megbízási szerzdés

Roxal # 2003.11.10. 15:26

Nem fogja bevállalni, ez teljesen biztos.
Mint ahogy azt sem, hogy most módosítsa a bérem.
Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy most megegyezünk, aztán teljesítek, s utána visszaminősíti a bérem? Már ha ezt a megoldást választaná...

the big cat # 2003.11.10. 15:13

Az időhatározás nem kell hogy dátumhoz kötődjön, kötheti a munka tényleges befejezéséhez, de akkor majd kel egy közös megygezéses lezárás.

Munkáltatüként meg vállalja szépen a többiek előtt is (ha már olyan hülye, hogy elmondja) hogy a többletmunkáért többletbért fizet.

Roxal # 2003.11.10. 13:38

the big cat,

neked teljesen igazad van, ez lenne a kézenfekvő megoldás. Viszont ebbe nem hajlandó belemenni. Úgy gondolkodik, hogy ha most beleépíti a bérembe, akkor ha szerinte márciusban befejezem a munkát, utána mire fel járna nekem az összeg. Meg akkor mindenki fellázad, mert ugye bérfeszültség...

the big cat # 2003.11.10. 13:24

Emelej meg határozott időre a béred a közös megegyezéssel. Ez nem tilos.

Roxal # 2003.11.10. 08:28

old-guy köszönöm a kimerítő választ. A gond ott kezdődik, hogy a munkáltatóm ilyen módon IS szeretne foglalkoztatni, a rendes munkaszerződésem mellett. Ahogy én ezt elnézem, nem szabad belemennem, mert kapcsolódik a munkámhoz, tehát nem lenne szabályos. Marad a huzavona, hogy emelje meg a bérem, ha azt akarja, hogy megcsináljam. Csak ebbe nem hajlandó belemenni, mert szerinte ez csak egy 5 hónapos időszakig tartó munka lenne. Mit javasoltok, ebben a helyzetben mit javasolhatok én?

old-guy # 2003.11.09. 17:13

Kedves Roxal,

végiginéztem a hozzászólásokat is, és nekem sem egyértelmű, tehát mondom az általános szabályokat:

A munkaszerződésben meghatározott tevékenységi körtől eltérő munkára, amelyet munkaidőn kívül végzel, a munkaadóval lehet külön megbízási szerződést kötni. Ez ú.n. nem önálló tevékenységből származó jövedelem, ami azt jelenti, hogy az összevont adóalap részét képezi, de nem jár utána adójóváírás, (csak a nyugdíjjárulék adókedvezménye).
Az adóelőleget és a nyugdíjjárulékot a kifizetőd levonja (táppénz alapba nem számít bele), és a kifizető fizeti a 29 % TB járulékot a megbízási díj után. (Havi 15 eFt-ig TB mentes az egész hónapra szóló megbízás)
Ha önálló tevékenységként akarod ezt végezni, akkor adószámot kell kiváltani, és mint adószámos magánszemély, számlázod a megbízási díjat, de a számla értékének 90 %-ából 40% adóelőleget (= 36 %) a kifizető akkor is köteles levonni, és itt is a kifizető fizeti a 29 % TB-járulékot a számlaérték után.
A legtökéletesebb megoldás lenne az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltása annak ellenére, hogy az a legmacerásabb (saját SZJA fizetés, saját TB fizetés, iparűzési adó stb), de mindezen költségek beépíthetők a vállalkozói számlába.

Üdv.
old-guy

the big cat # 2003.11.06. 17:22

Hát ez az, hogy lehet, hogy mást kell fizetned ha munkavállóként, lehet hogy mást ha megbízottként kapod a pénzt.

Roxal # 2003.11.06. 13:40

A kérdés lényege az volt, hogy milyen járulékokat kell nekem befizetnem ez után. Én szeretnék szabályos lenni, bár ahogy látom, ezt nem igazán hagyják...

the big cat # 2003.11.05. 19:34

Természetesen tudnod kellene, hogy nem helyes.

Ha összevontan adóznál utána akkor mindegy, de a TB-t még mindig nem fieztnéd be, ha jól emlékszem, bár erre azért egy adós kollega tudna igazán válaszolni.

Roxal # 2003.11.05. 13:52

megbízási szerződés alapján kapom, jogcímet nem tudom, s összevontan adóznék utána...
S nekem kötelességem tudni, hogy ez nem helyes? Persze tudom a nem tudás nem mentesít...

the big cat # 2003.11.04. 17:19

Attól függ miylen címen kapod és adózod le a pénzt, neked is lehet belőle bajod. ha pl. számlát adsz róla, és vállakozói jövedelmeként számolod el, nem összevonandó jövedelemként , akkor nálad is keletkezhet adóhiány.

Plusz ha adócsalás miatt is indul eljárás a munkáltatód ellen, akkor te abban részes lehetsz.

Law1 # 2003.11.04. 14:49

Neked nem csak a munkáltatódnak.

Roxal # 2003.11.04. 14:14

Pontosan az, viszont ez nem az én dolgom. Nekem lehet ebből bajom?

Law1 # 2003.11.04. 13:29

....... sokkal de sokkal többet!

Law1 # 2003.11.04. 13:28

Ha kapcsolódik a megbízási szerződésben kikötött tevékenység a munkaidő alatt végzett munkádhoz, akkor nem fog működni. Ezt az APEH mindenképpen színlelt szerződésnek fogja tekinteni és hatalmas bírságot fognak kiszabni. Nem éri meg a balhét.

