Összetörték a kocsim, mit tegyek?

monalisa1 # 2009.02.26. 15:17

A kék/sárga betétlap jószerével csak az adatok lejegyzésére és egy rövid tényvázlatra jó, tényleges felelősségvállalást még nem jelent.

Ellenben akár már "tegnap" el kell húzkodni a hölgyet a vétlen fél biztosítójához, és ott tegyen írásbeli nyílatkozatot: igen, ő volt a károkozó.

Addig is a vétlen fél haladéktalanul vegy fel a kapcsolatot a biztosítója kárszakértőjével.

nandy # 2009.02.26. 13:27

Sziasztok!

Egy barátommal történt az alábbi eset, szerintetek tudunk tenni valamit?

Egy baleset részese volt, de neki köszönhetően nem történt nagyobb baj. A másik fél - egy idősebb nő - volt egyértelműen a hunyó.
A baleset után elhajtott a helyszínről, csak akkor állt meg, amikor látta, hogy a barátom utánamegy. Ezután még adta a hülyét, hogy ő észre sem vette az ütközést... ja, miközben az autója eleje szinte totálkárosra tört... Betétlap "nem volt nála", így megadta a nevét és a telefonszámát.
Most pedig tagadja az egészet, a férje állítja, hogy ő is ott volt a baleset időpontjában (pedig nem volt ott). A lényeg az, hogy nem akarják kitölteni a kárbejelentő lapot.

Mit csináljunk?

zselyilevente # 2008.09.10. 19:21

Kedves Fórumozók!

A segítségetek kérem egy számomra igen kényes, és sürgős ügyben.
2008. május 13-án összetörték a kocsim, de a károkozó felelősségét nem ismerte el. Így nem volt más választásom, kihívtam a rendőrséget. A kiérkező rendőrök jegyzőkönyvbe vették az adatokat, fotókat készítettek, kikérdeztek engem, és a károkozót. A rendőrség távozása után kitöltöttünk egy betétlapot+ aláírt egy megállapodást, melyben a károkozó már elismerte vétkességét, (sikerült meggyőznöm) 2008. szeptember elején postai úton megérkezett a jogerős rendőrségi határozat, melyben bennefoglaltatik vétlenségem megállapítása, és a károkozót sújtó bírság mértéke (50000Ft, 3 hónap jogsi). Mai napon elmentem a biztosítóhoz, ahol a biztosítási ügynök tájékoztatott, hogy rossz esélyekkel indulok az ügyben, ugyanis az autót a balesetet követően 8 napon belül el kellett volna vinnem kárfelmérésre, és ennek a kötelezettségemnek nem tettem eleget. Véleménye szerint a biztosító nem köteles figyelembe venni a rendőségi határozatot, így akár az egész kártérítéstől eleshetek. Szeretném kikérni a véleményeteket illetve szeretném ha vázolnátok a helyzetem, esélyeim, vagy van-e esetleg valami olyan lehetőségem amire nem gondoltam, illetve hogy ezt a jogszabályt amit a biztosítós említett ezt ki lehet-e kerülni ilyen esetekben, vagy erre vonatkozóan létezik valamilyen kivétel, gondolok itt konkrtétan a rendőségi eljárás elhúzódására, rendőrségi határozatra, rendőrség által készített fotókra.
Előre is köszönöm, tisztelettel:

Zselyi Levente

luck66 # 2008.08.20. 10:10

az már az összetört autó tulajdonosán múlik,hogy biztositó nélkül is egyezkedik-e

Pontos választ talán csak a jogvégzettek adhatnak,de az Ó véleményük is sokszor különbözik!

moravas # 2008.08.20. 09:45

Üdv!
A résztvevöet nevzzük Jozsinak,és Sanyinak.Jozsi kölcsö kért egy ocsit,amjd beszált ittasan az anyos ülésre.Sanyi jozanul vezetett,de Jozsi akadájozta a koncentrálásban,mire Sanyi késön féezett,és beleszaladt az elötte halado autoba.Kitöltötték a betétlapot,amin Sanyi elismerte,hogy ö volt a hibás.Jelenleg az ügy ott áll,hogy a jogos tulaja az autonak meg akarja a téritetni Sanyival a kárt,hogy a biztositoál ne essen a bonusza.Igaz,hogy ebben az esetben biroságra is vihetné az ügyet?Illetve hogy lehetne meguszni ezt a balesetet,ha Sanyi nem tud fizetni?
Elöre is köszi!
Üdv mindenkinek!

guba # 2008.08.17. 20:01

A lízingbeadónak továbbra is te tartozol, d e a károkozó baráttól kártérítést követelhetsz.

bakaba # 2008.08.17. 06:34

Tisztelt jogi forumosok!

