T.Szakértő ! Nejem közalkamazottként 2007 máj.27 -óta táppénzen van/veszélyeztetett terhes/.A 13. havi előleget június óta kapja most januárban is kapott.Viszont a 13.havi egyösszegű járandóságot nem kapta meg.Jogos-e?
Jár - e a 13. havi illetmény?
Jár e a tizenharmadikhavi részarányos rész ha a munkaviszony 2008. január 18-án szünt meg.
Édesanyám 22 évi közalkalmazotti munkaviszonnyal 2007. december 20-án megszüntette munkaviszonyát -rokkantnyugdíjazásából kifolyólag-. A munkáltatótól azonban még a mai napig nem kapta meg a december havi fizetését. Ez egy hóközi kifizetés lett volna, amit állítólag a pénztárból kellett volna megkapnia, de erről csak 2008. január 8-án értesült a munkáltatója gazdaságisától, miután január 03-án nem tudta levenni a számlájáról a pénzt. A gazdaságis arra hivatkozott, hogy nem volt az iskolaszámláján pénz. Most úgy néz ki, hogy talán csütörtökön megkapja, de a 13. havi illetményt még most sem tudja oda adni, mert állítólag még nem tudta kiszámolni. Mit kell kiszámolnia ? A táppénzt és a decemberi hónapból vissza lévő 11 napot ?
Én úgy tudom, hogy a dolgozóval a munkaviszony megszüntetésének napján el kell számolni, magyarán a munkabérét ki kell fizetni, ehhez képest jó időben szóltak édesanyámnak, hogy hol keresse a fizetését.
A szabadsága kiszámolásánál is levontak 1 napot a decemberi 11 nap miatt.
A decemberi illetményt kell figyelembe venni, így szól a jogszabály!
A Ktv. 49. § (4) bekezdése szerint „A tizenharmadik havi illetmény összege a köztisztviselő tárgyév december havi illetményének összegével egyezik meg.” Ugyanakkor a (5) bekezdés kitér azon esetre „Ha a közszolgálati jogviszony év közben szűnik meg, a tizenharmadik havi illetmény összegét az utolsó munkában töltött napon irányadó illetmény alapján kell meghatározni.” Azonban nincs arra vonatkozóan rendelkezés, amikor a teljes munkaidőben foglalkoztatott köztisztviselő részmunkaidőre tér át év közben. Pl. ha tárgyév január 1-jétől november 30-ig 8 órában dolgozott az illető, majd december 1-jétől részmunkaidőben dolgozik tovább, akkor a fenti bekezdések ismeretében az éves 13. havi illetmény megállapításánál melyik illetmény az irányadó? A jogviszony ugyan nem szűnik meg, de szerződése munkaidő tekintetében módosul, így az illetménye is. Logikus az lenne, ha a 11 hónapra járó időarányos 13. havi illetményt a 8 órás illetménnyel, a decemberre járó 1/12-ed rész pedig a 4 órás illetménnyel kerülne megállapításra. A munkáltató tartja magát a (4) bekezdésben foglaltakhoz, álláspontja továbbra is az, hogy hiába dolgozott a köztisztviselő végig 11 hónapot 8 órában, az éves 13. havit a decemberi (4 órás) illetménnyel kell kiszámolni. Felmerült, hogy fordított esetben, pl. ha valaki az év nagy részét (akár szintén 11 hónapot) 4 órában dolgozik, majd decemberben 8 órára változik munkaideje, vajon igazságosnak vélnék-e számára kifizetni egész évre vonatkozóan a 13. havi illetményt a decemberi (jelentősen magasabb) 8 órás bérének megfelelően?!
Kérdés: hogyan kell eljárni a 13. havi illetmény kiszámításánál, amennyiben a köztisztviselő teljes munkaidőben történő foglalkoztatása év közben részmunkaidőssé változik, vagy fordítva?
Még meg lehet próbálkozni a fenntartóhoz fordulással. Ha az sem segít, akkor fizetési meghagyás, per.
A munkáltatóm ragaszkodik ahhoz, hogy nekem nem jár az időarányos 13. havi, a több mint 6 havi fizetésnélküli szab miatt.
Tudok még valamit tenni?? Hiába küldtem el neki a Tv vonatkozó részét.
