicsit másként alakul a csoportos létszámcsökkentés esetében, mint sima rendes felmondásnál. Ha a fenti előzetes tájékoztatás idején már betegállományban vagy, akkor csak a betegállomány elteltével mondhatnak fel. (Mt. 94./E. § /2/ bek.)
Ha azonban a tájékoztatás idején nem vagy betegállományban, csak az után, és a 30 nap letelik, akkor felmondhatnak, miután a felmondás közlésének időpontjában a védelem a csoportos létszámcsökkkentés miatt nem áll fenn - Mt. 90.§ /5/ bekezdés.

Ha ez nem így volna, akkor mindenki elmenne betegállományba az előzetes tájékoztatás kézhezvételét követően 30 napon belül, és a leépítést nem lehetne végrehajtani.

Betegállomány alatt természetesen tart a munkaviszony, növeli a cégnél eltöltött időt, a végkielégítés összegét azonban nem feltétlenül, hiszen a táppénz nem számít be az átlagkeresetbe (nem bér!), tehát minél tovább vagy táppénzen, annál kevesebb lesz a számított átlagkereset. A végkielégítésnél az átlagkereset kiszámítása a felmondás közlését követően, legkésőbb az utolsó munkában töltött napon történik.

zotya # 2002.06.19. 12:13

Köszönöm válaszát, írtam Önnek az email címére is egy levelet.