Munkaügyi per

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.10. 06:31

A munkanélküli törvény hatályos, bár sokszor módosították. A BH-knak meg nincs hatályossága.

Miért nem a konkrét kérdést teszed fel? Mintha az orvosnak nem azt mondanád, hogy "fáj az oldalam", meg hogy lázas vagyok, hanem azt kérdeznéd tőle, hogy "pontosan hol helyezkedik el a lép" illetve, hogy "a streptococus fertőzés okozhatja-e a testhőmérséklet rendellenes megemelkedését".

nandy # 2009.09.10. 09:37

Ezt is olvasd hozzá:

Mt. 94/A. § (1) Csoportos létszámcsökkentésnek minősül, ha a munkáltató a döntést megelőző féléves átlagos statisztikai létszáma szerint306

1. húsznál több és száznál kevesebb munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább tíz,
  2. száz vagy annál több, de háromszáznál kevesebb munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább a munkavállalók tíz százaléka,
  3. háromszáz vagy annál több munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább harminc munkavállaló munkaviszonyát kívánja harmincnapos időszakon (94/C. §) belül a működésével összefüggő ok miatt megszüntetni.

(2) Ha a munkáltató fél évnél rövidebb ideje alakult, az (1) bekezdésben meghatározott átlagos statisztikai létszámot az adott időszakra vonatkozóan kell megállapítani.
(3) Ha a munkáltatónak több telephelye van, az (1) bekezdésben foglalt feltételek fennállását telephelyenként kell megállapítani azzal, hogy ugyanazon megyében (a fővárosban) található telephelyek esetében a munkavállalók létszámát össze kell számítani. A változó munkahelyen foglalkoztatott munkavállalót azon a telephelyen kell számításba venni, amelyen a csoportos létszámcsökkentésről szóló döntés meghozatalakor irányadó beosztása szerint végez munkát.

Meg a folytatását is.

Quiet # 2009.09.11. 14:08

Üdv. mindenkinek

a BH az ugye a Bírósági határozat rövidítése?
Az EBH minek a rövidítése?

Quiet

merges # 2009.09.11. 15:30

Elvi Bírósági Határozat

Quiet # 2009.09.12. 07:49

Köszönöm.
Keresném még a BH2008.278 határozatot, és a jogesetet.
Ha valaki tudna segíteni megköszönném, mert én sajnos nem találom.

Quiet

_Wasp_ # 2009.09.15. 15:30

Persze, lehet kérni, bár a bírók nem szeretnek duplán dolgozni.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.16. 07:37

Persze. Minden nyilatkozat előterjeszthető írásban is. Ezt - ellentétben a pluszmunkával - a bírók szeretik is. :)

guruzen # 2009.09.16. 17:28

Ahol több a főnök kevés a melós ....

Hogy jártam én a budakalászi Corában . Azt biztos már pár hónapja nem igazán voltunk túl sokan a friss áruátvételen . Mivel Cs. Lacit ki rúgtátok nem pótoltátok az ember hiányt , amivel még valahogy kijöttünk hárman .
A gondok csak ott merültek fel amikor P. Józsi is elment így még kevesebben maradtunk gályázni . Így még több meló zúdult ránk ami szabadság kiadásakor keletkeztek problémák . A végén amikor Jenci is kilépet akkor keletkezett a káosz nálunk .... minél több munka kevesebb figyelem . Azt biztos te is tudod ha dolgoztál mint áruátvevő ennyi ember létszámmal lehetetlen normálisan precízen át nézni az áru készletet mert akkor az ember nem nyolc órát dolgozik hanem tizennyolcat . Odajutottunk az utóbbi hónapban ketten Gabival dolgoztunk mint az állatok eltűrve a sofőrök atrocitásait , és ilyen feszültségben nem lehet elvárni , hogy az ember 100 % produkáljunk .Többször is jeleztünk hozzanak embert ,mert nem bírjuk mivel az árukészlet semmivel se csökkent... Igazából a Gabinak köszönhető a a túlteljesítésének mert nélküle szerintem már rég összeomlott volna az átvétel . Az én helyzetemre szeretném felhívni a figyelmedet pénteken történt . Már reggel nem akartam bejöni dolgozni mivel a fiam az iskolában benyalt valami vírust amit én is elkaptam , igazolni tudom mivel fiam otthon van ,elmehetem volna táppénzre de gondoltam arra nem hagyom Gabit cserben . Tudjuk a pénteki nap a legnehezebb nap a Corában nálunk .A gond ott volt amikor még nem láttam kiutat lesz e ember hétfőn mivel Gabi két hétre szabira megy ... akkor mi lesz velem .
Mivel kurvára nem éreztem jó magam még nyakamon a szállítok , már nem érdekelt az egész már a kisebb dolgokat már futó szalagként vettem az árut és megtörtént a baj az egyik szállító 20 kg sajttal megvágott .
Érdekes nem tudom hogy a Eta lejött lemérték a biztonsági emberel és avval kezdtek gyanúsítani ( unatkozó jóképűségű káplár egyből karriert látott benne és összeesküvést álmodozik ) ,hogy össze játszok a szállítóval , ami engem is annyira megdöbbent most sem értve a feltevést ... A katarzist ami velem történt azt még az ellenségeimnek sem kívánom ...elvitek a Szentendrei Rendőrségre mint bűnöző , ott úgy bántak velem mint egy közönséges bűnöző . Levették velem a nadrágszíjait a cipőfűzőt és bezártak a fogdában ahol HÁROM ÓRÁT KELLETT VÁRNOM A KIHALLGATÁSÉRT . Ezt a megaláztatás ... hát nem tudom kinek volt jó de nekem nem ... A cég nem biztosítottak megfelelő létszámot az áruátvételhez.De az tény én is hibáztam de semmi közöm ahhoz a barom szállítóhoz .. .
UTOLSÓ ESETBEN ÉHSÉG SZTRÁJKBA FOGOK KEZDENI . Most jelenleg idegösszeomlással kezelnek nyugtatókat szedek alvásrohamaim vannak - be pánikoztam ...Azt kérdezem munkaügyi oldalán mennyire van esélyem be perelni őket .
Üdv László

