GYED, GYES, munkaviszony?


Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.14. 04:51

Ha a mostani munkáltatód hozzájárul, hogy a fizetés nélküli szabadság ideje alatt más munkáltatónál munkát vállalj, akkor nem annyira.

J.Anna # 2007.07.13. 19:25

köszönöm. Én is így gondoltam, csak megerősítést szerettem volna. Akkor még egy utolsó kérdés: megtehetem e, hogy azeredeti munkahelyen vissza megyek fizetés nélkülire és ha letelik a másik helyen a próbaidőm (a munkáltatóm maga ajánlotta, hogy keressek mást, tehát kifogása nem lehet ellen, hogy máshol dolgozom), akkor az eredeti munkahelyemen, ahonnan Gyesre mentem felmondok. Ez nagyon csúnyán hangzik???

ObudaFan # 2007.07.13. 19:18

Próbaidő alatt a gyesen lévő anyuka munkaviszonyát is meg lehet szüntetni indoklás nélkül.

J.Anna # 2007.07.13. 19:14

köszönöm a gyors választ. És mi van, ha próbaidőt köt ki?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.13. 19:06

De igen.

J.Anna # 2007.07.13. 19:03

:-) csak rövid akartam lenni. Szóval, a gyerkőc 2008. májusában lesz 3 éves. Az eredeti munkahelyemen nem akartak vissza venni, első körben azt tanácsolták keressek másik munkát és majd, ha lejár a Gyes akkor meglátjuk mi lesz, de nagyon valószínű, hogy megválunk egymástól. Aztán utána néztem a dolgoknak és írásban újra jeleztem, hogy szeretnék munkába állni, ekkor már ügyvédi segítséggel, paragrafusokra hivatkozva. Tehát, hogy köteles eredeti munkakörömbe visszevenni és a Gyes lejártáig foglalkoztatni. Mert a munkaköröm nem szűnt meg, csak éppen mással töltették be. Ennek hatására behívott a főnököm és egy sor szitkot szórt rám stb. DE végül visszavettek. De ezek után nem sok kedvem van ott dolgozni, így keresem a munkalehetőséget. És most adódott egy. Csak azt nem szeretném, ha megemlítem, hogy gyesen vagyok, akkor beparázzanak.
Szóval, ha felmonodk eredeti munkahelyemen és elhelyezkedem, akkor ott már nem lesz érvényes, hogy a Gyes lejártáig nem mondhatnak fel, attól függetlenül, hogy határozatlan a szerződésem és a Gyest is kapom mellette? Így értettem és tettem idézőjelbe a GYes -védettséget.

Dr.Attika # 2007.07.13. 18:41

Nincs ilyen, hogy "Gyes-védettség". Milyen jogintézményre gondol konkrétan?

J.Anna # 2007.07.13. 18:38

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Jelenleg Gyesen vagyok. Hosszú levelezgetés és paragrafusokra való hivatkozás után vissza vettek az eredeti munkakörömbe. Most szabadságomat töltöm. Adódott egy jobb munkalehetőség. A kérdésem az lenn, ha eredeti munkahelyemen felmondanék és elmennék máshova dolgozni, akkor ugye az új helyen már nem lesz érvényes a "Gyes-védettség"?

veda # 2007.07.13. 17:25

köszönöm szépen a gyors reagálást, segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.13. 17:17

Nem a műszakszám itt a kérdés, hanem a munkakör. No, meg a határozott idejűvé varázsolt szerződés.
Úgy írd alá a nyilatkozatot, hogy csatoljátok hozzá az ajánlatukat, és a nyilatkozatban az szerepeljen, hogy a mellékelt módosítási ajánlatot nem fogadod el.

veda # 2007.07.13. 16:50

azt elfelejtettem beleírni az előző hsz-be, h most egy nyilatkozatot kérnek tőlem, h nem fogadom el az általuk felajánlott több műszakos státuszt...

nyusz66 # 2007.07.13. 16:46

Nehogy bedőlj nekik!
Amit ők akarnak, az szerződésmódosítás - ráadásul rád előnytelen feltételekkel - ami csak közös akarattal történhet. Ha tehát nem fogadod el a feltételeiket, akkor csak egy lehetőségük LENNE a rendes felmondás, de azt nem tehetik a GYES lejártáig.
Szóval ne fogadj el semmit, és legfeljebb majd úgy fizetik a megemelt munkabéred, hogy mellette felmentenek a munkavégzés alól, ha a régi kondíciókkal nem tudnak munkát adni neked. Ez az ő magán problémájuk. (A GYES lejárta után meg gondolom így is, úgy is felmondanának, ha már most így indítanak.)

