Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Szabadság kiszámítása

drbjozsef #   2020.06.14. 17:49

krisz4000,

Úgy érzem, mégse ugyanarra gondoltunk.

No mindegy. Ha azt a két napot akarod, akkor jelezd a munkáltatódnak írásban, hogy a bérjegyzékeden tévedés történt, levontak két napot, pedig te nem kértél szabadságot, és nem tudsz róla, hogy írásban időben jelezték volna a szabadságod kiadását, máshoz pedig nem járultál hozzá. Kéred a hiba korrigálását.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

krisz4000 # e-mail 2020.06.14. 17:15

Tisztelt drbjozsef,

Köszönöm a válaszát! Sajnos legkésőbb augusztus végéig szükségem lenne az állásra szóval bármennyire is szeretnék felmondani nem tehetem meg.

Fizetés nélküli szabadság hivatalosan nem lett elrendelve, csak kb. másfél hónapon keresztül nem foglalkoztattak elháríthatatlan külső okra hivatkozva (és így bért sem fizettek). A szabadság kiadása biztosan jogszerűtlen volt, mivel március 23-án tájékoztattak róla és arra a hétre és még utána két napra írták ki a szabadságot. Ugyan ahogy olvastam van egy koronavírusos kormányrendelet ami ezt engedni, de csak a beleegyezésemmel elvileg.

Ráadásul mivel korábban már kivettem a saját 7 napomat (záróvizsga, egyetemi vizsgák céljából), így összesen 2 napom maradt... Így ha lehetséges akkor legalább azt szeretném elérni, hogy azt az elvett 2 napot fizessék ki.

Sajnos a járvány miatt eléggé szürke zónában működik most néhány dolog pedig alapvetően korrektek voltak.

drbjozsef #   2020.06.14. 17:01

krisz4000,

Elég keszekusza ez munkajogilag így.

Fizetés nélküli szabadságot egyoldalúan elrendelni nem lehet. Vagy beleegyeztél, vagy jogszerűtlen. Különleges helyzetre hivatkozással sem lehet.

A szabadságot viszont a munkáltató adja ki. Nem te veszed ki.(Kivéve 7 napot). Viszont azt időben előre írásban ki kell adni, nem lehet elrendelni azt úgy, hogy "holnaptól", vagy "hétfőtől".

Mit akarsz te?

Kifizettetheted a szabadnapodat, meg akár a fentieket is megreklamálhatod, ha már nem akarsz tovább ott dolgozni, ha érted mire gondolok.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

krisz4000 # e-mail 2020.06.14. 16:51

Tisztelt Fórumozók!

A következő lenne a helyzetem rövid leírása: a járvány miatt bezárt az üzlet ahol dolgozom és április 1-től nem fizetett "állásidőt" rendelt el a cég elháríthatatlan külső okra hivatkozva. Volt lehetőség más munkakörben dolgozni, de nem tették kötelezővé. Az áprilisi bérjegyzékemben pedig már 2 nappal kevesebb felhasználható szabadság szerepelt 18 helyett 16 (határozott szerződésem van). Arra hivatkoztak, hogy szabadság csak munkában töltött időre jár, viszont olvastam, hogy vannak kivételek, ami munkában töltött időnek számít valós munka nélkül is. Van-e értelme/lehetőségem valamilyen módon fellépnem, hogy legalább fizessék ki azt a két napot? Azért lenne fontos mert még márciusra jogellenesen kiadtak 7 nap szabadságot, aznap reggel értesítettek róla amikor kezdődött a "szabadság" és a beleegyezésem,velem való konzultáció nélkül történt.

wers #   2020.05.29. 10:42

Mindenesetre mostantól igyekszem a teendőket úgy beosztani, hogy maradjon valami fontos a végére :)

:)))

Igen, elég körbetekerve, de valahogy így vázolva kb. egyforma, de csak azért mert kb. ennyi szabid maradt részarányosan. Már lenne februárban, más augusztusban stb.

