Szabadság kiszámítása


John # 2005.02.08. 05:31

Sziasztok!

Munkahelyemen azt mondták évekig, hogy ezt a pótszabadságot én nem kaphatom meg, mivel a feleségem munkanélküli, ezért Õ van többet a gyerekekkel. Utólag érvényesíthetők-e valahogy ezen elmaradt napok ? Illetve 2 gyerek után hány nap jár évente?

John

the big cat # 2005.02.07. 17:51

Miért nem világos a törvény? Egyszerűen csak a törvényt kell olvasni, és nem valami kivonatos kommentárt, amiben nincs benne teljes egészében atörvény szövege.

A pótszabadság annak a szülőnek jár, aki a szülők döntése értelmében a gyermekek neveléséből nagyobb részt vállal. Azaz a szülők döntik el, ki az aki nagyobb részt vállal a gyermek neveléséből, ezt nem kell indokolni, amunkáltatónak nincs mérlegelési joga, ha apuci kijeleneti, hogy márpedig ő vállal több részt, ide a szabit. Egyébként racionális indoka is lehet, mert a dolgozni járó szülő, aki az anyagiakat teremeti elő a család megélhetéséhez, ezzel épp vállalhat nagyobb részt, ha már mindenáron méricskélni kell.

A törvényben egyébként ez a nagyobb részt vállal kitétele értelmetlen, szükségtelen, a szokásos kodifikációs hiba, mivel a szülők döntésének diszkrétté tétele már elegendő volna annak meghatározásához, hogy ki veheti igénybe a szabit. De a másik munkáltatótól kell hozni egy igazolást, hogy amásik szülő ott nem veszi igénybe, ezt akro is hozni kell, ha fizetetlen szabin van anyu, mert ez a szabadság akkor is járna neki.

Karika # 2005.02.07. 15:07

Meglepő, de jár az apukának a gyermekes pótszabadság. Az, hogy az anyuka otthon van a gyerekekkel gyesen, ezt a jogosultságot nem befolyásolja.

Szidi # 2005.02.07. 11:28

Engem a pótszabadság érdekelne a következő esethez. Anyuka otthon marad a 3 gyerekkel gyesen, akkor apuka kaphatja-e a 7 nap pótszbadságot? A törvény nem elég világos: "gyermekek utáni pótszabadság annak a szülőnek jár aki a gyermekek nevelésében nagyobb részt vállal és ezt bejelentik a munkáltatónál." Ebben az esetben ki vállal nagyobb részt? Mi az eljárás ilyenkor? Hol találok erre utaló bármit? Előre is köszi a segítséget.

the big cat # 2004.05.27. 12:33

Munkaügyi bírósághoz. Előbb persze ügyvédhez.

ricsi # 2004.05.27. 08:36

Tudnál nekem abban segíteni, hogy hova fordulhatnék ezzel a problémával?

the big cat # 2004.05.25. 18:22

Munkaidőkeretben dolgozol, a tövényes munakidőt a munakidőkereten belül a munakidőkeretbe eső ünnepnapok levonásával kell számítani, és azokat nyolc óra távolléti díjjal fizetni.

A munkáltatód törvénytelenül jár el, mert nemcsak pihenőidőt kell biztosítania az ünnepnapon, de azt ki is kel fizenie. Ezért hívják FIZETETT ünnepnek.

ricsi # 2004.05.25. 17:31

Négyműszakos munkarendben dolgozom és fizetett ünnepnapon a főnököm leállítja az üzemet és nekünk plusz pihenőt ad ki.Kényesen ügyel arra, hogy ne kelljen többet fizetnie, mint amennyit muszáj.Most például pünkösd vasárnap és hétfőn éjszakás lennék, de mind a két napra plusz pihenőt írt ki.Négy éve alig van fizetett ünnepem.Ilyenkor nem dolgozunk, de nem is kapunk egy fillért se.Ez éven csak január elseje és május elseje volt fizetve.Arra hivatkozik, persze úgy hogy ne értsük a lényeget, hogy két havi ciklusokban számolják a munkarendet, és minden hónapban egy szombatnak és egy vasárnapnak szabadnak kell lennie.Ez érthető is, de miért pont mindig a fizetett ünnepekre esnek ezek a napok?

the big cat # 2004.05.25. 03:28

Munkaidőkeretben dolgozol? A plusz pihenő egyébként akor sem törvényes, mivel még a munakidőkeretben dolgozónak is távolléti díjjal kell elszámolni a napot, de az igaz, hogy a fizetett ünnepore eső munakszüneti nap helyett adhat másikat.