veda # 2007.07.13. 16:27

Kérlek titeket, adjatok tanácsot. Gyesen lévő kismamaként, a napokban jeleztem a munkáltatómnak, h szeptembertől újra munkába állnék. Mielőtt a babánk megszületett, főnővérként dolgoztam egy privát egészségügyi cégnél alkalazottként. Azonban annak ellenére, hogy jelenleg is érvényben lévő, határozatlan idejű, egy műszakos munkaszerződésem van, főnővéri kinevezéssel - a jelenlegi orvosigazgató a megbízott főnővérrel kíván továbbra is együtt dolgozni- jelenleg ápolóként, több műszakos munkarendbe „tudna” szeptembertől alkalmazni…. hetedik éve állok a cégnél alkalmazásban, 2002 óta a jelenlegi munkakörben.

Sőt, már a szabadságom kiírását is szerződémódosításhoz köti, határozott idejű, értelemszerűen kevesebb munkabérről szóló módosítást akarnak velem aláíratni… Egyébként évente megkaptam a béremelésről szóló értesítést, mint a szerződés részét.

Ebbe természetesen nem mentem bele...
most azzal próbálnak erre rábírni, h vagy felvesznek erre a lényegesen rosszabb kondícióval rendelkező státuszra, vagy nem tudnak alkalmazni a gyes alatt, majd csak annak lejárta után...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.12. 20:36

Az a szabadság a fizetés nélküli szabadság első évére jár. Arányosan téged is megillet, de azt valószínűleg már kifizették amunkaviszony megszűnésekor.

lütyőke # 2007.07.12. 19:11

Jó estét!
Kérdésem lenne. Határozott idejű munkaszerződésem a szülésem után négy hónappal járt le. Azóta a munkakörömet más, szintén határzott idejű szerződéssel rendelkező ember tölti be. (nem értem, hogy miért, de biztos megvan az oka, a gyed-et nem az államkincstár, hanem a munkahelyem fenntartója, ikszedik kerületi önkormányzat utalja, amit csak azért nem értek, mert én már rég nem vagyok ott alkalmazásban).
Esély van rá, hogy ugyanez a munkahely visszavesz a gyed lejárta után. Ilyenkor, hogy nem folytonosan voltam alkalmazásban náluk, szintén jár a TGYÁS, GYED időtartamára a szabadság, amit ki lehet/kell(?) venni avagy nem?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.12. 13:36

Nem legkésőbb, hanem akkor. A veled azonos munkakörben lévő, nagyjából azonos tapasztalattal bíró kollégákéval azonos mértékben. Ha ilyen nincs, akkor a munkáltatónál átlagosan megvalósult emeléssel.

Hajnalanya # 2007.07.12. 11:31

Jó napot! Újabb kérdésem van: ugye jól tudom, h a gyes-gyed alatt illetve legkésőbb akkor, amikor ismét aktív állományba kerülök, a munkáltatómnak emelnie kell a fizetésem olyan mértékben, ahogy a többi munkatársét az elmúlt 2-3 év alatt (amíg otthon gyerekeztem)

the big cat # 2007.07.11. 18:39

Amíg a munkaviszonyod tart. Viszont a felmentés alatt elég merész dolog lenne máshol munkát vállalni, ugyanis a felmetést egyik napról a a másikra megszüntetheti, és berendelhet dolgozni, de te egyik napról a a másikra az új munkahelyed nem tudod otthagyni.

Hajnalanya # 2007.07.11. 18:17

Nem tervezem, h idő előtt lemondjam a gyes-t.
Még egy kérdés eszembe jutott, hátha erre is megtalálom itt (is) a választ: tegyük fel, h a cég felment a munkavégzés alól, én pedig természetesen nem fogok felmondani a gyes lejártáig.... akkor ugye ki kell fizetniük a bérem. DE: meddig? amíg munkaviszonyban állok náluk? vagy csak addig, amíg nem találok másik m.helyet (még a gyes alatt)?
Köszönöm a választ. És a korábbi válaszokat is nagyon köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.11. 18:01

Akkor jár le. De előbb is megszüntetheted. Más kérdés, hogy miért tennéd.

Hajnalanya # 2007.07.11. 17:59

KBS!

