Munkaügyi per

Panna50 # 2014.05.13. 18:12

Csatlakozom Papa72 hozzászólóhoz, nekem is van miért aggódnom a jegyzőkönyv kiküldésével kapcsolatban.
Ugyanis, kértem elektronikusan (semmi válasz) majd telefonon is érdeklődtem, hogy még mindig nem kaptam meg sem postán, sem elektronikusan.
Azt a felvilágosítást kaptam, hogy írásos beadvánnyal kell kérvényeznem, amit a bíróság engedélyezése esetén kaphatok meg.

Most nem tudom mitévő legyek, ha bemegyek személyesen a kezelő irodában meg tudom-e nézni (a 8 nap már eltelt a tárgyalás óta) vagy esetleg nem lesz az iratok között...
itt olvastam a jogszabályi hivatkozást, ami egyértelműen biztosítja a jogot a jegyzőkönyv elektronikus úton való hozzáféréséről.

Kérem szíves tanácsukat, mit lehet tenni ebben helyzetben?

Panna50 # 2014.05.13. 17:59

Tisztelt Szakértők és Hozzászólók!
Tárgyalási jegyzőkönyv megküldésével kapcsolatban szeretnék felvilágosítást kéri.
Eddigi több tárgyalás alkalmával a tárgyalást követő pár napon belül megkaptuk postai úton a jegyzőkönyvet.
Most az a helyzet állt elő, hogy hiába kérjük nem tudjuk megkapni.
A kérdésem arra vonatkozna, hogy mit tudnék tenni?
Ha bemegyek személyesen a kezelő irodába ott meg tudnom nézni, kérhetek belőle másolatot, és kapok is?
Vagy be kell adnom egy újabb kérelmet beadványt arra vonatkozóan, hogy még mindig nem kaptuk kézhez, több mint egy hete... és ki van tűzve a következő, tehát okkal szeretnénk már hozzájutni, látni, hogy mi lett rögzítve benne.
Van erre vonatkozóan valami jogszabály, amire hivatkozni lehet és érdemes?
Kétszeri kérésemre nem tudom most mitévő legyek.
Ha tudnak erre információt, kérem segítsenek tanácsukkal, mitévő legyek?
Köszönöm szépen, tisztelettel várom a válaszukat: Panna

(Elnézést kérek, de az online jogi tanácsadás témakörhöz írtam ezt hibásan, mert ide kellett volna eredetileg)

Papa72 # 2014.05.13. 16:38

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

Köszönöm a válaszát és időközben megtaláltam a Pp. 119. § (5) bekezdését, amely egyértelműen biztosítja részemre a tárgyalási jegyzőkönyv elektronikus úton való kézbesítését a bíróság részéről. Sajnos van mitől aggódnom, mert úgy tűnik, hogy a (bíróság nem ismeri a törvényt), mivel két héttel korábban a tárgyaláskor kértem a bírót, hogy az e-mail címemre szíveskedjék megküldeni a jegyzőkönyvet a tárgyalásról, amelyet megtagadott, hivatkozva arra, hogy csak ügyvédi irodának van ilyenre lehetősége, de persze a bíró elfogulatlanak tarja magát...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.13. 15:56

Igen. Minek a jogszabályi hivatkozás? Ne aggódj: ius novit curia.
Amúgy a Pp. Természetesen.

Papa72 # 2014.05.13. 14:48

Tisztelt szakértők!

Ha egy munkaügyi perben felperesként önmagamat képviselem, akkor a tárgyalásról készült jegyzőkönyvnek kézbesítését kérhetem elektronikus úton is a bíróságtól-a tanács elnökétől? Ha igen, akkor ezzel kapcsolatosan pontosan melyik jogszabály rendelkezik?
Előre is köszönöm a segítséget!

pazs # 2014.04.29. 12:11

Át kell venni (legalábbis célszerű, mert ha megtagadod az átvételt, akkor azt is jegyzőkönyvezik és átadottnak minősül, figyelem, nem elismerni, átvenni). Elolvasni el lehet, persze. A harmadik kérdés nem értelmezhető (mi a helyes - hát attól függ, van-e ok a rendes felmondásra, mit akar a munkavállaló, mit ígérnek a közös megegyezésben stb.).

Mónyk # 2014.04.29. 11:52

Tisztelt szakértők!

Ha valakit elbocsájtanak állásából, alá kell-e azonnal írni a papírt? Vagy esetleg van lehetősége elolvasni tanúlmányozni? Mi a helyes, közös megeggyezés vagy ha ő mond fel? Köszönöm Segítségeteket!

Panna50 # 2014.04.25. 18:53

nem távolléti díj?
a munkavállaló azonnali hatályú felmondása esetén 1 havi távolléti díj jár neki.

ObudaFan # 2014.04.03. 14:05

Nem kárigényként kell megjelölni. Egyszerűen kérd a keresetben mint munkabért, illetve végkielégítést.

