táppénz ellenőrzés


the big cat # 2003.10.28. 17:36

Hát ilyen ez, vannak kötelezettségeink is nemcsak jogaink. Ha igazán akarnak megvárnak.

Amúgy meg megvan a véleményem az oylan munkáltatóról, aki ilyen csökönyösen ragaszkodik a felmondási időhöz. De joga van hozzá.

maci76 # 2003.10.28. 13:51

Ok , semmi gond nem sértődtem meg , én is belátom, hogy nem egy jogszerű, tisztességes megoldás. A gond csak az , hogy a cég vezetésével nem lehet kiegyezni, nem mentenek fel a felmondási idő alól , és az új munkahelyen meg minél előbb várnak ...

the big cat # 2003.10.28. 12:24

Sajnálom, ha kicsit kemény hangneműre sikeredett, amit írtam. nem állt szándékomban megsérteni.

De! A csalás esete nem szubjektív minősítés, egyszerűen arra amit kérdeztél ez a Btk. tényállás neve. (társadalombiztosítási csalás) Másrészt sajnos rosszul tudod, a TB (kivéve mostmár a nyugdíjjárulék egy részét, nem neked jár vissza, hanem a mindenkori befizetésekből fedezik a mindenkori kifizetéséket, tehát technikailag nem a te pénzed kapod vissza, és a kötelező TB-nek nem is az a célja, hogy visszakapd. De ettől függetlenül értem, mit akartál mondani, csak épp a nézőponttal nem értek egyet.

Másrész kifejezetten nem javasoltam azt hiszem senkinek, hogy éljen vissza a joggal, de elismerem voltak esetek amikor sugalltam, hogy ez megoldás lehet, de minden esetben egy jóval nagyobb érdeksérelem elhárítása miatti kiútként utaltam rá. (ha jól emlékszem) Ha jól megnézed azoknak akik azért akartak táppénzre menni, mert hamarabb akartak az új munakhelyükön belépni megírtam, hogy ez nem lehetséges, mivel táppénz alatt semmiképen nem dolgozhatnak.

A te esetedben ilyesmi nincs, te csak egyszerűen nem akarod teljesíteni a szerződéses kötelezettséged, és ezért véltem úgy, hogy nem igazán támogatható még erkölcsi alapon se. Jogilag persze az indok lényegtelen.

Tehát mégegyszer, elnézést.

maci76 # 2003.10.28. 08:58

Kedves the big cat,

Sajnos csak most jutottam oda, hogy reagálni tudok a válaszodra, ami ősszintén mondva egy kicsit felháborított.
Először is szeretném megköszöni a válaszodat, de a végével nem igazán értek egyet, főleg hogy "csalónak" nevezel , mivel véleményem szerint, nem a te általad befizetett pénzt fogom megkapni amennyiben úgy döntök, hogy táppénzre megyek hanem azt amit eddigi munkám során én fizetem be, ami többszöröse az egy havi táppénznek.
Másodszor azért lepett meg , amit írtál, mert több hozzászólásban is javaslod azt, hogy megszabadulhatnak a felmondási időtől, ha elmennek táppénzre , vagy éppen ha nem tetszik a jelenlegi munkahelye akkor menyen el az illető táppénzre ameddig egy újat talál, mivel ez idő alatt "védettséget élvez" .... , hogy is van ez !?
Harmadszor jogi kérdésben kértem véleményt - amit meg is köszönök, és nem a te személyes ítélkezésedre voltam kíváncsi.
Maradok tisztelettel,

the big cat # 2003.10.22. 13:06

Jogszerű, ellenőrizhetik, természetesen, mivel ők is fizetnek.

De hogy hoygan és mia lapon bizonyítják, hogy nem is vagy beteg, nos ez elég érdekes kérdés, az orvos álláspontjával szemben. Nyilván bejelentést tesznek aTB-nél, az meg felülvizsgálatot rendel el.

Perelni nem a cég fog elsősorban, hanem az ügyészség a táppénzcsalás miatt, ami bűncselekményt valósít meg. Az más kérdés, hogy viszsa is kell fizetned a táppénzt kamatostul.

Szerintem csak az menjen táppénzre, aki beteg, a csalóknak nehogymár az én adómból legyen hawaii, ha nem haragszol.

A táppénz nem valami "ha akarom kiveszem juttatás", ha nem akarod letölteni a felmondási idődet (te mondtál fel egyébként?) akkor egyezz meg a munkáltatóddal, hogy hamarabb engedjen el. Ha meg nem enged, akkor telejsíts szerződésben is vállalt kötelezettséged a felmondási időre.

maci76 # 2003.10.22. 12:36

Sziasztok,

A következő kérdésben kérem a segítségeteket: 3 hónap felmondási időmet töltöm és szeretnék elmenni táppénzre , kb. 1-1,5 hónapra, már mások is elmentek így a cégtől és eddig semmi probléma nem volt de most hallottam, hogy a személyzeti osztályról kimennek ellenőrizni ha több mint 2 hetet van az ember táppénzen. Megnézik, hogy otthon van az illető, mi a gondja és hogy milyen gyógyszereket szed , ez jogszerű ? és mit tudnak csinálni , ha úgy ítélik meg hogy nem vagyok igazán beteg? Engem perelnek be , vagy az orvost aki kiírt és úgy ítélte meg, hogy beteg vagyok?
Előre is köszi a segítséget!