Ezt nem értem..."A felmondás elleni védettség a gyes megszűntéig vagy a gyermek három éves koráig tart. (Utóbbi esetben nincs plusz 30 nap.)" (ezt Te írtad a válaszodban)

Én azt hittem, h a két dolog uaz, azaz akkor jár le a gyes, amikor lányom betölti a 3 évet.

the big cat # 2007.07.11. 06:34

A vonatkozó jogszabályok annál komlexebbek, hogy néhány hivatkozással felvértezve egy képzett (de ezek szerint nem túl képzett) jogásszal jogértelmezési vitát folytathatna. És Ön egyébként sem köteles jogi anácsokat osztogatni egy jogásszal felvértezett cégnek.

A jó taktika az lenne, hogy a KBS által leírtakat elmondja a cégvezetőnek, mega jogásznak is. Bármit hordanak össze, ön a kifárasztásos taktikát alkalmazva ismát elmondja, zsolzmázza ezt a szöveget, még vagy 3-4-szer, a másodiknál ár hozzátéve hogy munkajogásztól kért jogi tanács alapján tudja ezt. A harmadiknál hozzáteszi, hogy a jgi tanácsban az is benne volt, hogyha írásban nem kap pozitív választ, akkro az OMF-hez és a munakügyi bírósághoz fordulhat, és fog is. A negyedik után feláll, és lezárja a megbeszélést azzl, hogy találkoznak a bíróságon, viszont látásra. És menjen el. Csak akkor forduljon vissza, ha pozitív választ kap, ha csak tovább akarják puhítnai, egyezkezdni, akkro ne, nincs értelme, ugyanis ez jár Önnek, ezen nincs mit egyezkedni. Mivel GYES-esn van pereskedni lesz ideje, a per illetékmentes , így pénzébe se kerül, az ügyvédjét meg úgyis a vesztes cég fizeti majd. Ezt is elmondhatja nekik.

Határzot öntudatos fellépés kell, és meghátrálnak, vagy veszíteni fognak a bíróságon.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.10. 20:35

Kötelesek úgy tekinteni, hogy újra munkában vagy, attól az időponttól kezdve, amikortól te akarod. Először a felgyűlt szabadságokat kell kiadniuk, aztán következik a tényleges munkába állás. Ha nem tudnak foglalkoztatni, felmenthetnek a munkavégzés alól, de a munkabért akkor is fizetniük kell. Ragaszkodj hozzá, hogy ezt a felmentést írásban közöljék - ahogy egyébként is mindent. A felmondás elleni védettség a gyes megszűntéig vagy a gyermek három éves koráig tart. (Utóbbi esetben nincs plusz 30 nap.)

Hajnalanya # 2007.07.10. 20:02

Jó napot! Gyesen vagyok, egy hónapja. Jeleztem a m.helyem felé, h október 1től mennék dolgozni gyes mellett. De nem akarnak visszavenni, arra hivatkozva, h nincs számomra munka, megszüntették a m.köröm. És közölték, h fel is akarnak nekem mondani, de mivel tudják, h védettség alatt állok a gyes alatt, most nem teszik még meg. Gyermekem 08.06.08án lesz 3 éves.
Kérdéseim: mit tehetek? Mikortól él az ún. állásidő és meddig tart? Okt.1-től jövő jún.8ig? Vagy még azután 30 napig? Egyáltalán, milyen anyagi követeléseim lehetnek a céggel szemben? Állásidőre jutó fizetésem, ki nem vett szabadságok kifizetése, felmondási időre járó fizetés?
Egyébként 1997.11.17től dolgoztam ennél a cégnél, gyermekem 05,06,08án született, tehát közel 8 évig dolgoztam náluk.
Köszönöm a választ. Sajnos nemcsak a cégvezetéssel, de cégünk jogászával is meg kell küzdenem, ezért ha a válaszban megadnák, h a törvénynek pontosan mely §-ai és bekezdései illenek ide, nagyon jó lenne.

Ziti # 2007.07.10. 17:12

Sziasztok! Lenne egy kérdésem hozzátok. A lányom most 13 hónapos. November 15.-től visszamegyek dolgozni, és a párom menne el gyedre. Õ most Afganisztánban van, szerződéses katona. A kinti jövedelme után ugyanúgy adózik,mintha itthon lenne. A kérdésem az lenne,hogyha ő elmegy gyedre,akkor beleszámít-e neki ez a külszolgálati pénz? Mennyivel számolják visszamenőleg a gyedet? Egy évvel, vagy fél évvel? Úgy tudom,hogy van valami maximum összeg meghatározva. előre is köszönöm.