Osszetorte az automat a baratom - kb 5 perc vezetes utan, ugy, hogy mellette ultem. Serules nelkul megusztuk, de az auto felberulva totalkaros lett. Az auto lizingelt es nem volt rajta casco. Az auto vezetojenek van-e kotelezettsege es nekem mulasztasnak szamit-e az, hogy nem volt casco?

camelot # 2008.08.04. 11:55

nincs segítség?:(

amúgy közben megtudtam, hogy a roncsot nem adták el, a pénzt még mindig nem árulták el mennyi, viszont holnap hívom a bankot, ők majd elmondják mennyit kaptak..
Azt viszont mondta ma egy másik biztosítós kolléga,hogy a 15napot biztos megvétózhatom, és felülnézik. Szóval azzal vitázni fogok. Ha holnap kapja meg a bank, akkor már csak 6napot bukok..

camelot # 2008.08.01. 18:22

Hát ez tényleg elég pehhes dolog, részvétem.

Nekem is lenne most még kérdésem, mert tovább lépet az ügy. Amikor bevittem a kocsit a maxabós kolléga azt mondta az ügy min 1-1.5hónapig elhúzódik, ennek gyanánt egy hónapra béreltem kocsit. Sajnos papírt nem kértem róla, hogy ő állítja hogy ennyi ideig tart. Ezt még hétfőn megpróbálom főnökön leverni, hátha...
Na, tehát ha ma folyósítják akkor az 20nap bérlés, mivel 11.-én béreltem. Viszont a generalis kolléga 15napot ítélet meg jogosnak. Ezt még hétfőn kideritem miért is.. De ha pl. ma utalnak az ugye hétfőre ér a bankhoz, tehát azt a napot kell figyelembe venni, szóval 23napot kéne megtéríteniük, nem?
A 20% guruló költséget le lehet perelni valahogy? Már minden papír megvan amúgy, el is fogaták őket, szóval itt már csak az összeg a kérdés.

További gondom, hogy nem hajlandóak megmondani mennyiért becsülték fel a kocsit. Erről jövőhéten kapok papírt. De mi van akkor, ha az az összeg irreálisan alacsony, és én nem egyezek bele? Hiszen már folyósították... Továbbá ha már folyósították ma, akkor gondolom a roncsot is eladták. Viszont én semmi papírt nem írtam alá, hogy azt eladhatják, jogos lenne ha már tovább adták volna?

Köszönöm az eddigi és a további segítségeket is! Nagyon!

monalisa1 # 2008.07.24. 11:42

Továbbra is félő, hogy az ilyen simlis fiunak valótlan a neve/címe és a telefonszáma, így csak remélhető a közölt adatok valódisága.

A gáz az, hogy amíg személyesen be nem megy a bíztosítóhoz és "önként-dalolva" el nem ismeri az általa okozott kárt, addig...

Amíg nincs meg xy károkozó, addig a biztosító nem fogja tudni a javítás stb. költségeit kinek kiszámlázni majd - ha csak te magad nem tudod megelőlegezni, aztán várhatod a pénzed megtérülését amíg a biztosító le nem futja vele a bírósági jogvitát.

Sajnos hasonló peches eset bárkivel bárhol előfordulhat.

Azért minden jót!

Hankacs # 2008.07.24. 09:13

Kedves Monalisa.
Nagyon köszönöm a segítséged,már kilátástalannak véltük a dolgot.
Sajnos nem tudom a srácot a biztosítóhoz berángatni mert még a telefont sem hajlandó felvenni.A címe remélhetőleg valós, mert a rendőr adta meg. A telefonszámát pedig a vele utazó srác.
Akkor még ma próbálom a biztosítós dolgot intézni és mégegyszer nagyon KÖSZÖNÖM.

monalisa1 # 2008.07.23. 22:11

Az nem árt ha a biztosítóhoz magaddal rángatod a srácot: írja alá az újból kitöltendő papírokat, vagyis hivatalos helyen is ismerje el az általa okozott kárt, mert különben még gubancos lehet a kárrendezés.

