13. havi fizetés


the big cat # 2003.12.04. 21:37

Teljesen mindegy szóban mit közölt a béredről. Abban kizárólag írásban a munakszerződésben lehet és kel megállapodni. A munkaszerződéstől eltérő vagy eltérő módon fizetett bér súlyos szerződésszegésnek minősül.

A tipikusan pótlékos munakkörökben lehet ugyan havibérben megállapodni, de negyon bonyolulttá teszi az elelnőrzést és a bérszámfejtést, mivel minden hónapban a munkanapok számának megfelelően változik az egy órára eső munakbér, ami alapján a műszak és munkaszüneti napi pótlékokat, valamint a túlóra díjászást kell számfejteni.

Ugyan nem ismerem a te esetedet konkrétan, de szavaidból arra következtetek, hogy nálatok ezt simán elcsalják.

Royal # 2003.12.04. 12:28

Sziasztok!

Nálunk is van 13,14 havi fizetés. Papíron. A gyakorlatban pedig úgy néz ki, hogy a felvételi beszélgetésen megbeszélt munkabérbe beépítik azt. Ami annyit jelent a gyakorlatban leegyszerüsitve, hogyha mondjuk a felvételi beszélgetésen 100E forintot kérek/hó, a szerződésemben csak 85E forintot irnak, és ennyit is viszek haza havonta. De éves szinten kijön. Magyarán szavunk nem lehet, hiszen a megbeszélt munkabért megkapjuk, igaz 12 helyett 14 részletben, és jogilag is beleköthetetlen, hiszen megkapjuk a 13-14 havit is papiron. Mikor aláirtuk a szerződést, szóltam , hogy a megbeszélt összegnél jóval kevesebb van a papíron, de főnök kimagyarázta. Mivel többmüszakos munkarendben vagyunk, többféle pótlékot is kapunk, válasza az volt ,hogy a papiron szereplő összeg, csak a besorolási bér, a pótlékokkal együtt ki fog jönni a kért összeg. Ezt el kellett fogadni, hiszen fogalmam sem volt, hogy mennyi az éjszakai, a délutános, meg egyéb pótlék, de biztam benne, hogy ki fog jönni. persze távolról sem jött ki. Ezen sokat vitáztunk utólag a főnökkel, Õ persze utalt arra hogy a felvételi beszélgetésen közölte ezt a tényt velünk, hogy 13-14 havit beépíti. Én homlokegyenest az ellenkezőjére emlékszem, még előnyként ecsetelte hogy milyen rendes a cég a dolgozóival. Na mindegy, tanulópénznek jó volt, de mégis felvet egy kérdést ez: Mivel 13-14 havi fizetés 2X van egy évben, egyszer juniusban, egyszer decemberben, mi történik ha engem mondjuk áprilisban kirugnak, vagy kilépek? Jár a 13. havi fizetés? (Időarányosan persze) Gondolom nem. Hivatkozhatok-e arra, hogy be van építve a fizetésbe, vagy keresztet vethetek arra a pénzre?

the big cat # 2003.12.02. 17:10

Amennyiben a munkaszerződésében vagy kollektív szerződésben szerepelt a 13. havi fizetés, és ráadásul úgy, hogy az az évközben megszűnő munkaviszony esetén is jár, akkor igen.

Valószínűleg a fenti feltételek nem telejsülnek, de azért ellenőrizze a munkaszerződést.

Juró # 2003.12.02. 10:04

Sziasztok!

Szeretnék valakit megkérdezni aki illetékes a témában, ha tud segítsen. A férjem ez év májusában meghalt eddig ő is kapott a munkahelyén 13. havi fizetést. Vajon megjár -e erre az évre nekem mint feleségének még arányosan vagy egészen a 13. havi munkabére?

Köszönöm előre is a segítséget .

Béres-Deák Attila # 2003.11.26. 04:59

Járni jár, de a mai "pénzszűke" világban úgy lesz, mint a prímáspénz.

  • A cigányzenekarba belépő ifjú hegedűs a nap végén megkérdezi a prímástól:
  • Prímás Úr! Nekem jár a prímáspénzből?
  • Járni jár Fiam, de nem jut.

attika

the big cat # 2003.11.26. 04:55

Ha benne van a munkaszerződésben vagy akollektív szerződésben, akkor aszerint kötelező adni, ha nincs akkor a munkáltató dönti el.

krisz # 2003.11.25. 19:53

Sziasztok!
A 13. havi fizetés jár vagy csak adható? A munkaadó dönti el, hogy kifizeti-e vagy sem?


krisz