Kérni bármit lehet.
Munkaügyi per
Tisztelt szakértők!
Akkreditált zajszintmérést kérhet-e a munkavállaló a munkáltatójától, egészségkárosodás gyanújának felmerülése esetén?
Köszönettel: Zsolt
Kedves Szakértő!
A következő ügyben szeretném a segítségedet kérni: Közös megegyezést írtam alá(amit biztosan nem kellett volna)a közös megegyezésben 2013.09.01-ig szól a munkaviszonyom. Azonban ezt kikényszerítették Tőlem, amennyiben nem írom alá, azonnali felmondással válnak meg tőlem , ill. örüljek, hogy nem tesznek ellenem rendőrségi feljelentést. Szakmai nem hozzáértésemet nem tudják alátámasztani, mivel a kérdéses ügyben nem azonnal bocsájtottak el, hanem tovább alkalmaznak további 2 hónapig, ami teljességgel kizárja azt, hogy olyan mértékű kihágást követtem el, ami indokolta volna a közös megegyezést. Mert ugye , ha szakmailag olyan hibát követek el , nem "működhetnék " tovább az adott cégnél még 2 hónapig. Ebben az esetben még tehetek valamit?Szabályos volt -e a közös megegyezés?
Mit tehet a munkáltató akkor, ha felmondásom után nem tudom én, mint munkavállaló egy munkáltatóval kölcsönszerződésben rögzített határidőn belül a korábban munkáltatótól kapott lakásvásárlási munkáltatói kölcsön fennmaradó részét egyösszegben kifizetni? A kölcsön erejéig jelzálogjog illeti meg a munkáltatót.
Határidő után tudnám, több részletben. 650000 Ft-ról van szó.
Dr. Attika
Köszönöm válaszát. Ha a munkaköri leírás semmis, akkor azt nem élem meg hibaként.
Miért volt hiba a közös megegyezés?
Tisztelt "mazsika..sokszám"!
Az a munkaköri leírás, amit Ön készített saját magának az eleve semmis, tehát nem kell vele foglalkozni. Közös megegyezéses "távozás" eleve hibás lépés volt. Nem sok keresni valója van ennyi hiba után.
Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni. Egy ismerősömnek, úgymond jó szándékkal készítettem egy weboldalt. Ezért pénzt nem kaptam, papír nem született róla. A domain név egy cégé, a weboldalt én készítettem.
Időközben úgy alakult (a weboldal elkészültét és működését követően fél évre), hogy az ismerősömet kirúgták, engem meg felvettek. Munkaköröm szerint nem volt feladatom a weboldal készítése. Munkaköri leírásomat én írtam magamnak, mikor már több mint fél éve ott dolgoztam, de azt hivatalosan nem kaptam meg. Aláírásom nincs rajta. Emailben küldtem el a főnökömnek.
Egy hete felmondtam az áldatlan állapotok miatt és mivel nem kívántam rossz szájízzel távozni közös megegyezéssel kértem a felmondásom. Akkor azt az ígéretet kaptam, hogy a weboldalt kifizetik nekem, kvázi megveszik tőlem. Kialkudtak egy árat, ami nem fedezi egy weboldal készítés árát, de úgy voltam vele, legalább ennyivel is beljebb vagyok. Időközben írtam egy szerződést erről, mert ők ügyvédhez fordultak szerződést készíteni. A szerződés nem lett aláírva.
Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy mindenféle kifogást kitalálnak, hogy ne kelljen fizetni.
A legújabb, hogy szerintük nekem munkaidőben ez volt a feladatom.
Nem szívesen hagyom ott azt az összeget.
Kérem, hogy ha tudtok segítsetek nekem tanácsokkal, vagy azzal, hogy mit kellene tennem.
Köszönöm!
Képviseltem a Kúriánál munkaügyi perben. Mit kellene megosztani?
Mi a kérdés?
Semmi jelentősége egy ilyen nyilatkozatnak, enélkül is lehet érvényesíteni elévülési időn belül a többletigényt akár ugyanabban a perben, akár a másikban. Arra meg általában nem alkalmas, hogy az elévülést megszakítsa, mert nem elég konkrét.
Egy dologra jó esetleg: a későbbi esetleges jogérvényesítésnél nem tűnik úgy, hogy a fél maga sem számolt azzal, hogy lehet többletigénye, így később nem lesz életszerűtlen az igény.
Tisztelt Fórum!
A jogfenntartó nyilatkozattal kapcsolatosan tennék fel kérdést.
Ha egy munkavállaló keresetet indít a volt munkáltatójával szemben bíróságon és a keresetében egy jogfenntartó nyilatkozatot tesz meg, mely szerint idézném:
fenntartja a jogot arra, hogy orvosszakértői eredményeként további vagyoni és nem vagyoni kárigényt érvényesítsen az alperessel szemben.
Ezen jogfenntartó nyilatkozatot meddig él, meddig érvényesíthető? Az elsőfokú tárgyalás berekesztéséig, vagy a másodfokú tárgyalás berekesztéséig?
Abban az esetben, ha a másodfokú ítéletet a Legfelsőbb Bíróság közbenső ítéletben hatályon kívül helyezi és az elsőfokú ítéletet megváltoztatja és új eljárásra utasítják a munkaügyi bíróságot a megismételt eljárásban a jogfenntartó nyilatkozat még él, avagy sem?
Előre is köszönöm a választ!