Szerencsés esetben a srác lakcíme valós - a simlis rendszám és a biztosítatlan gépjármű okán is már. A visszaeső ittassága csak mint jellemvonás őrá nézve...

monalisa1 # 2008.07.23. 22:03

Nem jön be...
Nem baj, írd be a Google keresőbe a mabisz kifejezést, és úgy a harmadik-negyedik találat részletesen a Mabisz-ról.

monalisa1 # 2008.07.23. 22:00

Amennyiben a károkozónak nem volt kötelező felelősségbiztosítása, akkor a kárt bármelyik autóbiztosítónál bejelenthető, mert ezt a kárt a MABISZ Kártalanítási Számlája fogja neked rendezni.

http://www.gfb2005.mabisz.hu/gfb2005.php

A Mabisz a javításért kifizetendő számlát, az eljárás egyéb költségeit és a kamatokat is az elkövetőn be fogja hajtani, de ez legyen a srác gondja.

Javaslat: ezentúl a kesztyűtartóban mindig legyen néhány példány kék-sárga űrlap, és nem árt ha van egy "ócska" fényképezőgép is: a balesetről jobbról-balról stb. gyorsan lehet néhány felvételt készíteni - utóbb hasznos lehet.

Hankacs # 2008.07.23. 21:21

Még hozzátenném, hogy a két srácot akik az autóban ültek a baleseti bejelentőre ,mint tanukat felírtuk, címmel telefonszámmal, ha ez segítségünkre lehet.
Ez a történet tényleg olyan mintha egy vicc lenne de sajnos nem az!!!

Hankacs # 2008.07.23. 21:17

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy számomra bonyolult ügyben Egy hete pirosnál várakoztam(élettársam autójával), mikor hátulról egy hatalmas amerikai terepjáró belémjőtt.
Az elő vonóhorga benyonta az autó hátulját.Kiszáltam mire a sofőr melletti srác is kiszállt és közölte velem,hogy rendőr nélkül próbáljuk elintézni a történteket.Mivel személyi sérülés nem történt elég lett volna kiállítani egy baleseti bejelentőt de az egyikünknél sem volt. A párom a lányom miatt nem tudott a helyszínre jönni de azt mondta menjünk a házunk elé, ő ad egy bejelentőt és majd kitöltjük.Így is történt, de amikor elkezdtük kitölteni kiderült, hogy az autónak nincsenek papírjai, nincs bizosítása és időközben az első rendszám ami a szélvédő mögött volt el is tünt.Kb 2 órán keresztül egyezkedtünk, hogy a kárunk meg legyen térítve de nem sikerült dűlőre jutni. Ekkor már kihívtam a rendőrőket akik nem tudtak, helyszinelni mert már a XVII kerületben voltun az eset pedig a XV-ben történt.A rendőrök azt mondták, hogy polgári peres úton kell behajtani a kárt.Persze a hamishátsó rendszám és a papírok hiánya miatt eljárás indult, sőt kiderült, hogy a vezető ittas volt és a jogsiját már 2 hónapja elvették ittas vezetés miatt. A baleseti bejelentőt kitöltöttük de a srácnak csak a neve és címe kerültrá a papírra. Ilyenkor mit tegyünk?A mabisz segít?Olvastam hogy még engem büntetnek meg mert elhagytam a helyszínt és ha leüli a büntetését még a pénzünkhöz sem jutunk.Előre is köszönöm a segítséget. Nagyon várom a válasz!!!

TomSecret! # 2008.07.12. 17:54

Láttunk már karón varjút, a biztosító nem teljesen hülye, ha rajtakap biztosítási csaláson fel is jelenthet érte (többről is tudok). Az áruszállításhoz meg nem ártana néhány okmány megléte (vezetett útnyilvántartás etc.). Ha megítélik, a 80%-os térítést vitatnám, mert itt szerintem nem indokolt guruló költséget levonni.

jogvédö

camelot # 2008.07.10. 21:03

Az ügyvéd fog természetesen.
Tegnap amikor beszéltem a generali illetékesével azt mondta, hogy a bérautót szinte mindig elbírálják és nem kötnek bele. De holnap személyen is beszélni fogok velük.

De bizonyíték az van ha kell, szóval rosszul nem jöhetek ki.

monalisa1 # 2008.07.10. 20:30

Azért ha a biztosítós netán rákérdez a "mit és milyen gyakorisággal" szállítás dolgára, sőt netán tanukkal is kéreti ezt alátámasztani - gázos helyzetbe kerülhetsz.