tombdigger # e-mail 2020.05.29. 10:27

Az a kiskapu eléggé támadhatatlannak tűnik.
Csak arról egyeztünk meg hogy június 26ig vagyok, mivel július elsején kéne kezdenem a másik cégnél és szükségem lenne egy pár napra előtte.
Hogy szabit ebből akarnak-e kivetetni arról nem volt szó.
Mindenesetre mostantól igyekszem a teendőket úgy beosztani, hogy maradjon valami fontos a végére :)
Így van az általad vázolt 2 eset nem ugyan.
Viszont aközt, hogy

  • munkaviszonyban maradok 2 hónapig, ebből szabin vagyok 2 hétig és kifizet 2 hónapot, vagy
  • munkaviszonyban vagyok másfél hónapig, kifizet másfél hónap munkabért és megvált 2 hetet, dolgozok másfél hónapot

az ő szempontjából sem anyagilag, sem munkaidő szempontjából nincs jelentős eltérés (most arról, hogy a 9 munkanap nem épp 2 hét, illetve 4 hét nem épp egy hónap nem érdemes szót sem ejteni, kerekítettem)

wers #   2020.05.29. 09:57

És nem kellett volna a felmondási idő elején közölniük velem mik a szándékaik?

15 nappal a szabadság kezdete előtte kell közölni, de van egy nagy kiskapu "kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén"

Szóval ha úgy dönt. hogy holnaptól, akkor holnaptól.

Azt nem tudom hogyan egyeztetek meg a munkaviszony megszűnésének napjáról, és mikorra rendel el szabadságot, nem biztos, hogy jól érted.

Ha megegyeztetek, hogy 6 hét a felmondási idő, és ebből ad ki két hetet szabadságnak, akkor az nem ugyanaz, minta a két hónapból adna két hetet.

tombdigger # e-mail 2020.05.29. 09:41

Értem. És nem kellett volna a felmondási idő elején közölniük velem mik a szándékaik?
A cégnél 2 hónap a felmondási idő, én kértem, hogy engedjenek el 6 hét után, nagy nehezen égy hét után megszületett, hgoy elengednek.
Így ha kifizetik a szabadságomat kb ugyan addig vagyok és kb ugyan annyiba kerülök, mint ha maradtam volna még 2 hétig, de azt kiveszem.

wers #   2020.05.29. 09:23

Némi félreértés van.

Szerintem a "munkavállaló rendelkezik" úgy értelmezendő, hogy ő mondhatja meg mikor akarja kivenni. De arról nem, hogy nem akarja kivenni.
Ha a munkáltató úgy dönt, hogy kiadja a szabadságodat időarányosan akkor el kell fogadnod. Nem mondhatod azt, hogy eggyel te rendelkezel, és nem veszed ki. Az mondhatnád, hogy nem akkor, de ennek nincs értelme ha közben letelik a felmondási időd.

tombdigger # e-mail 2020.05.29. 09:16

Köszönöm a választ!
És nincs erre semmi határidő? Júni 15-én közölheti hogy a hátralévő 9 munkanapot leszek szives kivenni?
De ha nem szól és letelik a felmondásom akkor már köteles kifizetni ugye?
Vagy mondjuk júni 20 veszi észre hogy hoppá, kiveteti a maradék 5 napot és kifizeti a 4-et?
Ha jól számolom az időarányos 12 napból a 70% csak 8,4, tehát a 9-ből 1-gyel én rendelkezem. De csak arról hogy mikor veszem ki, vagy dönthetek úgy hogy azt nem veszem ki, fizessék ki?

wers #   2020.05.29. 08:29

A már kivett 3 szabadnapom saját rendelkezésnek számít így a maradék 9-cel nagyjából már rendelkezhetne a munkáltató?

Úgy bizony, és ez egyezik a törvényalkotó szándékával, mi szerint a szabadságot elsősorban ki kell adni.
Ha ez mégsem sikerül akkor megengedi, hogy kifizessék munkaviszony megszűnésekor.