Karika # 2004.05.24. 20:07

Ricsi!

Egy kicsit részletesebben írd le az esetedet, mert ez bizony szabálytalannak tűnik.

ricsi # 2004.05.24. 18:12

Szeretném tudni, vajon törvényes-e, ha a munkáltató fizetett ünnepekre fizetés nélküli ·pluszpihenőt· ad ki? Idén az eddigi 7 fizetett ünnep helyett nekem csak 2 volt , a többi pluszpihenő .

the big cat # 2004.04.30. 12:03

Csakúgy minta másik topikban, ebben is megatlálható kérdésedre a pontos válasz.

petko # 2004.04.30. 09:01

Üdvözlök mindenkit. Az alábbiakban Madar fejtegetéseihez hasonló problémára szeretnék tanácsot kapni. A volt munkáltatóm a 12 órás munkanapokkal kapcsolatban a szabadságokat a következőképpen számolta el. Mindenkinek az életkortól függően a törvény által megszabott éves szabadságkerete van (8 órás munkanapra) ezt a keretet a munkáltató a 12 órás munkaidőre számitotta át (elosztotta 12/8 -al) és mindenkinek csak ennyi 12 órás műszakú szabadságnapot adott ki egy évben. Jogszerű az eljárás? Köszi a választ.

the big cat # 2003.12.11. 19:45

A szabadságra mindig teljes munkanap jár. ha valaki négy órás napokat dolgozik, akkor négy órás napot kell elszámolni. De a szabadság mindig 0-24 óráig jár.

Sőt, a Munka törvénykönyve aszerint sem tesz különbséget, ha valaki nem minden munaknapon dolgozik.

Gpapa # 2003.12.11. 15:08

Üdv mindenkinek,
Szeretnék megvilágitást kapni valakitöl az alábbi problémámra:
Diákként dolgozok egy külföldi többségű cégnél, már harmadik éve a suli mellett. Hónapról hónapra kötnek is velem megbizási szerződést. Az idén viszont részmunkaidőben kezdtem dolgozni, hónapról hónapra kiszámitódik a fizum, tehát a szerződési összegnek valamekkora hányada. Többen is igy dolgozunk a cégnek,a megbizási dij tehát heti 5 napra, napi 8 órára vonatkozik. Első kérdésem, ebben az esetben hogy jár szabadság? Eddig mindenki megkapta a szabiját, nem volt gond. Most viszont hogy részmunkaidőben dolgozok, nekem sajátosan akarják kiadni a szabimat. Mivel nekem jár éves 21 nap, ezt meg akarja az üv. felezni, de a fele napot is 4 órásban adja ki, tehát igy az éves szabim 1/4 jut nekem, nem a fele. ráadásul többet is dolgoztam mint félmunkaidő, mert igy alakult, a havi elszámolásoknál a ledolgozott munkaóráimat viszonyitották a pl. a havi 21*8 hoz, igy alakult ki a fizum. A dolgot bonyolitja hogy semmijen megegyezés nem volt arra vonatkozólag hogy pl. pont a felét dolgozom majd a , stb. A fizetésem elszámolása kizárólag a ledolgozott órák alapjány történt. Ráadásul ez sehol nem jelent meg igazolás szinten, hogy én egy honapban mennyi órára kaptam azt a fizetést. További bonyodalom, hogy az üv.ig. ebben az évben már a harmadik, és ő azt mondja nem érdekli mi volt előtte, ő arra az időre ad nekem a fonti módszerrel számitott szabit, mióta itt van: 3 honapra. A legnagyobb probléma szerintem, hogy akik ugyanilyen kondiciókkal dolgoznak a cégnél, kapnak szabit, a részmunkaidős foglalkoztatásomba pedig beleegyeztek, tehát ez nem lehet gond.
Előre is köszi..
Üdv,
Gpapa

SzTé # 2003.11.11. 15:18

Köszönöm!