Jobb ha az ügyvéd írja a keresetlevelet és leginkább csak ő beszél a tárgyalásokon majd.

camelot # 2008.07.10. 19:56

Igen, mondjuk sok mindent nem szállítok, csak fűnyírót, az pedig befér azért.

Mindenképp úgy adom elő, hogy naponta szállítok a boltba és a boltból tovább a vevőknek.

Új autó ként nem úgy értettem, hogy 0km-est veszek, eddig ugye egy f astrám volt, most egy g-set veszek, mert az kb 200e-rel drágább és bár ugyan akkor gyárották de jobb sokkal. A casco még kérdéses lesz viszont az biztos.

monalisa1 # 2008.07.10. 19:34

Ha a Suzuki hátsó üléseit lehajtod, az már majdnem egy kombi...

Az árúszállítást próbáld majd úgy előadni, hogy napi rendszerességű.

Minden jót, legfőbb a mielőbbi másik/új saját autó dolgában.

Megjegyzés: ha új autót tudsz majd venni, a cascot bizonyára kötelezőre előírják, nos lehet némi többletért olyan variáns is, hogy "új érték biztosítás", vagyis mondjuk 2-3 évig ha esetlegesen összetörik ismét - függetlenül az ok/okozó dolgától -, a biztosító mindenképp egy új autó árát tériti. Kérdezd a kereskedésben azt az ügyintézőt aki külön a biztosításokkal foglalkozik.

camelot # 2008.07.10. 18:43

Mihamarabb kéne bérelnem, mert így is már csúszásban vagyok munkával. Ha pedig kiesésem van keresnek más kertészt és akkor sokat bukok rajta..

Igyekszem a legolcsóbb kocsit kibérelni ( ez nekem is jobb, mert a 20%-ot úgyis én fizetem..) Egy swift 1hónapra 150e körül van, egy astra caravan (ami kéne mondjuk, nem hiába volt kombim eddig is..) 250e ft.
Az indok továbbra is az áruszállítás, ma fénymásoltam cégpapírokat stb stb ami mind azt bizonyítja, hogy van egy boltunk és oda árut is kell vinni..

monalisa1 # 2008.07.10. 18:25

Az első bekezdésedben leírtakhoz annyi a megjegyzésem, hogy nem kell hagyni magad a biztosítóval szemben, bár egy jogvita akár 1-2 évig is eltarthat.

A bérautóval egy kicsit várj., várd meg mi lesz a jelen tiéddel és belátható időn belül mikor tudsz másikat/újat venni, mert az autóbérlés nem olcsó mulatság, bár van akár havi bérlet is ami kedvezményesnek mondható. Szóval hogy mennyi időre a saját kocsi kiesése, mennyi a bérlet díja, valamint a bérlés okát/szükségességét nagyon meg kell tudni indokolni majd, hogy elfogadja a bíróság. (Ha lehet bérelj egy kisebb kocsit, lám te a dolog költségvonzatára is figyelemmel vagy - mondhatod majd.)

camelot # 2008.07.10. 16:59

Na, a mai napon beszéltem egy bíróval, sőt, azzal a bíróval aki az adott kerületben intézi az ilyen ügyeket, úgyhogy valószínűleg hozzá fog kerülni a per, ha indítok a biztosítóval szemben. (ott dolgozik mutherom, így sikerült vele beszélnem)
Mondta, hogy amit jogosan be tudok hajtani azt be is fogom tudni. Ahogy pl. a hitel átállítási díjat stb stb. Sőt, akár még a következő kocsi vásárlásakor átírási díjat is. Szóval csak egy jó ügyvéd fog kelleni, de csak akkor, ha már adott árajánlatot a biztosító a kocsira.

Aztán felmerült ma még kölcsönzési probléma is, mivel a maxabó ha totalkár van akkor nem ad letét nélkül kocsit, szóval erre hitelt kell hogy felvegyek. Na, ennek a költségeit is be kell majd hajtanom a biztosítón, mert megint csak nem tehetek róla, hogy a kölcsönhöz 300e-ret le kell tegyek, ezt pedig csak így tudom megoldani..

nandy # 2008.07.09. 21:18

Szóval szerintem csak pontosan tudni kell mi a jogom, és ezt követelni.

Ebben igazad van, a biztosítók szeretik hülyének nézni az embert.

Ha a biztosítóval nem sikerül megegyezned, érdemes kártésítési pert indítani a károkozóval szemben.