Papa72 # 2014.04.03. 13:20

Köszönöm a válaszát, de akkor a felmondási bér, amelyet az alperesi munkáltató nem fizetett ki részemre, azt milyen kárigényként jelöljem meg a kereseti kérelmembe, mert én úgy gondolom, hogy mint elmaradt bér, vagyis vagyoni kártérítés körébe tartozik. Ha nem, és nem is a nem vagyoni kárigény körébe, akkor esetleg dologi kárigénykörébe tartozik?
Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.02. 18:04

Egyik se.

Papa72 # 2014.04.02. 17:48

Tisztelt Szakértők!

A következőkben kérnék segítséget:
A felmondási időre járó elmaradt bér és a végkielégítési bér az vagyoni, vagy nem vagyoni kárigény körébe tartozik?
Köszönöm a segítséget!

szaboolga # 2014.03.14. 15:27

Tisztelt Egyjogász!

Köszönöm a hozzászólását, de Ön nagyon figyelmetlen. A problémám lényege az, hogy felmondtak nekem, de közös megegyezést írattak velem alá, amit az akkori idegállapotomban észre sem vettem. Nem tájékoztattak róla, nem adtak gondolkodási időt, stb.
A reklamáló levelemre azt válaszolták, hogy probléma volt a munkámmal és a kérésemre írtak közös megegyezést. A valóság az, hogy bementem dolgozni és már előre el voltak készítve a papírok. A béremet megkaptam, de a felmondási időt, illetve az arra járó díjazást nem.
Ha a munkámmal probléma volt, előtte két héttel járt le a 90 napos próbaidőm, akkor is felmondhattak volna indoklás nélkül.

Olga

Egyjogász # 2014.03.14. 08:19

"közös megegyezést írtam alá."

Akkor nem felmondtak, hanem közös megegyezéssel megszüntetetted a munkaviszonyodat (azaz te is akartad a megszüntetést).

Miért akarsz perelni?

szaboolga # 2014.03.14. 07:49

Tisztelt Szakértők!

Február 12-én bementem a munkahelyemre dolgozni, de a munka megkezdése előtt felmondtak nekem. Otthon mondta a párom, hogy közös megegyezést írtam alá. Másnap postára adtam a cég címére az írásbeli panaszomat.
Takarítónőként dolgoztam ott 4 hónapja, a 4 órás minimálbérért (+borítékos). Előtte rehabilitációs járadékot kaptam, de azt 10 év után megvonták tőlem. 4 óránál többet fizikailag nem bírok dolgozni.
Ha jól olvastam a neten, akkor 30 napon belül, azaz ma kell postára adni a keresetlevelet. Elég egy levél is és később hiánypótlás, pontosítás vagy teljesen szakszerűnek kell lenni? Mit kell beleírnom? Mit követeljek? Érdemes perelnem?

Köszönettel, Olga

Atya56 # 2014.03.13. 09:40

Tisztelt Szakértők!
Szeretnék segítséget kérni, hová fordulhatok azonnali jogorvoslatért, vagy hová adhatom be a feljelentésemet és kártérítési igényemet valamint költségmentességemet és szeretnék kirendelt ügyvédet igényelni.
Nem szokványos eset az enyém!!! Nincs sok időm! 15 nap.
2013. május 13.-án felvett egy Kft. meghatározatlan időre, de max. 5 évre ( a munkaszerződés szerint ) vagyonőrnek, november 01.-ig kaptam is fizetést tőlük. NEM MONDTAK FEL, de fizetést sem kaptam tovább, hanem egy másik Kft. november 01.-én felvett szintén vagyonőrnek és mondvacsinált ürüggyel december 04.-én felmondott. A felmondólevelet nem azonnal kaptam meg és ( mivel 57 éves vagyok, védett korban. ) nem indokolta meg a felmondásom. 2013. november 01. óta nem kaptam meg attól a Kft.-től a felmondólevelet, így aktív korúak segélyére nem vagyok jogosult.
A kerületemhez tartozó népjóléti osztály vezetője közölte, a munkaügy elfogja utasítani a segélykérelmemet.A Munkaügyön hiánypótlásra adtak utasítást amit 15. napon belül be kell nyújtanom.
Kérem a segítségüket, hogyan tovább? Teljesen ellehetetlenítették a helyzetem, ráadásul visszamenőleg sem kapnám a segélyt és ha letelik a 15 nap eredménytelenül törlik a kérelmemet az aktív korúak segélyezési listájáról.
Várom mielőbbi válaszát!

Tisztelettel

Péter

jogasz-jogasz # 2014.03.07. 11:46

Kedves András ! kérdéseire válaszolva az Mt. 102. § ai kötelezettségeket írnak elő a munkáltatók részére.

102. § (1) A munkáltató köteles a munkavállalót a munkaszerződés, a munkaviszonyra vonatkozó szabályok, illetve az egyéb jogszabályok szerint foglalkoztatni.

