felmondas a leheto legrovidebb ido allat


shank # 2004.03.31. 19:41

Karika: még egyszer ne haragudj, és köszönöm neked is.

Karika # 2004.03.31. 06:38

Ezt a a közalkalmazotti törvény lemondásnak hívja. A lemondási idő két hónap. Ezen időtartamra a munkáltató nem köteles a munkavégzés alól mentesíteni, azaz ledolgoztathatja veled.

shank # 2004.03.30. 22:47

Üdv!
Ismét kérdeznék: Ha rendes felmondással távoznék, a felmondási időmet teljes egészében ledolgoztathatják velem? Közalkalmazott vagyok, és az a két hónap kicsit sok...
Előre is köszönöm.

shank # 2004.03.30. 22:47

Üdv!
Ismét kérdeznék: Ha rendes felmondással távoznék, a felmondási időmet teljes egészében ledolgoztathatják velem? Közalkalmazott vagyok, és az a két hónap kicsit sok...
Előre is köszönöm.

Karika # 2004.03.30. 06:35

Egészségügyi vizsgálatokra joga van elküldeni a leendő munkáltatódnak. Az, hogy az összes lelet megléte nélkül megkötik-e a munkaszerződést, csak tőlük függ.
Minden okiratot, igazolást, amit kérnek - én azt tanácsolom - vigyél magaddal.

fofuszekli # 2004.03.29. 08:13

Ha a szerződésben pl. napi 10 óra szerepel, akkor agyon dolgozom magam a megállapodott összegért, és az ezen felüli munkaidő túlmunka,amit vhogy díjaznak. A felvételi elbeszélgetésen nem állapodtunk meg a napi munkaórában, csak a havi bruttó bérben. A munkaszerződés megkötéséhez szükségesek-e az orvosi papírok megléte, (mert pl. szemészetre csak későbbi időpontot kaptam, mint a munkakezdés napja.) Ugye elég a taj -és adó kártya és egyéb hivatalos iratok hozzá? A napi munkaórát mindenképpen megadják majd a szerződésben?

Karika # 2004.03.28. 18:58

Ha napi 8 órás munkaidőről szól a szerződésed, az afölött ledolgozott időtartam már túlmunka. Ezt vagy szabadnapban kapod vissza (lecsúsztatod), vagy 50 %-os pótlékkal fizetik ki, azaz másfélszeres bért kapsz a túlmunka időtartamára.

fofuszekli # 2004.03.28. 11:28

Mi van akkor, ha egy bizonyos bruttó havi fizuban megállapodtunk, és a munkaidő hetente 2-3 alkalommal tovább tart a 8óránál, akkor is a megállapodott összeget fizetik ki, vagy a túlórákat is kifizetik? Ez hogyan van szabályozva?

Karika # 2004.03.27. 18:32

A határozott időre szóló munkaviszony csak közös megegyezéssel vagy rendkívüli felmondással szüntethető meg. Ha van próbaidő, azalatt mindkét fél azonnali hatállyal, indoklás nélkül megszüntetheti.
A munkaidő, a munkarend függ attól, hogy milyen munkára szerződtetnek. A napi munkaidő 8 és 12 óra időtartam között lehet, de ha készenléti jellegű munkakörbe kerülsz, még más szabályok vonatkoznak rád. Ezeket a munkaszerződésben, munkaköri leírásban, vagy egyéb hivatalos tájékoztatóban veled közölni kell.

fofuszekli # 2004.03.27. 16:02

Milyen szabályok vonatkoznak a határozott időre megkötött szerződésre. A felmondásra gondolok. (Munkáltató és munkavállaló szempontjából is.) A próbaidőnél tudom mi a helyzet. Durván tisztességtelen??? Hogyan szúrhat ki velem? UTolsó kérdés: mi van akkor, ha a munkaidő tovább tart a napi 8 óránál, mert előfordulhat a munkakörömben, akkor ez a túlóra? Ezt kifizetik, és ennek szerepelnie kell-e a munkaszerződésben? Benne kell-e lennie a napi munkaidőnek és a túlóra min max mennyiségének,... ezekről semmit sem tudok.

csufi99 # 2004.03.26. 21:20

Bocs. Már megszokta mindenki, hogy lecsapok egy kérdésre, ha belevihetem a sajátom. Azt a BH-t meg fogom keresni. S nekem tetszik, hogy nem azt kapom: igazam van, s aztán koppanok...
Tehát, kaptam egy munakört 1993.július 1-én,köztisztviselői, vezetőit. Munkaköri leírást nem, később aláírtam egy munkaköri leírást- már ha annak lehet tekinteni, mert szeriontem nem felel meg egy munkaköri leírás formai, tartalmi elvárásainak, de legyen ez is másodlagos. Az aláírásommal nyugtáztam egy törvénytelenül "nyakamba sózott munkát", mi mást tehettem volna? Önkormányzati rendelet mondta ki, hogy az irodához tatonak közalkalmazotti szolgálatatói feladatok. Ezzel együtt is én úgy tudom csak értékelni, hogy olyan feladatot végeztem, amely nem köztisztviselői muinka, ezt bizonyítom is. Mi várható egy bírói ítéletben: a munaköri leírásnak nevezett írás, melyben csak annyi szerepel irányítja, szervezi, koordinálja az iroda dolgozóinak munkáját. Az nincs benne, hogy ellátom két közalkalmazotti szolgálat felépítését, irányítását. Köztisztviselőként szakvizsgáztam, s s szerepelek a köztisztviselők országos nyilvántartsában és a személyes gondoskodást nyújtók országos (közalkalmazotti)nyilvántartásában. A munkát elvégztem, utólag jöttem rá, hogy ezért helyettesítési díj illetne meg. Munkáltatóm ettől elzárkózik, s kizárólag arra hivatkozik, hogy aláírtam a munkaköri leírást, s I.fokon a bíróság is úgy ítélte meg, hogy "feladatkörömbe tartozó munkát végeztem , ezért helyettesítési díj nem illet meg". Arra már nem tért ki indokolásában miért hagyta figyelmen kívül az általam csatolt bizonyítékokat, mely szerint köztisztviselői kinevezésem van, s közalkalmazotti nyilvántatásban szereplek, e területen pontszerző továbbképzésen is résztvettem, s adatlapom szerint még egy közalkalmazotti szakvizsgára kötelezett vagyok. E helyzet már megoldódott, azonban az elévülési időn belül próbálom érvényesíteni a helyettesítési díj követelésem. Jogos e követelés vagy nem ? Végül is vezető voltam, mint köztisztviselő és vezető, mint "közalkalmazott". Ténylegesen is köztisztviselőket és közalkalmazottakat irányítottam egy szervezet keretein belül. A törvénytelenség tudom nem érdekes, számmra sem, de fizessenek meg, ha már köteleztek...