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.16. 21:34

Ez mi ez? Ja, hogy idegösszeroppanás. Akkor értem. Jobbulást.

corratec # 2009.09.19. 05:06

Kedves KBS! Meddig tarthat egy munkaügyiper?Munkaadóm azt mondja pereljem be ő addig húzza 3-4évig azt 2év után megszűnik a cég azt nem látok semmi pénzt.

nandy # 2009.09.19. 10:01

Ha per van folyamatban, nem lehet becsukni a boltot.

rozsa0703 # 2009.09.19. 14:49

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni.
Ha a munkáltatóm munkaügyi pert indít ellenem,lehetséges-e,hogy perköltséget fizettessen meg velem a Munkaügyi Bíróság,ha esetlegesen én vesztem el a pert?
Érdemes-e belemennem egy perbe,ha a becsületem a a tét,a pénz mellett,vagy egy becsületes kisember nem csinálhat semmit "szél ellen?"
A mielőbbi válaszokat előre is köszönöm!
Rózsa

rozsa0703 # 2009.09.19. 15:53

Kedves mosza!
Először is köszönöm,a kimerítő választ!
Ebből nekem az derült ki, hogy vagy fizetnem kell,vagy nem.Nem vagyok jogban jártas!
Az esetemben arról van szó,hogy kereskedelemben dolgozom,leltároztunk abban az egységben,melynek a vezetője voltam,(azóta áthelyeztek egy másik boltba),tényleges eredmény most született,nagyon magas hiány.Csoportos leltárfelelősek vagyunk,a leltárhiányt közlő határozatot nem írtam alá,mert úgy érzem,nem csak mi a munkavállalók kellene,hogy fizessünk,ugyanis a munkáltató sem tett meg mindent azért,hogy segítse a munkánkat.Pl. az üzletben volt kamerarendszer,csak nem működött,3-an dolgoztunk egy kb.200 négyzetméteres boltban,sokszor 2fő volt az üzletben,ami nagyon kevés,olyan ember is dolgozott aki nem volt leltárfelelős. Ezek ismeretében úgy érzem,kérhetem a leltárfelelősség alóli részleges mentességet.
gondolom,hogy a munkáltatóm MB-hoz fog fordulni,és ott kéri a hiány behajtását.
Attól tartok,hogy nekem kell fizetnem minden költséget,ha a Cég a befolyásánál ,ismerettségénél fogva pert nyer,én csak egy kisember vagyok ügyvédet a 65 e ft-os fizetésből nem tudok fogadni.
Lehet,hogy túl naiv vagyok,de én még hiszek a becsület
és az igazság győzelmében.
Körülöttem mindenki azt mondja ne kezdjek semmibe,mert ellehetetlenítenek,nem kapok munkát,ha elküldenek,stb.
Rosszul teszem,ha kiállok az igazam mellett?

Köszönettel:Rózsa

nandy # 2009.09.21. 07:55

Nézd, a Munka Törvénykönyve elég részletesen taglalja a leltárhiány miatti felelősséget.

