Selyemzsinór - rendes felmondás, 3 nap híján 3 év után


Franciska # 2002.09.09. 15:05

Kedves döbrögi,
de hát megvan a 3 év, ez látszik, nem ? Ha a munkaviszony 1999.09.01-től 2002.09.26-ig tart, akkor az több, mint 3 év. (A felmondási idő is része a munkaviszonynak.)

A Munka törvénykönyve alapján 3 év után a felmondási idő 35 nap (a munkaszerződés ettől eltérően rendelkezhet, különösen a vezető állásúakra gondolok itt), a végkielégítés pedig egyhavi átlagkereset. (Hacsak a munkaszerződés ennél többet nem biztosít - de kevesebb végkielégítést nem adhat. És hacsak nem nyugdíj előtti 5 éven belül van, mert akkor további 3 havi.)

A felmondási időt döbrögi esetében csak 30 napra adták meg - én 35 napot számoltam volna. Végkielégítést nem tudom, hogy kapott-e, de kellett volna (hacsak nem minősül nyugdíjasnak).

Látom, hogy túl sok a 'hacsak' - mert kevés az információóó !!

A 'csoportos létszámleépítést' túl hosszú volna itt definiálni - több paragrafuson keresztül részletezik - úgyhogy a 2. kérdésre az az összecsapott válasz adható, hogy 'igen' (ha az a hasonló ok: a munkáltató működéséből fakadó ok).

Vancsura István # 2002.08.31. 15:51

T.Döbrögi!
A felmentési idő jogszerző idő, ha így nincs meg a 3 év az nagy pehh.

Csoportos létszámcsokkentésnél a határidők miatt nem mindegy hogy Mt. vagy pl. Kjt hatálya alá tartozó szervről van szó.
Itt a lényeg, hogy hány személyt érint a tényleges megszűnés, de nem tartozik ebbe például aki nyugállományba vonul.


kon

döbrögi # 2002.08.30. 06:36

Szóval, megkaptam a rendes felmondást, olybá tűnik, hogy jogilag rendben. A kulcsszó az átszervezés, állítólag többeket érint majd a cégnél.
Idézet:
[átszervezésre kerül sor az osztályon, ami az ön munkáját is érinti]

A gondom csak az, hogy velem kezdték. :-)
1999. szept. 1. a munkaviszony kezdete, és 2002. aug. 28-án kaptam meg a felmondást. A mukaviszonyom szeptember 26-ig tart.

Kérdéseim:

  1. Az, hogy a felmondást 3 nappal a munkaviszonyom 3 éves évfordulója előtt kaptam meg, befolyásolja-e a végkielégítést? Gyanús nekem ez a sietség ugyanis.
  2. Csoportosnak minősülhet-e, ha több embert azonos célból, hasonló indokkal, de nem pont egyszerre küldenek el?

Köszönöm.