Én is így gondoltam, de megerősítést szerettem volna kérni egy ebben jártas személytől. Mivel ez mostanában kerülne bevezetésre, tudnom kellett a védekezési lehetőségeimet.

the big cat # 2003.11.11. 15:01

A munkáltató adja ki az összes szabadságot, de legalább felét a munkaválló által kért időpontban, és maximum két részletben. Több részletben csak a munkavállaló kérésére adhatja ki.

A szabadságot legalább kiadása előtt egy hónappal kell kiadni, tehát az általad írt szabadságkiadás már emiatt is semmis lenne. De a szabadság résznapként való elszámolása is teljesen semmis és jogellenes, a szabadságokat munaknapra kell kiadni (javaslom olvasd végig ezt a topikot, mivel benne vannak ahsonló problémák), és egy munaknap 0-24 óráig tart, részleges elszámolás jogelelnes, az iylesmit pihenőidőként munakidőkereten belül lehet elszámolni, és a munkáltató felelőssége hogy úgy szervezze a munkát, hogy a munakidőkereten belül meglegyen a havi 176 (vagy épp amennyi óra esik) órád.

Szóval amunkáltatód eljárása töb okból is súlyosan jogsértő.

SzTé # 2003.11.11. 13:56

Igazából nem tudom, ez a legjobb téma-e, ahova írhatok vagy mást kellene keresnem, de elnézést, még új vagyok.

Sziasztok!

Az ún. kényszerszabadságról érdeklődnék. Egyrészt van-e még ilyen fogalom, másrészt konrétizálva:
a munkahelyem élni akar azzal a jogával, hogy a szabadság felét ő adja ki és akkor amikor az neki tetszik, ezt nem egyeztetve velünk. Mivel 3 műszakban dolgozunk így pl. pénteken éjszaka nem kell bejönni alkalmanként, s ezt szabadságként kívánják elszámolni. Tekintettel arra, hogy ezt csütörtökön délután 3 óra körül tudják csak megmondani, én elég jogtalannak érzem, hogy a szabadság kiadása előtt 7 órával közlik ezt, s telefonon, többnyire mobilon. Jogos-e ez, melyek a feltételei a munkáltató által rendelkezhető szabadságrésznek? Elég fárasztó a 3 műszak, s egy otthon tölthető péntek éjszaka szabadságként számomra elég durva. Mely jogszabályok vonatkoznak erre? Legalább mennyi idővel korábban kell a kényszerszabadság időpontját közölni? A kényszerszabadság teljes mennyisége a ténylegesen járó szabadság fele lehet-e? A munkavállaló által igényelhető fele részen felül joga van-e további napokat meghatározott időpontra kérni vagy ezzel kizárólag a ranszolgatarató rendelkezik-e?

Segítségeteket előre is megköszönöm.

SzTé

the big cat # 2003.11.07. 11:20

Nem számít hány szabadnapja lenne a héten, mert egyszerűen úgy kell elszámolni, hogy 8 órás munkanapot vett ki. Azután a fennmaradó havi munakidőt kell megint beosztani a 12 órás váltásokba. Így sem a heti két pihenőnap, sem más nem sérül.

Pl. 1 napot vesz ki. Az azt jelenti, hogy a 176-ból 168-at kell neki ledolgozni, ezt oszd be a munakidőkeretébe. és ne mondd, ez 14 munkanapot jelent. Ha töredéknapja jelentekzik annak a beosztását is meg kell tudni oldani, végülis te rendeleted el a 8 órástól eltérő munkavégzést.

Nem tudom, ugyan, hogy mekkora munakidőkeret, de az biztos, hogy azon belül amunaknapok száma változó, tehát ha nem lenne szabadság is szembesülsz a töredéknapok problémájával.

