Hibás bérpapír


SaireyVMK # 2023.02.19. 14:04

Folyamatos 12órás műszakban dolgoztam. Rövid hét(2pihi,2 nap meló ,3pihi) ,majd hosszú hét(2nap meló 2 pihi 3 nap meló). Szóval egyik héten 2 napot másikon 5napot 12óráztunk. Egy ilyen rovid-hosszu hét után meg váltottunk reggelesből éjjelesbe és kezdődött elölről.

3 hónapos munkaidő keret,de 1évre előre mindig meg volt a beosztás(mivel ugyanazt az ismétlödö rendszert követte,de papírt is kaptunk róla.)A bérpapíron minden órákban szerepelt.
Egyszer hiányoztam 1 napot régebben ,utólag nézve arra a napra is csak 8 óra betegszabit számoltak el.
A mostani esetnél két részletben voltam betegszabin,de amúgy folyamatos 8 nap kihagyással 01.12-16 között ,ahol beosztás szerint 12. És 16.án dolgoztam volna,aztán 17-19.ig(visszamentem a dokihoz) ahol 17.én lett volna munkanapom. Vagyis 8 nap táppénzből 3 nap 12 órás munkanapra esett. (36órát hiányoztam a munkahelyröl) elszámolni csak 24et számoltak el,mert ilyenkor napi 8 órát számolnak(állítólag a munkaidö keret miatt), de szerintem ez hátrányos helyzetbe hoz,mivel 12órával nem számolnak el.

Olvasgattam neten és elég bonyolult volt a szabályzás,hogy több módszert is választhat erre a munkáltató,de én azt vettem ki belőle hogy kevesebbet nem számolhatna el. Másrészt még ha nem is órákban lenne megadva,hanem az "úgy kell csinálni mintha normál 8órás beosztás szerint mennék" verzió,akkor 8 nap hiányzásom alatt legalább 40munkaórát kéne számoljanak.(de a tényleges akkor is 36óra volt,és a bérpapíron is minden órákban van.)

Na már most én közben felmondtam 02.03.án, szóval ha időarányosan nézzük 2napnál több BSz tényleg nem járt volna,de a végelszámoló (februári) bérpapíron is az volt,hogy 24óra felhasznált és 96óra maradt. Vagyis az éves keret (15nap=120óra) fennált a papír szerint. (Amit nem tudok hogy okés e,mert a neten ugyan írták hogy ha valaki év közben kezd munkaviszonyt akkor arányosan kevesebbel indít,de arról nem írtak hogy mi van ha év közben megy el. Logikus lenne az is hogy akkor csak max 2 nap lenne,de akkor a tavaly elszámolt 1db bszra írt 8 óra nem stimmelne.)

Majordomus # 2023.02.17. 20:36

Napi átlagról van itt szó. Nem dolgozol egy héten 72 órát!

drbjozsef # 2023.02.17. 13:56

SaireyVMK,

A hét minden napjára 12 órára vagy beosztva, kivéve a heti pihenőnapot?
Ha nem, akkor a nem beosztott napokra számolt el a munkáltató betegszabadság napot?

SaireyVMK # 2023.02.17. 10:50

Nekem pl a januári-ahol a lényeg lenne- bérpapírt nem adták. Fizetést mégis kaptam. (Ez szerintem a jobbik eset, sok helyen úgy tapasztaltam,hogy később jön a bérpapír ,mint a fizetés)

no ,de :Van -e olyan,hogy 3 hónapos munkaidőkeretre hivatkozva valaki azt mondja,hogy ő az amúgy 12órás munkaidőt 8órás Betegszabadságként számolja el alkalmanként. Merthogy erre hivatkoznak. Szerintem ha valaki hivatalosan 12órában lenne-munkatársai is 12órában vannak miközben ő beteg- ,akkor nem mondhatják azt,hogy oké ,akkor neked csak 8 órára számolunk betegszabadságot.

Majordomus # 2023.02.05. 22:03

Nem egészen.
A bérjegyzék aláírásáig nem kapja meg a fizetését egyik alkalmazottam sem.
Az 2 példányos,amiből az egyik a dolgozó példánya,a másik a bérszámfejtés példánya.
.
Ha hibás adatot tartalmaz,azt írásban kell jelezni s 3 napon belül új bérszámfejtési lapot készítünk s természetesen korrigáljuk a kifizetés összegét is.

drbjozsef # 2023.02.05. 09:42

Köteles-e aláírni a bérpapírt?
Senki, soha, semmikor nem köteles aláírni valamit.

Milyen módon kell jeleznie a hibát?
Nincs kötött formája. Írásban, szóban célszerű, lehet füstjelekkel, esetleg morzéval.

Aláírhatja e úgy,hogy közben összefirkálja a bérpapírt,jelezve a hibát?
Nem tiltja törvény, ha az a kérdés.

Vagy alá se írja?
Szerintem az az egyszerűbb.

Ha bizonyítéknak akar egy példányt, megteheti-e hogy aláírja és utólag reklamál?
Nem tilos ezt sem.

SaireyVMK # 2023.02.05. 06:05

Tegyük fel,hogy a munkavállaló azt veszi észre,hogy a bérpapíron 24óra betegszabadság szerepel a valós 36óra helyett. Gondolom jelzi a hibát,amire az lesz a válasz,hogy örüljön neki. Köteles-e aláírni a bérpapírt? Milyen módon kell jeleznie a hibát? Aláírhatja e úgy,hogy közben összefirkálja a bérpapírt,jelezve a hibát?Vagy alá se írja? Ha bizonyítéknak akar egy példányt, megteheti-e hogy aláírja és utólag reklamál?