tombdigger # e-mail 2020.05.29. 08:16

Üdvözlöm a szakértőket!
Egy ideje felmondás alatt állok, még 4 hetem van hátra a felmondásból. Kötelezhet-e arra a munkáltató, hogy a bent lévő időarányos 9 felhasználatlan szabadnapomat addig kivegyem? Eddig nem utaltak rá, hogy ezt szeretnék, nem kérdezték meg, hogyan szeretném.
Én annak örülnék ha kifizetnék, azért mégiscsak egy közel félhavi plusz bér lenne, és a sok home office miatt nem érzem úgy, hogy most annyira ki lennék merülve, mint más években.
Vagy itt is az arányosság érvényesül? Tehát a kb 70%-kal rendelkezik a munkáltató? A már kivett 3 szabadnapom saját rendelkezésnek számít így a maradék 9-cel nagyjából már rendelkezhetne a munkáltató?
Ha azt akarja hogy vegyem ki jeleznie kellett volna eddig vagy ezután is megteheti?

efi99 # e-mail 2020.01.15. 20:49

Mi köze van az összes kivett szabadságnak ahhoz, hogy decemberben -5 órád keletkezett? Egyáltalán hogyan? Decemberben volt 20 munkanap, ha te ezeken mind dolgoztál (napi 4 órával) és miért ne dolgoztál volna, hiszen munkanapok és nem volt már szabid sem rájuk, akkor pontosan 0 óra lett az egyenleged.
A szabadságnapjaid száma meg ugyanannyi 4 órásként, mint a 8 órásoknak, a szabadságnapra elszámolt órák száma pedig arányosan kevesebb, vagyis 20/40 x 8, ami - nem meglepő módon - pont 4 óra, tehát 1 nap szabival ugyanúgy 1 nap melót fogsz kiváltani, mint előtte.

drbjozsef #   2020.01.15. 07:52

Skipi,

A szabadnapokat, mint a neve is mutatja, napokban kell számolni. Ugyanannyi van akkor is ha heti 1 órát vagy heti 100 órát dolgozol. Annyi napod van, amennyi az Mt. szerint jár.

Az, hogy utána a bérszámfejtésben erre a szerződésed szerinti órákat számolják el, az is rendben van, de ez neked szabadnapok száma szempontjából nincs jeelntősége. Aki 4 órában dolgozik, annak 4 órát, aki 8-ban, annak 8-at bérszámfejtenek, és fizetnek ki a szabadnapjaira.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Skipi # e-mail 2020.01.15. 01:48

Tisztelt jogi fórum!

2019.december közepétől 2020.július 31-ig szerződésmódosítással kértem, hogy napi 4, heti 20 órában dolgozhassak a heti 40 óra helyett.
30 nap szabadságom volt a tavalyi évben. 20 nap alapszabadság, 6 nap életkor után járó (37 éves vagyok), 4 nap 2 gyermek után járó szabadság (2 éves, 5 éves).
A decemberi jelenléti ívemet már módosítania kellett a munkáltatónak, mert -5 órát mutatott nekik a rendszer, ugyanis a szerződésmódosítás előtt kivettem az összes szabadságomat.
A vége az lett, hogy az utolsó szabadnapomat átírták munkaidőre.
2020-ra tudni szeretném, hogy mennyi a helyes szabadságmennyiségem (óra/nap). A cég a szabadságot órában tünteti fel a bérpapíron, de a szabadság rögzítő rendszerben látom napokban is.
2020. január 1-től 2020. július 31-ig napi 4 óra, heti 20 óra, majd augusztus 1-től visszaáll a normál napi 8 óra, heti 40 órára határozatlan időre.
Köszönöm előre is a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.12.16. 22:37

Talán ha elárulnád, mennyi a szerződéses személyi alapbéred.

www.kbs-ugyved.hu

Muci57 # e-mail 2019.12.16. 21:34

Öregsegi nyugdijas vagyok. Napi 2 óraban dolgozom. Havi 45.000 ft nettó összeget kapok ezért. 2018-ban 10 nap szabadságért kaptam 10.000 ft-ot. Viszont 2019-ben már15.000 ft-ot. Gondolom azert több, mert nem vonnak ezevtől járulekokat, csak az szja-t. Így én azt gondolnam, hogy akkor a jarulekot is havonta meg kellene kapnom a 45.000 ft felett. Az sem erthető, hogy szamoljak ki a szabadságot. Kérdezem, járna nekem a járulék, amit a vállalkozo nem fizet utánam. Noha beremelés se volt januarban. 2020-ban még kedvezőbb lesz a vállalkozóknak nyugdíjast foglalkoztatni.
Köszönöm valaszukat, fontos lenne számomra.