Ha a főnököd azt akarja, hogy + ezt a munkát végezd el, akkor kénytelen lesz Veled megegyezni és többet fizetni. Ha meg ekkora sz....rágó, akkor nagyon megszívje és sokkal többet fog így bukni, mint ha rendesen megfizetne.

Roxal # 2003.11.04. 12:57

Law1
Kapcsolódik a munkámhoz. Szállításokkal foglalkozom, meg vámolással.
Megbízás keretében új szállítmányozási szerződéseket kellene kötnöm, illetve fel kellene készülnöm a vám területén, illetve beszerzés területén fellépő változásokból. Most nem kutatok új szállítmányozókat, de szükség lesz rá, mert meg fog szűnni az Eus raktárunk, s minden innen fog direktbe menni. Vám pedig azért szorosabban kapcsolódik...

Law1 # 2003.11.04. 12:05

"munkaidő alatt a mostani béremért csináljam meg ezt is" (Roxal)

Vagyis Neked ugyan azt a munkát kellene elvégezned mint rendes munkaidő alatt vagy teljesen más jellegű munkát?

Mert ha teljesen más jellegű munkáról van szó, akkor nyugottan megteheted. Pl ha a munkáltató megbízási szerződés keretén belül forditói munkát ad ki a titkárnőjének (és mondjuk a titkárnő amúgy munkaidő alatt nem szokott forditói tevékenységet folytatni), akkor ezt nem fogja az APEH átminősíteni.

Csak akkor van gond, ha ugyan olyan munkáról lenne szó, mint amilyet amúgy is elvégeznél munkaidő alatt.

Ez viszont számomra még nem derült ki.

Roxal # 2003.11.04. 09:10

Ezzel én is egyetértek. Ezt találta ki, mert eleve úgy gondolta, hogy munkaidő alatt a mostani béremért csináljam meg ezt is. Na erre azért nem voltam hajlandó. S erre találta ki ezt a megoldást. S ha ezt a munkát otthonról végzem, munkaidőn kívül, a dolog akkor sem szabályos? Mit tehetek én most?

the big cat # 2003.11.03. 18:11

Ez egyértelműen színlelet szerződés, aminek célja a túlmunkavégeztetés elkerülése, illeteve annak más csatornába terelése.

Én nem javaslom, mivel ez sima adócsalás.

Roxal # 2003.11.03. 13:15

Ja igen, s még valami, mennyi járulékot kell rászámolni arra az összegre, amit kapni szeretnék?! Szja az hozzácsapódik a béremhez, de van e még egyéb költség is, amit nekem kell állnom?

Roxal # 2003.11.03. 13:13

Kedves Law1!

Akkor elmesélem részletesebben. Vámügyintéző-logisztikusként dolgozom, napi 8 órában normál munkaszerződéssel. Most megbízással szeretné a főnököm, hogy az eu-s átállással kapcsolatos dolgokat kövessem, s az ehhez kapcsolódó szállítási szerződéseket megkössem, árajánlatok stb. Kizárólag a munkámmal kapcsolatos a megbízás, csak mivel ez egy egyszeri dolog, ezért találta ki ezt a formátumot. A gond csak az, hogy a főnököm az anyját is eladná, ezért kicsit félek tőle. Hogy tudja ezt kijátszani, illetve ha belemegyek, akkor mit tehet, hogy mégse kelljen kifizetni az elvégzett munkát. Illetve engem mi véd. Azon túl, hogy visszatarthatom az anyagot addig, amíg nem fizet.

Law1 # 2003.11.03. 12:13

Kérdésem az, hogy más munkát kellene végezned, mint a munkaviszonyod keretén belül megállapított tevékenység?

..... mert ha arra megy ki a játék, hogy a munkáltatód bejelent minimálbérre, de ugyan azt a munkát kellene végezned megbízási szerződés keretén belül pl havi 300.000-ért, akkor azt a munkaügyi főfelügyelőség és az APEH át fogja minősíteni vagyis megállapítják, hogy színlelt szerződés áll fenn és hatalmas bírságot szabnak ki a munkáltatónak (főleg az APEH).

Ha más munkát végeznél mint amúgy is munkaviszony keretén belül, akkor nincs gond. A megbízód nem adózik utánad, ellenben Neked adóznod kell.

Roxal # 2003.11.03. 11:00

Sziasztok!

Cégem megbízási szerződéssel szeretne foglalkoztatni a munkaszerződésemen kívül. Mivel nem bízom a főnökömben, szeretném tudni a buktatóit...
Amit jelenleg tudok. Ptk szabályozza, nincs eredménykötelem, ha nem állapodunk meg külön, csak gondos és szakszerű munka.
S tudomásom szerint zálogjogom is van, ha esetleg a cég nem fizeti ki a megállapodott díjat. (erre azért meg van az esély). Kérdésem: Ki lehet e kötni, hogy havonta fizessenek nekem a szerződésre, s köteles vagyok e kiadni az anyagot a szerződés lejárta előtt?
Azt tudom, hogy a megbízási szerződés önálló kereset, tehát külön szja-t kell fizetnem, de pl. tb és más pótlékot kell e fizetnem utána?
Segítségeteket előre is köszi