Munkavégzés betegség alatt


drbjozsef # 2019.05.23. 15:37

Milyen kártérítésre?
Milyen kár ért?

Hacuka # 2019.05.23. 12:44

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azonnali hatállyal felmondtam a munkahelyemen, mert rosszul lettem a munkahelyemen,elmentem orvoshoz,táppénzre vett, visszamentem a munkahelyemre,hogy közöljem mit mondott az orvos,nem engedett el táppénzre a vezetőm,sőt felhívta az orvost hogy töröljék a táppénzt.Végül egy órával zárás előtt elengedett a munkahelyről.
Kérdésem az lenne, hogy jogosult lehetek-e kártérítésre?
Mekkora esélyem van erre, nem szeretnék évekig pereskedni.

Válaszát előre is köszönöm :)

Zengőbérci # 2019.01.15. 07:51

soma66 2019.01.14. 18:12

...jól értem - nincs jog, amely megvédené a munkavállalót az ilyen munkáltatói hatalmaskodástól?

De van jog. A hatályos Munka törvénykönyve szerint a keresőképtelenség ideje alatt nincs rendelkezésre álási és munkavégzési kötelezettsége.

2012. évi I. törvény 55. § (1) A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól
a keresőképtelensége tartamára.


Az Ebtv. pedig ekként rendelkezik.

47. § Nem jár táppénz a keresőképtelenségnek arra a tartamára, amelyre a biztosított a keresetét megkapja.

Ebtv. 66. § (1) Az, aki egészségbiztosítás ellátásai közül pénzbeli ellátást, baleseti táppénzt, vagy utazási költséghez nyújtott támogatást (e szakasz alkalmazásában együtt: ellátás) jogalap nélkül vett fel, köteles azt visszafizetni, ha erre a felvételtől számított kilencven napon belül írásban kötelezték.

Jogalap nélkül veszi fel a táppénzt az, aki ugyanarra az időre munkabérben/keresetben is részesül, hiszen ahogyan arra egy korábbi hozzászólásban helyesen utaltak a táppénz egy keresetpótló juttatás, azaz az elmaradt keresetet (munkabért) hivatott pótolni.

drbjozsef # 2019.01.15. 06:22

Lelekiismeretes, de naiv?
Tényleg, fogalmad sem volt arról, hogy ha betegség miatt táppénzen vagy, akkor nem lehet dolgozni?
Ha igen, akkor szó sincs naivságról.
És pont egy lelketlen munkáltatónak fusizol? Értem én, hogy félted a munkahelyedet. De akkor miért nem mentél vissza a betegállományból dolgozni?

rigoz # 2019.01.14. 19:28

Joggal tiltakozik a jogérzete.

soma66 # 2019.01.14. 18:44

Igen, így van, értem én, csak az ellen berzenkedik a jogérzetem, hogy egy lelketlen munkáltató így meg tud "szívatni" büntetlenül egy lelkiismeretes, de naiv, és nem utolsósorban Beteg munkavállalólót.

rigoz # 2019.01.14. 18:23

ami kimaradt: a munkavállaló táppénz okán való távolléte esetén ha a munkavégzést megtagadja és amiatt a munkáltató hátrányos jogkvetkezményt alkalmaz az hatálytalan és azért a munkáltatót kártérítési és akár sérelemdíj fizetési és más hasonló jellegű kötelezettség is terhelheti.

Sőt, munkaügyi bírsággal is sújthatóvá válhat.

rigoz # 2019.01.14. 18:22

@soma66: A munkáltató táppénz alatt nem dolgoztathatja a munkavállalót akkor sem, ha a munka jellege azt lehetővé teszi.

Ha a munkavállaló a munkavégzést ezen idő alatt megtagadja és emiatt a munkáltató hátrányos jogkövetkezményt alkalmaz

Viszont a tárgyi esetben az merül fel, hogy ráutaló magatartással, a munkáltatóval közös megegyezéses alapon végzett munkát, ami után nyilván megilletné munkabér, viszont ha munkabért kap, azzal a táppénzfelvétel válik jogellenessé, a táppénz ugyanis a munkabér "kiváltását" célozza.

Könnyen lehet, hogy a munkáltató feldobja és akkor a táppénzként felvett összeget vissza kell fizesse, így bár joga van, de jobban jár ha nem "fészkelődik".

soma66 # 2019.01.14. 18:11

Tehát akkor összefoglalva: a munkáltató visszaélhet a jogával, quasi rabszolgamunkát/robotot végeztethet a munkáltatóval annak betegsége alatt. És a munkavállaló - aki otthon a nyugalom,pihenés, gyógyulás helyett dolgozik, mint a güzü -, rövidíti meg az államot azzal, hogy nem mer ellentmondani a hatalmaskodó munkáltatónak. Na, ez fa.a!

gerbera317 # 2019.01.14. 17:30

Az otthon végzett quasi munkaviszonyod alatt a quasi munkabéredet a munkáltatód helyett az államtól vetted fel, és ezzel nemcsak az államot, hanem végsősoron az adófizetőket rövidítettétek meg. Te is, meg a munkáltatód is tilosban jártatok. És te ez ellen kérnél védelmet? Kitől? Az államtól, akit megrövidítettél? Ugyammá'. Bármit akarsz érvényesíteni a munkáltatód ellen, azzal együtt magadat is feldobod. Azt hiszem, hallgatni most arany.

soma66 # 2019.01.14. 17:12

Köszönöm a gyors választ! Ha jól értem, akkor megteheti az alább szemléltetett - véleményem szerint jogtalan - bérezés nélküli foglalkoztatást? És - ha jól veszem ki - semmit nem tehet a munkavállaló, mert még ő húzza majd a rövidebbet, vagyis pórul járhat, mert nem a munkáltatóval fizettetik meg a 100% táppénzt, hanem vele? És - ha jól értem - nincs jog, amely megvédené a munkavállalót az ilyen munkáltatói hatalmaskodástól?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.14. 16:17

Igen. A kormányhivatal meg visszakövetelheti a jogellenesen felvett táppénzt.

soma66 # 2019.01.14. 15:39

Üdv!
Több mint félév betegállomány (ebből 3 hónap 100% táppénz)alatt munkáltató kérésére (?!) otthon munkavégzés, a telefonos egyeztetéssel, ill. elektronikus úton elvégezhető munkafeladatok vonatkozásában mindenféle díjazás, ellenszolgáltatás nélkül. Munkáltató szerint ezért nem jár díjazás, szerinte munkáltató "önként" végezte, ellenben a munkavállaló nem merte megtagadni a feladatok elvégzését, féltette az állását, aggódott amiatt, hogy ha nem végzi el a munkát, felmondhat neki a munkáltató.
Munkajogi specialisták, szakértők szerint rendben van ez így? Követelhet a munkavállaló erre az időre valami ellentételezést a végzett munkáért a munkáltatótól?