Egy ide vonatkozó rész:
170/C. § (1) A leltárfelelősségi megállapodás eltérő rendelkezése hiányában a leltári készletet állandóan egyedül kezelő munkavállaló a leltárhiány teljes összegéért felel.
(2) Ha a leltári készletet a leltárhiányért nem felelős munkavállaló is kezeli, a leltárhiányért felelős munkavállaló legfeljebb hat havi átlagkeresete mértékéig felel.
(3) Csoportos leltárfelelősségi megállapodás esetén a kártérítés mértéke nem haladhatja meg a megállapodást kötött munkavállalók átlagkeresetének hat havi együttes összegét.
(4) Kollektív szerződés kártérítés mértékét a (1)-(3) bekezdésben foglaltaktól eltérően is meghatározhatja.

A törvényt itt találod:
1992. évi XXII. törvény

nandy # 2009.09.21. 07:56

.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.21. 08:22

Nem a cég ismertségén fog múlni az ítélet. Nekem úgy tűnik, te már előre mentséget keresel az esetleges pervesztésre.

rozsa0703 # 2009.09.21. 08:28

Kedves Nandy!
Nagyon köszönöm a segítséget,rendes tőled,hogy válaszoltál!!
Rózsa

rozsa0703 # 2009.09.21. 08:34

Kedves K B S!
Nem akarok kibújni a felelősség alól,vállalom a tetteimért a felelősséget,de azt nem szeretném,hogy a családom feje fölül esetleg a lakás is elússzon perköltség címén,ezért érdeklődtem.Remélem érthető az aggodalmam.

Rózsa

derrick01 # 2009.09.30. 18:45

Tisztelt Fórumozók!
Munkaügyi perrel kapcsolatban érdeklődöm, van-e lehetősége perújításnak abban az esetben, ha másodfokon a bíróság az elsőfokú ítéletet helybenhagyta, arra való hivatkozással, hogy alperes visszavonta a fellebbezését, így az arra benyújtott csatlakozó fellebbezésem is érvényét veszítette. A csatlakozó fellebbezést jogi képviselőm nyújtotta be, annak ellenére, hogy írásban is kértem tőle a fellebbezés határidőn belüli benyújtását az elsőfok határozata ellen. Ezt sajnos elmulasztotta, tehát gondolom önhibámon kívül nem került sor a fellebbezésre, viszont a csatlakozó fellebbezés tartalmaz olyan tényt, amely az ítéletet javamra megváltoztatná(csak sajnos senki sem veszi figyelembe a leírtak miatt). Kérem aki tud foglaljon állást az ügyben. Lehetséges-e a perújítás lehetősége ilyen esetben? Mire kell hivatkozni? Kinek kell benyújtani?

Előre is köszönöm! Derrick

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.01. 07:12

Itt valami nem kerek. Nem lehetne a másodfokú, jogerős ítéletet szó szerint idézni?

derrick01 # 2009.10.01. 15:35

Lehet rosszul fogalmaztam, sajnos idézni még nem tudok, mert a tárgyalás nemrégiben volt, és még nem kaptam meg a határozatot. Talán pontosabban hangzik úgy, hogy az elsőfok jogerőre emelkedett(nem helybenhagyta) amiatt, mert fellebbező fél meggondolta magát és visszavontaa a fellebbezést. A többi stimmel amit írtam ha megkapom tudom szó szerint idézni.

Derrick

derrick01 # 2009.10.01. 15:48

még valamit csak most vettem észre. Az elsőfokú ítéletben szerintem számolási hiba történt a túlóra igényem számítása közben. A túlórát úgy számolta ki a bírónő, hogy az alap órabérem 50%-át! szorozta meg a megítélt túlórák számával, (hivatkozva arra, hogy alapbéren felül 50%-os pótlék jár) szerintem ilyenkor az alapbér 1,5 -szörösét kellett volna figyelembe venni. A hétvégi pótlék tekintetében(ahol az alapbéren felül 100%-os pótlék jár) úgy számolt-szerintem helyesen-, hogy az alap órabért megduplázva megszorozta a hétvégére megállapított órák számával.
Miután az ítélet jogerős lett, nem tudom mit tehetek az ügyben, hogy a helyes összeget kapjam kézhez.

derrick

Quiet # 2009.10.04. 12:00

Kedves fórumtársak,

Előfordulhat olyan eset, hogy folyamatban levő munkaügyi perben a munkáltató megszűnik jogutód nélkül?

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.05. 06:44

Elő.

Egyjogász # 2009.10.05. 07:48

Ne legyél ilyen bőbeszédű:))))

(De valóban elő...)