Kedves ditke51!
Dec. 15-ig jár a 13. havi időarányos része, de ezt kapod havonta (1/12 rész)a fizetéseddel együtt jan. 1 óta. A decemberi 1/24 rész lesz neked, illetve kiszámolják - a dec.-i illetményedet alapul véve -, hogy 2008.jan.1-2008.dec 15-ig mennyi járna, ebből levonják a már kifizetett részeket, és a maradékot megkapod. Ha negatív összeg jönne ki, akkor pedig levonják a dec.-i félhavi illetményedből a túlfizetett összeget.
Jár - e a 13. havi illetmény?
Kedves Lyonee!
Felmentési időm tőltöm, amely 2008. december 15-én lejár. December 16-tó előrehozott nyugdíba fogok menni, mivel már rendelkezem annak feltételeivel.
A kérdésem az: Jár-e nekem a 13. havi havi illetmény időarányos része, vagy pedig a Kjt. 68.§ (3)bekezdés d)pontja vonatkozik rám, ezért nem fizethető ki számomra?
Várom válaszod!
Üdvözlettel: ditke51
Közalkalmazottként dolgozom 2003-tól. A kérdésem az lenne, hogy az idén jogosult vagyok-e 13. havi illetményre, mivel január 1-től a következők szerint "dolgozom":
2008. január 1 - június 15. GYED
június 16 - július 2. fizetett szabadság
július 3. - augusztus 31. tényleges munka
szeptember 1. - november 23. fizetett szabadság
november 24. - december 10. betegszabadság
december 11. - december 31. táppénz
(2009. januárban fogok szülni)
A KJT ide vonatkozó alábbi paragrafusát hogy értelmezzem?
"(3) Az (1) bekezdésben meghatározott időtartamok számításánál a rendes szabadság és a szülési szabadság időtartamát, valamint – ha ezek együttes időtartama a hat hónapot nem haladja meg –
- a keresőképtelenséget okozó betegség,
- a 30 napot meg nem haladó fizetés nélküli szabadság,
- a tartalékos katonai szolgálat időtartamát, valamint
- minden olyan munkában nem töltött időt, amely alatt a közalkalmazott átlagkereset, illetve távolléti díj fizetésben részesült
figyelembe kell venni."
Köszönettel!
Köszönöm, ez is segítség. Jó éjt.
Kedves s.e.122!
Ezt csak a munkahelyi szabályzat, szerződés, stb. határozza meg, tv. nem írja elő. Erre neked nem tud senki sem válaszolni.
A közalkalmazottaknak sem épült be a fizetésébe, havonta a fizetéssel kapják, de pl. januárban külön.
Tud valaki segíteni?
Kedves Lyonee!
Tényleg végigolvastam öt nappal korábbról, de még nem tudom a választ. Nem közalkalmazott járandóságát kérdem, egy gyári munkavállalónak jár-e az időarányos rész. Neki tavaly sem épült be havonta a fizetésébe, két részletben kapta, nyáron, illetve decemberben. Így tudsz nekem válaszolni, hogy most két hónapra jár-e az időarányos rész?
Köszönöm:
s.e.
Olvass vissza néhány napot!
Sziasztok!
Szeretnék választ kapni, hogy ha most februárban felmondanak valakinek, megkaphatja-e 13.havi fizetést ezévre időarányosan, vagyis két hónapra eső részét?
Köszönettel.
s.e.
Köszönöm az
választ !
Lyonee
Én csak ezt az egy beírást idéztem - mely jogász "tollából" került a topicba mintegy válaszadásként -, a többi hozzászólás a témához akár ill. bizonyára más tartalmú.
Közönöm a választ!
Monalisa1!
Olvasd tovább a nevezett topicot!
"13. havi fizetés - segítséget kérek!" topic, ahol is Kovács_Béla_Sándor 2008.01.05. 17:46-kori beírása egy kérdezőnek válaszolva:
"Nem tünt fel, hogy gyakorlatilag nincs már 13. havi? Tavaly július 1-től lényegében átalakították egy kb. 8%-os bruttó béremeléssé."
A lenti tv.részlet a
1992. évi XXXIII. törvény a közalkalmazottak jogállásáról 68. §-a.
- A 13. havi nem épült be a fizetésbe.
- 2008. jan. 1-én nem a 13. havi juttatás 2007 első félévére járót fizették ki, hanem a különbözetet, ami nem minden esetben fél havi illetmény.
Mivel a feleséged május 17. óta táppénzen van, ezért neki 2007-ben nem lett volna szabad egy havi részletet sem kifizetni. Viszont 2008. jan 16-án járt volna a 13. havi időarányos része kb a 4,5 hónapot figyelembe véve.
Néhányszor már beidéztem, de itt van..
"68. § (1) A közalkalmazott tizenharmadik havi illetményre jogosult, ha a tárgyévben tizenkét hónap közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik. A tizenharmadik havi illetmény a közalkalmazottat időarányosan illeti meg, ha a tárgyévben legalább háromhavi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott idő számításánál - a (3) bekezdésben foglaltak kivételével - nem vehető figyelembe a közalkalmazotti jogviszony szünetelésének időtartama.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott időtartamok számításánál a rendes szabadság és a szülési szabadság időtartamát, valamint - ha ezek együttes időtartama a hat hónapot nem haladja meg -
- a keresőképtelenséget okozó betegség,
- a 30 napot meg nem haladó fizetés nélküli szabadság,
- a tartalékos katonai szolgálat időtartamát, valamint
- minden olyan munkában nem töltött időt, amely alatt a közalkalmazott átlagkereset, illetve távolléti díj fizetésben részesült
figyelembe kell venni.