S.O.S! Pár hónapja a munkáltatóm felmentett a magasabb vezetői pozíciómból. Munkaügyi pert indítottam amit 10 napja másodfokon is- immáron jogerősen megnyertem, a bíróság visszahelyezett az állásomba. Kérdésem a következő: a munkáltatónak ezt mikor kell végrehajtani? Én úgy gondolom, a tudomásulvételkor, vagyis a szóbeli ítélet elhangzása után azonnal, ha mindkét fél ott van az ítélethirdetéskor. Vagy meg kell várni az írásbeli ítéletet, amit 30 napon belül kiküld a bíróság?
Sose értettem, honnan ez a közkeletű tévedés, hogy kilépő papírok nélkül nem lehet új munkaviszonyt létesíteni. Akkor másod-, harmad- és sokadállást hogyan létesítenek a népek? Ha egy kellőképpen rosszindulatú munkáltató évekig meg tudja akadályozni, hogy a volt munkavállalója elhelyezkedjen? Ha esetleg fantomizládott, akkor kész, passz, a dolgozói már soha sehol köthetnek munkaszerződést?
majd nyitnak egy új tb könyvet
„ Így nem tudok új munkahelyre sem aláírni, mert kérnék a tb kiskönyvet”
Mondd, hogy ne kérjék.
Postai úton is el lehet küldeni a felmondást, vagy azonnali hatályú felmondást.
Munkaadóm bezárta irodáját, így lehetetlenné teszi a munkavégzést. Telefonon felhívtak, hogy majd otthonról kell tovább folytatni a munkát, amelynek végzéséhez elengedhetetlen munkaeszközt (számítógép) ígéretük ellenére nem biztosították. Azóta tetemes idő eltelt. Rengeteg pénzzel is tartoznak, ezt megelégeltem és szerződést bontanék. Csakhogy nincs kivel, mert a telefont nem veszik fel. Egyéb üzenő rendszeren ígéretet tettek, hogy a szükséges papírokat megkapom, csakhogy semmi nem történik. Így nem tudok új munkahelyre sem aláírni, mert kérnék a tb kiskönyvet, ami ugyebár ennél a cégnél van. Rendkívüli felmondáson kívül - ami mivel nem veszik át, elvisz feleslegesen kb 20 napot - milyen lehetőségeim vannak, hogy munkát tudjak vállalni máshol? Milyen ellenlépéseket tehetek a "jelenlegi" cégemmel szemben?
Választ előre is köszönöm
Nem azon múlik, hogy milyen végzettséged van, hanem azon, hogy a munkakörödhoz milyenre van szükség. Utcaseprőként vagy rakodóként nekem is csak a minimálbér lenne a kötelező.
Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz,hogy a munkáltatóm jogosan járt-e el velem.Ugyanis a jelenlegi munkáltatómhoz nemrég mentem dolgozni varrónőként,de sajnos nem kaptam meg a szakmunkásbért,azzal az indokkal hogy csak egy tanfolyaról van bizonyítványom, ez igaz de ezt még 1993-ban végeztem intenziv 6 hónapos tanfolyam volt és ugyanúgy vizsgáztunk mint egy szakmunkásképzőben.Az előző munkahelyemen ami egy varroda volt ott viszont elfogadták és szakmunkásbért kaptam.A munkaügyi központon keresztül végeztem a tanfolyamot az észak-magyarországi regionális munkaerőfejlesztési és átképző központban, akkor még bármilyen tanfolyamot végzett az ember nem volt okj-s bizonyítvány.Szeretném megtudni mi a teendőm vagy nyugodjak bele a minimálbérbe.
Ez a megjegyzésem az ügyvédeknek szólt, nem az ügyfeleknek.
Aki nem tudja nagy biztonsággal prognosztizálni a per kimenetelét, az pláne ne kössön sikerdíjas megbízást. ;)
Furcsa módon a sikerdíj azt is előidézheti, hogy az ügyfél és az ügyvéd érdekei eltérhetnek.
Volt olyan ügyem, amelyikben a per során az alperes érthetetlen módon több ízben is elzárkózott a felajánlott, teljesen korrekt perbeli egyezségtől (részletfizetés, kamatelengedés, perköltségelengedés), az ügyvédje meg olyan fröcsögő stílusban adta elő magát, mint akinek elmentek otthonról.
Aztán amikor alperes jogerősen bebukta az ügyet, és még egy jó nagy jogtanácsosi munkadíjat is a nyakába vágtak, jött kuncsorogni, hogy kössük már meg azt az egyezséget, amit korábban felajánlottam, én meg elküldtem a búsba, akkor mondta, hogy az ügyvédje "nem engedte" neki megkötni korábban az egyezséget, mert úgy egyeztek meg, hogyha megnyeri a pert, akkor ügyvéd hölgy egy jelentős százalékát kapja annak az összegnek, amelynek a megfizetése alól "kimosta" alperest, ha viszont a tőkét (akár részletekben) meg kell fizetnie alperesnek, akkor az ügyvéd nem jogosult semmilyen munkadíjra.
Mert az ügyvédi megbízás alapvetően gondossági és nem eredménykötelem. A tisztán sikerdíjas megállapodás mégis eredménykötelmet csinál belőle. (Kártérítés iránti perben még az etikátlansága is felvetődik, mert szükségképpen megfosztja az ügyfelet a kártérítés egy részétől - vagyis nem térül meg a teljes kára.)
Ha kizárólag sikerdíj van kikötve (ami eleve nem szerencsés), akkor nagyon baráti szerintem is.
Én sikerdíjként alacsonynak tartom a tizenszázalékot. Nem sikerdíjas munkadíjnak pedig magasnak.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02