Csope87 # e-mail 2014.03.12. 20:00

Kedves Jogi forum

szeretnék egy kis segitséget kérni, én 1987ben születtem köztisztviselő vagyok előadó a foglalkozásom, és egy gyermekem van aki 2012.04.11én született. Én 2012.ről 6 nap szabadségot hoztam át , 2012.04.11-2012.09.26 ig tgyáson voltam, és 9.27-től 2014.04.11ig gyeden vagyok utána megyek vissza dolgozni. A lényeg hogy szeretém a segitségét kérni a szabadságom kiszámolásában mert a munkahelyemen 22 napot számoltak ki nekem 2012-2013 mas évre. és a 2014 es évre mivel gyes idöm alatt visszamegyek dolgozni 23 napot számoltak.

Szerintem ez a számitás nem helyes sajnos.

Köszönöm segitségét

ati2peti # e-mail 2014.01.13. 14:36

Üdvözlöm!
Gyes-em február 7-én jár le. Közalkalmazotti jogviszonyban dolgoztam pedagógusként 1999. szep. 15.-e óta ezen a munkahelyen.El fognak bocsátani a gyes lejártával. Az lenne a kérdésem,hogy a gyed-gyes ideje alatt felhalmozódott szabadságomat igénybe vehetem-e, ill. ha igen, mennyi szabadság jár a 3 évre. Két gyermekem van (3-és 7 évesek), és dec-ben töltöttem a 39. évemet. Tisztelettel!

gyuszko011 # e-mail 2014.01.05. 19:08

Üdv. A kérdésem az hogy, 2013-as évben megmaradt 20 nap szabadságom mert a telepvezető nem adta ki. 2013 december hónapban 20 napot dolgoztam,a jelenléti ívemet így is töltöttem ki saját kezűleg.A telepvezető 2014 01 03-án közölte velem, hogy kiírta a 20 nap szabadságom 2013 december hónapra, és írjam alá az ö által készített szép hamis jelenlétit. Én mondtam neki, hogy nem írom alá mert nem fedi a valóságot erre azt a választ kaptam, hogy addig senki nem kapja meg a bérér míg alá nincs írva.Ebbe a helyzetbe többen is vagyunk,de legtöbben aláírták a hamis jelenlétit, ha én aláírom akkor a 20 nap szabadságom ki van fizetve, de 20 nap munkabér nincs. Mivel így a telepvezető hamisítást és zsarolást követtet el.Ebben az esetben milyen jogi lépést tehetek?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.01.03. 17:08

Senkit nem lehet részmunkaidőbe "helyezni". Ezt te is tudod.

www.kbs-ugyved.hu

efi99 # e-mail 2014.01.03. 17:00

kbs
Hát persze. Ha történetesen 1 órás munkakörbe helyezik, akkor leveszik vele a pénze 7/8-adát, mi? Ha meg egyenesen kirúgják, akkor 0 Ft-tal kifizetik, mert így következetes a te logikád szerint.
Ez egyértelmű kicseszés, visszaélés a helyzettel, adta volna ki anno a szabit túlórában és akkor meg lett volna a pénz is.

pazs #   2014.01.03. 14:25

Értem én, hogy a pénz a kérdés, de nincs olyan szabály, hogy át kellene számolni órákra a szabadságot. És persze, hogy a munkáltató baja, mert nem adta ki, de végül mégsem a munkáltató baja, mint a mellékelt ábra mutatja.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.01.03. 12:38

A szabadság első sorban nem pénz, hanem fizetett szabadidő. A fizetés pedig annyi, amennyi a kiadáskor jár.
Te mint megrögzött munkásvédő, persze, magyarázkodhatsz, de ez is az eset, amikor a munkást saját magától akarod megvédeni,

www.kbs-ugyved.hu

efi99 # e-mail 2014.01.03. 12:11

pazs
Persze, hogy 11 nap, de az órák száma (és így a pénz) a kérdés.
Szerintem egyértelműen 88 óra, mivel a szabadság még akkor keletkezett. Egyébként is a munkáltató baja, miért nem adta ki?