(4) A tizenharmadik havi illetmény összege a közalkalmazott tárgyév december havi illetményének összegével egyezik meg.
(5) Ha a közalkalmazotti jogviszony év közben szűnik meg, a tizenharmadik havi illetmény összegét az utolsó munkában töltött napon irányadó illetmény alapján kell meghatározni.
(6) A tizenharmadik havi illetményt a tárgyévben havonta, az illetmény kifizetésével egyidejűleg, a kifizetés hónapját megelőző hónapra megállapított illetmény egytizenkettedének megfelelő összegű részletekben kell kifizetni. Nem fizethető ki a tizenharmadik havi illetmény esedékes részlete,
- ha a kifizetés esedékességének időpontjában a közalkalmazotti jogviszony még nem áll fenn legalább három hónapja, vagy
- ha a kifizetést megelőző hónap teljes tartama alatt a közalkalmazotti jogviszony a (3) bekezdés a), c), illetve d) pontjában meghatározott okból, illetőleg fizetés nélküli szabadság miatt szünetelt.
(7) Ha a tárgyév során kifizetett részletek összege a tizenharmadik havi illetmény, illetve annak időarányos része (1)-(5) bekezdés szerint megállapított összegét
- nem éri el, úgy a különbözetet
aa) a tárgyévet követő január hónap 16-án, illetve ha az szombatra vagy vasárnapra esik, akkor az azt követő első munkanapon,
ab) a közalkalmazotti jogviszonynak az aa) pontban foglalt időpontot megelőzően történő megszűnése esetén az utolsó munkában töltött napon
a közalkalmazott számára ki kell fizetni;
- meghaladja, úgy a különbözetet
ba) a közalkalmazott tárgyévet követő januári illetményének kifizetésétől kezdődően az illetményéből,
bb) a közalkalmazotti jogviszonynak az aa) pontban foglalt időpontot megelőzően történő megszűnése esetén a közalkalmazott számára a jogviszony megszűnésekor kifizetett juttatások összegéből
a Munka Törvénykönyve 161. § (2)-(3) bekezdésének alkalmazásával le kell vonni."
Hell1975!
Csak a közalkalmazotti jogviszony idejére jár a 13. havi időarányos része.
Ha jogtalanul kapta volna, vélem ennyi idő alatt már visszakövetelték volna. (Az lehet, hogy a cégnél nem lehetnek a "helyzet magaslatán".)
Bár úgy is értelmezhető hogy mivel ő máj.27 után táppénzen volt,június-januárig jogtalanul kapta a havi folyósítást?Hogy is van ez?
Köszi gitron ! Válaszodból is,és én is úgy értelmezem hogy mivel máj 27-ig munkaviszonyban volt így időarányosan jár neki.Tudtok valami cikk,v.valami mást amit a munkáltató orra alá lehet dörgölni?Köszi
A 13. havi illetémény korábban utólag, egyösszegben került kifizetésre. 2007-től módosult a jogszabály. 2007 július 1-től a tárgyévben, havonta folyósítják. Az első félévre vonatkozóan (mármint 2007 első félévére) pedig 2008 januárban történt a kifizetése.
Viszont aki tényleges munkát nem végzett az egész évben (fizetés nélküli szabadság, GYES, táppénz, stb), az csak az időarányos részére jogosult.
Tudtommal Csak a fele épült be a fizetésbe.Másik fele egyösszegben kapható!Kollegák így kapták .Kivéve őt.Munkáltató nem tud normális magyarázatot adni.Nem is hinném el nekik!Már annyi mindent elszúrták bérkifizetésnél.Legújabb:Nem kapott táppénzt mert szerintük már tgyás-on v.szülési szabadságon kéne lennie .PERSZE EZ MEG GYEREK NÉLKÜL NEHÉZ!febr. 7-re van kiírva.januári táppénzes papír leadva.
T.Szakértő!
abban kérném a segítségét, hogy én 2007.03.05-től dolgozom egy gimnáziumban ahol 07.05-ig munkaügyi központ álltal voltam támogatva ezután kaptam meg a közalkalmazotti jogviszonyomat. a 13. havi illetmény mely időszakra jár számomra? Kezdettől vagy csak 07.05-től?
Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel.
Feltünt, hogy akkor meg a 2007.01.01-től 05.26-ig terjedő időszakra nem történt most januárban időarányos kifizetés. Szerintem a munkáltatót kellene megkérdezni az ok(ok) miatt.
Ha egyszer hónapról hónapra "előlegként" megkapja, akkor nincs jogcím ugyanazt januárban egyösszegben újra kifizetni. (Nem tünt fel, hogy a nyáron 8% bruttó béremelés történt? - ezzel tulajdonképpen megszünt az eddigi januári "nagy pénz" juttatása.)
Engem nem érint a dolog, csak olvastam róla.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02