(2) A munkáltató köteles - az erre vonatkozó szabályok megtartásával - az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit biztosítani.

(3) A munkáltató köteles

1. a munkát úgy megszervezni, hogy a munkavállaló a munkaviszonyból eredő jogait gyakorolni, kötelezettségeit teljesíteni tudja;
  2. a munkavállaló számára a munkavégzéshez szükséges tájékoztatást és irányítást megadni;
  3. a munkavégzéshez szükséges ismeretek megszerzését biztosítani.

Ebből adódóan ha a munkáltató a fenti kötelezettségeit megszegi, és ebből adódóan a munkavállalónak kára származik ekkor kártérítési felelősség terheli a vétkes munkáltatót.
Példa: Egy munkavállalónak korábban is természetes betegsége volt mondjuk magas vérnyomás betegsége ami korábban keresetveszteséget nem okozott neki. A munkáltató akadályokat okoz a munkavállalónak ami a munka végzését akadályozza, amiért a munkavállaló pszichés stresszes állapotokat okozva, a meglévő magas vérnyomás betegsége még magasabb vérnyomást okozva a munkavállalót ezért leszázalékolták. Ebben az esetben a bíróságnak körültekintő eljárásában vizsgálja azt hogy a munkavállalónak korábban okozott e kereset csökkentést a meglévő betegsége ( volt e és mennyit betegszabadságon) Amennyiben nemleges a vizsgálat, ez esetben a munkáltató teljes kártérítési felelősséggel tartozik, mert azzal hogy a munkáltató nem tartotta be a rá vonatkozó előírásokat ezzel a munkavállalónak egészségkárosítást okozott a meglévő magas-vérnyomást még magasabb vérnyomásra rosszabbította. Remélem a válasz kielégítő.

kiváncsiskodo vagyok # 2014.03.07. 11:13

Ennyi?! Köszönöm szíves válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.07. 10:37

Meg akartam kérdezni, mi a konkrét problémád. Aztán észre vettem a nicked. Hát egészségedre!

kiváncsiskodo vagyok # 2014.03.07. 10:34

Tisztelt szakértők! Az alábbi megfogalmazásokat az interneten találtam. Kérem ennek példával történő magyarázatát, hogyan is értelmezhető?
( 1. A munkáltató a munkavégzés körülményeit nem szabályszerűen biztosította. Mindennek azért van jelentősége, mert ebből kiindulva lehet vizsgálni és értékelni azt a kérdést, hogy a munkavállalót valamely természetes kórokú betegsége akadályozta-e a munkaköre ellátásában, volt-e emiatt hosszan elhúzódó keresőképtelen. Nemleges esetben a munkáltató a bekövetkezett egészségkárosodásból eredő károkért, a természetes kórokú betegségből származó munkaképesség-csökkenés százalékos mértékétől állapotrosszabbodás megállapítása esetén függetlenül, a kár teljes megtérítéséért felel.)
( 2. Ha a munkavállaló különleges testi adottsága vagy betegsége mellett a munkakörét attól, hogy a felelősségi körébe eső ok miatt milyen mértékű munkaképesség-csökkenés maradéktalanul el tudta látni, a munkáltatót teljes kártérítési felelősség terheli.
Köszönöm szépen a kedves válaszaikat. András

ObudaFan # 2014.03.04. 12:05

Három példányban kell.

Papa72 # 2014.03.04. 10:55

Üdvözletem a Szakértő Uraknak!

Abban kérnék segítséget, hogy ha egy folyamatban lévő munkaügyi perben a munkaügyi bíróság felé felperesként benyújtom a pontosított kereseti kérelmemet három megegyező példányban és a kereseti kérelmemhez külön összefoglaló iratcsomagban csatolom a szükséges bér és egyéb igazolásokat azokat is 3 példányban kell megküldeni, vagy elég egy esetleg kettő példányban?
Köszönöm a segítséget!

érdeklődöm2012. # 2014.02.21. 18:31

Igen Köszönöm szépen.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.21. 16:05

Ha valóban ezt írta a szakértő, akkor igen.

érdeklődöm2012. # 2014.02.21. 15:09

Kovács Béla Sándor válaszát köszönöm. Igaza van rosszul hiányosan kérdeztem. Az igazságügyi orvosszakértő véleményében leírta azt hogy a már meglévő korábbi magas vérnyomásomnak a munkáltatónak állapotrosszabbító szerepe van, mert még magasabb lett a vérnyomás, kialakult a szövődmény a szív-érrendszeri betegség az angina, ami rokkantságot okozott, a hivatásos vezetői engedély elvesztésében elsődleges szerepe van a munkáltatónak.Kérdezem hogy az állapotrosszabbító szerepért a munkáltató felelösége fenn áll e a fentiek alapján? Köszönöm a választ .