Köszönöm, már írom is a munkáltatómnak! :)
Akkor elnézést kérek. Ez az eset, amikor örülök, hogy tévedtem. :)
"49. § (1) A köztisztviselő tizenharmadik havi illetményre jogosult, ha a tárgyévben tizenkét hónap közszolgálati jogviszonnyal rendelkezik. A tizenharmadik havi illetmény a köztisztviselőt időarányosan illeti meg, ha a tárgyévben legalább háromhavi közszolgálati jogviszonnyal rendelkezik.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott idő számításánál - a (3) bekezdésben foglaltak kivételével - nem vehető figyelembe a közszolgálati jogviszony szünetelésének időtartama.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott időtartamok számításánál a rendes szabadság és a szülési szabadság időtartamát, valamint - ha ezek együttes időtartama a hat hónapot nem haladja meg -
- a keresőképtelenséget okozó betegség,
- a 30 napot meg nem haladó fizetés nélküli szabadság,
- a tartalékos katonai szolgálat időtartamát, valamint
- minden olyan munkában nem töltött időt, amely alatt a köztisztviselő átlagkereset, illetve távolléti díj fizetésben részesült
figyelembe kell venni."
Vagyis jogosult vagy a madnem 4 hónap alapján az időarányos részre! A több, mint 6 hónap fizetésnélküli szabadság a teljes 13. havi juttatását zárja csak ki.
Köszönöm a választ, de ez azt jelenti, hogy hiába volt márc 26-ig, illetve december 1-31-ig közszilgálati jogviszonyom, ami több mint 3 hónap a tárgyévben, mégsem jár a 13. havi időarányos része?
Elnézést, ha sokat értetlenkedek...
A fizetés nélküli szabadság alatt - legalábbis ezen norma alkalmazása szempontjából - a jogviszony szünetel.
Köszi, de még mindig nem világos!
49. § (1) A köztisztviselő tizenharmadik havi illetményre jogosult, ha a tárgyévben tizenkét hónap közszolgálati jogviszonnyal rendelkezik. A tizenharmadik havi illetmény a köztisztviselőt időarányosan illeti meg, ha a tárgyévben legalább háromhavi közszolgálati jogviszonnyal rendelkezik.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott idő számításánál - a (3) bekezdésben foglaltak kivételével - nem vehető figyelembe a közszolgálati jogviszony szünetelésének időtartama.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott időtartamok számításánál a rendes szabadság és a szülési szabadság időtartamát, valamint - ha ezek együttes időtartama a hat hónapot nem haladja meg -
Ez alapján nem tudom eldönteni, mert a szülési szab és a rendes szab összesen a 6 hónapot meghaladja, de több mint 3 havi közszolgálati jogviszonnyal rendelkezem a 2007-es évben.
http://www.jogiforum.hu/forum/16/14250
(Ezzel együtt egy másik topicban azt írták, hogy megszünt: múlt év július 1-től lényegében átalakították egy évi 8% bruttó béremeléssé. Nem tudom - ezt olvastam.)
Valaki tud nekem segíteni????
Tisztelt Szakértő!
Lehet, hogy már feltették ezt a kérdést, de nem találtam...
2007. március 26-ig TGYÁS-on voltam, és utána GYED-en 2007. nov. 30-ig. December 1-től újra dolgozom 8 órában köztisztviselőként GYES mellett. A munkáltatóm nem fizetett 13. havi időarányos bért, mert szerinte ha 6 hónapot meghaladóan fizetés nélküli szabadságon voltam (GYED), akkor nem jár. Ez így van?
Válaszát köszönöm
Nagy Mária
Köszönöm
Nem, hiszen a gyed folyósítása alatt fizetés nélküli szabadságon van a jogosult.
Kedves Sándor
ÉN jelenleg gyeden vagyok a kisfiammal most nem kaptam 13 havi illetményt. Gyed alatt nem jár?
A problémám nekem is hasonló:2007 július végén járt le a gyesem,2007 aug.1-től álltam vissza munkába.6 hónapig kaptam minden hónapban a 13.havi előlegeket.Most a második fele a 13.havinak annyi,mint amit az előző hónapokban kaptam 1 hónapban.A gyesen lévő idő nem számít? mennyi 13.havi illetne meg?
Köszönöm a válaszát.
F.V.
Pontosabban egész évben fizetés nélküli szabadságon lévőknek nem jár.
Tisztelt Szakértő!
A következő kérdéssel fordulok Önhöz:
2005. novemberében született meg a kisfiam. 2 éves koráig GYED-en voltam vele, tavaly november 23-tól pedig GYES-en vagyok. Eddig minden évben megkaptam a 13. havi illetményt, azonban idén januárban nem.
Szeretném megkérdezni, hogy ez már nem jár nekem?
Érdeklődtem gazdasági vezetőnknél, aki azt mondta, hogy a GYES-en lévőknek nem jár.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: F. V.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02