Madar # 2003.11.06. 20:33

Hát jó, nem zaklatlak ezzel, de azért a konkrét példánál kíváncsi lettem volna a véleményedre (2003.11.06, 10-29-17)

the big cat # 2003.11.06. 17:21

Nem írnám le mégegyeszerm amit már leírtam. Eddig sem adtam rossz tanácsokat neked azt hiszem, jobb ha elhiszed hogy úgy kell kiadni ahogy én mondom, és gondold végig mégegyszer a számításokat, amit írtam, és keresd meg a hibákat abban amit te írtál, mindegyik bukik, pl. a a 12 órás meg a 8 órás összehasonlítása is bukta. Egyszerűen rossz oldalról indítasz. Azt nézd meg, hogy a munakideje meglegyen összesen a hónapban. Ennyi. (A 4 órás példa tényleg hülyeség volt)

Madar # 2003.11.06. 09:34

Még valami: az alábbi időbeosztással egy hétre nem is tud "szabadságra" menni a dolgozó, csak 6 napra, vagy 10 napra, vagy 14-re és így tovább, amiből a "szélső" két-két nap szabadnap, meg "belül" is van szabadnap

Madar # 2003.11.06. 09:29

Extrém példa: mi van ha egynapos szabadságot vesz ki a 12 órás ember 20szor egy évben, a 8 órás meg egyben veszi ki az összes szabadságát. Számold ki mennyivel többet dolgozik egy ilyen évben a 8órás mint a 12 órás, holott mindkettőnek 20 nap szabadság jár

Madar # 2003.11.06. 09:25

Igenám, de egyszer 4 szabadnapja van, egyszer meg három, tehát nem mindegy, hogy melyik fajta héten megy szabadságra. A munkaszüneti nap meg azért nem számít, mert megszakítás nélküli munkarendben dolgozik.
A verzió: h,k - munka, sz,cs - szabad, p,sz - munka, v - szabad = 4munkanap/3szabadnap
A 135§ (2) alapján két szabadnap nem számít munkanapnak, tehát 4munkanapját volt távol, 5 nap szabdság fejében.
B verzió: h,k - szabad, sz,cs - munka, p,sz - szabad, v - munka = 3munkanap/4szabadnap
Itt meg 3 munkanapját volt távol, 5 nap szabadság fejében.
Tehát két hét alatt 7 munkanapot nem dolgozott, ezért 10 nap szabadságot kellett kivennie. Igaz?

Fogósabb kérdés - mi az hogy HÉT megszakítás nélküli munkarend esetén? Miért lenne hétfő-vasárnap, hiszen a hét minden napja potenciális munkanap (természetesen betartva a hétvégi munkavégzésre vonatkozó szabályokat, de ez 2nap munka 2nap szabad beosztás esetén úgyis oké)

Laca42 # 2003.11.06. 07:28

Madar ! Az Mt. szerint a SZABADSÁG MUNKANAPRA JÁR!!!! A kiadás rendje pedig az alábbi:

Mt. 135. § (1) A szabadság kiadásánál a munkarend (munkaidőbeosztás) szerinti munkanapokat kell figyelembe venni.
(2) A heti kettőnél több pihenőnapot biztosító munkaidőbeosztás esetén a szabadság kiadása tekintetében a hét minden napja munkanapnak számít, kivéve a munkavállaló két pihenőnapját, valamint a munkaszüneti napot.
(3) Annak a munkavállalónak, akinek a munkaidőbeosztása nem biztosít hetenként két pihenőnapot, úgy kell számítani a szabadságát, hogy azonos naptári időszakra (hétre) mentesüljön a munkavégzés alól, mint az ötnapos munkahéttel dolgozók.

Vagyis ha a te dolgozód elmegy egy hét szabadságra, akkor neki arra 5 nap szabadságot kell kiirnia ugyanúgy, mint a normál munkarendben dolgozónak. Pedig a munkarendje szerint ezalatt csak 4 napot dolgozna. Vagyis téged semmiféle "kár" sem ér. A logikád rossz, és téves.