Leiterjakab # 2004.03.26. 18:12

Egyébként van egy érdekes BH (BH 1997. 213) a munkakör és a munkaköri leírással kapcsolatban.


Leiterjakab

the big cat # 2004.03.26. 17:58

Így van, a munkaköri leírás nem kötelező tartalmi eleme a munakszerződésnek, a munakör az. Ez azt jelenti, hogy már egy FEOR szám, vagy egy megnevezés is elegendő. A munkaöri leírást a munkáltató jól felfogott saját érdekében szokott csinálni, na meg azért mert kivételnél nélkül minden minőségbiztosítási szabvány előírja.

Leiterjakab # 2004.03.26. 17:01

Az Mt. szószerint a "munkakört" teszi meg a munkaszerződés kötelező, nélkülözhetetlen elemévé. A munkaköri leírás fogalmát is csak egy helyen említi, de azt nem a kötelező elemek között.


Leiterjakab

Csórikám # 2004.03.26. 16:41

Most volt munkaügyi ellenőrzésem ott az derült ki, hogy a munkaköri leírás kötelező tartalmi eleme a munkaszeződésnek de ha nincs meg nem lehet rendkívüli felmondás alapja, csak akkor kérdem én mi alapján kéri számon a munkadód az elvégzett munkát?
Ha már kötelező tartalmi eleme a munkaszerződésnek akkor nem értem a hiány miért nem lehet rendkívüli felmondás alapja?

the big cat # 2004.03.26. 16:08

Na szóval ezt a céget úgy hagynám ott, hogy csak a füstöt lássák felszálni a lábam nyomán. Aki így kezdi, az durván tisztességtelen lesz. Én szóltam.

fofuszekli # 2004.03.26. 15:15

Még nem írtam alá semmit. A munkahelyi interjú másnapján mondták, hogy felvettek. Ekkor bementem és mondták, hogy 2 hónap próbaidővel, 8 hónap határozott időre, nem történt semmi szabályellenes. A 8 hónap után határozatlanná válik, ők mondták, persze ha addig ki nem rúgnak. Az a bajom, hogy ha úgyis határozatlan lesz utána, (vagy ezt csak nekem mondják), akkor mi értelme 8 hónapra határozottra megkötni a szerződést.

Leiterjakab # 2004.03.25. 22:32

Kollega! Megelőzött a munkaköri leírással:)


Leiterjakab

the big cat # 2004.03.25. 22:29

Mi az, hogy megelepődtél, amikor közölték veled? nem olvasted el mit írtál alá? vagy az aláírt szerződés határozatlan, és aztán szóban mondták, hogy nem az?

the big cat # 2004.03.25. 22:28

A munaköri leírás hiánya nem jogszerű indok a rendkívüli felmondásra.

Leiterjakab # 2004.03.25. 22:23

Önmagában a 8 hónapos határozott idejű munkaviszony két hónap próbaidővel nem jogszabálysértő, ilyet egyértelműen lehet.

Milyen szerződést írtál alá, olyat amiben határozott vagy olyat amiben határozatlan idejű jogviszonyról van szó?


Leiterjakab

fofuszekli # 2004.03.25. 22:17

Lehet vkivel 2 hónapos próbaidővel 8 hónapra határozott idejű munkaszerződést kötni? Nekem ezt mondták, de furcsállom. Mi lehet ezzel a célja a cégnek? Én egyértelműnek vettem hogy határozatlanra vesznek fel, jól meg is lepődtem, mikor közölték.

shank # 2004.03.25. 22:08

Üdv!
Kérdeznék (munkajogi analfabéta vagyok:)):
Elegendő indok-e a rendkívüli felmondásra a munkaköri leírás hiánya? Milyen munkajogi előírások vonatkoznak a közalkalmazottakra?
Előre is köszönöm a választ!

Két Lotti # 2003.12.19. 15:36

Igen, nekem erről az jut eszembe, hogy vajon az a jó ügyvéd-e, aki azt mondja, amit az ügyfél hallani akar, vagy az, aki szembesíti az ügyfelét a saját lépéseinek következményeivel vagy megítélésével.

Tudjátok, az ügyvéd az ügy első bírája. Csak ezt akartam hozzátenni...


Ügyvéd - Társasági szakjogász

Béres-Deák Attila # 2003.12.18. 21:29

Bocsi! ANUBIS.


attika